כירורגיה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > כירורגיה > גידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב, הכבד ומערכת העיכול
הצג עוד

גידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב, הכבד ומערכת העיכול

פורסם בראשונה: 26.04.2020

היחידה לניתוחי כבד, לבלב ודרכי מרה בבית החולים בילינסון מתמחה בטיפול בגידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב, הכבד ומערכת העיכול. ביחידה זוכים המטופל ובני משפחתו למערך תמיכה אישי ואנושי צמוד ולליווי מקצועי מרגע האבחון ועד לסיום תהליך ההחלמה, בעזרת צוות מומחים בכיר וציוד מתקדם ופורץ דרך.

מבנה היחידה הוקם בהתאם למודל אמריקני חדשני הפועל במרכז לטיפולי סרטןMemorial Sloan" Kettering Cancer Center" שבניו יורק, המרכז הגדול והמוביל בארצות הברית ובעולם לטיפול ולחקר הסרטן.

מהם גידולים נוירואנדוקרינים?

מדובר בקבוצה מגוונת של גידולים העלולים להופיע בכל איבר בגוף. גידולים אלה יכולים להפריש הורמונים באיבר שבו הם נמצאים ולשבש את המאזן ההורמונלי של הגוף. תחילה הגידול הוא קטן ומקומי אך בהמשך הוא עלול לגדול, להתפשט ללימפה, לדם ואף ליצור גרורות באיברים אחרים. במערכת העיכול קיימים שני סוגים של גידולים נוירואנדוקרינים:

  1. קרצינואיד (גידול נוירואנדוקריני של המעיים והקיבה)
    גידול זה יכול לשלוח גרורות לכבד, להופיע בקיבה, במעי הדק, במעי הגס, בתוספתן, או ברקטום. קרצינואיד עלול להתפתח גם בריאות. גידולים מסוג זה מתפתחים בדרך כלל לאורך שנים.

מהם גורמי הסיכון לקרצינואיד?
תסמונת רב בלוטית (MEN), בעיה בחומציות הקיבה, עישון.

מהם הסימפטומים לקרצינואיד?
בדרך כלל אין סימפטומים ברורים לגידולים אלה, אולם חלק מהקרצינואידים מייצרים הורמון שנקרא סרוטונין שעלול לגרום ל"תסמונת קרצינואיד". הסימפטומים לתסמונת זו כוללים בין היתר הסמקה, שלשול, כאבי בטן, קוצר נשימה, עייפות, איבוד משקל או מחלה מסתמית בלב. לחולים בתסמונת קרצינואיד יש להתייחס באופן חריג. ניתוח במקרים אלה עלול לגרום לכמות גדולה אף יותר של סרוטונין, לעבור למחזור הדם ולסכן את חיי המטופל. מצב זה ניתן למנוע תרופתית וכן ניתוח כזה מבוצע על ידי צוות מנוסה הערוך מראש להתמודד עם אפשרות זו.

 

2) גידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב
גידולים אלה מתפתחים בדרך כלל לאורך שנים וחלקם מפרישים הורמונים. כ-5% מהמקרים של סרטן הלבלב מקורם בתאים נוירואנדוקרינים.

סוגי גידולים נוירואנדוקרינים מפרישי הורמונים של הלבלב:
• אינסולינומה: גידול המפריש אינסולין. כשמדובר בכמויות גדולות, רמות הסוכר בדם עלולות לצנוח ולהוביל לסחרחורת ואף לאובדן הכרה.
• גלוקגונומה: גידול העלול לגרום לרמות סוכר גבוהות בדם.
• סומטוסטטינומה: גידול העלול לגרום לסוכרת ואבני מרה.
• גסטרינומה: גידול הגורם לחומציות יתר בקיבה ולכיבים בקיבה.
• ויפומה: גידול העלול לגרום לשלשול קשה.
• GRFomas: גידול הגורם לגדילה מואצת של הידיים והרגליים (אקרומגליה).
• ACTHoma: גידול הגורם לעלייה במשקל, דיכאון, זיהומים וכן משפיע על מידת הכהות של גוון העור
מהם גורמי הסיכון לגידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב?
תסמונת רב בלוטית (MEN), בעיה בחומציות הקיבה, עישון.

מהם הסימפטומים של גידולים נוירואנדוקרינים של הלבלב?
בדרך כלל לא קיימים סימפטומים ברורים לגידולים אלה, עם זאת, חלק מהגידולים עלולים לגרום לסימנים הדומים לסוכרת, או לחילופין לרמות סוכר נמוכות בדם, אבני מרה, כיבים בקיבה, שלשול, או גדילה מואצת של הידיים והרגליים (אקרומגליה).

איזה בדיקות יש לבצע כדי לאבחן גידולים נוירואנדוקרינים במערכת העיכול?
כדי להעניק את הטיפול הטוב ביותר, פועל במסגרת היחידה צוות בכיר ורב תחומי שמפיק הערכה מעמיקה, כוללנית, ומהירה של המחלה ודרכי הטיפול והריפוי בה. בצוות אנדוקרינולוגים המומחים לגידולים נוירואנדוקרינים במערכת העיכול, אונקולוגים המומחים למחלות סרטן נוירואנדוקריני, רדיולוגים המומחים להדמיות ממוקדות לגידולים נוירואנדוקרינים ופתולוגים המומחים לביופסיות ואבחנה מיקרוסקופית של גידולים אלו.

בדיקת דם: בתחילת הדרך, יבצע המטופל בדיקת דם לבירור תפקודי כבד וקרישה, רמות בילירובין וכן כרומוגרנין, CEA, ו-CA19-9 שהם סמנים בדם המעידים על גידולים סרטניים.
 
הדמיה
בבית החולים בילינסון עומד לרשות המטופל מערך אמצעי הדמיה מתקדם, חדשני ומדויק המאפשר לצוות הרפואי הבכיר למקם את הגידול ולתכנן את הטיפול הטוב ביותר:
• MRI מתקדם המאפשר הדמיה על בסיס שדה מגנטי בעזרתו ניתן לאבחן את הגידול, המיקום שלו ומידת ההתפשטות.
• טכנולוגיית CT פורצת דרך המאפשרת לצוות הרפואי הדמיה מפורטת ותלת ממדית  (3D)של איברי הגוף ובעזרתה למקם את הגידול והיקפו.
• בדיקת אולטרסאונד חדשנית על בסיס גלי קול המאפשרת להבחין בין גידול סרטני לגידול שאינו סרטני.
• אולטרסאונד אנדוסקופי: סיב אופטי המוחדר דרך הפה ומאפשר את בירור שלב התפשטות הגידול וכן מאפשר ביופסיה.
• אנדוסקופיה של מערכת העיכול: הליך רפואי חדשני המאפשר באמצעות סיב אופטי ומצלמה זעירה לאתר את הגידול, לקחת ביופסיה ולמדוד את גודל והיקף הגידול.
• ביופסיה בהכוונת CT: הליך המאפשר לדקור את הגידול עם מחט דקה ולאבחן את סוג הגידול בהתאם לסוג התאים.

כיצד ניתן לטפל בגידולים נוירואנדוקרינים?
ניתוח מעניק את האפשרות הטובה ביותר לריפוי. במסגרת הניתוח יוסר הגידול בשלמותו יחד עם בלוטות הלימפה הסמוכות לגידול וזאת משום שלגידולים אלה נטייה להתפשט לבלוטות הלימפה. ביחידה לניתוחי כבד, לבלב ודרכי מרה נעזר צוות המנתחים בטכנולוגיה זעיר-פולשנית מתקדמת (רובוטית או לפרוסקופית) הנתמכת באמצעי הדמיה מדויקים. התפתחויות חדשניות אלה, בתחום הטכניקות הכירורגיות, מאפשרות לצוות הרפואי לבצע ניתוחים אלה בהצלחה רבה.

כמו כן, מערך הכירורגיה בבית החולים בילינסון מצויד במערכות רובוטיות פורצות דרך המסייעות להצלחת הניתוח ולסיכויי החלמה מיטביים. באמצעות טכנולוגיה מתקדמת זו ניתן להגיע לרמות דיוק ושיעורי ריפוי גבוהים. המכשור החדשני מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לאשפוז חוזר ולניתוחים נוספים וכן מקטין את הסיכון להישנות הגידול הסרטני.

מה ניתן לעשות אם אין אפשרות לנתח?
במקרים שבהם הגידול בשלב מתקדם או שלא ניתן להוציאו בכריתה כירורגית, קיימות אפשרויות טיפול נוספות.
• רדיולוגיה פולשנית: טכנולוגיה מוכוונת הדמיה, המאפשרת להקטין את הגידול ולהרוס אותו. בשיטה זו קיימים שני טיפולים מרכזיים: 
o אבלציה: הרס של תאי הגידול על ידי מקור אנרגיה, למשל חימום על ידי גלי רדיו, חימום על ידי גלי מיקרוגל.
o אמבוליזציה: סתימת כלי הדם המובילים אל הגידול.
• מחקרים קליניים: בית החולים בילינסון עורך שורה של מחקרים חדשניים ופורצי דרך לטיפול במחלות שונות, בהן מחלת הסרטן. בעזרת הצוות הרפואי הבכיר, מטופלים יכולים לבחון את האפשרות להשתתף במחקר ולקבל טיפול חדשני שאינו חלק מסל הטיפולים.
• כימותרפיה או טיפול ביולוגי
• טיפול הורמונלי: בין האפשרויות, טיפול בתרופה המחקה את הפעילות של הורמון סומטוסטטין. טיפול זה יכול לעצור את התקדמות הגידול.

מה צפוי לאחר השחרור מבית החולים?
בבית החולים בילינסון צוות רפואי ופארא-רפואי מקצועי ומיומן המלווה את המטופל לאורך כל שלבי הטיפול עד להחלמה מלאה. אנחנו מאמינים שליווי רפואי מקיף ותמיכה נפשית רחבה הכרחיים להתמודדות, לשיקום ולהחלמה.
צוות הליווי כולל:
• דיאטניות ויועצות תזונה המתאימות למטופלים תפריט מיוחד לכל אורך הטיפול ותקופת ההחלמה.
• צוות פסיכולוגים המסייע במתן תמיכה נפשית למטופל ולבני משפחתו.
• מערך סוציאלי המלווה את המטופל בתהליך השחרור מבית החולים וההכנות לתקופה המורכבת.

נכתב באדיבות ד"ר ערן שדות בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר של אוניברסיטת תל אביב ולימודי המשך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל שבארצות הברית, התמחה בבית החולים "Mount Sinai" שבניו יורק ובכירורגיה אונקולוגית ב-""Memorial Sloan Kettering Cancer Center שבניו יורק.

לדף המרפאה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה, לחץ כאן.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

הכנה לבדיקות ולניתוחים

כירורגיה כללית א' בילינסון

כירורגיה כללית ב' בילינסון