למה ניתוח?
השמנה חולנית נחשבת למחלה אשר כרוכה בהתפתחות של בעיות רפואיות ונפשיות קשות.
השמנת יתר גורמת לעלייה בשכיחות של סכרת, יתר לחץ דם, דום נשימה בשינה, מחלות לב, שבץ מוחי, אסטמה, כאבי גב תחתון, מחלות ניווניות במפרקים נושאי משקל, רמות גבוהות של שומנים בדם, סוגי סרטן מסוימים, דיכאון, בעיות פריון ועוד.
תחלואות אלו מביאות לתמותה, להתקצרות בתוחלת החיים ולירידה משמעותית באיכות החיים.
גישות רבות מוצעות לטיפול בהשמנת יתר הכוללות דיאטה דלת קלוריות, תרופות, שינויים התנהגותיים ופעילות גופנית. עם זאת, בחלק מן המקרים, הגישה היחידה שהוכחה כאפקטיבית לאורך זמן כטיפול בהשמנת יתר חולנית הינה ניתוח קיצור קיבה – ניתוח בריאטרי.
בשנת 1991 קבע מכון הבריאות הלאומי של ארה"ב כי חולים הסובלים מהשמנת יתר חולנית יכולים להיות מועמדים לניתוח בריאטרי המוכר גם בשם קיצור קיבה כטיפול בהשמנת יתר.
הטיפול הניתוחי כלול בסל הבריאות וכל מטופל שעומד בקריטריונים זכאי למימון מלא של
קופת החולים.
מדד מסת הגוף (BMI)
BMI הינו מדד מידת ההשמנה של האדם וסיכויי התחלואה שלו.
ככל שה-BMI גבוה יותר כך עולים הסיכויים לפתח סיבוכים ומחלות הקשורות בהשמנה.
ניתן לחשב את ה- BMI על פי הנוסחא הבאה:
BMI = משקל (בקילוגרמים) ÷ גובה2 (במטרים)
למי מיועד ניתוח כטיפול בהשמנת יתר?
- אנשים עם BMI מעל 40 או BMI מעל 35 עם מחלות הנלוות להשמנה.
- אנשים הסובלים ממחלה מטבולית או אנדוקרינית ידועה הגורמת להשמנת יתר וניתנת לטיפול תרופתי.
- אנשים עם מחלות כרוניות הנובעות ומחריפות כתוצאה מהשמנת יתר, כגון: יתר לחץ דם, סכרת, מחלת לב, מחלת ריאה או דלקת במפרקים, כאב גב או דיכאון.(Sleep apnea), הפרעות נשימה, דום נשימה בשינה.
- המועמד ניסה בעבר להפחית במשקל ע"י טיפול רפואי ותזונתי ללא הצלחה.
סוגי הניתוחים –
ניתוח בשיטה לפרוסקופית משמעו ניתוח ללא פתיחת הבטן. השיטה מושתתת על ניפוח של חלל הבטן, דרך 5-4 פתחים קטנים בדופן הבטן מחדיר המנתח מצלמה זעירה המשדרת תמונות וידאו המוקרנות על מסכי וידאו ומראה למנתח תמונה מוגדלת של הקיבה ואיברי הבטן הפנימיים. בנוסף מוכנסים מכשירים מיוחדים המיועדים לביצוע הניתוח.
במחלקה לכירורגיה בבית החולים בילינסון מנתחים במספר סוגי ניתוחים לטיפול בהשמנת יתר כולם מבוצעים בשיטה הלפרוסקופית.
- מעקף קיבה (Laparoscopic Roux-en-Y Gastric Bypass) (ניתוח, קיבה, מעקף)
בניתוח זה מחלקים את הקיבה ויוצרים כיס קיבה קטן. את כיס הקיבה החדשה מחברים ללולאת מעי דק באורך משתנה. הכיס מתמלא במהרה במזון, וקצב התרוקנותו איטי עקב ההשקה הצרה למעי הדק, המזון עוקף את הקיבה, התריסריון, וחלק מהמעי הדק, ולא נפגש עם מיצי העיכול עד נקודת החיבור בין שתי הלולאות ובכך נוצרת תת ספיגה מתונה. כמו כן, חלה ירידה בתחושת הרעב עקב ירידה ברמות הורמון הרעב - גרלין. משך הניתוח הינו בין 3-1.5 שעות. משך האשפוז הצפוי לאחר הניתוח הוא 5-1 ימים.
ניתוח מעקף קיבה גורם לירידת ממוצעת של כ-70% מהמשקל העודף של המנותח. בניתוח זה ישנה שכיחות גבוהה של התפתחות חסרים תזונתיים ועל המטופל ליטול תוספות ויטמינים כל חייו. - שרוול קיבה (Laparoscopic Sleeve Gastrectomy)
בניתוח זה מבוצעת כריתה תת שלמה של הקיבה. נפח הקיבה החדשה (השרוול) נע
בין 50 ל-200 סמ"ק. בניתוח זה הירידה במשקל מתרחשת בעקבות הקטנת כמות המזון שהמנותח יכול לאכול וירידה בתחושת הרעב בעקבות ירידה ברמות הורמון הגרלין.
משך הניתוח בין 3-1 שעות. משך האשפוז הצפוי לאחר הניתוח הוא 5-1 ימים.
ניתוח שרוול קיבה גורם לירידה ממוצעת של 60-50% מהמשקל העודף של המנותח. ניתוח זה הינו חדש יחסית וקיים חשש להתרחבות השרוול במשך השנים, מה שיגרום למטופל ליכולת לאכול חזרה כמויות גדולות ולעלייה במשקל. - מעקף תריסריון (Duodenal Switch)
במעקף תריסריון מקטינים את נפח הקיבה וכן מבצעים מעקף של התריסריון ומחצית המעי הדק. הניתוח גורם לאובדן משקל בעיקר ע"י הפחתת ספיגה של קלוריות במעי הדק. ניתוח זה מיועד במיוחד לאנשים עם השמנה חולנית של 60-50 BMI>, אך ניתן לבצעו לכל מועמד. ב-99% מהמנותחים הניתוח גורם להיעלמות מחלת הסכרת ולכן יכול להתאים לחולים עם מחלת סכרת לא מאוזנת. משך הניתוח 4-3 שעות. משך האשפוז הצפוי לאחר הניתוח 7-3 ימים. במעקף תריסריון יורדים החולים בממוצע כ-80-70% מעודף המשקל.
הניתוח אינו מתאים לחולים צמחוניים או טבעונים שאינם צורכים בשר, ביצים ומוצרי חלב.
סידן וויטמינים מסיסי שומן, B12, לאחר הניתוח יש ליטול תוספת של מולטי-ויטמין וברזל
לכל החיים.
בחולים עם מחלות נלוות קשות, שלהם סיכון ניתוחי מוגבר, ניתן לבצע את הניתוח בשני שלבים. בשלב הראשון מבוצע שרוול קיבה באופן זעיר פולשני ולאחר כשנה כשהמשקל ירד ומחלות הרקע השתפרו ניתן להשלים את מעקף התריסריון. ביצוע הניתוח בשני שלבים בחולים אלו מוריד משמעותית את סיכוני הניתוח. - טבעת מתכווננת (Laparoscopic Adjustable Gastric Banding)
(ניתוח, טבעת, קיבה, LAGB)
בניתוח זה מתקינים טבעת מתכווננת סביב חלקה העליון של הקיבה. הטבעת גורמת לחלוקת הקיבה לשני חללים נפרדים הכיס העליון (פאוץ') ושאר הקיבה. את הטבעת ניתן למלא בנוזל. בהוספת הנוזל מצטמצם קוטר המעבר מהפאוץ' לשאר הקיבה כאשר הפאוץ' מלא אין המטופל מסוגל לאכול עוד, עד אשר הכיס יתרוקן,וכך נוצרת ההגבלה בכמות המזון שיכול המנותח לאכול. משך הניתוח כשעה אחת. משך האשפוז הצפוי לאחר הניתוח הוא 5-3 ימים. ניתוח הטבעת גורם לירידה ממוצעת של 50%-40% מהמשקל העודף של המנותח.
הניתוח אינו מתאים לאנשים אשר מרבים באכילת מתוקים ונשנושים.
הניתוח דורש משמעת עצמית גבוהה מצד המטופל,,לעיסה טובה ואיטית של המזון על מנת
לרדת במשקל ולשמור עליו לאורך זמן.
חוסר הקפדה על כללי אכילה נכונים יכול לגרום לסיבוכים שונים כגון: החלקה של הטבעת,
חדירה של הטבעת לקיבה ודלקות בוושט, סיבוכים אשר יצריכו לעיתים ניתוח חוזר להסרת
הטבעת.
טרם הניתוח
קיימת חשיבות רבה לקבלת כל המידע על הניתוח ואורח החיים הצפוי לאחריו. למוטיבציית הירידה במשקל, והנכונות להשתתף במעקב וטיפול ארוכי טווח השפעה רבה על הצלחת הניתוח, הירידה במשקל ואיכות החיים. יש להבין שיחול שינוי ניכר בתצרוכת המזון ובהרגלי החיים לאחר הניתוח.
לצורך כך יש להיחשף למקורות מידע כמו: הרצאות, קבוצות תמיכה, חומר כתוב על מהות הניתוחים השונים, וחשיבות המעקב הרפואי והתזונתי לאחר הניתוח. שלבים אלו חשובים ביותר למועמד לניתוח כדי שיפנים ויבין היטב את משמעות השינוי אותו הוא עומד לעבור.
מפגשי הכנה לקראת ניתוח
- הרצאה – משך המפגש כ-3 שעות/
המפגש כולל הרצאה המפרטת את סוגי הניתוחים לטיפול בהשמנת יתר. במהלך ההרצאה יינתנו פרטים על סוגי הניתוחים השונים, הסיכונים, היתרונות והחסרונות של כל ניתוח.
לאחר ההרצאה, כל מועמד מקבל דף עם פירוט הבדיקות אותן נדרש לבצע כהכנה לפני הניתוח. בפגישה זו עדיין לא יוחלט על סוג הניתוח המתאים.
עם רשימת הבדיקות שמקבלים יש לגשת אל רופא המשפחה בקופת החולים ולקבל הפניה לביצוע הבדיקות.
לאחר סיום ביצוע כל הבדיקות יש לקבוע תור לביקורת חוזרת במרפאתנו. - מפגש הכולל פגישת ייעוץ עם דיאטנית המרפאה ופגישת ייעוץ עם המנתח.
לקראת מפגש זה יש להצטייד ב:
כל תוצאות הבדיקות שנדרשת לבצע (היות שלא כל הבדיקות זמינות במחשב).
טופס התחייבות לביקורת במרפאה כירורגית (קוד 70018).
טופס התחייבות לביקורת (קוד 97802) אצל דיאטנית.
פגישה עם דיאטנית – לצורך עזרה בהחלטה על סוג הניתוח, קבלת הסברים והנחיות לקראת הניתוח.
פגישה עם המנתח – במהלכה עורך הרופא שיחת היכרות עם המועמד לניתוח, עובר על תוצאות כל הבדיקות, ובמידה והכול תקין ולא חסרה שום בדיקה, מתקבלת החלטה סופית על סוג הניתוח המתאים והרופא נותן טופס "הפניה לאשפוז". - פגישה עם פסיכולוגית המרפאה לצורך הערכת הרגלי האכילה. בדיקת הפרעות אכילה, הכנה והתאמה של דפוסי התנהגות חדשים לשיפור סיכויי ההצלחה של הניתוח.
• אין חשיבות לסדר הפגישות.
המתנה לניתוח
את טופס ה"הפניה לאשפוז" בצירוף כל הבדיקות שבוצעו יש לתת למזכירות קופת החולים על מנת לקבל אישור והתחייבות לניתוח.
לידיעתך, זמן ההמתנה הממוצע לניתוח מאז קבלת טופס ה"הפניה לאשפוז" הינו 6-3 חודשים. אין צורך להתקשר ולברר האם אתה ברשימת ההמתנה. פרטיך נמצאים אצלנו, ועליך להתאזר בסבלנות עד שתתקשר אליך מזכירת המחלקה.
קבלה לאשפוז
אחרי שמתקבלת הודעה על תאריך הניתוח מתואם יום קבלה במרפאה טרום ניתוחית לקראת הניתוח. ביום הקבלה יש להגיע למרפאה הטרום ניתוחית בבניין המרפאות, קומת קרקע. יום זה כולל: קבלה רפואית וסיעודית, הדרכה על ידי אחות, חתימה על הסכמה לניתוח, בדיקת מרדים וחתימה על ההסכמה להרדמה, יילקחו בדיקות דם, ויבוצעו עוד בדיקות על פי הצורך (אין צורך להגיע בצום). יום הקבלה הינו ארוך ויכול להימשך עד שעות הצהריים. כדאי להביא ספר קריאה/עיתון.
מה צריך להביא?
- טופס הפניה לאשפוז שקיבלת במרפאה.
- כל הבדיקות שביצעת בקופת החולים כהכנה לניתוח.
- טופס התחייבות (טופס 17) למרפאת טרום ניתוח (קוד 70045) מקופת חולים.
- אם חל שינוי במצבך הרפואי או בתרופות שהינך נוטל יש ליידע את הצוות במרפאה.
הצוות
התאמת הניתוח באופן ספציפי למטופל ויעילות הטיפול הניתוחי לאורך זמן, תלויים גם בטיפול הכולל המוענק למטופל מעבר להתערבות הכירורגית הנקודתית. פעילות המרפאה הבריאטרית בבית החולים בילינסון היא ייחודית בעבודה הרב-צוותית שמתקיימת בה, הכוללת: מומחה בכירורגיה, מומחה ברפואה פנימית דיאטניות ופסיכולוגיות. הפגישות במרפאה מתקיימות - אצל כול חברי הצוות במטרה להקל על המטופל. אנחנו סבורים כי הליווי צריך להתחיל עוד לפני הניתוח ולהמשיך הרבה אחריו.