על השירות
ייחודה של העבודה הסוציאלית הוא בהסתכלות על מצבי חולי בהיבט כוללני, תוך התייחסות לחולה ולבני משפחתו. עבודה בצוות רב מקצועי, תוך שיתוף פעולה עם הצוות הרפואי והסיעודי, הם מאבני היסוד של העבודה הסוציאלית בבית חולים. מחלה, אשפוז, או מצבים רפואיים כרוניים דורשים לעיתים קרובות התארגנות מחודשת, ועלולים לגרום למשבר אשר לו השלכות על חייו של החולה ומשפחתו.
המפגש עם מחלה המאיימת על החיים מעלה תחושה של פגיעות. הפרט, גם זה שבדרך כלל התמודד טוב עם משברי חיים, עלול לחוות רגשות בעוצמות שלא היו מוכרות לו עד כה והן עלולות להשתלט על כל תחומי החיים. התלות באחרים עלולה להיחוות כנטל, ותחושת האיום והנזקקות יוצרים אצל חלק מהחולים מוטיבציה לחפש ולקבל עזרה.
הצוות הפסיכו-סוציאלי בבית החולים מפתח מיומנויות והתערבויות ייחודיות, המכוונות להפחית מצוקה קיימת, למנוע מצוקה עתידית (אצל החולה ואצל בני משפחתו בהמשך), לתמוך בתהליכי צמיחה, ולסייע בתקשורת שבין החולה, המשפחה והצוות המטפל וכן לסייע בתהליכים של סוף החיים.
מטרת הטיפול הפסיכו-סוציאלי היא לסייע להתמודד עם המשברים והמצבים המשתנים, תוך גיוס כוחות אישיים והגברת היכולת של החולה לדאוג ולטפל בעצמו.
העבודה הסוציאלית בבית החולים, אמורה לענות על שלושה מימדים עיקריים: 1. מימד פרקטי פרגמאטי, הכולל מתן מידע על זכויות של חולים במצבי חולי מסוימים (כמו: חולי דיאליזה, סרטן, סיעודיים ועוד) וסיוע במימושן, כולל תכנון השחרור. 2. מימד אמוציונאלי-רגשי המתמקד בהתמודדות הרגשית של החולה ומשפחתו עם המחלה. 3. מימד מערכתי המתמקד בתקשורת שבין החולה, המשפחה והצוות הרפואי, והעלאת המודעות למרכיב האנושי/נפשי ולצרכים המשפחתיים כחלק מהטיפול הכוללני ומיצירת אווירה המאפשרת ביטוי ועיבוד של תהליכים רגשיים.
מטרות טיפוליות:
- לאפשר ולעודד רפלקציה של רגשות.
- לתמוך בצמיחה, לסייע במציאת משמעות ובהצבת מטרות ברות השגה ולסייע בתהליכי שיקום.
- להתייחס למערכת המשפחתית ולצרכים של חבריה, בעיקר של אלה שפגיעים יותר (למשל: ילדים של חולים), להתייחס לדרכי התקשורת ולקשרים הבין אישיים.
- לסייע ביחסים ובדיאלוג עם המערכת הרפואית, ובתרגום השפה הרפואית למקרה האישי.
- לעזור לחולה ולמשפחה בהתמודדות עם מוות צפוי.
- לתת מידע ולסייע בפתרון בעיות פרקטיות.
הטיפולים והשירותים כוללים:
- עזרה בהתמודדות עם אבחנות קשות, בהתמודדות עם מצבי חולי כרוניים, נכות, אבל או אבדן.
- מתן עזרה לחולים ולמשפחותיהם באיתור מקורות עזרה בקהילה ובמיצוי זכויותיהם בבית החולים ובקהילה.
- העובדים הסוציאליים שותפים פעילים ביותר בתכנון שחרור החולה לביתו או למסגרת אשפוזית אלטרנטיבית במקרים שהחולה אינו יכול להשתחרר לביתו.
- הטיפול במצבים טראומטיים, כמו: אלימות במשפחה, תקיפה מינית ותאונות למיניהן, כולל: עזרה בהתמודדות רגשית עם האירוע , התארגנות ובהמשך עזרה בהתחלת תהליכי השיקום.
- התערבות בשעת משבר, במצבים של פיגועי איבה ופיגועים המוניים אחרים: פתיחת מרכזי מידע בהם נמסר מידע טלפוני או אישי למשפחות הנפגעים, ומתן עזרה נפשית ראשונית לנפגעים בהתמודדותם עם האירוע.
תחומי פעילות
ההתערבויות הטיפוליות הן רב-גוניות וכוללות עבודה עם יחידים, קבוצות, משפחות וקהילות. שירותי עבודה סוציאלית ניתנים לחולים המטופלים במחלקות בית החולים, מכונים, ומרפאות החוץ, ולבני משפחותיהם. השירות ניתן על ידי העובדים הסוציאליים המשובצים במחלקות בית החולים ומהווים חלק בלתי נפרד מהצוות הרב מקצועי המטפל בחולה. השירות ניתן במחלקות הפנימיות, הכירורגיות, ובמחלקות: אורתופדיה, השתלות, נוירולוגיה, רפואה דחופה (מיון), נוירוכירורגיה, אא"ג, כוויות, טיפול נמרץ כללי, וטיפול נמרץ לב. כמו כן ניתנים שירותי עבודה סוציאלית במכון לאונקולוגיה במרכז דוידוף, ביחידת הדיאליזה, בבית החולים לנשים ויולדות ובוועדות לענייני היריון (הוועדה מתקיימת בימים: א', ה', בשעות 14:00-12:00. לקביעת תור יש לפנות לטל': 03-9376666).
העובדים הסוציאליים משתתפים בוועדות שונות של בית החולים, כמו: ועדה לוויסות חולים, ועדת אתיקה לחוק זכויות החולה, ועדה מוסדית לחוק החולה הנוטה למות, ועדת אתיקה ארגונית, ועדה לאישור השתלות מן החי, ועדה לטיפול באלימות במשפחה, ועדה לטיפול באלימות כלפי צוותים, ועדה לשעת חירום ועוד.
פעילות אקדמית ומחקרית
צוות השירות לעבודה סוציאלית כולל 34 עובדים: מתוכם 70 בעלות תואר שני, פסיכותרפיסטית, 2 עובדים בוגרי CBT 2 עובדים סוציאליים לקראת השלמת לימודים לתואר שני, בעלת תואר Ph.D. עובדי השירות הסוציאלי נוטלים חלק פעיל בכנסים מקצועיים בארץ ובחו''ל. עו"ס מרכזת את תוכנית הכשרת הסטודנטים לעבודה סוציאלית בשנים א'+ב' באוניברסיטת בר אילן.
השירות לעבודה סוציאלית יוזם ומעורב במחקרים העוסקים בהיבטים הפסיכו-סוציאליים של: חולי, נכות וטראומה.