כירורגיה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > כירורגיה > גרורות בכבד – ניתוח כבד
הצג עוד

גרורות בכבד – ניתוח כבד

פורסם בראשונה: 26.04.2020

היחידה לניתוחי כבד, לבלב ודרכי מרה בבית החולים בילינסון מתמחה בטיפול בגרורות סרטניות בכבד. ביחידה זוכים המטופל ובני משפחתו למערך תמיכה אישי ואנושי צמוד ולליווי מקצועי מרגע האבחון ועד לסיום תהליך ההחלמה, בעזרת צוות מומחים בכיר וציוד מתקדם ופורץ דרך.

מבנה היחידה הוקם בהתאם למודל אמריקני חדשני הפועל במרכז לטיפולי סרטןMemorial Sloan" Kettering Cancer Center" שבניו יורק, המרכז הגדול והמוביל בארצות הברית ובעולם לטיפול ולחקר הסרטן.

מהו הכבד?

הכבד הוא האיבר הפנימי הגדול ביותר בגוף והוא ממוקם מתחת לריאה הימנית. הכבד מייצר נוזלי מרה החשובים לעיכול ובאמצעותם אחראי על ספיגה ועיבוד מרכיבי תזונה, סינון חומרים רעילים מהדם וכן אחראי על ייצור חלבונים העוצרים דימום שנוצר מפציעה.

מהן גרורות בכבד?

גרורות בכבד הן גידולים סרטניים שהתפשטו לכבד מאיבר אחר בגוף. הגרורות עלולות להופיע מיד לאחר התפתחות הגידול הראשוני, או חודשים ואפילו שנים לאחר מכן. בעולם המערבי שכיחות גרורות בכבד גבוהה יותר מאשר סרטן ראשוני בכבד.

מקור רוב הגרורות בכבד בסרטן המעי הגס. למעשה, עד 70% מהחולים בסרטן המעי הגס יפתחו גרורות בכבד. אחת הסיבות לכך היא בחיבור הישיר של המעי הגס לכבד באמצעות הווריד הפורטלי.

מקור נוסף לגרורות בכבד עלול להיות בסרטן השד, סרטן הקיבה, סרטן הוושט, סרטן הלבלב, סרטן הריאה, גידולים במערכת המין והשתן, או סרטן העור.

כיצד ניתן לאבחן גרורות בכבד?

במסגרת היחידה פועל צוות בכיר ורב תחומי שמפיק הערכה מעמיקה, כוללנית, ומהירה של המחלה ודרכי הטיפול והריפוי שלה. בצוות גסטרואנטרולוגים המומחים למחלות מערכת העיכול, אונקולוגים המומחים למחלות סרטן מערכת העיכול, רדיולוגים המומחים להדמיות הכבד ודרכי מרה (כמו MRI מיוחד לאיברים אלו), ופתולוגים המומחים לביופסיות ואבחנות מיקרוסקופיות של גידולים מסוג זה.

כדי להתוות את תכנית הטיפול המיטבית, תחילה יש לברר את מיקום הגרורות והיקפן וכן יש לברר את מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. באמצעות בדיקות חדשניות ומערך טכנולוגי מתקדם הזמינים למטופלים בבית החולים בילינסון, ניתן להגיע לתוצאות המדויקות ביותר ולשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה.

בדיקת דם: בשלב הראשון יבצע המטופל בדיקות דם שכוללות בין היתר בירור תפקודי כבד וקרישה, רמות בילירובין וכן CEA, ו-CA 19-9 שהם סמנים בדם המעידים על גידולים סרטניים.

הדמיה: בבית החולים בילינסון עומד לרשות המטופל מערך אמצעי הדמיה מתקדם, חדשני ומדויק המאפשר לצוות הרפואי הבכיר למקם את הגידול ולתכנן את הטיפול הטוב ביותר עבור המטופל:

  • טכנולוגיית CT תלת ממדית פורצת דרך המאפשרת לצוות הרפואי לזהות במדויק את הכבד, דרכי המרה, קשריות לימפה, וריד פורטלי ועורקי הכבד.
  • MRI מתקדם על בסיס שדה מגנטי המאפשר לזהות גידולים זעירים.
  • בדיקת אולטרסאונד חדשנית המבוססת על גלי קול ומאפשרת להבחין בין גידול סרטני לגידול שאינו סרטני.
  • טכנולוגיית דימות מתחום הרפואה הגרעינית המאפשרת זיהוי גרורות מדויק. הבדיקה מבוססת על הזרקת סוכר רדיואקטיבי לגידול, הסוכר נקלט בתאים הממאירים מהר יותר בהשוואה לתאים הרגילים ובכך מסייע להבחין בין גידול ממאיר לשפיר.

בנוסף, בבית החולים בילינסון מערך טכנולוגי המסייע באבחון ובירור שלב הגידול.

  • ביופסיית מחט דקה: המאפשרת שאיבה של תאים באמצעות מחט דקה, ואבחון סוג הגידול בהתאם לסוג התאים.
  • ביופסיית מחט עבה: דקירה עם מחט גדולה יותר הנושאת כמות גדולה יותר של רקמה ומאפשרת בירור מולקולרי (גנטי) של הגידול.
  • לפרוסקופיה: ניתוח זעיר פולשני מתקדם המאפשר באמצעות מצלמה דקיקה וסיב אופטי לחדור לחלל הבטן ולדגום תאים מהגידול.

טיפול

הטיפול בגרורות בכבד מורכב בשל העובדה שהסרטן נמצא בשני אברים לפחות. יחד עם זאת, בעזרת טיפול נכון ניתן להגיע לריפוי.

כדי להעניק את הטיפול המיטבי, ראשית יברר הצוות הרפואי את מיקום הגידול הראשוני, גודלו ומספר הגרורות בכבד וכן את מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. הבירור נערך במטרה להציע את האפשרויות הטיפוליות הטובות והמתקדמות ביותר, שיספקו את סיכויי ההחלמה הגבוהים ביותר.

אפשרות הטיפול שמעניקה את הסיכוי הטוב ביותר לריפוי היא באמצעות ניתוח. ביחידה לניתוחי כבד, לבלב ודרכי מרה נעזר צוות המנתחים בטכנולוגיה זעיר-פולשנית מתקדמת (רובוטית או לפרוסקופית) הנתמכת באמצעי הדמיה מדויקים. התפתחויות חדשניות אלה, בתחום הטכניקות הכירורגיות, מאפשרות לצוות הרפואי לבצע ניתוחים בהצלחה רבה. המכשור החדשני מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לאשפוז חוזר ולניתוחים נוספים וכן מקטין את הסיכון להישנות הגידול הסרטני.

מה ניתן לעשות כאשר אין אפשרות לנתח?

במקרים שבהם התפתחו גרורות ולא ניתן להוציאן בכריתה כירורגית, קיימות אפשרויות טיפול נוספות:

  • רדיולוגיה פולשנית: טכנולוגיה מוכוונת הדמיה, המאפשרת להקטין את הגידול ולהרוס אותו. בשיטה זו קיימים שני טיפולים מרכזיים.
    - אבלציה: הרס של תאי הגידול על ידי מקור אנרגיה, למשל חימום על ידי גלי רדיו, חימום על ידי גלי מיקרוגל או הקפאה.
    - אמבוליזציה: סתימת כלי הדם המובילים אל הגידול.
  • אימונותרפיה: טיפולים מתקדמים המשתמשים במערכת החיסון של הגוף כדי לתקוף את התאים הנגועים בסרטן.
  • מחקרים קליניים: בית החולים סילינסון עורך שורה של מחקרים חדשניים ופורצי דרך לטיפול במחלות שונות, בהן מחלת הסרטן. בעזרת הצוות הרפואי הבכיר, מטופלים יכולים לבחון את האפשרות להשתתף במחקר ולקבל טיפול חדשני שאינו חלק מסל הטיפולים.
  • כימותרפיה

 

אילו טיפולים חדשניים קיימים בתחום ניתוחי כריתת כבד?

בשנת 2020 אנו עדים להתפתחויות רפואיות משמעותיות בטיפול בגידולים בכבד, אשר מאפשרות ליותר מטופלים לעבור ניתוח אפילו עם גידולים נרחבים, שעד עתה לא ניתן היה לנתח, ולרפא מספר גדול (פי 3!) יותר של מטופלים.
האפשרויות החדשות כוללות:

  1. ניתוח להתקנת צנתר ישירות לעורק הכבד:
    זה טיפול חדשני הקיים במספר מרכזים מובילים בעולם. הבאנו את הטיפול הזה לבילינסון, משום שמחד, נצבר בו הרבה ניסיון, ומאידך, נוצר צורך משמעותי בטיפול זה בישראל. מטרתו של הטיפול לנתב את הכימותרפיה ישירות לכבד (מבלי לפגוע באיברים אחרים). בשל העובדה שהכימותרפיה מוזרמת באופן ממוקד לכבד, הטיפול הוא פי 100 חזק ואפקטיבי יותר בהשפעה שלו על הגידולים בכבד לעומת כמותרפיה אשר מוזרקת באופן רגיל (דרך הווריד, ומתפזרת לכל הגוף). יתר על כן, הכבד מעצם תפקידו כמעין פילטר של הגוף, מנטרל את האפשרות לתופעות לוואי של כימותרפיה (תופעות לוואי כמו התקרחות, נוירופתיה (פגיעה עצבית), או תופעות עוריות הנגרמות מכמותרפיה רגילה שניתנת לכל הגוף). בעזרת טיפול זה אנחנו מצליחים לטפל במטופלים עם גרורות כבדיות לא נתיחות, ולהפוך אותם לנתיחים ב-50% מהמקרים, לעומת כמותרפיה רגילה שיכולה להפוך רק כ-12% מהמטופלים הלא נתיחים לנתיחים.
    המטרה האולטימטיבית של טיפול זה היא שהכימותרפיה הממוקדת לכבד תהרוג מספיק תאים סרטניים בגידול הכבדי, תאפשר למנתח לכרות את שארית הגידול, ולרפא את המטופל. גם אם לא ניתן להסיר כירורגית את שארית הגידול בכבד, טיפול זה של כמותרפיה ממוקדת לכבד, מאט את התקדמות הגידול ועל ידי כך, מאריך את חיי המטופל.
    טיפול חדשני זה מבוצע כעת בישראל בבית החולים בילינסון. 
  2. קרינה: זהו טיפול שבדרך כלל אינו הטיפול העיקרי, משום שכמות הקרינה המותרת לכל הכבד (מבלי לפגוע בתפקוד הכבדי) היא בדרך כלל קטנה מהכמות הנדרשת כדי להרוג את הגידול. לאחרונה התפתחו שיטות הקרנה חדשות המאפשרות מתן קרינה באופן ממוקד יותר (סטריאוטקטי) או קרינה שניתנת דרך עורק הכבד (SIRT), שבמקרים מסויימים של גידולים לא נתיחים, יכולים לטפל בגידולים ללא ניתוח.
  3. צריבה (אבלציה): זו שיטה שמתאימה ביחוד למטופלים עם גידול שהמיקום או המספר שלהם הופכים את הניתוח למורכב ומסוכן (למשל כי לא ישאר מספיק כבד אחרי כריתה נרחבת). שיטה זו מתאימה גם למטופלים מבוגרים או עם מחלות רבות (כמו מחלות לב/ריאה), שניתוח גדול יכול להיות מסוכן להם. בדרך כלל הצריבה מבוצעת בגידולים שאינם גדולים מ-5 ס"מ. שיטות הצריבה העיקריות הן או בעזרת גלי מיקרוגל או גלי רדיו.  

 

מה צפוי לאחר השחרור מבית החולים?

בבית החולים בילינסון צוות רפואי ופארא-רפואי מקצועי ומיומן המלווה את המטופל לאורך כל שלבי הטיפול עד להחלמה מלאה. אנחנו מאמינים שליווי רפואי מקיף ותמיכה נפשית רחבה הכרחיים להתמודדות, לשיקום ולהחלמה.
צוות הליווי כולל:

  • דיאטניות ויועצות תזונה המתאימות למטופלים תפריט מיוחד לכל אורך הטיפול ותקופת ההחלמה.
  • צוות פסיכולוגים המסייע במתן תמיכה נפשית למטופל ולבני משפחתו.
  • מערך סוציאלי המלווה את המטופל בתהליך השחרור מבית החולים וההכנות לתקופה המורכבת.

נכתב באדיבות ד"ר ערן שדות בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר של אוניברסיטת תל אביב ולימודי המשך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל שבארצות הברית, התמחה בבית החולים "Mount Sinai" שבניו יורק ובכירורגיה אונקולוגית ב-""Memorial Sloan Kettering Cancer Center שבניו יורק.

לדף המרפאה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה, לחץ/י כאן.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

הכנה לבדיקות ולניתוחים

כירורגיה כללית א' בילינסון

כירורגיה כללית ב' בילינסון