כירורגיה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > כירורגיה > גידולי אדרנל – ניתוח אדרנל
הצג עוד

גידולי אדרנל – ניתוח אדרנל

פורסם בראשונה: 26.04.2020

היחידה לניתוחי כבד, לבלב ודרכי מרה בבית החולים בילינסון מתמחה בטיפול בסרטן בלוטות האדרנל (יותרת הכליה). ביחידה זוכים המטופל ובני משפחתו למערך תמיכה אישי ואנושי צמוד ולליווי מקצועי מרגע האבחון ועד לסיום תהליך ההחלמה, בעזרת צוות מומחים בכיר וציוד מתקדם ופורץ דרך.

מבנה היחידה הוקם בהתאם למודל אמריקני חדשני הפועל במרכז לטיפולי סרטןMemorial Sloan" Kettering Cancer Center" שבניו יורק, המרכז הגדול והמוביל בארצות הברית ובעולם לטיפול ולחקר הסרטן.

מה הן בלוטות האדרנל (יותרת הכליה)?

בלוטות האדרנל (יותרת הכליה) ממוקמות בקצה העליון של הכליות, מעל לכל כליה, בחלק האחורי של הבטן העליונה והן אחראיות על הפרשות הורמונים שונים לגוף. קליפתן החיצונית (הקורטקס) אחראית על הפרשת סטרואידים שונים בהם קורטיזול, טסטוסטרון ואלדוסטרון. החלק הפנימי של הבלוטות אחראי על הפרשת אדרנלין ונור-אדרנלין לגוף. 

מה זה סרטן האדרנל (יותרת הכליה)?

בעוד שרוב גידולי האדרנל שפירים, סרטן האדרנל הוא גידול יחסית נדיר, המאובחן אצל אדם אחד מתוך מיליון  בשנה. מדובר בסרטן אגרסיבי, העלול להפריש הורמונים שיגרמו לעודף סטרואידים בגוף ולוויריליזציה (מאפיינים גבריים כמו שיעור יתר וקול גברי). כשהסרטן גדל הוא עלול לערב איברים הסמוכים ללבלב כמו הקיבה וכלי דם, או להתפשט לאיברים מרוחקים כדוגמת הריאה והכבד.
 
גם גידולים שפירים בבלוטות האדרנל יכולים לגרום לשיבושים בהפרשות ההורמונים בגוף. עם זאת, לכל סוג של גידול יש סימפטומים האופייניים לו. סימפטומים נפוצים כוללים: יתר לחץ דם, עלייה במשקל, חולשה, או סימפטומים אחרים כמו ויריליזציה.

מהם הסוגים העיקריים של גידולים שפירים בבלוטות האדרנל (יותרת הכליה)?

  • אלדוסטרינומה: גידולים המפרישים אלדוסטרון. הורמון הגורם ליתר לחץ דם ורמות נמוכות של אשלגן בדם.
  • פאוכרומוציטומה: גידול המפריש קטכולאמין. הורמון העלול לגרום ליתר לחץ דם, דופק מהיר, הזעה, וכאב ראש. גידול זה בדרך כלל שפיר אולם עלול להיות גם ממאיר.

איזה בדיקות יש לבצע כדי לאבחן סרטן בבלוטות האדרנל (יותרת הכליה)?

כדי להתוות את התוכנית הטיפולית המיטבית, תחילה יש לברר את מיקום הגידול וגודלו וכן את מצבו הבריאותי הכללי של המטופל. באמצעות בדיקות חדשניות ומערך טכנולוגי מתקדם, הזמינים למטופלים בבית החולים בילינסון, ניתן להגיע לתוצאות המדויקות ביותר ולשפר משמעותית את סיכויי ההחלמה.

בדיקת דם

בשלב ראשון יבצע המטופל בדיקות דם הכוללות בין היתר בירור סמנים בדם המעידים על גידולים סרטניים,
CA 19-9, דהידרו-אפיאנדרוסטרון סולפאט (DHEAS), וכן בדיקה של הורמונים שונים בדם ובשתן.

הדמיה

בבית החולים בילינסון עומד לרשות המטופל מערך אמצעי הדמיה מתקדם, חדשני ומדויק המאפשר לצוות הרפואי הבכיר למקם את הגידול ולתכנן את הטיפול הטוב ביותר עבור המטופל:

  • טכנולוגיית CT פורצת דרך המאפשרת לצוות הרפואי לזהות במדויק את הכליות ובלוטות האדרנל.
  • MRI מתקדם על בסיס שדה מגנטי.
  • טכנולוגיית דימות מתחום הרפואה הגרעינית המאפשרת זיהוי מדויק של גידולי אדרנל. הבדיקה מבוססת על הזרקת חומר רדיואקטיבי, החומר נקלט בתאי הגידול ובכך מסייע להבחין בין גידולי האדרנל השונים.

בנוסף, בבית החולים בילינסון מערך טכנולוגי המסייע באבחון ובירור שלב הגידול:

  • ביופסיה בהכוונת CT: מאפשרת לדקור את הגידול עם מחט דקה ולאבחן את סוג הגידול בהתאם לסוג התאים.
  • לפרוסקופיה: ניתוח זעיר פולשני מתקדם המאפשר באמצעות מצלמה דקיקה וסיב אופטי לחדור לחלל הבטן ולדגום תאים מהגידול.
  • ביופסיית מחט עבה: דקירה עם מחט גדולה יותר הנושאת כמות גדולה יותר של רקמה ומאפשרת בירור מולקולרי (גנטי) של הגידול.

כיצד ניתן לטפל בסרטן האדרנל?

במסגרת היחידה פועל צוות בכיר ורב תחומי המפיק הערכה מעמיקה, כוללנית ומהירה של המחלה ודרכי הטיפול והריפוי בה. בצוות אנדוקרינולוגים המומחים באבחון גידולי האדרנל וטיפול תרופתי, רדיולוגים המומחים להדמיות (כמו MRI המיוחד לאיברים אלה), אונקולוגים המומחים למחלות סרטן האדרנל וכירורגים המתמחים בניתוחי האדרנל. תכנית הטיפול מגוונת ומותאמת באופן אישי לכל מטופל.

הטיפולים השונים הם:

  • ניתוח: הדרך היחידה המאפשרת ריפוי על ידי הסרת הגידול בשלמותו יחד עם בלוטות הלימפה. הניתוח מתאים לשלב שבו הגידול לא התפשט ומבוצע באמצעות לפרוסקופיה. במקרים מסוימים הצוות הרפואי יחליט לבצע את הניתוח באמצעות המערכות הרובוטיות. מדובר בטכנולוגיה פורצת דרך המסייעת להצלחת הניתוח ולסיכויי החלמה מיטביים. המכשור החדשני מפחית באופן משמעותי את הסיכוי לאשפוז חוזר ולניתוחים נוספים וכן מקטין את הסיכון להישנות הגידול.
  • טיפול הורמונלי: במקרים מסוימים יבחרו הרופאים לטפל בתרופות המאזנות את שיווי המשקל ההורמונלי של הגוף
  • כימותרפיה
  • קרינה

מה צפוי לאחר השחרור מבית החולים?

בבית החולים בילינסון צוות רפואי ופארא-רפואי מקצועי ומיומן המלווה את המטופל לאורך כל שלבי הטיפול עד להחלמה מלאה. אנחנו מאמינים שליווי רפואי מקיף ותמיכה נפשית רחבה הכרחיים להתמודדות, לשיקום ולהחלמה.
צוות הליווי כולל:

  • דיאטניות ויועצות תזונה המתאימות למטופלים תפריט מיוחד לכל אורך הטיפול ותקופת ההחלמה.
  • צוות פסיכולוגים המסייע במתן תמיכה נפשית למטופל ולבני משפחתו.
  • מערך סוציאלי המלווה את המטופל בתהליך השחרור מבית החולים וההכנות לתקופה המורכבת.

נכתב באדיבות ד"ר ערן שדות בוגר בית הספר לרפואה ע"ש סאקלר של אוניברסיטת תל אביב ולימודי המשך בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת קורנל שבארצות הברית, התמחה בבית החולים "Mount Sinai" שבניו יורק ובכירורגיה אונקולוגית ב-""Memorial Sloan Kettering Cancer Center שבניו יורק

לדף המרפאה לניתוחי כבד, לבלב, ודרכי מרה, לחץ כאן.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

הכנה לבדיקות ולניתוחים

כירורגיה כללית א' בילינסון

כירורגיה כללית ב' בילינסון