השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > תזונה והשתלת ריאות: מה חשוב לדעת
הצג עוד

תזונה והשתלת ריאות: מה חשוב לדעת

איך מגיעים להשתלה במצב תזונתי תקין? מה מומלץ לאכול בתקופת ההחלמה? האם יש מזונות שחשוב להימנע מהם, ומה יעזור למניעת סיבוכים ולחזרה לשגרת חיים? כל מה שצריך לדעת על תזונה ודיאטה לפני השתלת ריאות – ולאחריה

  • מאת:
  • שירלי סלונים דרך: דיאטנית קלינית, סגנית מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בילינסון
תזונה והשתלת ריאות

התקופה שלפני השתלת ריאה והחיים החדשים שלאחריה, הם פרקים משמעותיים בחייו של אדם הנזקק לריאה חדשה להצלת חייו. גם אם הנך בתקופת ההמתנה להשתלה, וגם אם עברת את ההשתלה ושאיפתך היא לחזור לחיים רגילים ככל האפשר – חשוב לדעת שתזונה מותאמת ומוקפדת היא חלק בלתי נפרד מתהליך החלמה מוצלח.

מהו הקשר בין תזונה לבין השתלת ריאות?

תמיכה תזונתית מהווה רכיב חשוב בתהליך השתלת ריאות לכל שלביו: החל מהמועמדות להשתלה, דרך תקופת ההחלמה ועד לחזרה לשגרת חיים. מחלות ריאה כרוניות – COPD, אמפיזמה, CF (סיסטיק פיברוזיס) ואחרות, מעלות את הדרישה האנרגטית ולפיכך עלולות לפגוע בתפקוד החיוני של הגוף כולו. ללא הקפדה על תזונה מותאמת, עלול החולה להגיע למצב של תת תזונה שיפגע עוד יותר במצבו הבריאותי.

תזונה בריאה ומצב גופני תקין ככל האפשר, יתרמו להחלמה מוצלחת מהניתוח וישפרו את סיכויי ההצלחה של ההשתלה. חשוב לדעת, שהמצב התזונתי של החולה בעת ההגעה לניתוח ההשתלה משפיע הן על רמת הסיכון והן על משך ההחלמה. ככל שהמצב התזונתי יהיה ירוד יותר, כך מערכות הגוף השונות תהיינה פגיעות יותר. הדבר עלול להשפיע על משך הזמן שיידרש עד לניתוק ממכשירי ההנשמה לאחר הניתוח, על קצב החלמת הפצע הניתוחי ועל הסיכון לזיהומים הנובעים מחולשה של מערכת החיסון. לאחר ההשתלה, הקפדה על תזונה בריאה תסייע לשמר את תפקוד הריאה המושתלת, להימנע מסיבוכים ולשפר את איכות החיים ואת מצב הבריאות הכללי.

העובדות הללו, שהוכחו במחקרים רבים, מובילות למסקנה ברורה: לאורך התהליך כולו קיימת חשיבות רבה למעקב תזונתי ולהתאמת התזונה. לכן גם חשוב מאוד שהתהליך ייעשה בליווי ובבקרה של דיאטנית קלינית, כאשר המטרה היא להביא את המטופל לניתוח ההשתלה במצב התזונתי הטוב ביותר ולתמוך בהחלמתו לאחר הניתוח באמצעות אימוץ הרגלי תזונה נכונים, המתאימים למצבו החדש.

לפני ההשתלה: טיפול תזונתי והדרכה אישית

איך מגיעים להשתלה במשקל גוף תקין ובמצב תזונתי טוב? בפועל, זו משימה לא פשוטה. שתי סיבות עיקריות עלולות לגרום למועמד להגיע להשתלה במצב של תת תזונה: האחת, היא הקושי הנשימתי המתמשך, אשר דורש אנרגיה רבה ומצריך התאמה קלורית. השנייה היא ההמתנה הארוכה להשתלה, בשל המחסור בתרומות איברים. המתנה זו, הכרוכה במצב של מחלה ומלווה באי ודאות, עלולה לגרום להידרדרות גופנית שתדרוש תמיכה תזונתית. לגבי מצב של תת תזונה חשוב להבין: גם מי שנמצא בעודף משקל יכול להיות במצב תזונתי ירוד. לכן, בעת הערכת המצב התזונתי מתייחסים לא רק למשקל הגוף, אלא גם להרכבו – כלומר למדדים כמו אחוזי שומן, מסת שריר וכדומה.

למה מושתלי ריאה זקוקים להשלמה תזונתית?

לאדם בריא קשה לדמיין זאת – אבל חולים רבים הסובלים מאי ספיקה נשימתית, כתוצאה ממחלת ריאות חסימתית או אחרת, פשוט מתקשים לנשום. המאמץ הכרוך בנשימה דורש מהם אנרגיה רבה, ולכן הם זקוקים לתזונה עשירה המותאמת לפרוטוקול המחלה, ל-  BMI (היחס בין המשקל לגובה), להרכב הגוף (מסת השריר ומסת השומן) ולמצבו הייחודי של כל חולה. כל מועמד להשתלת ריאות עובר הערכה תזונתית, שבמהלכה בודקים מה היה משקל גופו לפני המחלה, האם ירד לאחרונה במשקל – וכמה, מהי רמת התפקוד שלו בהשוואה לעבר (קושי בהליכה למשל, יכול להעיד על דלדול מסת השריר הנובעת ממחסור בחלבונים ובקלוריות), המדדים השונים שהתקבלו בבדיקות דם, הסימפטומים שמהם הוא סובל (כגון בחילות, שלשולים או חוסר תיאבון), הרגלי האכילה שלו – מה הוא אוכל, כמה ואיך, האם הוא יכול לאכול באופן רגיל או שזקוק להזנה בעזרת זונדה או לתמיכה תזונתית דרך הווריד, ושאלות רלוונטיות נוספות. לאחר ההערכה, נקבעים הצרכים התזונתיים ולפיהם ניתנת המלצה לגבי התפריט הנדרש – מרכיביו, אופן ההעשרה שלו (במזון ו/או בפורמולות), תוספים שיש לקחת ומתי, אינטראקציות בין ההזנה לטיפול התרופתי – וכל זאת על מנת להגיע למצב התזונתי הרצוי.

חשיבות התזונה להחלמה מהשתלת ריאה

גם לאחר ניתוח ההשתלה, יש חשיבות רבה למעקב ולליווי התזונתי. השתלת ריאות היא הליך מורכב הכרוך בהתאוששות של חודשים – תהליך שבו המושתל הופך בהדרגה מאדם חולה ותלוי בחמצן, לאדם החוזר אט-אט לחיים רגילים. בתקופה שלאחר ההשתלה, הגוף עדיין חלש וירוד, ולרוב מאבד מסת שריר. תזונה מתאימה ומבוקרת היא מרכיב קריטי להצלחת התהליך. ללא ליווי של אנשי מקצוע המומחים בתחום זה – כמו צוות התזונאים של היחידה לתזונה ודיאטה בבית החולים בילינסון – קשה מאוד להתנהל כנדרש בתהליך הארוך והמשמעותי הזה.

היבטי התזונה באשפוז – מייד לאחר ההשתלה

עוד באשפוז, זמן קצר לאחר ניתוח ההשתלה, דיאטנית ממחלקת ההשתלות תגיע למיטת המטופל ביחידה לטיפול נמרץ, כדי להעריך את המצב התזונתי. הערכה כזאת תתייחס לפעילות מערכת העיכול (בחילות, הקאות או שלשולים), בדיקות דם עדכניות (כולל רמות סוכר, רמות מלחים בדם ועוד), תיאבון, רמת התפקוד, כאבים, בצקות, יכולת אכילה דרך הפה וצורך בתמיכה תזונתית. במקרה שתידרש תמיכה תזונתית היא יכולה להיעשות בעזרת פורמולות מועשרות, הזנה דרך זונדה או באמצעות הזנה תוך-ורידית, הנקראת TPN (Total Parenteral Nutrition). המטרה היא להבטיח שהמושתל יקבל את כל אבות המזון הדרושים להחלמתו – קלוריות, חלבונים, שומנים, ויטמינים ומינרלים. על פי הצורך יעורבו בעלי מקצוע נוספים כמו קלינאית תקשורת, כדי להבטיח לעיסה ובליעה בטוחים.

חשיבות ההתאמה התזונתית לאחר ההשתלה

כבר באשפוז ובהתאוששות מהניתוח, מותאמת לכל מושתל תוכנית תזונתית אישית על פי צרכיו, יכולותיו והעדפותיו. התוכנית נועדה להבטיח לו את התזונה החיונית שתתמוך היטב בהחלמה, בריפוי הפצע ובבניית רקמות הגוף. כמובן שניתנת תשומת לב רבה למדדים הדורשים התייחסות תזונתית, כמו לחץ דם, רמת הסוכר, בצקות, רמות האלקטרוליטים (זרחן ואשלגן) וכדומה.
בהמשך, לאחר השחרור הביתה, הצורך בליווי דיאטנית הוא חיוני לא פחות, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. בחודשים הראשונים שלאחר ההשתלה, כאשר מתרחש עיקר תהליך ההחלמה, הגוף זקוק לכמות מוגברת של אנרגיה וחלבון. בטווח הארוך, המטרה היא שמירה על הריאה המושתלת וחזרה הדרגתית לשגרה באמצעות שמירה על תזונה מאוזנת ומותאמת.

תזונה בבית בתקופת ההתאוששות וההחלמה

בחודשי ההתאוששות שלאחר השתלת הריאה, יש לא מעט אתגרים. אחד המהותיים שבהם הוא ההתמודדות עם תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי, העלולות לגרום לשינויים ברמות המלחים בדם ואף לסוכרת המושתלים המוכרת בשם (New Onset Diabetes After Transplantation) NODAT – כל זאת בצד הצורך לשמור על משקל גוף תקין, ולהתמודד מול שינויים בתיאבון, בפעילות מערכת העיכול ועוד.

זוהי הסיבה העיקרית להמלצה לליווי ומעקב תזונתי, לפחות בשנה הראשונה שלאחר ההשתלה ועל פי הצורך גם בהמשך. המעקב כולל ניטור משקל, בדיקת תפקוד, איזון סוכר, ניטור רמות ויטמין D וצפיפות העצם, בדיקה של רמות המינרלים (כמו זרחן, אשלגן, סידן ומגנזיום) והערכה של תפקוד מערכת העיכול. במסגרתו נעשות לפי הצורך גם בדיקות נוספות כדי לבדוק מחסור בברזל היכול לגרום לאנמיה, רמות ויטמין B12, חומצה פולית, אשלגן ומרכיבים חשובים אחרים.

מה מומלץ לאכול למחלימים מהשתלת ריאה?

• במידה שרמות האשלגן תקינות, מומלצת אכילת מזונות מועשרים בסיבים, בכלל זה פירות וירקות טריים.
• הפחתת המלח, ובעיקר ויתור על חטיפים ומזונות מעובדים ועשירים במלח.
• צריכת חלבונים מוגברת, הכוללת מנה חלבונית בכל ארוחה – בשר רזה, עוף ללא עור, דגים, ביצים, קטניות (אם והאשלגן תקין) ומוצרי חלב דלי שומן.
• הימנעות מטיגון בשמן והעדפה של בישול במים, אפייה או גריל.
• שתייה מרובה של מים (אלא במקרה שבו הוראות הרופא מחייבות אחרת).

לפיכך, אם עברת השתלת ריאה או הנך בדרך להשתלה, אנו ממליצים לך לאמץ אורח חיים בריא המבוסס על תפריט עשיר על פי עקרונות התזונה הים תיכונית, כלומר צריכה של מזון טרי ומקומי המבושל בבית. תפריט כזה כולל גם שמן זית, מוצרי חלב, דגים וזרעים למיניהם – וגם צמצום צריכת בשר אדום ומזונות מעובדים ותעשייתיים.

מזונות שחשוב להימנע מהם לאחר השתלת ריאות

מושתלי ריאה צריכים להימנע לחלוטין ממזונות המשפיעים על התרופות נוגדות הדחייה שהם מקבלים באופן קבוע. לתשומת לבך: אין לאכול כלל אשכולית, פומלית ורימון או מיץ מפירות אלה, ומומלץ גם להימנע מאכילת פרי הקרמבולה.
מעבר לכך, מכיוון שכל אחד מן המושתלים נמצא במצב רפואי ותזונתי שונה, יש חשיבות רבה לטיפול תזונתי מותאם למטופל ולהתאמת תפריט אישי על ידי דיאטנית קלינית המומחית בליווי מושתלים.
עוד חשוב לזכור, שנטילת נוגדי הדחייה מחלישה את המערכת החיסונית, והדבר מחייב הקפדה רבה על כללי היגיינה וסניטציית מזון על פי הדרכת הדיאטנית.

סוכרת המושתלים (NODAT): איך מתמודדים עם זה?

לאחר השתלת ריאה, חשוב כמובן שלא להזניח את התמיכה והטיפול במחלות רקע שהיו עוד טרם ההשתלה. לגבי סוכרת יש לדעת, שגם מי שלא סבל ממנה מימיו עלול ללקות בסוכרת כתגובה לטיפול התרופתי. יציאה מאיזון הסוכר מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, להתפתחות זיהומים וחלילה לאובדן השתל. גם מי שסבל לפני ההשתלה ממחלת הסוכרת זקוק לליווי רפואי ותזונתי בניהול סוג זה של סוכרת, ש"מתנהג" מעט אחרת מהסוכרת המוכרת. "סוכרת המושתלים" מאופיינת בעליות ערכי סוכר במהלך היום עקב נטילת סטרואידים ונוגדי דחייה, ועלולה להיות סוערת יותר ולפיכך גם מסוכנת יותר לבריאות. הבשורה הטובה היא שגם סוכרת זו ניתנת לניהול ולשליטה על ידי הקפדה על תזונה נכונה בשילוב תרופות מתאימות ופעילות גופנית, ולכן חשוב מאוד לשלב את המעקב במרפאת המושתלים יחד עם ייעוץ תזונתי מותאם ומעקב אנדוקרינולוג.

חשיבות משקל גוף תקין אצל מושתלי ריאות

אם עברת השתלת ריאה, ודאי ידוע לך שאצל מושתלי ריאות נושא המשקל העודף מצוי פחות על סדר היום. מרבית חולי הריאות מגיעים להשתלה במצב ירוד גופנית, שדווקא מחייב תוספת קלוריות ואנרגיה לגוף – אבל גם כאשר המשקל תקין או אפילו עודף, אין זה אומר שהמטופל אינו מצוי במצב של תת תזונה. בעידן שלנו, תת תזונה אינה בהכרח מחסור במזון אלא חוסר בצריכה של מזון בריא ומאוזן. כך, נראה אנשים בתת תזונה עם BMI תקין, כלומר המדדים אינם מעידים על כך שמסת השריר ירודה ושמשק החלבונים בגוף מצוי בחסר. לכן גם חשוב כל כך להקפיד על פעילות גופנית לאחר השתלת ריאות: צריכת חלבונים רבה לא תסייע לבניית שריר ללא אימון גופני. זו הסיבה שמומלץ מאוד למושתלים לשלב פעילות ספורט מבוקרת. בבית החולים בילינסון, מהיחידים בארץ המבצעים השתלות ריאה, מוצעת למושתלים מעטפת של צוות רב מקצועי, הכולל בצד הרופאים הטובים בארץ גם מומחי תזונה, פיזיותרפיה ושיקום.

מזון למחשבה: כך נשמור על המתנה שקיבלנו

אנו שמחים עבורך על שעברת השתלת ריאה, שפתחה בפניך צוהר לחיים חדשים – ואם טרם עברת את ההשתלה, אנו מאחלים לך בכל לב השתלה מוצלחת ובריאות שלמה. השתלת ריאה היא נקודת ציון משמעותית מאוד בחייך, אבל זו רק תחילתה של דרך חדשה. ההשתלה היא אומנם פעולה מצילת חיים, אבל מחייבת מעתה חיים זהירים ואחראים. מושתלי ריאות יוגדרו כל חייהם כמי שמצויים בקבוצת סיכון. תשומת לב לאורח חיים נכון, שבמרכזו תזונה בריאה, תסייע לך לשמור על כלי הדם היקרים ועל מערכות הגוף כולו –  ותאפשר לך ליהנות מהמתנה הגדולה שקיבלת. הטיפול התזונתי מהווה מרכיב חיוני להתאוששות מהשתלת ריאות ולאיכות חיים טובה עם ריאה מושתלת, וחשוב לעשותו באמצעות תמיכה וליווי של דיאטנית קלינית: זו הדרך הנכונה והבריאה להפחית סיבוכים ולתרום לתהליך ההחלמה והחזרה לשגרת החיים. בהצלחה!

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל