כל אדם רביעי בישראל – מעשן, וכדאי לדעת שעישון עלול לגרום למחלות רבות ובראשן אמפיזמה (נפחת הריאות). ד"ר ברק פרצוב, מומחה למחלות ריאה ומומחה ברפואה פנימית בבילינסון, עם כל מה שצריך לדעת על המחלה
מהי מחלת האמפיזמה?
מחלת ריאות חסימתית כרונית (chronic obstructive pulmonary disease – COPD) אשר נגרמת בעיקר מעישון (95% מהמקרים) והיא גורם התמותה השלישי בעולם. למחלה זו שני מרכיבים:
- אמפיזמה (נפחת הריאות) – הריאות בנויות משקיקי אויר קטנים אשר נקראים נאדיות הריאה. נאדיות הריאה הינן היחידות התפקודיות של הריאה ובהן מתבצע שיחלוף (תגובה כימית) הגזים, קליטת חמצן CO2 ופליטת חמצן CO2. על פני המחיצות הדקות שבין נאדיות הריאה עוברים כלי הדם הקטנים (שנקראים נימים/קפילרות) שקולטים את החמצן מהריאות ומביאים פחמן דו חמצני מרקמות הגוף לפליטה. החומרים אשר נשאפים לריאות בעת העישון גורמים לתהליך דלקתי הרסני שהורס את המחיצות בין נאדיות הריאה וכך במקום שקיקים קטנים נוצרים חללי אויר גדולים שתופסים נפח גדול ועקב הרס המחיצות לא מתבצע בחללים אלו שיחלוף גזים.
אמפיזמה ריאתית הינו תהליך שמתרחש במהלך המחלה ובמסגרתו נהרסות המחיצות בין נאדיות הריאה ונוצרים חללים גדולים, מלאים באוויר, שאינם משתתפים בתהליך שחלוף הגזים. - ברונכיטיס כרונית – הברונכוסים הינם הצינורות אשר מובילים את האוויר בריאות. העישון גורם לתהליך דלקתי אשר פוגע בדופן הברונכוסים וגורם להפרשת ריר, בצקת וחולשה של הדופן. כל אלו גורמים להיצרות בדרכי האוויר בריאה, לקושי בהוצאת האוויר ולהפרשות (ליחה) מרובות.
שני תהליכים אלו מתרחשים במקביל וגורמים להרס של הריאה.
מי נמצא בקבוצת הסיכון לאמפיזמה?
בקבוצת הסיכון ל- COPD (ראשי תיבות של Chronic Obstructive Pulmonary Disease מחלת ריאות חסימתית כרונית) נמצאים כמובן המעשנים, גם אלו שמעשנים מעט סיגריות ביום (5-10 סיגריות ביום).
בישראל מתים מדי שנה יותר מ־1,000 אנשים כתוצאה מהמחלה.
מהם התסמינים של אמפיזמה?
התסמינים של COPD בכלל ואמפיזמה בפרט זהים והם כוללים: קוצר נשימה (גם אחרי מאמץ קל בלבד), שיעול כרוני וטורדני וליחה מרובה בדרכי הנשימה.
מחלת האמפיזמה מתפתחת לאט. תחילה המטופל לא מרגיש דבר. בהמשך המטופל יחוש מגבלה בביצוע מאמצים (פעילות גופנית, עליה במדרגות, הליכה בעליה) בדמות קוצר נשימה ובמקביל גם יופיע שיעול ליחתי מספר חודשים בשנה.
כאשר המטופל מרגיש סימפטומים של COPD סימן שכבר נוצר נזק לריאות. מכיוון שהריאות אינן איבר מתחדש – מדובר בנזק בלתי הפיך.
איך מאבחנים COPD?
המחלה מאובחנת בעזרת תפקודי נשימה המדגימים מחלה חסימתית ועל ידי בדיקת CT חזה המדגים את חללי האוויר (אמפיזמה) עליהם הוסבר מוקדם יותר שהם סימני פגיעה אופייניים למחלה.
מהם הסיבוכים של מחלת אמפיזמה?
ההגבלה ביכולת הנשימה הסדירה עלולה לגרום לקושי בחיי היום יום כמו גם תת תזונה בגלל הקושי לאיכול ויתר לחץ דם ריאתי שעלול להופיע כתופעת לוואי של המחלה.
אפשר להחלים מאמפזימה?
מאחר ומדובר במחלה כרונית לא ניתן לרפא אותה אך קיימים טיפולים להקלה על התסמינים שלה ולמניעת החרפת הנזק לרקמות הריאות.
מהן דרכי הטיפול באמפיזמה?
- הפסקת עישון - המרכיב החשוב ביותר והמשפיע ביותר הינו הפסקת עישון. ללא הפסקת עישון יעילותם של כל המרכיבים האחרים בטיפול מופחתת ואף חסרת השפעה.
- טיפול במשאפים – המשאפים גורמים לשיפור בסימפטומים ובחלק מהמקרים מסוגלים אף לייצב או להפחית את ההידרדרות בתפקודי הנשימה.
- שיקום ריאות - מרכיב חשוב בטיפול במחלה בחומרה בינונית עד קשה. השיקום משפר את הרמה התפקודית ואף את ההישרדות של המטופלים. במערך הריאות בבי״ח בילינסון פועל מערך שיקום ריאות מתקדם מזה מספר שנים. חדר השיקום נבנה במיוחד למטרה זו כחלק ממכון הריאות החדש ב-2016, את השיקום מפעיל צוות ייעודי של פיזיותרפיה נשימתית וסיעוד. מערך שיקום הריאות בבילינסון צבר ניסיון רב בטיפול בחולים עם COPD קשה ומועמדים להשתלת ריאות.
- הפחתת נפח הריאה בברונכוסקופיה - כפי שהוסבר קודם, מחלת האמפיזמה יוצרת חללי אוויר גדולים בריאות וחללים אלו אינם תפקודיים ומכבידים על אזורי הריאה הבריאים. לכן, קיים הגיון בהסרת חללי האוויר הגדולים מהריאות.
טיפול זה, כאשר הוא נעשה בניתוח, מביא לתוצאות טובות, אך מרבית החולים סובלים ממחלה קשה ולא יוכלו לעמוד בניתוח מסוג זה. לכן קיימות היום שיטות ברונכוסקופיות בהן מבוצעת הקטנה של נפח הריאה ע״י הסרת חללי האוויר. מכון הריאות בבילינסון הוא בין החלוצים בארץ שהחלו לבצע הפחתת נפח ריאה בעזרת ברונכוסקופיה. כיום אנו מבצעים טיפול זה בעזרת אדי מים. שיטה זו מתבצעת בטכנולוגיית ה- BTVA (Bronchoscopic Thermal Vapor Ablation) שהינה טכנולוגיה מתקדמת המאפשרת צריבה בעזרת אדי מים של חללי האוויר בריאה. האזור עובר נמק וכך נפחו קטן ומאפשר לאזורים בריאים להתרחב וכך משפרת את אוורור הריאות ושיחלוף הגזים. טיפול זה יכול לשפר משמעותית את היכולת התפקודית ואיכות החיים של המטופל.
- השתלת ריאות - במטופלים עם מחלה קשה מאוד יש לשקול השתלת ריאה. תהליך ההכנה להשתלה מצריך בדיקות רבות ולכן למטופלים מומלץ לקבל טיפול בבית חולים עם מרכז השתלות. בי״ח בילינסון הינו מרכז ההשתלות הגדול בארץ ובו בוצעו מעל 800 השתלות ריאה.
מהי תוחלת החיים של חולי אמפיזמה?
תוחלת החיים של חולי COPD הינה נמוכה יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. מטופלים עם COPD סובלים בנוסף למחלת הריאות ממחלות רקע נוספות מחלות לב, לחץ דם, סוכרת וממאירויות (עקב עישוןֶ) וכל אלו מקצרים את תוחלת החיים.
תוחלת החיים קשורה בעיקר לחומרת המחלה כאשר בקרב חולים עם מחלה בחומרה קלה השרידות בקרב 80 אחוז מהם תהיה ל-4 שנים ואילו בקרב החולים הקשים ביותר אשר זקוקים להשתלת ריאות, הסיכוי לשרוד עד 4 שנים ינוע סביב 20%.