רוב ההשתלות בארץ מתקיימות בבית החולים בילינסון שמוביל את התחום בישראל עם הרופאים והמנתחים המומחים ביותר בארץ, שגם עובדים בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת תל אביב. במסגרתו הם משתתפים במחקרים פורצי דרך שמסייעים יום יום למטופליהם. כולנו במחלקת ההשתלות בבילינסון מכירים היטב את המטופלים שלנו ומבינים מקרוב את הקושי והמתח המלווים את תקופת ההמתנה עד להשתלה.
חשוב לדעת שתחום ההשתלות בישראל מוסדר בחוק השתלות האיברים ומפוקח על ידי המועצה הלאומית להשתלות איברים. הדרך היחידה לעבור ניתוח השתלת איברים בישראל היא להיות רשום ברשימת מועמדים ארצית.
כמה זמן אורכת תקופת ההמתנה להשתלת כבד?
תקופת המתנה תלויה בחומרת מחלת הכבד ממנה סובל המועמד להשתלה ובזמינות האיברים להשתלה. ככל שהמחלה חמורה יותר ונשקפת סכנה לחיי המטופל כך המטופל מקבל קדימות גבוהה יותר להשתלה.
במקרים של מחלות מאוד חריפות ובמקרים בהם המטופלים מאושפזים בטיפול נמרץ הם מושתלים כעבור ימים בודדים מגילוי המחלה. מאידך, בממוצע משך ההמתנה להשתלת כבד עבור מחלות כרוניות נע בין 9 חודשים ל 12 חודשים.
האם תקופת ההמתנה משתנה בין חולה לחולה?
כן כי כאמור, תקופת ההמתנה תלויה במחלה עצמה ובחומרתה.
איך מתנהלת רשימת ממתינים להשתלה?
על מנת ליהנות מהשתלת כבד ולהאריך ימים באיכות חיים טובה נדרש תפקוד טוב של כלל מערכות הגוף – לב, כליות, ריאות, שרירים וכלי דם. בחירה בהשתלת כבד כפתרון טיפולי עבור מטופל מסוים נקבעת לאחר הערכת החולה על ידי רופא מכון הכבד ורופא כירורג ממחלקת השתלות.
הרישום ברשימה הארצית מבוצע לאחר ישיבה של פורום הכולל את רופאי מכון הכבד ומחלקת השתלות ומומחים נוספים שעוברים על החומר הרפואי ומאשרים את הרישום.
מה הקשר בין חתימה על כרטיס אדי וזכות קדימה בתור להשתלות?
במסגרת חוק השתלת איברים 2008 נכלל סעיף שקיים רק בישראל ומעניק לחותמים על כרטיס התורם ולבני משפחתם הקרובים קדימות ברשימת הממתינים להשתלה.
החוק מעניק קדימות בהמתנה להשתלה גם במקרים הבאים: אם קרוב משפחה מדרגה ראשונה של המועמד להשתלה חתם על כרטיס תורם, אם בן משפחה מדרגה ראשונה נפטר בישראל ואיבריו נתרמו ולמועמדים להשתלה שתרמו בעצמם או שבן משפחתם מדרגה ראשונה תרמו איברים בחייהם (כליה, אונת כבד או אונת ריאה).
כדאי לדעת שגם בקרב חולים דחופים שנשקפת סכנה מיידית לחייהם יש יתרון לחתימה על כרטיס אדי: חולים אלו ימשיכו להיות בראש רשימת הממתינים, ואולם גם ביניהם תינתן קדימות להשתלה לחולים שחתמו על כרטיס התורם. מועד הזכאות לקדימות להשתלה הינו שלוש שנים לאחר החתימה על כרטיס תורם- אדי.
מהו רישום ארצי של מרכז ההשתלות?
לאחר אישור הרישום נשלח טופס המועמדות הכולל את כל הפרטים הרפואיים למרכז הלאומי להשתלות וניתן האישור לרישום ברשימה הארצית.
הרשימה הארצית היא ממוחשבת ומופעלת על ידי המרכז הלאומי להשתלות, מטעם משרד הבריאות. מקומך ברשימה הארצית נקבע על פי ניקוד ה MELD המורכב מנוסחה לוגריתמית של תוצאות 4 בדיקות דם: סודיום, בילירובין, INR ורמת קריאטינין. כאשר נמצא תורם איברים בכל מקום בארץ, מועבר המידע למרכז הלאומי להשתלות ודרכו מתבצעת ההתאמה בין התורם לבין המועמד על פי סוג הדם, ומיקום החולה ברשימה עפ"י ניקוד ה MELD. ככל שהניקוד גבוה יותר, משמעות הדבר שמצב המטופל חמור יותר ובהתאמה, מיקום המועמד ברשימה גבוה יותר.
ברגע שמועמד להשתלה נכנס לרשימת ההמתנה עליו להיות ערוך ומוכן להיקרא לבית החולים לניתוח בכל שעה משעות היממה. ברגע שמאותר התורם המתאים, מתאמת ההשתלות יוצרת קשר ומזמינה את המועמד לבית החולים. לכן, חשוב שהמועמד/ת יעדכנו את מתאמת ההשתלות בכל שינוי לגבי כל שינוי במספרי הטלפון או הכתובת וכן בכל מקרה של אשפוז בבתי החולים או יציאה מן הארץ.
בדיקות רפואיות בתקופת ההמתנה להשתלת כבד
במהלך ההמתנה להשתלת כבד נלקחות בדיקות דם אחת לשבוע לחולים עם ניקוד MELD > 25, שהוא הניקוד הגבוה ביותר, אחת לחודש לחולים עם ניקוד מעל 18 וכל 3 חודשים לחולים עם ניקוד נמוך יותר על מנת לעדכן את המקום ברשימה הארצית של המועמדים להשתלה.
ההמתנה לניתוח היא לעתים ארוכה ומייגעת ובמהלכה על החולה להיות במעקב משולב של הרופא המטפל ושל רופאי מכון הכבד. בכל שינוי במצב או אשפוז במהלך ההמתנה אנחנו ממליצים למועמדים להשתלה ליצור קשר עם מתאמת ההשתלות.
כאמור, אנחנו בבילינסון מובילים את תחום השתלות האיברים בישראל ולאורך השנים נצבר אצלנו מידע וניסיון רב עם מושתלים רבים, בני כל הגילאים. אנחנו מכירים אותם היטב ומודעים לכך שההמתנה היא קשה, עתירת חרדות ובפחדים. אנחנו מזמינים את המטופלים שלנו להיעזר בצוות הרב מקצועי במכון הכבד ובמתאמת המועמדים להשתלה, להיעזר בעובדת הסוציאלית לשיחות וכל מה שיכול להקל.
קבלת ההודעה על ההשתלה והתהליך בעקבותיה
את ההודעה על ההשתלה מקבלים המועמדים ממתאמת ההשתלות. חשוב לדעת שההודעה יכולה להגיע גם בשעות מוקדמות או מאוחרות מאוד. אנחנו מנחים את מטופלינו להיות ערוכים לכך כדי להגיע מוכנים. אנחנו כאן לכל שאלה כדי שהמטופלים יגיעו לניתוח בטוחים ונינוחים ככל האפשר.
מכיוון שההודעה יכולה להגיע בכל שעה, כדאי להכין מראש תיק לבית החולים עם בגדים נוחים, כלי רחצה, מטען לטלפון הנייד, ספר, מכונת גילוח וכל מה שיכול לאפשר שהות נוחה ככל שניתן בתקופת האשפוז.
מרגע קבלת ההודעה על המועמד להיות בצום מוחלט. לבית החולים יש להגיע עם בדיקות עדכניות על מנת לקצר את תהליך ההכנה לניתוח ורצוי להגיע עם ליווי של בן משפחה או חבר קרוב.
במחלקה מתקבל המועמד להשתלה על ידי אחות שתסביר את נהלי האשפוז במחלקה, תערוך סדרת בדיקות ותצייד בתלבושת בית החולים ומגבת. לאחר מכן בדיקות רופא, ותעבור סדרת בדיקות ובהן בדיקות דם, א.ק.ג וצילום חזה.
במהלך הזמן בו עובר המטופל את בדיקות ההכנה לניתוח נעשות בדיקות לכבד הנתרם ועלול להיווצר מצב שהכבד לא יתאים או שמסיבה רפואית אחרת לא ניתן יהיה לבצע את ההשתלה.
מטרתנו להבטיח לך סיכוי מרבי להבראתך. לכן, עליך להיות מוכן לאפשרות שגם אם תוזמן לבית החולים יתכן וההשתלה תידחה, לטובתך וייקבע לך מועד חדש להשתלה.