השתלות איברים

הצג עוד

זיהומים לאחר השתלת כבד

ממה נגרמים זיהומים, מה התסמינים שלהם ומתי הסיכון מוגבר? ד"ר אסף יששכר עם התשובות והסבר לגבי הטיפול המתאים

  • מאת:
  • ד"ר אסף יששכר,
  • מנהל שירות השתלות כבד מתורם חי - מכון הכבד, בילינסון, מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימית

בכל ניתוח יש סכנה לסיבוכים ולזיהומים אבל יש זיהומים נפוצים יותר אצל מושתלי כבד. בעיקרון ישנם זיהומים המשותפים לכל ניתוחי ההשתלה כי מאפייני הניתוח  דומים אבל ספציפית בכבד יש זיהומים שיכולים להיות קשורים לדרכי מרה.

ממה נגרמים הזיהומים?

זיהומים נגרמים הן בגלל התרופות נוגדות הדחייה והן בגלל המערכת החיסונית המוחלשת שגורמת לחולים להידבק בקלות יתרה במחלות זיהומיות, חיידקים, נגיפים ופטריות.

מהם התסמינים של זיהום?

יש שתי דרכים להבין שיש זיהום, הראשונה תוצאות בדיקות הדם או ליתר דיוק הפרעה בבדיקות הדם עם תוצאות חריגות של סמני דלקת מעבדתיים, עליה באנזימי כבד, סימנים לחסימה בדרכי מרה וצהבת.
הדרך השנייה היא לעקוב אחרי ההרגשה הפיזית של המטופל: חולשה, כאבים, שלשול, חום, כאבי בטן וכאבי שרירים.
ישנם תסמינים לזיהומים ספציפיים כמו צריבה במתן שתן שמעידה על דלקת בדרכי השתן, שיעול וכיח מוגלתי בעת זיהום ריאתי וכן הלאה.

מתי הסיכון לזיהומים גבוה ביותר?

הסכנה היא בשני מקרים: האחד, מייד לאחר הניתוח, כשהמטופל מאושפז ביחידה לטיפול נמרץ והשני, בתקופה המוקדמת לאחר הניתוח, כאשר מינוני התרופות נוגדות דחייה הם גבוהים וישנו הפצע הניתוחי ותנועתיות מוגבלת של המטופל.
יש זיהומים שקשורים לחסימה או היצרות דרכי מרה .
הזיהומים יכולים לנבוע משני דברים:
סיבוך מכני בכבד המושתל – היצרויות או דליפה בדרכי מרה, פגיעות בחיבורים או אספקת כלי דם שגורמות לפגיעה בכבד, מורסות בתוך הכבד או זיהום בחלל הבטן. אלה זיהומים בטווח הקצר סביב ניתוח ההשתלה.
זיהומים שנפוצים אצל מושתלי כבד שנובעים מהטיפולים מדכאי החיסון הם וירוסים כגון CMV , זיהומים חיידקיים בדרכי השתן ובריאות, היחלשות מערכת החיסון שמצביעה על סיכון מוגבר להידבקות בשפעת, דלקת ריאות ועוד.

כיצד נדרש לפעול אם קיים חשש לזיהום?

בגלל היות המושתל מדוכא חיסון, חשוב מאוד לפנות מוקדם או להתייעץ עם רופא הכבד המטפל או לאחות אחראית המושתלים. הצוות המטפל ינחה מתי לפנות למיון, בעיקר בכל מקרה של חום גבוה ותסמינים יותר משמעותיים כמו חולשה ניכרת, שלשול שאינו פוסק וכדומה.
הצוות בבילינסון זמין בזמינות מלאה להתייעצות בכל שעה, בכל האמצעים 24/7 גם בשבתות וגם בחגים. הזמינות שלנו יוצאת מהכלל ויעידו על כך מטופלינו ששולחים סמסים בכל שעה.

כמה נפוצים זיהומים אלה לאחר ניתוח השתלת כבד?

בבית החולים בילינסון שמוביל את תחום השתלות הכבד בישראל בוצעו מאות השתלות בבילינסון ורק מיעוט החולים סובלים מזיהומים משמעותיים.

מהו הטיפול בזיהומים אלה?

הטיפול ניתן בהתאם לאופי הזיהום. קודם כל אנו מבצעים אבחון ראשוני במרפאה (תרביות, בדיקות דם וצילומים) ואז , אם ניתן נותנים טיפול בבית, על פי רוב טיפול באנטיביוטיקה או טיפול כנגד וירוס ה CMV.
לעיתים יש צורך באישפוז כדי לקבל טיפול לתוך הוריד וכן טיפולים נוספים לטיפול בגורם שהוביל לזיהום (כגון טיפולים בחסימה או היצרות של דרכי מרה).

האם ניתן למנוע זיהומים?

לא ניתן למנוע לגמרי זיהומים אבל אפשר לצמצם למינימום את הסיכוי להיווצרותם אם לאחר השחרור מבית החולים ממעטים במגע עם אנשים החולים במחלות זיהומיות כולל שפעת וצינון.
בנוסף, יש לשמור בהקפדה יתרה על היגיינה כולל שטיפת ידיים תכופה, מזון טרי שמבושל בבית, בית נקי, היגיינת הפה וכדומה.
כל המושתלים מקבלים בחודשים הראשונים לאחר ההשתלה טיפול באנטיביוטיקה למניעת זיהום חיידקי וכן טיפול מונע לוירוס ה CMV.
מומלץ לכל מושתל להתחסן כנגד וירוס השפעת וכן לקבל חיסון לדלקת ראות.

במקרים של השתלה על רקע של זיהום בהפטיטיס B קיים כיום טיפול מניעתי מוצלח ביותר המשלב מתן נוגדנים כנגד הוירוס אחת ל- 8 עד 10 שבועות לתורך הוריד או בזריקות תת עוריות אחת לשבוע בשילוב עם תרופות. שילוב זה מונע באופן כמעט מוחלט את חזרת הזיהום בשתל.

האם נדרש מעקב נוסף במידה וקיים זיהום?

כעיקרון יש טיפול מניעתי שניתן סביב ההשתלה למניעת זיהומים כגון אנטיביוטיקה מניעתית בתקופה סביב ההשתלה למניעת זיהום בחיידקים לא שגרתיים, ל CMV ומניעה באמצעות שמירה על היגיינה והימנעות מחשיפה לאנשים חולים.

המעקב במרפאה לאחר הסימפטומים הלא שגרתיים, ביצוע בדיקות דם מכוונות לזיהומים, במקרי הצורך תרביות, בדיקות רמת וירוסים, בדיקות הדמיה וכולי.

במידה וקיים זיהום עלינו לוודא שהזיהום נעלם ושלא יחזור לעצמו.

האם יש אנשים שנמצאים בסיכון מוגבר לזיהומים?

גורמי סיכון להתפתחות זיהומים כוללים מטופלים שהם בעלי רגישות יתר לאירועי דחיה של הכבד והמינון של הטיפול נוגד הדחיה גבוה ולא ניתן להורידו, דבר שיכול לגרום לעליה בסיכון לזיהומים. גורמי סיכון נוספים הם השמנת יתר וסכרת.

לסיכום, לא ניתן למנוע לגמרי זיהומים אבל זאת הסיבה שבבילינסון יש צוות מיוחד שתפקידו להקפיד על  מעקב ואחות אחראית שמדגישה ומזכירה למטופלים את הצורך הקריטי.
בהיענות למעקב, הגעה בזמן לבדיקות וכל מה שיכול לאפשר אבחון מהיר של הזיהום, טיפול בו ומניעת התפתחותו.
בנוסף, בבילינסון שמוביל את תחום ההשתלות בישראל, יש מומחים למחלות זיהומיות בעלי התמחות, ניסיון וידע ספציפי לטיפול באוכלוסיית המושתלים.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות