רבות נכתב על הסיכון שבחשיפה בלתי מבוקרת לשמש בהקשר של התפתחות גידולי עור ובמיוחד סרטן עור מסוג מלנומה. לעומת זאת, נזקי עור אחרים הנגרמים כתוצאה מקרינת השמש אינם תמיד מוכרים לקהל הרחב.
הזדקנות העור הוא תהליך מורכב המושפע מצד אחד מהמטען התורשתי של כל אחד מאיתנו ומצד שני מגורמים חיצוניים כמו עישון, תזונה והחשוב ביותר, קרינת השמש. זהו למעשה מכלול של נזקים הנגרמים לעור ברמות השונות של מרכיביו. השפעת השמש על הזדקנות העור היא כה רבה עד כי קיבלה שם מיוחד - PHOTOAGING, היינו הזדקנות תלוית קרינת אור. מערכים כי 80 אחוז מהזדקנות עור הפנים מקורה בחשיפה לשמש. המרכיב בקרינת השמש בעל ההשפעה המזיקה הוא גלי האולטרא-סגול (UV), אלו מצויים גם במקורות UV מלאכותיים כמו מיטות שיזוף.
סוג העור שלנו משפיע במידה רבה על הסיכון להתפתחות נזקי שמש. ידוע כי בעלי גוון עור בהיר, אשר בחשיפה לשמש נוטים יותר להיכוות ופחות להשתזף, נמצאים בסיכון יתר. לעומתם, כהי עור מוגנים יותר מפני ההשפעות השליליות של קרינת השמש.
באופן לא מפתיע, מידת החשיפה לשמש בגיל צעיר הוא גורם הסיכון העיקרי להתפתחות נזקי שמש בעתיד. בעלי מקצועות הנחשפים יותר לשמש במסגרת עיסוקם כגון מצילים וחקלאים או אנשים המבלים שעות רבות בשיזוף, יסבלו מהזדקנות מוקדמת של העור ומהופעת נזקי שמש מרובים. העור הפגום מקבל מראה אופייני המכונה לעיתים FARMER’S SKIN - עור של איכר. אזורים החשופים יותר באופן טבעי ולפיכך ניזוקים יותר הם הפנים, צוואר וגב עליון, מפתח החזה (אזור ה-V של החולצה) האמות וגב הידיים.
פעמים רבות ניתן להבחין במגוון נזקי שמש שונים אצל אותו אדם ועל פני אותו אזור גוף.
הביטוי העורי של נזקי השמש הוא מגוון ונובע מפגיעה במרכיבי העור השונים:
- שינויי פיגמנטריים (במרכיבי הצבע) מאד נפוצים בעור שניזוק מן השמש והם כוללים מספר צורות -
נמשים: אלו הם כתמים קטנים בגודל מספר מילימטרים ובצבע חום בהיר השכיחים יותר בבעלי שיער אדמוני או בלונדיני וקשורים גם בנטייה גנטית. נמשים מופיעים באופן בלעדי על פני אזורים גלויים לשמש. הופעתם הראשונה היא בדרך כלל בגיל הילדות עם התחלת החשיפה לשמש. בהשפעת השמש מספר הנמשים גדל וצבעם הופך כהה יותר. כשלעצמם נמשים אינם מסוכנים אך הם מלמדים על מידת החשיפה לקרינת ה-UV.
כתמי שמש: אלו כתמים בגווני חום בגודל 1 עד 3 ס"מ הנובעים משגשוג תאי פיגמנט בעור. מקומות הופעה שכיחים הם פנים, מצח, גב הידיים, אמות, שוקיים וגב עליון. כתמי שמש נפוצים בעיקר בבהירי עור אך מופיעים גם בבעלי עור כהה. שכיחותם עולה עם הגיל ומעל 90% מבהירי העור אשר עברו את גיל 60 יסבלו מהם. לעיתים מופיעים בסמיכות מספר רב של נגעים כאלה המתמזגים זה עם זה. כתמי השמש עצמם הם בעלי משמעות קוסמטית בלבד אך גם הם מבטאים את מידת החשיפה המצטברת ל-UV.
כתמים לבנים: באזורי עור פגועי שמש עשויים להופיע מספר רב של כתמים מילימטריים הנראים כ"נמשים לבנים". האזורים המעורבים הם בדרך כלל האזורים החיצוניים של האמות, קדמת השוקיים ומפתח החזה. לרב הכתמים יהיו שזורים בתוך נזקי שמש אחרים כמו כתמי שמש, נמשים ונגעים טרום סרטניים. מקור התופעה היא ירידה מקומית בכמות הפיגמנט המיוצר בעור.
בנוסף לנזקי הפיגמנטציה שהוזכרו יתכנו שינויים גם בגוון העור אשר עשוי להפוך לצהבהב או בצבע ברונזה וחסר אחידות. - שינויים במרקם: סיבים אלסטיים וחלבון הקולגן מקנים את הגמישות והאלסטיות המאפיינים עור בריא. פגיעה במרכיבים אלו היא אחד המאפיינים הבולטים בעור שניזוק משמש. העור הופך למעובה, בלתי אחיד במרקמו, גס ובלתי אלסטי. קמטים עמוקים מופיעים ובאזורים מסויימים (כדוגמת העורף) צורת העור יכולה להזכיר "מרצפות אבנים". הסתכלות מבעד למיקרוסקופ מגלה צברים של סיבים אלסטיים שאיבדו את תכונותיהם הנורמליות וירידה בכמות הקולגן.
- קמטים: אחת התופעות הקשורות ביותר עם הזדקנות היא הופעת קמטים. הקמטים נובעים משינויים בשכבות העור העמוקות ומפגיעה בסיבי אלסטיקה והופעתם היא במידה רבה תוצאה של חשיפה לשמש.
בשנות ה-20 וה-30 לחיים העור עדיין נקי מקמטים אם כי ניתן כבר להבחין בחוסר אחידות של גוון העור. לקראת שנות ה-30 וה-40 הנזק המצטבר מקרינת ה-UV הופך למשמעותי וניתן לראות סימנים ראשונים לקמטי הבעה קטנים סביב העיניים והפה. בשלב זה הקמטים מופיעים רק בזמן חיוך, דיבור או הנעת שרירי הפנים. עם חלוף הזמן הקמטים הופכים קבועים ובעשורים המתקדמים לחיים יכסו את מרבית עור הפנים. - נזקים לכלי דם בעור:
רשתות עדינות בצבע אדום המופיעות על הפנים והחזה הן תוצאה של התרחבות בלתי תקינה של כלי דם קטנים.
פגיעה בכלי דם גדול יותר עשויה לגרום להופעת בליטה בגוון כחול בגודל 2-1 ס"מ. צורה זו מופיעה בד"כ בקשישים על פני השפתיים, אפרכסות האוזניים והפנים.
דימומים תת עוריים שכיחים מאד באנשים מבוגרים והם נובעים משבריריות של כלי הדם העוריים.
"גידולי עור שאינם מלנומה" (NON MELANOMA SKIN CANCERS) כוללים למעשה שני סוגי גידולים - סרטן תאי הבסיס וסרטן תאי הקשקש. בשונה ממלנומה המתפתחת מתאי הפיגמנט בעור, גידולים אלה מקורם מתאים בשכבת העור העליונה (אפידרמיס). הם מופיעים בעיקר באנשים בהירים וגורם הסיכון העיקרי להתפתחותם הוא שוב... קרינת ה- UV. עיקר הנזק הנגרם מגידולים אלה הוא מקומי, זאת להבדיל ממלנומה ממאירה הנוטה להתפשטות גרורתית מהירה ולכן היא גם כה קטלנית. שכיחות הגידולים הללו עולה עם הגיל ובשנים האחרונות נצפית עליה מתמדת בשיעור הגידולים הללו באוכלוסיה.
- סרטן תאי הבסיס (BASAL CELL CARCINOMA ובקיצור BCC) הוא הגידול הסרטני השכיח ביותר בבני אדם. בארה"ב מאובחנים מידי שנה מעל למיליון מקרים חדשים של סרטן עור מסוג BCC. בשנים האחרונות ישנה עלייה דרמטית בשכיחות BCC באוכלוסייה הכללית ובנשים צעירות מתחת לגיל 40. הגידול מתפתח על פני אזורים חשופים לשמש, בעיקר הראש והצוואר וב-20 אחוז מהמיקרים על גבי האף. מדובר בגידול שעלול להיות אלים מאד באופן מקומי ולפגוע קשות במראה אך הוא אינו מיצר גרורות. הטיפול הוא הסרה כירורגית של הנגע.
- סרטן תאי הקשקש (SQUAMOUS CELL CARCINONMA ובקיצור SCC) הוא גידול שכיח מאד. לרוב הוא גידול המוגבל לעור אך באחוז קטן של המקרים עלול להתפשט, לשלוח גרורות ואף להוביל למוות. רוב הגידולים מופיעים על פני אזורים החשופים באופן מתמיד כמו הקרקפת, אפרכסות האוזניים, פנים וידיים. אחד המאפיינים החשובים של גידול זה הוא התפתחותו מנגע טרום סרטני. טיפול בנגעים הטרום סרטניים מונע את התפתחותם לכדי גידול ולכן יש להסירם באופן תקופתי.
טיפולים
הטיפול הטוב היותר בכל הקשור לנזקי שמש היא מניעה. הקטנת החשיפה לקרינת השמש, בייחוד בשעות שבהן הקרינה חזקה (בין 10 בבוקר ל-16 אחה"צ), חבישת כובע ושימוש בקרם הגנה הם הפתרונות המומלצים. קרינת ה-UV מורכבת מגלי UVA ו-UVB שהם בעלי מאפיינים פיזקליים שונים.
רוב מסנני הקרינה מציינים את מידת החסימה של קרינת ה-UVB (למשל מקדם הגנה 45 SPF חוסם 98 אחוז מקרינת ה-UVB) אך חשוב לשים לב כי התכשיר בו משתמשים מגן גם מפני UVA.
צריבה בחנקן נוזלי היא פעולה פשוטה וקצרה המתבצעת בחדר הרופא. זהו טיפול שבשגרה לנגעים טרום סרטניים ויכול לשמש לעיתים גם לטיפול בכתמי שמש.
קרינת לייזר יכולה לשמש להסרת כתמי שמש, כלי דם מורחבים ונגעים טרום סרטניים.
רטינואידים הם נגזרות של ויטמין A המשמשים בין השאר לטיפול באקנה. חלק מהרטינואידים בתכשירים מקומיים מאושרים על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) להפחתת קמטים עדינים, טיפול בפיגמנטציה לא אחידה והפחתת חספוס העור.
להעלמה או הפחתת קמטים ניתן להשתמש באמצעים מכאניים כגון לייזר או באמצעים כימיים כמו פילינג.
שיטות הסרה זמניות כוללות הזרקת חומרי מילוי על בסיס קולגן או חומצה היאלורונית (המרכיבים את בעור באופן טבעי) או הזרקות רעלן הבוטוליניום (BOTOX).