השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > אורח החיים לאחר השתלת ריאות
הצג עוד

אורח החיים לאחר השתלת ריאות

השיבה לשגרת חיים פעילה ומלאה לאחר השתלת ריאה מותנית בשילוב של גורמים רבים – החל מנטילת תרופות בזמן, דרך פעילות גופנית ותזונה בריאה, ועד לחזרה לתחביבים, פעילויות פנאי וטיולים. מה מותר ומה אסור, עם מה מומלץ להמתין – ובמה כדאי להתחיל כבר בימים הראשונים בבית?

  • מאת:
  • אילנה בקל - אחות אחראית במערך למחלות ריאה ומתאמת מושתלי ריאה, בית חולים בילינסון
אורח החיים לאחר השתלת ריאות

המפתח: סדר יום נינוח אבל פעיל

בתקופה הראשונה אחרי ההשתלה, יש לאפשר לגוף להתאושש מהטראומה שעבר.
התפקיד שלך, לאחר ההשתלה שעברת, הוא לנוח, לאכול מסודר ובריא, ליטול את כל התרופות כסדרן, להגיע לביקורי מעקב בבית החולים לפי התוכנית וליהנות מקרבתם של בני המשפחה הקרובים. יחד עם זאת, חשוב לשמור על אורח חיים פעיל, שיסייע בהחלמתך וגם יתרום למצב הרוח ולתחושת המסוגלות: לצעוד, לבצע תרגילים על פי תוכנית שניתנה לך במכון השיקום, להתחיל בפעילות גופנית מתונה ולהעלות את עצימותה בהדרגה, לחזור ליחסים אינטימיים לפי הרצון והיכולת, ולמעשה לשוב באופן מבוקר לחיים רגילים של אדם המסוגל לנשום באופן עצמאי ללא תלות בחמצן ובמשאפים.

פעילות גופנית לאחר השתלת ריאות

פעילות גופנית מבוקרת וסדירה, הנעשית על פי תוכנית מסודרת בליווי ובבקרה של אנשי מקצוע, מומלצת מאוד כחלק מהקפדה על אורח חיים בריא – הן בתקופת ההחלמה שלאחר השתלת ריאה והן לאורך החיים עם הריאה המושתלת. עם הזמן חשוב לשלב בתוכנית פעילות אירובית (מאמץ לב-ריאה) כמו הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים ושחייה, למשך כחצי שעה ביום מספר פעמים בשבוע, יחד עם תרגילי כוח (פעילות אנאירובית) לחיזוק השרירים. אימון גופני מהווה שלב קריטי בשיקום אחרי השתלת ריאות, וחשוב להתחיל בו באופן מדורג כבר בימים הראשונים לאחר ההשתלה. עם זאת יש להימנע מעיסוק בענפי ספורט הכרוכים במגע או בסכנת נפילה ופציעה כגון אומנויות לחימה, איגרוף והיאבקות, פוטבול או סיף בשל חשש מפציעה באזור החזה. לגבי ענפים שגרתיים יותר כמו כדורגל או כדורסל, אין איסור גורף אולם מומלץ להתייעץ בנושא עם הרופא המטפל במפגשי המעקב במרפאת המושתלים. מידע נוסף ממתין לך בכתבה פעילות גופנית אחרי השתלת ריאות.
 

תזונה לאחר השתלת ריאות

תזונה בריאה תתרום להחלמה מוצלחת מהניתוח ותשפר את סיכויי ההצלחה של ההשתלה. לכן חשוב לקיים מעקב תזונתי והתאמת תזונה באופן אינדיבידואלי, בליווי ובבקרה של דיאטנית קלינית. ההמלצות העיקריות היא לאמץ את עקרונות התזונה הים תיכונית המבוססת על מוצרים מקומיים פשוטים ובריאים: לאכול פירות, ירקות ומזונות עתירי סיבים, לצרוך מוצרי חלב דלי שומן ותוספי סידן, ולצרוך חלבונים באמצעות עוף (בלי עור), דגים, ביצים ואגוזים טבעיים (בלי קלייה והמלחה). יש להימנע ככל האפשר ממזון מעובד, מטוגן ועשיר במלח, ולהשתמש בבישול במים, אידוי, אפייה או גריל ולא בטיגון. יש להעדיף שמן זית על פני כל שמן אחר, לוותר על משקאות מוגזים ועתירי סוכר, להמעיט בצריכת אלכוהול ולשתות הרבה מים (אלא אם נדרשת הגבלת שתייה בשל התוויה רפואית כלשהי). מידע מפורט ממתין לך בכתבה תזונה והשתלת ריאות.

טיולים, חופשות ונסיעות לחו"ל

בחצי שנה הראשונה שלאחר ההשתלה, מומלץ לא לצאת מהארץ. בהמשך, אם המצב יציב לחלוטין ובדיקות הדם טובות, אפשר לנסוע לחו"ל ולטיולים. בכל מקרה, כאשר מתכננים נסיעה לחו"ל או טיול משמעותי בארץ, כדאי לשוחח עם הצוות במרפאת המעקב למושתלי ריאה בבילינסון.
כמובן, שכל עוד מגפת הקורונה פעילה מומלץ שלא לקחת סיכון מיותר ולא לנסוע לחו"ל גם אם הנכם מחוסנים – מדוכאי חיסון מצויים בסיכון גבוה להידבקות גם לאחר חיסון לקורונה.
אם נוסעים ליעד שמצריך חיסונים, מומלץ להתחסן מוקדם ככל האפשר ולא לחכות לרגע האחרון. למושתלים אסור לקבל חיסונים המכילים נגיף חי. לכן, בכל מקרה של נסיעה ליעד המחייב חיסון, חשוב לעדכן את הגורם המחסן או את הצוות במרפאת המטיילים, לגבי ההשתלה שעברת ודיכוי מערכת החיסון.
עצות חשובות לנוסעים לטיול בחו"ל:

קחו איתכם אנטיביוטיקה

מהסוג המאושר לכם לשימוש, כדי להתחיל לקחת במקרה הצורך בכל חשש של חשיפה לזיהום או תחילת זיהום. 

הקפידו לשמור על היגיינה

ככל האפשר כולל רחיצת ידיים לפני האוכל, שימוש במסכת פנים במקומות ציבוריים והימנעות ככל האפשר מהתקהלות צפופה בעיקר במקומות סגורים.

במקרה של וירוס או חום בזמן הטיול –

ידעו מיידית את מתאמת המושתלים בבילינסון, שתנחה אתכם האם יש לפנות לחדר מיון בבית חולים מקומי. אין לפנות על דעת עצמכם לבית חולים מקומי אלא אם מדובר במקרה חירום רפואי, ובמידה שהדבר קורה יש ליצור קשר מיידי עם הצוות המטפל בישראל.

פעילות פנאי ותחביבים

מושתלי ריאות אמורים לשוב לחיים פעילים, מלאים ומספקים. יחד עם זאת יש לשים לב לכמה הנחיות בטיחות. בשל נטילת הסטרואידים (פרדניזון), העלולים להאיץ אוסתיאופורוזיס ולהחליש את העצמות, חשוב מאוד להיזהר מנפילות ולהימנע מזיהומים. לכן, פעילות אתגרית כמו סקי, רכיבה, גלישה, סנפלינג וכדומה צריכה להיעשות בזהירות רבה ותוך תשומת לב לסיכונים – ורצוי להתייעץ עם הרופא לפני ביצועה. מומלץ להימנע מצלילה בשל הלחץ הגבוה על הריאות בעת השהייה מתחת למים.

הנחיות לגבי חשיפה לשמש

להשתלת ריאות יש לא מעט מחירים מבחינת סגנון החיים, אבל כדאי לזכור תמיד שהם משתלמים – שכן מדובר בצעדים שישמרו על בריאותך. דוגמה טובה לכך היא החשיפה לשמש. חשוב מאוד להקפיד על כך אחרי השתלת ריאות, במיוחד במדינה חמה כמו ישראל. החשיפה לשמש עלולה לגרום נזקים לעור גם לאדם בריא, לא כל שכן למושתלי ריאות שמצויים בסיכון מוגבר להתפתחות ממאירויות בעור. לכן, ביציאה לשמש חשוב לחבוש כובע רחב שוליים, ללבוש בגדים המכסים את חלקי הגוף החשופים ולמרוח קרם עם מקדם הגנה גבוה (30 ומעלה). יש למרוח גם את השפתיים, להרכיב משקפי שמש מסנני קרינה ולהימנע ככל האפשר משהייה בשמש בשעות החמות של היום (10:00–16:00). יש להגיע לרופא עור לבדיקות מעקב, וגם להיות ערים לשינוי במראה של שומות או לסימנים אחרים בעור המעוררים חשד לשינוי כלשהו, כמו פצע שלא נרפא, גירודים וכדומה.

בילוי בבריכה ובחוף הים

בילוי בחוף הים ובבריכת השחייה אסור עד להחלמה של החתך הניתוחי. לאחר מכן, אם ההרגשה הכללית טובה, אפשר לבלות בים ובבריכה ואף מומלץ לשחות – מבחינה שיקומית השחייה היא אחת הפעולות המומלצות לשיפור נשימתי ולפיתוח סיבולת לב-ריאות.
חשוב להימנע משהייה בים ובבריכה בשעות השמש הקופחת (מעשר בבוקר עד ארבע אחר הצהריים), יש לחבוש כובע ולהימרח היטב מספר פעמים במהלך השהייה.
לגבי שחייה בבריכה, חשוב להקפיד שהבריכה נקייה ומטופלת כיאות ופועלת לפי כל תווי התקן, ולהימנע מלהיכנס לבריכה כאשר ילדים קטנים ותינוקות נמצאים במים.

נטילת תרופות אחרי ההשתלה

מושתלי ריאות, כמו כל מושתלי האיברים, חייב לקחת תרופות למשך כל החיים באופן יום-יומי ומסודר. החיים אחרי השתלה מאפשרים לנשום, להיות פעיל וליהנות מחיים מלאים – אבל דורשים טיפול תרופתי כרוני שאסור לוותר עליו.
הטיפול התרופתי שניתן למושתלי ריאות כולל שתי קבוצות עיקריות של תרופות: תרופות נוגדות דחייה למניעת דחיית השתל, המדכאות את המערכת החיסונית, וטיפול למניעת זיהומים העלולים להתפתח לאחר ההשתלה. לעיתים ניתנות תרופות נוספות כנגד תופעות לוואי שונות או מחלות רקע, העלולות להתפתח בעקבות ההשתלה (סוכרת, לחץ דם וכדומה). ההקפדה על נטילת התרופות בדיוק במינון שניתן, ללא דילוגים ושינויים, היא מפתח לאיכות חיים טובה ולשמירה על בריאותך עם הריאה המושתלת. לקריאה נוספת בנושא חשוב זה, ולקבלת טיפים כיצד להתארגן עם נטילת התרופות כחלק מחיי היום-יום, ראו ההיבט התרופתי במושתלי ריאות.

תוספי תזונה וצמחי מרפא

קיימים מחקרים מועטים בלבד בנושא השפעת צמחי מרפא על התרופות הנלקחות לאחר השתלת ריאות. לכן, ההמלצה היא להימנע משימוש בכל תוסף כזה לפני שמתייעצים עם הצוות המלווה במרפאת המעקב בבית החולים.
תוספים שמומלץ לקחת יחד עם התזונה לאחר ההשתלה הם סידן (1,000 מ"ג ביום), וכן
ויטמין D יחד עם נטילת פרדניזון. ניתן גם לצרוך מולטי-ויטמין בשימוש יום-יומי.
אין ליטול ויטמין E, תוספי פרוביוטיקה, ואת צמחי המרפא אכינצאה, ג'ינקו, היפריקום פרפורטום ושום (אליום סטיבום) שכן אלו עלולים לגרום לסיבוכים שונים או להתנגש בטיפול התרופתי. בכל שאלה ותהייה לגבי תוסף מסוים כדאי להיוועץ במתאמת המושתלים.

טיפולים אלטרנטיביים

ככלל, לא מומלץ לאחר השתלת ריאות לגשת לטיפולים אלטרנטיביים שונים, שאין כל ביטחון לגבי יעילותם ובטיחותם, במיוחד בתקופה הרגישה שלאחר ההשתלה. אם בכל זאת חשוב לך לקבל טיפולים בתחום הרפואה המשלימה, ההמלצה היא לפנות לרשת מוכרת של מרפאות רפואה משלימה הנמצאת בפיקוח רפואי של קופת חולים, כמו "כללית רפואה משלימה". למען בריאותך, מומלץ להתייעץ עם מתאמת המושתלים או עם צוות מרפאת המעקב בבית החולים לגבי כל טיפול משלים שמוצע לך או שברצונך לעבור.

יחסי מין לאחר השתלת ריאות

על מגע גופני אינטימי אין מגבלה גורפת כלשהי, ובלבד שהוא ייעשה ללא פגיעה בתהליך ההחלמה והשיקום. כלומר, כל אחת ואחד בקצב האישי ובהתאם ליכולת הפיזית. זכרו שבהחלמה מניתוח של פתיחת בית החזה יש להימנע מביצוע תנועות מסיביות כלשהן על מנת לאפשר לחתך הניתוח להחלים. מכיוון שתהליך יכול לקחת מספר חודשים, יש להיזהר בחודשים הראשונים ורצוי לחכות מעט עם קיום מגע מיני מלא. כדאי גם לדעת שהתרופות נוגדות הדחייה, ובעיקר הטיפול בסטרואידים, עלול לפגוע בחשק המיני ולגרום לבעיות זקפה. כמובן שחשוב מאוד לקיים יחסי מין מוגנים כדי למנוע כל אפשרות לזיהומים או מחלות המועברים במגע מיני. למידע מפורט בנושא ראו יחסי מין לאחר השתלת ריאות.

היריון עם ריאה מושתלת

למרות שנשים בגיל הפריון יכולות ללדת ילדים אחרי השתלת ריאות, חשוב לדעת שמבחינה רפואית היריון אינו מומלץ לאחר ההשתלה. בשנתיים הראשונות יש להימנע מכך באופן גורף כדי לא להגביר את הסיכון לדחיית השתל, וגם לאחר מכן קיים סיכון שנוגדי הדחייה יפגעו בהתפתחות העובר. לכן חשוב להימנע מהיריון לא מתוכנן, ולהיוועץ ברופא כאשר הדבר עולה על הפרק. הרחבה בנושא בכתבת יחסי מין לאחר השתלת ריאות.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל