השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > ההשתלה היא רק ההתחלה: ההחלמה בבית לאחר השתלת ריאות
הצג עוד

ההשתלה היא רק ההתחלה: ההחלמה בבית לאחר השתלת ריאות

השחרור הביתה לאחר ניתוח השתלת ריאה הוא רק תחילתה של דרך ארוכה. למושתל הריאות ולמשפחתו יש חלק משמעותי מאוד בהצלחת התהליך הזה – בנטילת תרופות, בשמירה על ההנחיות, בהקפדה על אורח חיים בריא ועוד. איך ביכולתך לעזור להחלמה מוצלחת, למה לשים לב, ולמי פונים כשצריך?

  • מאת:
  • אילנה בקל: אחות אחראית במערך למחלות ריאה ומתאמת מושתלי ריאה, בית חולים בילינסון
ההחלמה בבית לאחר השתלת ריאות

השתלת ריאה היא מהלך דרמטי: מצד אחד זו סיומה של תקופת המתנה, שאינה רק מורכבת מבחינה בריאותית אלא עלולה גם להיות מורטת עצבים מבחינה נפשית. מצד שני זו תחילתה של תקופת החלמה והתאוששות שתקווה רבה בצידה, אולם היא מחייבת מאוד מבחינת השמירה על הבריאות ודורשת ניהול יום-יומי ותשומת לב רבה.
פרק הזמן שלאחר הניתוח, שבו המטופל מחלים ומתאושש בהדרגה, נקרא "התקופה הפוסט-אופרטיבית". אומנם הניתוח כבר מאחורינו – אבל לפנינו תקופה לא פשוטה של התאוששות מהטראומה שנגרמה לגוף, מאבק על קליטת הריאה החדשה ומאמץ למניעת זיהומים. בואו נעבור על מה שחשוב לדעת לקראת התקופה המאתגרת הזאת.

מהו משך האשפוז הנדרש אחרי ניתוח השתלת ריאה?

לאחר השתלת ריאה (או ריאות) צפוי אשפוז הנמשך לרוב כשבועיים: האשפוז מתחיל בשלושה ימים ביחידה לטיפול נמרץ נשימתי, ולאחר מכן 7–10 ימים במחלקת ניתוחי חזה ואחר כך במחלקה הפנימית. במקרים רבים האשפוז מתארך לכדי שלושה שבועות ואף חודש ימים, בהתאם למצבו של המושתל. בתקופת השהייה בבית החולים מבוצע מעקב הדוק אחר מצב המושתל, נערכות בדיקות רפואיות כדי להעריך את תפקוד הריאות, ניתן טיפול תרופתי בעירוי לווריד ומתקיים תהליך של גמילה הדרגתית ממכשירי ההנשמה כדי להביא את המושתל לנשימה עצמונית מלאה.

מה קורה כשמגיעה הבשורה על שחרור הביתה?

כאשר הגיע הרגע המשמח, והרופאים קובעים תוכנית לשחרור הביתה – מתקיימת פגישה של מתאמת המושתלים עם המושתל ומשפחתו. בפגישה זו ניתנים הדרכה מובנית וברורה וכמובן מענה על כל השאלות שעולות. המושתל ובני המשפחה מקבלים את מספר הטלפון האישי של המתאמת, ו"כרטיס פתוח" לפנות אליה בכל שאלה ובכל זמן, 24 שעות ביממה.

מי צריך להכניס לתמונה את רופא המשפחה?

בפגישה עם המתאמת תקבלו מעטפה ובה כל המידע הדרוש לרופא המשפחה בקופת חולים. את המעטפה חשוב שתעבירו לרופא המטפל בקהילה. מתאמת ההשתלות בבית החולים זמינה עבור רופא המשפחה לכל שאלה ובכל עת. מרבית רופאי המשפחה אכן יוצרים עימנו קשר מייד עם קבלת החומר – זה חשוב לצורך "יישור קו" לגבי הטיפול הנדרש, עוזר ליצירת רצף בין בית החולים ומרפאות הקהילה, וחשוב לא פחות, מרגיע את המטופל ואת משפחתו.

מהו הדבר החשוב ביותר להחלמה, שצריך לזכור כשמגיעים הביתה?

הדבר הקריטי ביותר בתקופה שאחרי הניתוח הוא נטילת התרופות באופן מסודר, בזמן ובדיוק במינון שניתן. מדובר בתרופות הנוגדות את דחיית השתל על ידי החלשת מערכת החיסון של הגוף, ובתרופות למניעת זיהומים העלולים להתפתח בגלל דיכוי המערכת החיסונית. המושתל והמשפחה מקבלים הסבר מדויק לגבי לקיחת התרופות, ויוצאים הביתה עם תרופות מסודרות לימים הקרובים, ועם כל המרשמים והאישורים הנדרשים להסדרת רכישת התרופות מול הקופה. זהו נושא המעורר לא פעם לחץ אצל המושתל ומשפחתו, ואנחנו כאן כדי להרגיע, לכוון ולהסביר שמדובר בתהליך ארוך ומתמשך של חיים בצד נטילת תרופות, שיש להתאים אליו את אורח החיים ואת ההתנהלות בשגרה. התהליך רק מתחיל עם השחרור הביתה: המטופל עובר למעשה ממצב של חולה אקוטי למעמד של חולה כרוני, הנדרש להקפדה רבה בנושא התרופות ולהגעה למעקבים תכופים בבית החולים.

מה עוד חשוב לדעתך לקראת תהליך ההחלמה בבית?

תקופת ההחלמה מהניתוח מלווה בכאבים עד להחלמת הפצע הניתוחי, וכמובן שתרופות לשיכוך כאבים יסייעו לעבור את הימים הללו ללא סבל מיותר. המושתל עלול לחוש עייפות, קשיי ריכוז והפרעות שינה, ולעיתים גם בלבול וחוסר התמצאות. חלק חשוב בתהליך הריפוי וההתאוששות הוא מילוי כל ההוראות שיינתנו על ידי מתאמת המושתלים, והיענות לתוכנית השיקום שתוצע על ידי הפיזיותרפיסטית הנשימתית שבצוות מכון הריאות.

כמה זמן צפויה לקחת ההחלמה בבית עד לחזרה לשגרת חיים?

השתלת ריאה היא מהלך מורכב וניתוח לא קל, ולפיכך ההתאוששות ממנה צפויה להימשך כשלושה חודשים שבהם יהיה עליך להגיע לביקורי מעקב בבית החולים בתדירות גבוהה יחסית. החלמת פצע הניתוח תימשך כחודש וחצי עד חודשיים, ובתקופה זו יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ומהרמת משאות. הליכה מתונה מותרת ואף רצויה. מרבית המושתלים העובדים שבים לעבודה בתוך שלושה חודשים לפחות או למעלה מזה. החזרה לעבודה תלויה בנסיבות, ובמקרים של עבודה החושפת את הריאות לחלקיקי אוויר נשיפים, כמו עבודה במפעל שיש, או עבודה עם ילדים צעירים (מורה, גננת) – יהיה צורך למצוא עבודה אחרת. הנהיגה ברכב אסורה מספר שבועות לאחר הניתוח, וחשוב לחזור לנהוג רק לאחר התייעצות עם הרופא המטפל, בעיקר בשל תופעות הלוואי שעלולות להיגרם מתרופות מסוימות ובעיקר משככי כאב הניתנים בתקופה זו.

מהם הסימנים שצריכים להדליק נורה אדומה בתקופה הראשונה אחרי ההשתלה?

  • חום מעל 37 מעלות.
  • בעיות בטן כמו שלשולים, עצירות, הקאות ובחילות שלא היו קודם לכן.
  • בצקות שהתגברו, בעיקר ברגליים.
  • הפרשות מחתך הניתוח או שינוי לרעה במצב הפצע.
  • אי מתן שתן או מיעוט במתן שתן.
  • שיעול חריג או שונה.
  • ליחה מרובה, צבעונית או לא.
  • תופעה עורית שהתגלתה, כמו פצע או גירוד שלא חולף.

מה עושים ולמי פונים במקרה כזה, או כאשר משהו אחר נראה חריג?

הכתובת הראשונה של כל מושתל היא מתאמת המושתלים בבית החולים – האחות האחראית במערך הריאות בבית החולים, המתמחה בטיפול במושתלי ריאה. ניתן ליצור עימה קשר לטלפון האישי 24 שעות ביממה. במקרים מסוימים, כמו מצב פצע הניתוח או בעיה עורית, היא תבקש ממך לשלוח תמונה לאבחון מרחוק, ובמקרה הצורך תדאג להקדמת הביקורת הקרובה ותזמין אותך לביקור במרפאת המושתלים או במכון הריאות בבילינסון.
במקרה חירום או באירוע חריג, מומלץ שלא להגיע עצמאית לחדר מיון ללא התייעצות עם מתאמת המושתלים, ואם כן – יש לעשות מאמץ להגיע לחדר המיון בבילינסון, בהיותו בית החולים המטפל, המכיר היטב את המושתל ואת ההיסטוריה הרפואית שלו.
כאמור בכל שאלה, חשש או אי ודאות – יש לך הזמנה פתוחה להתקשר או לשלוח מסרון למתאמת מושתלי הריאה בבילינסון, ומובטח שהיא תשיב לפנייתך במהירות האפשרית.

במי עוד אפשר להתייעץ מאנשי הצוות בבית החולים?

אנו, אנשי הצוות במכון הריאות וביחידה למושתלי ריאה בבילינסון, נשארים איתכם לאורך כל הדרך, בהחלמה, בהתאוששות ובחזרה לחיי שגרה. בכל ביקור מעקב בבית החולים, רופא הריאות יבדוק אותך ויבצע התאמות לפי הנדרש בטיפול התרופתי הניתן לך. במקרה שעולה צורך במתן עזרה לגבי זכאויות שונות, וגם בכל מצוקה רגשית או נפשית, תוכלו להיעזר בעובדת הסוציאלית בצוות מכון ריאות ולשוחח עימה. המעטפת המקצועית שעומדת לרשות המושתלים כוללת גם תזונאית שתסייע בהתאמת תוכנית תזונה מיטבית, פיזיותרפיסטית נשימתית שתתאים תרגילים, מומחי שיקום ופיזיותרפיה שיעזרו לך לחזור לתפקוד, ועוד. בתקופת ההתאוששות בבית, נזמין אותך למפגשי מעקב בתחילה בתכיפות של פעם או פעמיים בשבוע, ובהמשך ההחלמה בתדירות שתפחת בהדרגה, עד לפעם בחודשיים או בשלושה חודשים.

מה חשוב לזכור ברגעי משבר בתהליך ההחלמה?

אין ספק שמושתלי ריאות מתמודדים מול סוגיות רפואיות רבות – החל מטיפול בכאב בתקופת ההחלמה מהניתוח, דרך הצורך לקחת תרופות למשך כל חייהם, בדיקות שגרתיות רבות ומעקב רפואי קבוע, וגם התמודדות מול רגישות רבה לזיהומים ומחלות רקע שעלולות להתפתח. כל זאת, בצד המעמסה הנפשית והרגשית הכרוכה בתהליך החלמה הדרגתי, והפער שעלול להיווצר בין הרצון לחזור לתפקוד מלא ובין המגבלות השונות באורח החיים החדש. חשוב מאוד לשמור תמיד על אופטימיות, וברגעים שקשה, לזכור: להשתלת ריאות יש אומנם מחיר בריאותי – אבל הוא שווה לאין ערוך מאשר המצב הקודם, שבו נלחמת על כל נשימה והיית בסכנת חיים של ממש. ההצלחה של התהליך המורכב הזה היא מעבר לכירורגיה או לרפואת הריאות – לך יש חלק חשוב בה, בנטילת התרופות, בפעילות הגופנית, בשמירה על בריאותך וגם באווירה שתשרה מסביבך. לך ולמשפחתך יש חלק מרכזי בהחלמה, ואנחנו כאן כדי לסייע לכם – זו עבודת צוות של כולנו יחד!

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל