השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > יחסי מין אחרי השתלת ריאה: מה שחשוב לדעת
הצג עוד

יחסי מין אחרי השתלת ריאה: מה שחשוב לדעת

מיניות בריאה היא חלק טבעי בחיים, אבל מה לגבי יחסי מין אחרי השתלת ריאות? איך ההשתלה משפיעה על החשק והתפקוד המיני, האם יש הגבלות שצריך לדעת, ומה מומלץ לגברים ולנשים שעברו השתלה ולשותפיהם למיטה? כל מה שרצית לדעת על יחסי המין לאחר השתלת ריאות (ולא העזת לשאול)

  • מאת:
  • אילנה בקל - אחות אחראית במערך למחלות ריאה ומתאמת מושתלי ריאה, בית חולים בילינסון
יחסי מין אחרי השתלת ריאה: מה שחשוב לדעת

זהו אחד מהנושאים שלא מרבים לדבר עליהם: מיניות ויחסים אינטימיים אחרי השתלת ריאה. לא מרבים לדבר – כי שיח פתוח על מין הוא עדיין טאבו עבור רבים, כי את המושתלים מעסיקים נושאים קריטיים יותר לחיים ולתפקוד היום - יומי, ובכלל, אחרי מחלת ריאות קשה והליך רפואי מורכב כמו השתלת ריאות, מישהו בכלל חושב על זה?

אז זהו, שכן. מיניות בריאה ומספקת, בכל גיל, היא מרכיב מרכזי לאיכות חיים טובה, ואנשים שעברו השתלת ריאה אינם שונים בכך. חיי מין מספקים ואינטימיות בריאה, המותאמים ליכולת ולתפקוד, יכולים לתרום מאוד לשיפור המצב הנפשי, לתחושת המסוגלות ולהתאוששות בדרך לחיים רגילים ככל האפשר עם הריאה המושתלת.

מה שכן, יש לקחת בחשבון את המגבלות שחלות על מושתלי הריאה בהיבטים שונים ולדעת מה בריא ומה פחות, ממה יש להימנע ואיפה אפשר לחגוג את החיים. אז בואו נדבר בחופשיות על אינטימיות ויחסי מין אחרי השתלת ריאות, ונשים את הכול על השולחן – יותר נכון, על המיטה.

מתי מותר לקיים מגע מיני אחרי ניתוח השתלת ריאה?

על מגע גופני אינטימי אין כל מגבלה גורפת, ובלבד שהוא ייעשה באופן שאינו פוגע בתהליך ההחלמה והשיקום. כלומר, כל אחת ואחד בקצב האישי, לפי רמת ההתאוששות, התחושה הכללית, וכמובן הרצון בקרבה והחשק המיני. ההמלצה היחידה היא שלאחר ניתוח של פתיחת בית החזה אין לבצע תנועות מסיביות כלשהן, ויש לאפשר לחתך הניתוח להחלים – תהליך שיכול לקחת מספר חודשים. לכן, מומלץ להמתין לפחות חודש ולעתים אף חודשיים-שלושה לפני קיום מגע מיני מלא.

מצד שני, תנועתיות ופעילות גופנית מבוקרת חשובות בתהליך ההחלמה, ובכלל חשוב שהמושתלים ייהנו מאיכות חיים טובה. אנו בצוות בילינסון – בית החולים המוביל והמנוסה בישראל בתחום השתלות הריאה – יודעים היטב ששביעות הרצון ושמחת החיים שלך, בתקופת ההחלמה מניתוח ההשתלה ובחייך החדשים עם הריאה המושתלת, רק יחזקו את ההיענות לטיפול התרופתי, יסייעו בהבראתך וייצרו מומנטום חיובי לחזרה לשגרת תפקוד. יחסי מין שאינם מאומצים יתר על המידה יכולים בהחלט להשתלב בכך, כל עוד שומרים על מתינות והדרגה ונזהרים מהפעלת לחץ ומתנועה מסיבית. לדוגמה, אם להיות ספציפיים יותר – יחסי מין בתנוחה "המיסיונרית" המקובלת הם אקט שרצוי להימנע ממנו בחודשים הראשונים שלאחר הניתוח, אבל שוב: הדבר תלוי מאוד בקצב ההחלמה האינדיבידואלי שלך.

מה מומלץ למושתלי ריאה בהיבט של יחסי מין ותפקוד מיני?

אורח החיים שלאחר ההשתלה מחייב נטילת תרופות נוגדות דחייה, המדכאות את פעולת מערכת החיסון ומחלישות אותה. התוצאה היא סיכון מוגבר להידבקות בזיהומים שונים – ויראליים, חיידקיים ופטרייתיים. כדי לצמצם את הסיכון, קיימות כמה המלצות שחשוב לשמור עליהן:

  • להקפיד על קשר מונוגמי, כלומר בלי תחלופה של פרטנרים שונים.
  • להשתמש בקונדום גם בעת מגע מיני עם בן הזוג הקבוע ובת הזוג הקבועה – בתקופות שבהן המערכת החיסונית חלשה, זהו אמצעי ההגנה הטוב ביותר נגד זיהומים העלולים לעבור במגע מיני לא מוגן.
  • לוודא שבני הזוג בריאים – לא לקיים מגע מיני עם שותף או שותפה שאינם בקו הבריאות.
  • להיזהר מדלקות בדרכי השתן: נשים מושתלות איברים מצויות בסיכון גבוה להתפתחות זיהומים בדרכי השתן. לכן אנו ממליצים לך להטיל שתן לפני המגע המיני, לשמור ככל האפשר על היגיינה באזור אברי המין ולשתות הרבה מים. סימנים לזיהום כזה הם צריבה במתן שתן, צורך תכוף במתן שתן, ריח חריף ולפעמים עליית חום. בכל זיהום בדרכי השתן, פני לרופא באופן מיידי.
  • כחלק מההקפדה על היגיינה יש להימנע ממגע עם חיידקי צואה במהלך מגע מיני, ולכן גם מומלץ שלא לקיים יחסי מין אנאליים.
  • להתחסן לפני ההשתלה נגד נגיף הפטיטיס B (היכול לגרום למחלת כבד קשה) ונגד נגיף הפפילומה (למניעת סרטן צוואר הרחם) – כמובן בהכוונה של רופא מייעץ.


מה יכול להשפיע על החשק ועל התפקוד המיני אחרי השתלת ריאות?

תרופות נוגדות דחייה וסטרואידים הניתנים לאחר ההשתלה אינם אמורים להשפיע על התפקוד המיני, להוציא תרופות מסוימות כמו פרידנזון – תרופה ממשפחת הקורטיקו-סטרואידים הניתנת למושתלי ריאה, שעלולה לפגוע בזקפה כאשר היא ניתנת במינון גבוה.
יחד עם זאת, למרבית התרופות יש תופעות לוואי שעלולות לפגוע בחשק המיני ובתחושת המיניות. למשל: עלייה במשקל, התנפחות הפנים, הופעת פצעונים וגם שינויים במצב הרוח.
במקרים כאלה כדאי לשתף איש מקצוע בתחום בריאות הנפש – צוות השירות הסוציאלי בבית חולים בילינסון ישמח לעזור בהפניה לפסיכולוג או לפסיכותרפיסט מתאים.

התפתחות של יתר לחץ דם וסוכרת הם סיכונים צפויים לאחר השתלה, ולרוב מחייבים נטילת תרופות. התרופות הללו עלולות לפגוע בתפקוד המיני של הגבר ולהפחית את החשק המיני של האישה. גם פגיעה בכלי הדם כתוצאה מסוכרת עלולה לפגום בתפקוד המיני. לרוב, הפחתה של הטיפול האגרסיבי בסטרואידים תגרום גם לסוכרת לעבור או להיחלש. במקרה שהתרופות להורדת לחץ דם ולאיזון הסוכרת פוגעות לאורך זמן בתפקוד או בחשק המיני שלך, נמליץ לך לפנות לרופא ולבקש שיבדוק אם ניתן לשנות את תמהיל התרופות.

חשש או חרדה מהיכולת לקיים יחסי מין יכולים להביא לחרדת ביצוע, לפגוע ברצון ובחשק ולדחוק את המיניות החוצה משגרת החיים. חשוב להעלות את הנושא בשיחה עם גורם מטפל – אם במעקב אצל הרופא והאחות, אם בשיחה עם העובדת הסוציאלית במכון הריאות ואם בפנייה לפסיכולוג או למטפל בתחום התפקוד המיני. במרבית המקרים, אין מקום לחשש אמיתי מהמאמץ, במיוחד לאחר שקשיי הנשימה חולפים וביכולתך לנשום באופן עצמאי ובטוח. יש לזכור שפעילות מינית דורשת פחות אנרגיה מצעידה מתונה, ולרוב הבעיה היא "בראש" ולא בגוף.

דיכאון או מצוקה נפשית מתמשכת שיכולים להתפתח לאור הטלטלה בחיים לאחר ניתוח ההשתלה, עלולים לגרום לפגיעה בחשק ובתפקוד המיני הן אצל נשים והן אצל גברים. במקרים אלו חשוב לטפל בבעיה הנפשית, גם בגלל התפקוד המיני אבל קודם כול בשל ההיבטים הנוספים של המצב. טיפול פסיכולוגי יוכל לסייע לך מאוד גם לשיפור הקשר הזוגי, ולעיתים יש מקום לטיפול זוגי שיעזור לכם להשיב את המיניות לסדר היום ולפסים הנכונים.

האם למושתל ריאות מותר לקחת ויאגרה וכדורים דומים?

התרופות הפועלות להרחבת כלי הדם ומסייעות לזקפה, מקבוצת "מעכבי האנזים PDE5", נחשבות כבטוחות עבור מושתלי הריאה, במידה שהם אינם סובלים מבעיות לבביות.
על קבוצה זו נמנות התרופות המוכרות ויאגרה, לויטרה וסיאליס, וכן תרופות גנריות שונות הנפוצות מאוד בשימוש של גברים ברחבי העולם.

במרבית המקרים של קושי בתפקוד המיני, כדורים אלה יסייעו לך לפתרון הבעיה אולם כמובן שאין לרכוש אותן באופן פרטי או פיראטי, אלא חשוב לפנות לרופא המטפל ולבקש ממנו הפניה מתאימה לתרופה מקורית ומאושרת, במינון המדויק המותאם למצבך.

במקרה שתרופות אלו אינן עוזרות, מומלץ לפנות לאורולוג לצורך אבחון שיכלול ביצוע בדיקות הורמונליות ואחרות על מנת להציע פתרון. טיפולים נוספים שיכולים לסייע לתפקוד המיני הם הזרקות, החדרת משאבה או ניתוח להשתלת תותב – כמובן שכל פתרון כזה, באם מגיעים אליו, חשוב שיישקל בראיית התמונה הכוללת של מצבך כמושתל הריאה, התרופות שהנך נוטל וכדומה.

לגבי נשים מושתלות ריאה – כדאי לדעת שתרופות מקבוצת מעכבי PDE5, המיועדות במקור לשיפור התפקוד המיני אצל גברים, ניתנות במקרים מסוימים גם לנשים, ולאחרונה התבשרנו על תרופה חדשה שאושרה בארה"ב להגברת החשק המיני הנשי. לגבי מידע מעודכן, התאמה והמלצות, מומלץ שתפני לרופא המטפל.

מה לגבי כניסה להיריון ואמצעי מניעה לנשים מושתלות ריאה?

נשים בגיל הפריון, שפעילות מינית לאחר השתלת ריאה, צריכות להשתמש באמצעי מניעה כדי להימנע מכניסה ספונטנית להיריון.

מבחינה רפואית, היריון אינו מומלץ לאחר השתלת ריאה. בשנתיים הראשונות יש להימנע מכך באופן גורף כדי לא להגביר את הסיכון לדחיית השתל, וגם לאחר מכן קיים סיכון שנוגדי הדחייה יפגעו בהתפתחות העובר. לכן חשוב להימנע מהיריון לא מתוכנן, ולהיוועץ ברופא כאשר הדבר עולה על הפרק.

לגבי הסדרת המחזור החודשי: בתקופת ההמתנה להשתלת הריאות, כאשר המצב הגופני ירוד בדרך כלל, קורה שהמחזור החודשי מפסיק, ולרוב חוזר רק חודשים לאחר ההשתלה. בסוגיה זו חשוב לקבל ייעוץ של רופא נשים, שאולי ימליץ לך על טיפול שיסדיר את המחזור.

באשר לסוג אמצעי המניעה המומלץ, יש להתייעץ עם הרופא המטפל ועם הגינקולוג. באופן כללי, לאישה שעברה השתלת איבר לא מומלץ ליטול גלולות למניעת היריון בעיקר על רקע הסיכון לעלייה בלחץ הדם והיווצרות קרישי דם – אולם כמובן שחשוב לקבל ייעוץ ייעודי עבורך. כיום קיימות גלולות מסוגים שונים, שאחד מהם אולי יתאים לך ולמצבך הבריאותי.

במקרה שחל איסור על נטילת גלולות מכל סוג, אמצעי מניעה אפשרי הוא התקן תוך רחמי, וכמובן הקונדום הוותיק והטוב שמומלץ להשתמש בו בכל מגע מיני – לא רק כאמצעי מניעה, אלא כאמצעי להגנה בפני זיהומים המאיימים באופן תדיר על בריאותך כמושתלת ריאה.

מה עוד אפשר לעשות לשיפור החוויה המינית אחרי השתלת ריאות?

  • לשמור על אורח חיים בריא ודינמי.
  • לבצע פעילות גופנית על פי התוכנית המומלצת.
  • להקפיד על תזונה בריאה ומסודרת.
  • להימנע ככל האפשר מקיום יחסי מין הדורשים מאמץ גופני גדול לאחר ארוחה כבדה או שתיית אלכוהול.
  • להימנע בכלל ממשקאות חריפים ככל הניתן.
  • להשקיע במערכת היחסים ובזוגיות – מומלץ תמיד!
  • לזכור שמיניות טובה עוזרת להחלמה ולפנות לייעוץ, סיוע מקצועי ולטיפול בכל מקרה שדורש זאת – מבלי להתבייש.
     

האם נהוג לדבר על כך עם הצוות בבית החולים? עם מי אוכל לדבר במקרה הצורך?

אצל חולים רבים, בעיקר מבוגרים יותר, הנושא כלל אינו עולה – לעיתים בשל העובדה שהם אינם מוצאים אותו כרלוונטי והוא אינו מעסיק אותם, ולפעמים בגלל מבוכה ומעצורים לדבר על מין. מושתלים רבים מוטרדים מנושא התפקוד המיני, ויש להם שאלות רבות אבל הם אינם חשים בנוח להעלות זאת בפני הצוות בבית החולים. גם הצוות המטפל לא ממהר להעלות את הסוגיה באופן אקטיבי בעת מפגשי המעקב, בעיקר מסיבות של צנעת הפרט ורצון שלא להביך את המטופלים.

כאן חשוב לומר בצורה ברורה: הצוות הרפואי, הסיעודי והפסיכוסוציאלי בבילינסון עומד לרשותך גם בנושא זה, על כל רגישויותיו. במידה שחשוב לך להעלות זאת לשיחה, להתייעץ ולשאול שאלות – הן בהיבט הרפואי והפיזיולוגי והן בהיבט הנפשי והרגשי – אנו מבקשים ממך לפנות לאחת או אחד מאנשי המקצוע בצוות מכון הריאות בבילינסון: למתאמת המושתלים, לאחות, לעובדת הסוציאלית או לכל גורם בצוות המטפל שנוח לך לשוחח עימו. אנו מבטיחים הקשבה מלאה וכמובן דיסקרטיות מוחלטת, ובמידת הצורך נשמח להפנות אותך לאנשי מקצוע ומטפלים נוספים שיוכלו לסייע.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל