השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > ממתינים להשתלת ריאות: איך מתנהלת רשימת ההמתנה?
הצג עוד

ממתינים להשתלת ריאות: איך מתנהלת רשימת ההמתנה?

מעטים מגיעים לכך, אבל מדובר באחת התקופות המורכבות בחיים: ההמתנה להשתלת ריאה דורשת התמודדות בהיבטים רבים ושונים. המיקום ברשימת ההמתנה להשתלה הוא מרכיב קריטי, ולכן חשוב לדעת איך נקבע הדירוג, כיצד מתנהלת רשימת ההמתנה ומה נכון לעשות בתקופת ההמתנה

  • מאת:
  • אילנה בקל: אחות אחראית במערך למחלות ריאה ומתאמת מושתלי ריאה, בית חולים בילינסון
ממתינים להשתלת ריאות: איך מתנהלת רשימת ההמתנה?

מהי רשימת ההמתנה להשתלת ריאות?

רשימת ההמתנה להשתלת ריאות כוללת כיום כ-150 חולים, שעברו הערכה ונמצאו מתאימים להשתלה של ריאה אחת או שתיים. אלו הם חולים שמצד אחד מצבם קשה מאוד, ונשקפת סכנה לחייהם ללא ביצוע השתלה כזאת – ומצד שני, מצבם הפיזי הוא כזה שניתן לבצע בגופם את הניתוח, ויש להם סיכוי טוב לצלוח את תקופת ההתאוששות שלאחריו ולזכות בשנות חיים נוספות ובאיכות חיים טובה.

מי מנהל את רשימת ההמתנה להשתלת ריאות?

רשימת ההמתנה להשתלת ריאות מנוהלת על ידי מרכז ההשתלות הארצי – הגוף המנהל את השתלות האיברים בישראל מטעם משרד הבריאות. זהו הגורם היחיד בארץ שדרכו נרשמים להשתלה ובאמצעותו מתקיימת הקצאת איברים להשתלה. מרכז ההשתלות עובד בשיתוף פעולה הדוק עם בתי החולים המבצעים את השתלות האיברים בישראל, ומנהל רשימות המתנה לכל תחומי ההשתלות. בתחום השתלות הריאה, כ-85 אחוז מהממתינים להשתלה (כ-120 איש) משויכים לבית החולים בילינסון, מרכז ההשתלות המנוסה ביותר בישראל. בבילינסון בוצעו בעשרים השנים האחרונות כ-800 השתלות ריאה, באחוזי הצלחה דומים לאלה שבמרכזי ההשתלות בעולם המערבי.

כמה ישראלים נזקקים כיום להשתלת ריאות, והאם כולם נמצאים ברשימת ההמתנה?

בישראל חיים כיום כ-1,000 חולי ריאות במצב כרוני קשה, שניתן לשפר אותו רק באמצעות השתלה. חולים אלה סובלים ממחלות ריאה המוגדרות כסופניות – כלומר כאלה שלא ניתן עוד לטפל בהן באמצעות טיפול תרופתי או מתן חמצן. חלק מהמחלות הללו אינן מתקדמות בקצב שמחייב כניסה מיידית לרשימת ההמתנה, וחלק מהחולים הללו אינם במצב המאפשר כרגע ביצוע השתלה. לרשימת ההמתנה יכולים להיכנס חולים העומדים בקריטריונים השונים וזקוקים להשתלה בטווח הזמן הקרוב להצלת חייהם.

אילו קריטריונים יכולים לפסול חולה ריאות במצב קשה מלהיכנס לרשימת ההמתנה?

לא כל חולה ריאות במצב כרוני וסופני יכול להיכנס לרשימת ההמתנה. יש חולים שמצבם הבריאותי אינו מאפשר זאת, שכן ההערכה של הרופאים היא שאין ביכולתם לעבור בהצלחה את הניתוח ואת ההחלמה ממנו לאור מצבם הכללי הירוד. חלקם מתבקשים לשנות את אורח חייהם כדי לשפר את סיכוייהם להפוך למועמדים להשתלה, למשל הפסקת עישון, התאמה תזונתית, ביצוע תרגילי שיקום ריאות וכדומה, והם ניגשים להערכה חוזרת כעבור מספר חודשים. חולים מסוימים ייפסלו מלגשת להשתלה בשל מצבם הנפשי או המנטלי הירוד, או בגלל חוסר בתמיכה משפחתית מספקת.

כמה זמן נמשכת ההמתנה להשתלת ריאה?

ההמתנה להשתלה יכולה לנוע על טווח זמן נרחב. לעיתים זה לוקח שבוע בלבד, כאשר חולה מצוי במצב קשה המחייב השתלה מיידית, וגם המזל משחק לטובתו – כלומר, ימים ספורים לאחר שנרשם להשתלה וקיבל ניקוד גבוה, מגיעה בשורה על איבר זמין והוא מוזעק לבית החולים לביצוע הניתוח. בצד השני של הסקאלה ישנם חולים הממתינים שנה ושנתיים, בעיקר כאלה שמחלתם מתקדמת לאט. קורה לא פעם שחולים במצב חמור יותר "מוקפצים" קדימה ברשימת ההמתנה, למרות שנכנסו אליה מאוחר. השיקול היחיד המנחה את קובעי הרשימה הוא הצלת חיים בסיכוי הגבוה ביותר, ולא שום שיקול אחר. בשנים האחרונות מתבצעים בישראל מדי שנה בין 40 ל-50 ניתוחי השתלת ריאה והשתלת ריאות, כלומר בממוצע שלושה עד ארבעה ניתוחים כאלה בכל חודש.

האם רשימת ההמתנה גדלה או קטנה במשך השנים?

רשימת ההמתנה גדלה בשל המחסור התמידי באיברים להשתלה בישראל – במיוחד ריאות, שניתן לקבלן רק כתרומה מהמת ולא מתורמים חיים. הנטייה בשנים האחרונות היא לנסות ולהציל את חייהם של כמה שיותר חולי ריאות סופניים, גם אם הדבר מוריד את אחוזי ההצלחה הממוצעים. בשנתיים האחרונות, רופאי מכון הריאות בבילינסון – המטפלים במספר הרב ביותר של חולי ריאות קשים מכל הארץ – רושמים יותר חולים כמועמדים להשתלה, אבל למרבית הצער חלק מהם נפטרים במהלך תקופת ההמתנה בעיקר בשל מחסור בריאות זמינות להשתלה. זו הסיבה שחשוב כל כך שכל אדם בישראל יחתום על כרטיס אדי.

כיצד נקבע הניקוד, המשפיע על המיקום ברשימת ההמתנה?

הניקוד הניתן לכל מועמד להשתלה הנמצא ברשימה נקרא LAS (Lung allocation score). ניקוד זה משקף את סיכויי השרידות של החולה, ובמילים אחרות: מהם סיכויו למות בעת שהוא ממתין להשתלת ריאות, ומהם סיכויו לחיות אחרי ההשתלה. כלומר, הניקוד משקף את ההערכה של הרופאים, שיחד עם אנשי מרכז ההשתלות מכוונים למטרה אחת: מהו הרווח המקסימלי שכל חולה יוכל להפיק מהשתלה שתתבצע ככל האפשר מהר. מטרת הניקוד היא להפחית ככל שניתן את מספר החולים שמתים בהשתלה. מכיוון שמדובר בהחלטות של חיים ומוות, נעשה שקלול מקצועי ומושכל של פרמטרים רבים, והשיטה אינה מתנהלת לפי "כל הקודם זוכה".

אילו חולים מקבלים ניקוד נמוך ברשימה, ואילו ניקוד גבוה?

הניקוד הניתן לכל חולה, ומדרג את דחיפות ההשתלה שעליו לעבור, הוא בעיקר פועל יוצא של חומרת מחלתו. ישנן מחלות המתקדמות באיטיות, למשל מחלת ריאות חסימתית כרונית כמו אמפיזמה (נפחת) ו-COPD, שבמקרים רבים, גם אם היא קשה – הרי שהחולים בה הם במצב יציב, ולמרות שהם נזקקים לחמצן ניתן לחיות איתה שנים. חולים אלה מקבלים ניקוד נמוך יחסית, וההמתנה שלכם מתארכת לעיתים שכן ברשימת ההמתנה "מדלגים" מעליהם חולים שזקוקים להשתלה באופן אקוטי, כמו חולי פיברוזיס אידיופתי ומחלות של הצטלקויות בריאה שהגיעו לשלב סופני.

אילו בדיקות והכנות יש לעבור כדי להיות מועמד להשתלת ריאות?

לפני שאנו מגדירים את החולה כמועמד להשתלה, ומכניסים את שמו לרשימת ההמתנה של מרכז ההשתלות, הוא עובר סדרה של בדיקות הערכה שונות, שנותנות לנו תמונה של מצבו הבריאותי מבחינה פיזית ונפשית. מצד אחד אנו בודקים את חומרת מחלת הריאות, מחלות רקע ואת מצבו הפיזיולוגי הכללי – ובמקביל את מצבו המנטלי והנפשי, שגם הוא מהווה מרכיב חשוב באישור המועמדות להשתלה. סדרת הבדיקות כוללת בדיקות דם מקיפות, כולל סוג דם ונוגדנים, סקירה כללית כדי לוודא שאין מחלה באיבר אחר או מחלה זיהומית בעייתית, מיפוי ריאות, אקו לב לבדיקת התפקוד הלבבי, הערכת גסטרו כדי לוודא שאין בעיית ושט או אספירציות (שאיפת מזון לריאות), בדיקת CT חזה ובדיקות נוספות לפי הצורך. חולים מעל גיל 45 עוברים גם צנתור לב כדי לדעת שכלי הדם הלבביים שלהם תקינים, וכן בדיקת לחצים ריאתיים. כמו כן נעשית הערכה סוציאלית של המטופל ומשפחתו כדי לוודא שקיימת מעטפת תמיכה לתקופת ההחלמה הארוכה שלאחר ההשתלה.
לאחר שהחולה עובר בהצלחה את כל הבדיקות הללו ורופא הריאות ממליץ עליו להשתלה, מתקיים מפגש עם המנתח לבדיקת בית החזה, ביצוע מדידות והערכה כירורגית. בתום ההערכות האלה, הצוות המטפל במכון הריאות משקלל את כל המדדים השונים, קובע ניקוד ורושם את המטופל להשתלה. מעתה, המטופל הוא מועמד להשתלה ברשימה הארצית של מרכז ההשתלות, ואנו ממשיכים כמובן ללוות אותו לאורך תקופת ההמתנה ולנסות לייצב את מצבו ולשמור על בריאותו ככל הניתן כדי שבבוא הרגע הוא יגיע לניתוח במצב הפיזי הטוב ביותר שניתן.
 

האם חולים יכולים להיפסל מרשימת ההמתנה בגלל גילם?

ככל שהמועמד להשתלה צעיר יותר, כך גוברים סיכוייו לעבור את הניתוח בהצלחה ולהתאושש ממנו היטב. לכן, הנטייה היא לא להשתיל חולים מבוגרים מעל גיל 75, למרות שגם בין אלו יש יוצאים מן הכלל וכל חולה מוערך על פי נתוניו האישיים. בעבר לא היה נהוג לבצע השתלות ריאה בחולים שגילם מעל 65, אולם בשנת 2015 בוטלה מגבלת הגיל כקריטריון בולם להשתלת איבר, וכיום כשליש מהמושתלים הם בני 65 ומעלה, ורבים מהם שורדים היטב את הניתוח וזוכים בשנים יקרות של בריאות ואיכות חיים בחיק המשפחה והנכדים.
 

איך מתנהלים החיים בהמתנה להשתלת ריאה?

תקופת ההמתנה להשתלה אינה תקופה פשוטה, מכמה בחינות. בריאותית, החולה מצוי במצב קשה של מחלת ריאות כרונית מתקדמת, נזקק למשאפים ולעיתים לחמצן כדי שיוכל להמשיך ולנשום. מבחינה נפשית יש להתמודד עם תקופה של אי ודאות, ומול מצב מתמיד של מוכנות לקראת רגע ההודעה על הגעת ריאה מתאימה. כאשר מועמד להשתלה מגיע למקום גבוה ברשימת ההמתנה, הוא מתבקש להיות זמין ונגיש להגעה מהירה לבית החולים, כלומר שאין להתרחק מהמרכז הרפואי שבו תתבצע ההשתלה. כל מועמד להשתלה זוכה להדרכה אישית ומותאמת על ידי מתאמת השתלות ריאה בבילינסון, והיא עומדת לרשותו בכל פנייה ושאלה. חלק מהחולים, שמצבם מחמיר במהירות, נכנסים לרשימת ההמתנה ממש "בדקה התשעים" ולא מספיקים לעבור את תהליך ההכנה המובנה. מתאמת המושתלים והעובדת הסוציאלית של מכון הריאות יעמדו לרשות המשפחה והמועמד כדי לסגור פערי ידע קריטיים ולסייע להם ככל האפשר לצלוח את התהליך המורכב הזה על הצד הטוב ביותר.

על מה חשוב להקפיד בתקופת ההמתנה להשתלה?

בתקופה זו חשוב למלא אחר ההנחיות של הצוות המטפל, לשמור ככל האפשר על המצב הפיזי בהיבטי תזונה בריאה, פעילות גופנית, שיקום ריאות, ביצוע תרגילי פיזיותרפיה נשימתית, בריאות דנטלית (של הפה והשיניים) ולמלא אחר כל המלצה או הוראה אחרת של צוות מכון הריאות. במקביל לכך חשוב לעבור תיאום ציפיות ולהיערך נפשית למה שצפוי בהשתלה ובחיים שלאחריה. מתאמת ההשתלות  של מכון הריאות תשוחח עמך ועם המשפחה הקרובה ותלווה אתכם לאורך הדרך כולה.
במקרה של מתח נפשי רב הגורם לחרדה או לדיכאון, חשוב להתייעץ עם הצוות המטפל – בדיוק לשם כך קיימת בצוות עובדת סוציאלית שתוכל לסייע ואף להפנות אותך ואת משפחתך לאנשי מקצוע נוספים לפי הצורך. החשוב ביותר הוא לשמור על תקווה – אופטימיות היא מצרך נדרש, שמאפשר להגיע להשתלה המיוחלת במצב הפיזי והנפשי שיאפשר לעבור בשלום את הניתוח ולהתאושש היטב בתקופת ההחלמה שלאחריו.

במה מותנה ביצוע השתלה בחולה הנמצא ברשימה?

ביצוע ההשתלה תלוי בכמה גורמים: זמינות של ריאה להשתלה, התאמתה לחולה המסוים מבחינת גודלה וסוג הדם של התורם, מצבו הנוכחי של המועמד ודירוגו ברשימת ההמתנה, הנקבע לפי ניקוד שיכול להתעדכן לפי שינויים במצב בריאותו. אחת לשלושה חודשים מוזמן המועמד לסדרת בדיקות כדי לבדוק אם חלו במצב בריאותו שינויים המחייבים שינוי של הניקוד ושל מיקומו ברשימה.

האם חתימה על כרטיס אדי מעניקה זכאות להשתלה מהירה?

החוק בישראל מאפשר כיום מתן קדימות ברשימת ההמתנה לאנשים שחתמו על כרטיס אדי לתרומת איברים. זכאות זו מתחילה החל משלוש שנים מיום החתימה על הכרטיס.

מה קורה כאשר נמצא תורם ויש ריאה זמינה להשתלה?

ברגע שמגיעה הודעה על תרומת איברים, מרכז ההשתלות וצוות בית החולים המטפל מחליטים במשותף מיהו המושתל המיועד, על פי כל הקריטריונים שפירטנו. במקרה של השתלות ריאה מדובר בתרומה מן המת, כלומר אדם שנקבע כי הוא מצוי במצב של מוות מוחי, ולכן זמן ההיערכות למבצע ההשתלה הוא מוגבל.
ברגע שנמצא מועמד מתאים לריאה הנתרמת, מתאמת ההשתלות מודיעה לחולה ולמשפחתו על כך והוא מוזמן לניתוח. לרוב מדובר בהתרעה של כיום אחד לכל היותר. במרבית המקרים המועמד מוזמן לבית החולים בשעות הערב, וההשתלה מתרחשת לפנות בוקר. במהלך הלילה הריאה נקצרת מגופו של התורם בתיאום זמנים, שכן מרגע הוצאתה מגוף התורם נפתח חלון זמן של כשש שעות, שבמהלכו יש להשתילה במועמד. לקראת ההשתלה מוזעקים לבית החולים עשרות אנשי צוות המצויים בכוננות ביניהם רופאי ריאות, כירורגים משתילים, מרדימים, צוותי סיעוד, טכנאי מכונת לב ריאה ועוד. במהלך הערב המועמד עובר שוב בדיקות מקיפות כדי לוודא שלא חל שינוי משמעותי במצבו, היכול למנוע את ביצוע ההשתלה. בעיקר חשוב לבדוק שבגופו של המועמד להשתלה לא קיים זיהום כלשהו, שאין ירידה בתפוקת הלב או שהמצב הפיזי הכללי אינו ירוד מדי לצורך ביצוע ההשתלה. רק לאחר שמוודאים זאת ניתן האישור לקצור את הריאה ולהתחיל בשינועה אלינו, אל יחידת ההשתלות בבילינסון.
כאשר חולה הריאות הסופני עולה על שולחן הניתוחים, נפתח בפניו סיכוי חדש לחיים ארוכים וטובים בהרבה מאלה שהכיר בתקופה הקשה של המחלה. אנו בצוות בילינסון עומדים לצד כל המושתלים שלנו, מלווים אותם לאורך כל הדרך, וכמובן שנסייע בכל הניתן גם לך ולמשפחתך באם תעברו גם אתם את התהליך המשמעותי הזה. אנו מאחלים לך בריאות וכוחות גוף ונפש, והעיקר – שתוכלו לנשום לרווחה!​

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל