נוירוכירורגיה
  • מאת: מירב רבר, דיאטנית קלינית – היחידה לתזונה ודיאטה בילינסון, בשיתוף עם ד"ר נתנאל בן שלום - המחלקה לנוירוכירורגיה, בית חולים בילינסון

המלצות תזונתיות לאחר ניתוח נוירוכירורגי, עם שחרורך מבית החולים

החלמה מניתוח נוירוכירורגי, דורשת התערבות תזונתית כדי לסייע לריפוי ולהחלמה. בהנחיות תזונתיות אלה, נסביר כיצד תוכלו לסייע לגופכם להחלים.

מומלץ להתייעץ עם רופא או עם דיאטנית, לפני נטילת תוספים תזונתיים. במקרים של מחלות רקע כגון סכרת, וכן במקרים בהם יש  קושי באכילה כגון – קשיים בלעיסה, בבליעה, חוסר בתיאבון  וכו' - מומלץ לפנות לדיאטנית בקהילה, להתאמת תפריט אישי.

אנרגיה:
בזמן ההחלמה, במיוחד בשבועיים הראשונים,  יש עלייה של כ-50% באנרגיה שהגוף מוציא.  לכן, מומלץ להקפיד על אכילת ארוחות מסודרות בזמנים קבועים, 3 ארוחות עיקריות (בוקר, צהריים וערב) ו– 3-2 ארוחות ביניים ביום.

מומלץ להישקל אחת לשבוע, כדי לוודא שאין ירידה בלתי רצונית במשקל. בכל מקרה של ירידה בלתי רצונית במשקל, מומלץ להתייעץ עם רופא או עם דיאטנית.

שומנים במזון:
כחלק מאורח חיים בריא, יש להמעיט בצריכה של שני סוגי שומנים:

  1. שומן רווי, המצוי בעיקר במאכלים מן החי, כמו: בשרים שמנים, איברים פנימיים (כמו כבד), גבינות שמנות , חמאה, קוקוס, שמן קוקוס, שמן דקלים, שוקולד, גלידות שמנת .
  2. שומן טראנס, המצוי ב: מרגרינות קשות, קרואסונים, בורקס, מלאווח, ג'חנון, רוגלך, שמנת צמחית, שוקולד, גלידות מסוימות, עוגיות, צ'יפס, שמן שחומם הרבה פעמים, מאכלים שעברו טיגון ממושך וכל פריט מזון המכיל "שומן צמחי מוקשה".


מומלץ להחליף את השומן הרווי ואת שומן טראנס בשומנים בלתי רווים המצויים ב:

שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה, זיתים, בוטנים, אגוזים, שקדים, גרעינים וזרעים (לא קלויים וללא מלח), דגי ים, זרעי פשתן או שמן פשתן, זרעי צ'יה.

חלבונים במזון:
יש להקפיד על צריכה מרובה של חלבונים, החיוניים לריפוי מיטבי של פצעים. ההמלצה הינה: להעלות את צריכת החלבון לרמה של 1–1.5 גרם לק"ג ליום, במיוחד בשבועיים הראשונים להחלמה.

מומלץ לאכול: עוף/הודו ללא עור, פסטרמה הודו/עוף טבעית דלת שומן, בשר בקר בלי שומן, כמו: פילה, סינטה, צלי כתף וקטניות, כגון: שעועית, עדשים, חומוס וסויה.

דגי ים מכל הסוגים, כגון: סלמון, דניס, טונה. מומלץ לאכול דגים אלו לפחות פעמיים בשבוע.

מומלץ  לאכול 1 ביצה ליום, בזמן ההחלמה.

מוצרי חלב: גבינות לבנות עד 5%, גבינה צהובה עד 9%, חלב 3%.

בטבלה שלפניכם מגוון מזונות חלבוניים: 
*לדוגמא גבר/ אישה במשקל 70 ק"ג, מומלץ שיאכלו בזמן ההחלמה, 150-70 גרם חלבון ליום, שמהווים 17-12 מנות חלבון מהמפורט מטה.

קבוצות מזונות חלבוניים מן החי:
כל מנה מכילה כ-6 גר' חלבון ​ ​

קבוצות מזונות חלבוניים מן הצומח:                 
כל מנה מכילה כ-6 גר' חלבון

המזון​

תיאור המנה 

​המזון

תיאור המנה

עוף​

​פולקע קטן (30 גרם)

​שעועית יבשה מבושלת

​חצי כוס / 4 כפות

​קציצה מבשר טחון

​1 קטנה (30 גרם)

​גרגירי חומוס מבושלים

​חצי כוס / 4 כפות

​טונה

​1 כף (25 גרם)

​עדשים מבושלות

​חצי כוס / 4 כפות

​סרדינים

​2 - 3 יחידות (25 גרם)

​אפונה יבשה מבושלת

​חצי כוס / 4 כפות

ממרח כבד/טונה​

​2 כפות

​אפונה ירוקה קפואה מבושלת

​1 כוס

פילה דג רזה מבושל​

​80 גרם

​פול יבש מבושל

​חצי כוס

פסטרמה רזה​

​2 פרוסות

​משקה סויה מועשר בסידן

​1 כוס

​שבבי סויה יבשים

​רבע כוס

סייטן קפוא​

​50 גרם

גבינה לבנה/קוטג' 5%​

​2 כפות (60 גרם)

​בורגר צמחי

​1 יחידה / 100 גרם

גבינה מון בלאן לייט​

​2 משולשים

​פלאפל

​4 כדורים

גבינה צפתית 5%​

50 גרם​

​פיצוחי סויה יבשים

​30 גרם (2 כפות)

גבינה צהובה לייט​

1 פרוסה​

​טופו רך

​100 גרם / שליש חבילה

חלב​

​1 כוס

​טופו קשה

​50 גרם

ריויון​

​1 כוס

​אדממה (מוכן)

​60גרם / שליש כוס

מעדן דיאט​

​גביע

​טמפה

​50 גרם

יוגורט​

​גביע 150 מ"ל

​ממרח חומוס

​75 גרם

לבן​

​גביע 150 מ"ל

בקבוק אקטימל​

​2 יחידות

ביצה​

אחת​

חלבון ביצה​

​2


בכל מקרה של קושי בצריכת כמויות החלבון המומלצות, יש להתייעץ עם רופא או עם דיאטנית, להתאמת העשרות חלבוניות ומזון רפואי.

 

דגנים ופחמימות במזון:
דגנים ופחמימות, מספקים לגוף אנרגיה הדרושה לפעילות היום יום, להחלמה, לשמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם ועוד. מומלץ לאכול את הפחמימות המורכבות בצורתן המלאה, כשהן עשירות בסיבים תזונתיים.

סיבים תזונתיים המצויים בדגנים המלאים, מסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומועילים לבריאות הלב, על ידי כך שעוזרים להוריד את רמות הכולסטרול. מומלץ לשלב בתזונה מזונות כגון: קוואקר (שיבולת שועל), גריסים, קטניות (חומוס גרגרים, אפונה, שעועית, עדשים, פול וסויה), פירות וירקות עם קליפתם. בנוסף, דגנים מלאים כמו: לחם מחיטה מלאה, אורז מלא, בורגול, כוסמת, קינואה, דגני בוקר מועשרים בסיבים.

מומלץ להפחית אכילת פחמימות פשוטות, כגון: סוכר לבן וחום, דבש, ריבה, חלבה, שוקולד, קמח לבן, עוגות, עוגיות, מוצרי חלב ממותקים, גלידות ומיצי פירות (תרכיז ממותק וטבעי).

חומצות שומן מסוג אומגה 3:
חומצות השומן מסוג אומגה-3, ובעיקר EPA  ו-DHA מהוות מרכיב חשוב ברקמת המח וכן, בעלות אפקט של ריפוי ושל הגנה על תאי המח. לכן, מומלץ להקפיד על צריכת  מזונות עשירים באומגה 3 כגון: דגים, בעיקר שמנים, כמו: סרדינים, פורל, סלמון, הרינג, מקרל ובורי, שיכולים להוות תחליף ראוי למנה הבשרית.

  • מומלץ ליטול תוסף תזונה מסוג אומגה 3 המבוסס על שמן דגים, בכמות של 2 גרם ליום (כאשר כל קפסולה של 1 גרם מכילה 380 מ"ג DHA  ו-470 מ"ג EPA).

אבץ:
אבץ הינו בעל השפעה מרפאת ומגנה על תאי המח, הוא תורם לעליה ברמות חלבוני הדם, לשיפור תפקוד קוגניטיבי ולשיפור מצב הרוח.

מומלץ לשלב בתזונה היומית מזונות, שמהווים מקורות טובים לאבץ:
קטניות, ביצים, אגוזים, גרעינים, טחינה גולמית משומשום מלא, שמרים, פטריות, נבטי חיטה, לחמים ומאפים מחיטה מלאה, כבד, בשר בקר, בשר עוף, בשר הודו, דגים ומוצרי חלב.

  • לבוגרים, הכמות המומלצת של אבץ ביום היא בין 10- 15 מ"ג. נטילת אבץ מקובלת, היא עד לרמה המקסימלית המותרת (UL) של 40 מ"ג ליום.
  • ניתן לשקול נטילת תוסף אבץ במינון של 22 מ"ג ליום.

ויטמין D:
ויטמין D נחוץ להתפתחות תקינה של המח, להיריון, לשמירה על מטבוליזם תקין של סידן ולהתפתחות העצמות. כיום, מחסור בוויטמין D נפוץ מאוד ונמצא כקשור עם: דמנציה, מחלת אלצהיימר, שבץ ומחלות מערכת עצבים. לכן, מניחים שיש לוויטמין D  תפקיד בהגנה על מערכת העצבים ועל כלי הדם.

  • מומלץ ליטול תוסף של ויטמין D  במינון של 600 יחב"ל (15 מק"ג) ליום.
  • רוב המולטי-וויטמינים מכילים 400 יחב"ל של ויטמין D  וניתן להשלים את ההמלצה, בתיסוף ספציפי של ויטמין D.

מגנזיום:
מגנזיום הינו מינרל שעשוי לתרום להחלמה. כיום מחסור במגנזיום נפוץ מאוד, עקב ירידה בצריכת המגנזיום בשל שינוי בהרגלי התזונה והמעבר למזון מעובד. בעיקר אצל מבוגרים וקשישים, שאצלם יש ירידה ביכולת הספיגה של מגנזיום במעי, נטילת תרופות הגורמות לירידתו במחסני הגוף (כגון: משתנים, דיגוקסין, תרופות אנטיביוטיות מסוימות ועוד). ומחלות נלוות, כגון סוכרת.

מומלץ לשלב בתזונה היומית מזונות, שמהווים מקורות טובים למגנזיום:

ירקות, בעיקר: ירקות עליים ירוקים, קטניות, אגוזים, זרעים, דגנים מלאים ומוצריהם (למשל: לחם מקמח מלא).

במידה והנך נוטל תרופה לדילול דם "קומדין", יש להיוועץ בדיאטנית או ברופא, לפני ביצוע שינוי תזונתי.

  • לבוגרים, הכמות המומלצת של מגנזיום ביום הינה 420 מ"ג ליום לגברים ו-320 מ"ג ליום לנשים. 
  • ניתן לשקול נטילת תוסף מגנזיום, במינון של עד 350 מ"ג ליום.

פרוביוטיקה:
פרוביוטיקה הינה שם כללי לחיידקים מועילים, הנמצאים במערכת העיכול שלנו באופן טבעי. חיידקים מועילים אלו, תורמים לתפקוד מערכת העיכול וכן יכולים להשפיע לחיוב על תפקודים רגשיים, כגון: מצב הרוח והפחתת לחץ.

  • מומלץ ליטול תוסף פרוביוטיקה. 

גלוטמין:
גלוטמין הינה חומצה אמינית (סוג של חלבון) שעשויה להאיץ החלמה ואיחוי של פצעים, ניתוחים ופציעות טראומה, מונעת איבוד מסת שריר ומפחיתה שיעורי זיהומים.

  • ניתן לשקול נטילת תיסוף אבקת גלוטמין במינון של כ-20 גרם ליום. כאשר ניתן לערבב את אבקת הגלוטמין במים ולחלקה ל- 3-2 מנות ביום.

שתייה:
כחלק מאורח חיים בריא, מומלץ להקפיד על שתייה של כליטר וחצי נוזלים ביום (8 כוסות). יש להגביל את צריכת הקפאין עד 300 מ"ג קפאין ביום (כ- 3 כוסות קפה ביום).

אלכוהול:
במחקרים בבע"ח, חשיפה לאלכוהול לאחר פגיעת ראש הובילה לעלייה בתגובה הדלקתית בתאי המח ועלולה להפריע להחלמת תאי המח ולעורר תגובת חרדה. על כן, שתיית אלכוהול איננה מומלצת לאחר פגיעת ראש.

מלח:
כחלק מאורח חיים בריא, מומלץ להמעיט בצריכת מוצרי מזון, המכילים כמויות גבוהות של נתרן, כגון: נקניקים, מוצרי בשר ודגים מעובדים ומעושנים, זיתים וחמוצים, חטיפים מלוחים, גבינות מלוחות, סוגים שונים של קרקרים, אבקות מרק ואבקות תיבול, ממרחים ורטבים מוכנים כמו: רוטב סויה, מיונז, חרדל, ממרח פסטו וקטשופ, ארוחות מוכנות, כמו: אטריות או אורז להכנה מהירה וארוחות מוכנות קפואות, ירקות משומרים, מזונות המכילים מונוסודיום גלוטמט.

תפריט לדוגמא, המכיל כ- 1800 קלוריות, ולפחות 80 גרם חלבון:

​אפשר להחליף ב...

​קבוצות תחליף

קלוריות

בוקר​

2 פרוסת לחם מחיטה מלאה או משיפון​

= חצי פיתה = 4 לחמית = 1כוס דגני בוקר עשירים בסיבים
= 6 כפות קוואקר​

2 מקבוצת הדגנים​

150​

​2/3 קופסת גבינה 5% (4כפות)

= 180 גר'  קוטג' 5%
= 200 גרם גבינה 3%
= 8 משולשי גבינה מותכת 7% = 4 פרוסות צהובה לייט 9%
= 200 גר' גבינה מלוחה 1/2%
= 2 גביעים יוגורט 1.5%

​2 מקבוצת החלב ומוצריו

​200

​ירקות חתוכים

​ירקות

1/2 כוס חלב בקפה או מעורב עם מים בדייסה​

​= פרוסת גבינה צהובה 9% = גביע מעדן חלב, או יוגורט 3% שומן

​1/2-1 מקבוצת החלב ומוצריו

​60

ביניים

1 מנת פרי​

​1 תפוח עץ = אגס
= כוס תותים = תפוז = 2 קלמנטינות קטנות = 2 יח' קיווי = כוס אבטיח או מלון = 1/2 אשכולית = 1 בננה קטנה = 1/4 מנגו =3 משמשים

​1 מקבוצת הפירות

​60

​מנת אגוזים

​6–8 אגוזי לוז/ קשיו/ בוטנים/ שקדים לא קלויים/ אגוזי מלך

​1 מקבוצת השומן

​50

צהריים

​100 גרם חזה עוף

​= 1/4 עוף ללא עור = 2 שוקיים עוף = 2 קציצות בינוניות = 2 שיפודי הודו או פרגית = 200 גר' דג סלמון אפוי = 150 גר'  פסטרמה = קופסת טונה בשמן = ביצה + 1/2 קופסת טונה במים

​1 מקבוצת הבשר והקטניות

​200

​6 כפות תוספת לאחר בישול (= כוס)

​אורז/ פסטה/ פירה/ קוסקוס/ תירס/ אפונה/ שעועית/ עדשים/ חומוס גרגרים = 2 תפוחי אדמה בינוניים = 2 פרוסות לחם רגיל

​2 מקבוצת הדגנים

​150

​סלט ירקות

​= ירק מבושל = ירק מוקפץ = מרק ירקות = ירקות בתנור

​ירקות

​עד 2 כפיות שמן לארוחה (כולל בישול, סלט...)

​= 2 כפות טחינה = 1/2 אבוקדו = 2 כפות חומוס = 2 כפות רוטב לסלט

​2 מקבוצת השומן

​100

ביניים​

​2 פרוסת לחם מחיטה מלאה או משיפון

​= 2 מנות פרי = 4 ביסקוויט חיטה מלאה

​2 מקבוצת הדגנים

​150

מריחה (אבוקדו, חומוס, טחינה, סלט חצילים)​

​8-6 אגוזי לוז/ קשיו/ בוטנים/ שקדים לא קלויים/ 3 אגוזי מלך = כפית חמאת בוטנים טבעית = כפית שקדיה

​1 מקבוצת השומן

​50

​1/2 כוס חלב בקפה

​= גביע מעדן חלב  או יוגורט 3% שומן

​1/2-1 מקבוצת החלב ומוצריו

​60

ערב​

2 פרוסת לחם מחיטה מלאה או משיפון​

​= חצי פיתה מחיטה מלאה = 4 לחמית
= 1כוס דגני בוקר עשירים בסיבים = 6 כפות קוואקר = 1 כוס תוספת אחרי בישול אורז/  פירה / פסטה /עדשים = 2 תפוחי אדמה בינוניים

​2 מקבוצת הדגנים

​150

​1/3 קופסת גבינה 5% (2 כפות)

​= 2פרוסות צהובה 9%
= 100גר' גבינה צפתית מעודנת 5% = גביע יוגורט  = כוס חלב (לדייסה)

​1 מנה מקבוצת החלב ומוצריו

​100

​ביצה

​= 1/2 קופסא טונה בשמן = 3/4 קופסא טונה במים = 1/2 קופסא סרדינים = 3 פרוסות פסטרמה דלת שומן

​1 מקבוצת הבשר והקטניות

​100

​כפית שמן

​= כף חומוס = כף סלט טחינה = 1/4 אבוקדו

​1 מנה מקבוצת השומן

​50

​סלט ירקות

​= ירק מבושל

​ירקות 

לילה

​2 פרוסת לחם מחיטה מלאה או משיפון

​= חצי פיתה מחיטה מלאה = 4 לחמית = 1כוס דגני בוקר עשירים בסיבים = 6 כפות קוואקר

​1 מנה מקבוצת הדגנים

​150

​1/3 קופסת קוטג' 5% (2 כפות)

​= 2פרוסות צהובה 9% = 100גר' גבינה צפתית מעודנת 5% = גביע יוגורט  = כוס חלב (לדייסה)

​1 מנה מקבוצת החלב ומוצריו

​100

  
 
מידע מקצועי:

  1. Brandon P. Lucke-Wold, Aric F. Logsdon, Linda Nguyen, Ahmed
      Eltanahay, Ryan C. Turner, Patrick Bonasso, Chelsea Knotts, Adam Moeck, Joseph C.
      Maroon, Julian E. Bailes & Charles L. Rosen (2016): Supplements, nutrition, and alternative
      therapies for the treatment of traumatic brain injury, Nutritional Neuroscience, DOI:
       10.1080/1028415X.2016.1236174
  2. http://www.foodsdictionary.co.il/NutritionalValues/Zinc.php
  3. https://www.health.gov.il/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/Adequate_nutrition/Pages/fat.aspx
  4. https://www.health.gov.il/Subjects/FoodAndNutrition/Nutrition/Adequate_nutrition/Pages/magnesium.aspx
  5. Scrimgeour AG, Condlin ML. Nutritional treatment for traumatic
    brain injury. J Neurotrauma 2014;31(11):989–99      .
  6. https://ods.od.nih.gov/FactSheets/magnesium/
  7. S.X. Tang et al.Alcohol exposure after mild focl traumatic brain injury impairs neurological recovery and exacerbates localized neuroinflamation.
    Brain, Behavior, and Immunity 45 (2015) 145-156
  8. http://www.eatwell.co.il/?CategoryID=223&ArticleID=717
  9. https://chriskresser.com/heal-your-gut-heal-your-brain/