נשים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > נשים > היריון ולידה > רפואת העובר - חידושים בטיפול בעובר במהלך ההריון
הצג עוד

רפואת העובר - חידושים בטיפול בעובר במהלך ההריון

רפואת העובר הוא תחום חדש ומרתק ברפואה שמטרתו אבחון וטיפול במגוון בעיות של עוברים. מרבית הטיפולים הם ניתוחים מצילי חיים המבוצעים בעוברים במהלך ההריון, בעודם ברחם, ומאפשרים להם תקווה לחיים שבעבר לא הייתה קיימת.

  • מאת:
  • ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי, מנהל המרכז לרפואת העובר בבילינסון
רפואת העובר - חידושים בטיפול בעובר במהלך ההריון

בבילינסון הוקם המרכז לרפואת העובר המבצע אבחון של עוברים המופנים לבדיקה ובמידת הצורך, ניתוחים מצילי חיים בעוברים. בילינסון הוא אחד ממספר מרכזים בודדים בעולם בהם מתבצעת פעילות זו.

בתחום האבחון המוקדם ניתן כיום לבצע בדיקות הדמיה כגון בדיקות אולטראסאונד שמאפשרות לנו להדגים את מבנה העובר ולבדוק את התפתחות האיברים השונים כבר בשבועות הראשונים של ההריון, כאשר גודלו של העובר הוא בסך הכל כ – 5 ס״מ (סביב שבוע 11-12 של ההריון). בשלב מוקדם זה ניתן לזהות כבר כמחצית מהמומים המולדים ולהציע במידת הצורך מעקב הריון ייחודי עם הערכות מתאימה ללידה. אפשרויות הדמיה נוספות כוללות גם בדיקות MRI שהותאמו במיוחד לנשים בהריון ולעוברים ובדיקות אקו לבדיקת תפקוד לב העובר.

בנוסף לבדיקות ההדמיה ניתן גם לבצע מגוון בדיקות גנטיות מתקדמות לעוברים. הבדיקות כוללות את בדיקת מערך הכרומוזומים של העובר (קריוטיפ), בדיקה המזהה חסרים ותוספות ברצף הגנטי (צ'יפ גנטי) וכיום ניתן אפילו לבצע ריצוף של הרצף הגנטי של העובר (בדיקת אקסום). פריצת דרך זו מתאפשרת הודות לידע המצטבר על משמעות השינויים ברצף הגנטי של העובר והתפתחותו התקינה.

בתחום הטיפולים התוך רחמיים בעוברים, ישנן פעולות שקיימות כבר שנים רבות כגון מתן עירוי דם לעובר. ממש כמו למבוגר הסובל מחוסר בדם ומקבל עירוי של דם לווריד, אנו יכולים זהות היום מצבים של עוברים הסובלים מחסר דם וכאשר המצב הוא קשה עד כדי סכנה לחיי העובר, אנו יכולים באמצעות מחט דקיקה (המוחדרת דרך דופן הבטן של האם אל תוך חבל הטבור) לתת מנת דם לעובר ולהציל את חייו.

אחד מסוגי הטיפולים המתקדמים שניתן כיום לבצע הוא ניתוחים תוך רחמיים בעובר. הפעולות נעשות בתוך הרחם באמצעות שימוש במצלמה זעירה המוחדרת דרך דופן הבטן של האם ישירות לתוך הרחם.
אותו מכשיר הקרוי "פטוסקופ" (פטו-עובר, סקופ – ראייה) כולל, בנוסף למצלמה, גם מספר תעלות המאפשרות החדרת כלי עבודה ניתוחיים כגון: סיב לייזר, פינצטה. ניתן להביט, לאבחן ולטפל בעובר. הניתוח מתבצע תחת אלחוש לעובר ובמידת צורך, הרדמתו באופן זמני על מנת שלא ירגיש כאב.

דוגמא לניתוח כזה הוא בתאומים זהים שלהם שליה אחת. במצב זה קיימים קשרי דם בין שני העוברים על פני השליה המשותפת ודם עובר מעובר אחד לשני. לעיתים נוצר חוסר איזון בין זרימות הדם בין שני העוברים באופן שבו עובר אחד מקבל נפחי דם גדולים על חשבון התאום השני. מצב זה מסכן את חיי שני העוברים. כשמזהים מצב כזה אנו מבצעים התערבות ניתוחית תוך רחמית דחופה במטרה לנתק את כלי הדם המקשרים בניהם באמצעות צריבתם בסיב לייזר. על ידי כך אנו מנסים להציל את חייהם.

טיפולים נוספים כוללים בין היתר: הכנסה של בלון כטיפול בבקע סרעפתי מולד, תיקון תוך רחמי של מום בהתפתחות עמוד השדרה (ספינה ביפידה) וצנתור בלב העובר להרחבה של מסתם מוצר.

לסיכום, תחום רפואת העובר משלב את הידע שמצטבר לגבי התפתחות העובר האנושי עם מכשור רפואי חדשני ומאפשר להורים לתת סיכוי לחיים, לטפל בעוברים בעודם ברחם ולהציל את חייהם.

ד״ר יובל גיאלצ׳ינסקי, מנהל המרכז לרפואת העובר בבילינסון, עבר הכשרה ספציפית של מספר שנים בתחום זה אצל פרופ׳ קיפרוס ניקולאידס מביה״ח קינגס קולג׳ בולונדון, הנחשב למומחה המוביל בעולם בתחום זה.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל