נשים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > נשים > היריון ולידה > מה עושים כשאי הפריון נובע מהגבר?
הצג עוד

מה עושים כשאי הפריון נובע מהגבר?

לא מצליחים להיכנס להיריון? רגע לפני שאתם שוקלים להתחיל בטיפולי פוריות עליכם לבדוק ממה נובעת הבעיה הספציפית שלכם ואיך עליכם לפתור אותה. ד"ר יואל שופרו מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון עושה לכם סדר ומסביר כיצד נכון לנהל את התהליך

בעיות בכניסה להריון

לא מצליחים להיכנס להיריון? רגע לפני שאתם שוקלים להתחיל בטיפולי פוריות עליכם לבדוק ממה נובעת הבעיה הספציפית שלכם ואיך עליכם לפתור אותה. אז מה עושים? כבר בשלב הראשוני על הגבר להיבדק יחד עם האישה - ד"ר יואל שופרו מנהל היחידה לפוריות והפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון עושה לכם סדר ומסביר כיצד נכון לנהל את התהליך

הגיע הזמן לשבור את המיתוס

רובנו מחזיקים בדעה לפיה בעיות של אי הצלחה להרות קשורות לאישה. האמנם תפיסה זו נכונה? לא, על פי הנתונים.

מחקרים מעלים כי כ-30% ממקרי אי הפוריות בזוגות נובעים בלעדית מליקויי זרע, ובכ 20% נוספים קיים ליקוי ביצור הזרע המתוסף לליקוי אצל האישה.  נתונים משתנים בהתאם למאפיינים חברתיים וגיאוגרפיים כגון גיל הנישואין, גילם של בני הזוג, רמת הזיהום הסביבתי ועוד. 

על מנת לאבחן את הסיבה שבגינה בני זוג לא מצליחים להרות מתבצעות בדיקות שונות. המשותף לכל תהליך, הוא סדר ביצוע הבדיקות. כבר בשלב הראשון, ייבדקו גם הגבר וגם האישה. הגבר נדרש בשלב הראשון לבצע בדיקת  זרע פשוטה בעוד שבדיקת האישה כוללת כבר בשלב הראשון בדיקות דם ואולטרסאונד שלרוב מבוצע בגישה וגינלית.

בהתאם לכך, נייר עמדה של האיגוד הישראלי למיילדות וגינקולוגיה מורה על ביצוע בדיקת זרע עדכנית לפני כל בדיקה פולשנית או טיפול כלשהו המבוצע באישה. לעתים נתקלים בקושי של המטופל לבצע את הבדיקה מאחר שמדובר במתן זרע– דבר אסור עבור גברים דתיים שעל פי ההלכה  אינם רשאים להוציא זרע שלא תוך כדי קיום יחסים עם נשותיהם.

אז מה יכולה להיות הבעיה?

"בעיות בפוריות הגבר מחולקות לשתי קטגוריות מרכזיות, כאשר הקטגוריה הראשונה היא הפרעה חמורה בייצור הזרע (כאשר עדיין קיים ייצור זרע) והשנייה היא העדר מוחלט של תאי זרע בזירמה", מסביר מנהל היחידה לפוריות ולהפריה חוץ גופית בבית החולים בילינסון, ד"ר יואל שופרו. "הסיבות מגוונות, אבל בסופו של דבר המדע מצליח להסביר את הסיבה בחלק קטן מהמקרים".

"מקרים כאלה מיוחסים לחשיפה לחום ולגורמים סביבתיים (כימיקלים, חומרי הדברה בריסוס וכדומה). לעתים הגורם הוא זיהום כרוני בלתי מורגש בבלוטת הערמונית ואז יימצא ערך גבוה של כדוריות דם לבנות בזרע ובתרבית הזרע יצמחו חיידקים", מפרט ד"ר שופרו ואף מציג את הטיפול הנדרש: "במקרה כזה טיפול אנטיביוטי של שלושה חודשים ישפר את ספירת הזרע".

על פי ד"ר שופרו, סיבה אפשרית נוספת להפרעה בייצור הזרע היא ווריקוצלה - תפקוד לקוי של שסתומי הוורידים שמנקזים את הדם מהאשכים. "באחד מכל ארבעה גברים הסובלים מהפרעה בייצור זרע מקור הבעיה הוא ווריקוצלה", הוא מסביר. "ניתן לגלות ווריקוצלה, גם באחד מכל שמונה גברים עם פוריות תקינה. מאחר שאין הוכחה חד משמעית בספרות הרפואית שהטיפול הניתוחי או הצנתורי בווריקוצלה מסייע בהשגת הריון, ההחלטה האם לגשת לתיקון היא מורכבת", מחדד ד"ר שופרו.

"לדוגמא, במקרה של איש צעיר עם ליקוי לא חמור ביצור הזרע שבת זוגו צעירה , ובנוסף סובל מכאבים בשק האשכים, יש מקום לשקול לנתחו, מאחר שייתכן שתוך שנה ספירת הזרע תשתפר  ובת זוגו הצעירה תוכל להרות ספונטנית", ממחיש הד"ר מבילינסון. "לעומת זאת, במקרה של גבר מבוגר בשנות ה-50 לחייו הסובל מווריקוצלה וליקוי בייצור הזרע, המתכנן היריון עם אישה בת 40 יצטרכו לבחון אפשרות להפריה חוץ גופית.

"כדי להצליח בתהליך הזרעה צריך כמיליון עד שני מיליון תאי זרע נעים, המוזרקים לרחם. ההחלטה אם להגביר באשה את הביוץ ולבצע הזרעה או הפריה חוץ גופית תלויה בנתוני הזרע   ובגיל האישה", אומר ד"ר שופרו, המציין סיבה נוספת לבעיית פוריות בקרב גברים: "הפרעות אנדוקריניות (תת תפקוד של בלוטת יותרת המוח), הן עוד סיבה להפרעה בייצור זרע. הפרעות אלו מלוות ברמה נמוכה של טסטוסטרון וירידה בתפקוד מיני. במקרה זה טיפול הורמונלי משפר את ייצור הזרע".

הקטגוריה השנייה של אי פריון הגבר היא מצב בו אין תאי זרע בזירמה. ישנם כמה מצבים אפשריים:

שפיכת זרע לאחור לתוך שלפוחית השתן. אלו בדרך כלל גברים מבוגרים שעברו פרוצדורה בפרוסטטה או חולים בסוכרת. במקרה זה  הזירמה נפלטת אחורה לתוך שלפוחית השתן, ואז יש צורך לחפש תאי זרע בשתן.

מצבים נוספים של העדר תאי זרע בזירמה נובעים מחסימה או העדר של צינוריות זרע מאיזו שהיא סיבה, או מליקוי חמור ביצור זרע.  ד"ר שופרו מסביר כי במקרים אלו הפתרון הוא ניתוחי: לוקחים רקמה מהאשך ומחפשים תאים. אם הוא חסום ימצאו המון תאים, אבל אם אין יצור זרע ימצאו מעט או לא ימצאו בכלל. "כשיש לנו זרע שמופק מהאשך הפתרון הוא הפריה חוץ גופית בלבד בה לוקחים תאי זרע בודדים ומזריקים לביציות״.  לקיחת רקמת האשך מתבצעת אצל מומחי פריון באמצעות שאיבה במחט או חתך קטן באשך, פעולה עם מעט סיבוכים וכאבים. חשוב לדעת כי ב- 50% מהמקרים מוצאים זרע בתוך האשכים האלה, בכמות שנעה בין תאים בודדים לעשרות. כדי לעשות בו שימוש, מקפיאים אותו ושומרים לשימוש עתידי כשהאישה עוברת הפריה חוץ גופית.

לסיכום, במקרים של אי פוריות יש לבצע בדיקת זרע כבר בשלב הראשון של הבירור, על מנת לכוון לטיפול נכון. גם במקרים של אי פוריות הנובעת מהפרעה חמורה בייצור זרע באשך או מחסימה  קיימות אופציות ניתוחיות וטיפוליות.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל