נשים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > נשים > היריון ולידה > פוריות הגבר
הצג עוד

פוריות הגבר

למרות הדעה הרווחת שמרבית בעיות הפוריות מקורן בבת הזוג, העובדות הן שהסיבות לאי-פריון של בני זוג נובעות במחצית מהמקרים מבן הזוג ומחצית מן האישה. לכן בירור פוריות נעשה תמיד לשני בני הזוג. הבירור הראשוני והחשוב של בן הזוג היא בדיקת הזרע.

בעיות פוריות אצל גברים

לדברי ד"ר חיים פנקס, מנהל בנק הזרע בבי"ח בילינסון, "אם בדיקת הזרע הראשונה אינה תקינה, חובה לבצע בדיקת זרע נוספת כעבור שבועיים עד חודש ימים. חשוב להקפיד שהבדיקה תעשה על פי ההנחיות ולאחר הימנעות של 3-4 ימים מקיום יחסי מין".

נוזל הזרע מכיל תאי זרע ונוזל זרע החיוני לשמירה על תאי הזרע במגעם עם נרתיק האישה. מדדי הזרע התקינים נקבעים עפ"י המלצות אותן מפרסם ארגון הבריאות העולמי (המעדכן את המדדים מידי מספר שנים).

פריון הגבר - המדדים החשובים שנבדקים:

ריכוז תאי הזרע:

הריכוז התקין הוא 15 מיליון תאי זרע לכל סמ"ק של נוזל זרע.

תנועתיות:

שיעור תאי הזרע בתנועה. השיעור המינימלי התקין הוא 40%, שיעור תאי הזרע בתנועה מתקדמת צריך להיות 32% לפחות.

מורפולוגיה תקינה:

תאי זרע בעלי צורה המוגדרת כתקינה. שיעור תאי הזרע בעלי מורפולוגיה תקינה הינו לפחות  4 אחוז. הכוונה היא לתאים בעלי מבנה ראש תקין, צוואר תקין וזנב תקין. אם אחד מהמדדים הנ"ל אינו תקין, כל תא הזרע נחשב ללא תקין.

נפח הזירמה:

נפח נוזל הזרע, הנפח המינימלי התקין הינו 1.5 מיליליטר. ערך נמוך מזה אינו תקין.

הגבר מייצר זרע חדש כל חייו, בניגוד לאישה הנולדת עם מטען סופי של ביציות (במהלך חיי האישה אין ייצור של ביציות חדשות), שפוחת באופן דרמטי עד גיל ההתבגרות וממשיך להתדלדל באופן קבוע גם לאחר מכן. עם הגיל יש ירידה בייצור תאי הזרע, אך עדיין מדובר בזרע פורה. לאחר גיל חמישים ושישים, ישנה ירידה בנפח הזרמה, אך הזרע שומר על כושר ההפריה וניתן להרות.

מהן הסיבות לבעיות פוריות אצל גברים?

עד כ- 50% מהמקרים, הסיבה לבעיות פריון אצל גברים אינה ידועה.

עם זאת, ישנן סיבות ברורות כדוגמת אשכים טמירים שתוקנו בגיל יחסית מאוחר, מחלת חזרת בגיל הנעורים שעלולה לפגוע משמעותית בפוריות גברים, תסביב אשך (אשך שמסתובב) השיזור גורם לפגיעה קשה באספקת הדם לאשך, ועלול לגרום לנמק של האשך. למרות שרק אשך אחד נפגע, הנזק הוא דו צדדי (גם האשך השני נפגע).

ישנם גורמים נרכשים כמו דליות בשק האשכים, מצב המכונה וריקוצלה - ליקוי בשסתומי הוורידים המנקזים את הדם מהאשכים, אשר עלול לגרום לבעיות פוריות אצל גברים. במקרה כזה ישנה הוראה לשלוח את הגבר לתיקון כירורגי של הוריקוצלה.

אם הגבר חולה במחלת סרטן ומועמד לטיפול בהקרנות וכימותרפיה, הוא מופנה להקפיא זרע לפני התחלת הטיפולים מפני שאלו ידועים כפוגעים באופן משמעותי בתפקוד האשכים עד כדי עקרות מוחלטת.

מחלות גנטיות:

השכיחה ביותר היא קליינפלטר - בתסמונת זאת יש לגברים כרומוזום X  נוסף. עודף כרומוזום X גורם לפגיעה הקשה בפוריות ולמרבית גברים אלה אין זרע , אך ניתן למצוא זרע בביופסיה של האשכים.

הגן של סיסטיק פיברוזיס- בחלק גדול מהגברים שאינם חולים במחלה אך נושאים את הגן תהיה פגיעה בפוריות. הפגיעה נובעת מחסר מולד של צינורות מובילי הזרע. הזרע נוצר באופן תקין באשכים אולם אינו מסוגל להיפלט החוצה בשל העדר התפתחות של צינורות מובילי הזרע המחברים את האשכים לשופכה. גברים המאובחנים עם בעיית זרע חסימתית (העדר זרע בשל החסימה) חייבים לעבור בדיקה של סיסטיק פיברוזיס. במידה והם נמצאים נשאים, חובה לבדוק שהאישה אינה נשאית. במידה והיא כן, הילד עלול להיות חולה במחלה.

מחלת קלמן - מחלה גנטית נדירה הנובעת מחסר מולד של הורמונים המופרשים ע"י המוח, מאופיינת בהעדר חוש ריח. הטיפול בגברים הוא על ידי זריקות הורמונים למשך שנה עד שנתיים, עד הופעת זרע בזירמה.

גורמים נוספים לליקוי בפוריות:

ניתוחים באזור האגן היכולים לפגוע במנגנון פליטת הזרע או לפליטת הזרע אחורנית, לתוך שלפוחית השתן.

מחלת סכרת - עלולה לפגוע בפוריות ובתפקוד המיני.

מחלת חום גבוה - בגבר שחלה בשפעת עם חום גבוה תהיה ירידה משמעותית באיכות הזרע לתקופה של שלושה חודשים עד חצי שנה.

תרופות כמו סטרואידים אנבוליים ותרופות שניטלות לפיתוח הגוף (כמו זריקות טסטוסטרון) יכולות להפוך את הגבר לעקר בזמן נטילת התרופות עקב דיכוי של המנגנונים ההורמונליים המווסתים את ייצור הזרע . לאחר הפסקת הטיפול, נדרש פרק זמן ממושך לעיתים כשנה או יותר עד לחזרה של הפוריות.

תרופות למחלות פסיכיאטריות מעלות הורמונים מסוימים המדכאים את ייצור הזרע.

מהם הטיפולים הקיימים?

במקרה של בעיות הורמונליות, נותנים תכשירים הורמונליים בזריקות. לטיפולים תרופתיים (כמו במקרה של תרופות פסיכיאטריות) משנים את הטיפול. אם הבעיה נובעת מסוכרת, מאזנים את הסוכרת.

במקרים של פגיעה באשכים, כמו אשכים טמירים וטיפולים אונקולוגיים, אין טיפול שמשנה את המצב ולכן במקרה כזה עושים הפרייה חוץ גופית. כאשר הזרע לקוי מאוד, הפריית הביציות נעשית על ידי הזרקת זרעון אחד ישירות לתוך הביצית.

במצבים בהם אין כלל תאי זרע בזירמה (מצב המוגד כאזוספרמיה) הגבר מופנה להוצאת זרע כירורגית מהאשכים. בניתוח עושים לגבר ביופסיה מיקרוסקופית מהאשכים. הביופסיות נשלחות למעבדה ומחפשים בהן תאי זרע. במידה ומוצאים, מקפיאים את תאי הזרע, ומתחילים הפריה חוץ גופית.

במקרים בהם לא נמצא זרע גם בביופסיות של האשכים, בני הזוג מופנים לבנק הזרע לתרומת זרע  מתורם אנונימי. תורם הזרע עובר בדיקות דם למלות זיהומיות, לנשאות למחלות גנטיות בנוסף לבדיקת זרע שחייבת להיות טובה מאוד. רק לאחר קבלת כל התוצאות התקינות הוא מתחיל לתרום מנות זרע. מנות הזרע מוקפאות במקפיאים מיוחדים לטמפרטורה של C°196-  למשך 3 חודשים לפחות לפני שניתן להשתמש בהן. בני הזוג מקבלים מידע כללי על תורם הזרע מבלי לחשוף את זהותו. הבחירה של התורם נעשית על ידי בני הזוג על סמך המידע שהם מקבלים, ולפי צרכיהם.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל