היחידה לרפואה משלימה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > היחידה לרפואה משלימה > מחלימים מסרטן: איך לחזור למעגל הבריאות
הצג עוד

מחלימים מסרטן: איך לחזור למעגל הבריאות

ההתמודדות עם מחלת הסרטן אינה מסתיימת בהודעה המשמחת על מיגור המחלה. מחלימי הסרטן הם אוכלוסייה מיוחדת, הנדרשת להמשך מעקב וליווי תוך מענה לצרכים שונים, גופניים ורגשיים, במטרה להבטיח חזרה מלאה ככל האפשר לשגרת חיים, למעגל העבודה ולתפקוד האישי, המשפחתי והחברתי

  • מאת:
  • נגה סלע, אחות אונקולוגית ומטפלת באומנות, היחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף – בית החולים בילינסון
מחלימים מסרטן

בכל רגע נתון, חיים בישראל כ-300 אלף מחלימים מסרטן לסוגיו השונים. תחת ההגדרה "מחלים" מצוי כל אדם שחלה בסרטן, קיבל טיפול למחלתו, ובסיום הטיפולים מראות הבדיקות כי אין אצלו עדות למחלה פעילה.

אוכלוסייה זו, הנקראת מחלימים מסרטן, היא בעלת צרכים ייחודיים מבחינת התחלואה, דרכי הטיפול והאתגרים הכרוכים בחזרה למעגל הבריאות. לנוכח מספרם ההולך וגדל של המחלימים מסרטן, צמח והתפתח ברפואה תחום חדש המכונה SURVIVORSHIP – מרפאה לטיפול במחלימי סרטן. למרות השונוּת בין מחלות הסרטן לסוגיהן, לאוכלוסייה זו מאפיינים משותפים רבים. מרבית המחלימים סובלים מבעיות רפואיות, פיזיות ונפשיות הנובעות ממחלת הסרטן, מגורמי הסיכון שלה, מתופעות הלוואי של הטיפולים האונקולוגיים הממשיכים ללוות את המחלימים לזמן רב, ומהשלכות הטיפולים העלולות להופיע בשלב מאוחר יותר.

מדוע צריך מרפאת מחלימים?

המעקב אחרי מחלימים במרכז דוידוף לטיפול בסרטן ובמרכזים מובילים אחרים בעולם, מראה כי גם בתום המחלה, ישנם מחלימים רבים הממשיכים לסבול ברמה זו או אחרת מתופעות כמו תשישות, עייפות, מחסור באנרגיה, כאבים, שינויים בתיאבון ואי נוחות במערכת העיכול, הפרעות במיניות ובדימוי הגוף, וכן פחד מהישנות המחלה העלול להתפתח להפרעת חרדה ואף לדיכאון. בסיום הטיפולים האונקולוגיים בבית החולים פוחתת תכיפות הביקורים אצל האונקולוג, ובקרב המטופל ובני משפחתו נולדת דאגה באשר למצב הבריאותי העתידי. יש מחלימים המצויים בעקה (סטרס) מהמחשבה על חזרת המחלה, אחרים סובלים מקשיים שונים בחזרה לתפקוד מלא עקב מוגבלות גופנית, ורבים מתקשים להתמודד עם תסמינים שהחלו בזמן הטיפולים ועם תגובות רגשיות שונות שהמצב העדין הזה מייצר. בשורה התחתונה, תחושות ההקלה והשמחה כתוצאה ממיגור המחלה עלולות להימהל לא פעם בתחושות מדאיגות ובאי ודאות, המרחפות כענן תמידי מעל המחלים ובני המשפחה.

איזה מענה מוצע במרכז דוידוף?

על רקע זה, הטיפול במחלימי הסרטן הוא אחד התחומים החדשים והמאתגרים כיום ביצירת הרצף הטיפולי שבין בתי החולים והקהילה. מזה עשר שנים פועלת במרכז דוידוף מרפאת מחלימים ע"ש ד"ר ישראל (רולי) יובל, במטרה לסייע למבוגרים שהחלימו מסרטן ולבני משפחתם לשפר את איכות חייהם ולשוב למעגל הבריאות ולשגרה שקדמה למחלה – כל זאת תוך מניעת תחלואה עתידית, איתור מוקדם של תחלואה חוזרת ופעילות מגוונת לקידום הבריאות. במרפאת המחלימים, צוות רב מקצועי פוגש את המחלים אשר סיים את הטיפולים ובדיקותיו מראות כי אין עדות למחלה. המפגשים מתקיימים לרוב בתדירות של אחת לחצי שנה, ובכך נמשך הרצף הטיפולי תוך מעבר מטיפול ממוקד במחלה במסגרת בית החולים לניהול שגרת חיים המחוברת לרפואת הקהילה. המעקב במרפאת המחלימים מאפשר הערכה מקיפה של המצב הבריאותי. בתום הביקור ניתן סיכום בכתב, ובו המלצות אישיות למחלים כיצד לתמוך בבריאותו. עותק של המכתב מופנה לרופא המשפחה כדי לסייע ביישום ההמלצות.

מה כולל הביקור במרפאה?

המחלים המגיע למפגש התקופתי במרפאה זוכה למעקב ולטיפול "תחזוקתי", הכולל המלצות לאורחות חיים נכונים – תזונה, פעילות גופנית, ניהול מתחים ועוד – כל זאת תוך שילוב בין טיפולים פיזיים לגוף ולנפש (כמו פיזיותרפיה והמלצות לפעילות ספורט), ייעוץ תזונתי, רפואה משלימה, הדרכה לרפואה מונעת, המשך אבחון מוקדם, טיפול פסיכולוגי לפי הצורך, הפניה לאנשי מקצוע רלוונטיים ועוד. ההתערבות נעשית באמצעות הדרכות וקיום שיח פתוח עם המטופל ובני המשפחה, על פי הצרכים הרלוונטיים והאישיים של המחלים. בין השאר מוצעות למחלים הדרכות אישיות, סדנאות לחזרה למעגל הבריאות, קבוצות תמיכה באמצעות אומנות, וכן המלצות למרפאות מקצועיות אחרות במרכז דוידוף ובבית החולים בילינסון לצורך המשך בירור וטיפול – ביניהן מרפאה פליאטיבית לכאבים, מרפאת זיכרון, מרפאת עור, מרפאה אנדוקרינית, המכון לפיזיותרפיה, מעבדת שינה, ייעוץ למיניות והיחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף.

מהן ההשפעות ארוכות הטווח?

מחלת הסרטן מהווה אירוע דרמטי ומטלטל לכל אדם, אולם בקרב חלק מהחולים, הסרטן עשוי להוביל להעצמה אישית: לא פעם מתגלה כי המחלה מגבירה את תחושת החיות, את ההערכה לחיים ואת הכרת התודה, מחזקת קשרים משפחתיים ומעוררת היבטים חיוביים מבחינה רגשית. לעומת זאת, בקרב מחלימים אחרים עלולים להופיע מצוקה רגשית, שינויים במצב הרוח וחשש מחזרת המחלה. אלו עשויים להתבטא בקשיים בחזרה לשגרה ולמעגל העבודה, במשברים אישיים ברמה המשפחתית, הזוגית והחברתית, ועוד.
במרפאת המחלימים מאתרים ומעריכים את הצרכים הרגשיים של המחלימים, תוך המלצה והפניה לאנשי מקצוע המתמחים בפסיכואונקולוגיה במרכז דוידוף – פסיכולוגים, עובדות סוציאליות וצוות גוף-נפש ביחידה לרפואה משלימה. כך נוצרת רשת טיפולית המאפשרת עיבוד רגשי, העלאת המודעות ועבודה אישית בכלים המותאמים למחלים.
השפעות ארוכות טווח של החלמה מסרטן אינן מסתיימות בהיבט הנפשי והמנטאלי. חלק מהמטופלים סובלים מסיבוכים מאוחרים כתוצאה מהטיפולים האונקולוגיים, או מצויים בסיכון מוגבר לסיבוכים כאלה, והם עוברים מעקב רפואי קפדני במרפאת המחלימים.

כיצד המחלימים בוחרים להמשיך?

מניסיון העבודה במרפאת המחלימים במרכז דוידוף, אנו מתוודעים לנתיבים שונים שבוחרים מחלימים כדי לשוב באמצעותם לחיים של פעילות, עשייה ושגרה. אנו פוגשים במחלימים שסיימו את הטיפולים האונקולוגיים ובשלב הזה מאפשרים לעצמם לעצור, לחשוב על השלבים השנים של הטיפולים שעברו, לבחון את התחושות ולהתמסר לתהליך של עיבוד הרגשות והעלאת הקבלה והמודעות. אחרים נרתמים להשתתף בקבוצת תמיכה דרך אומנות או בקורס מיינדפולנס, ויש הזקוקים לתהליך אישי שיתרכז בהם באופן פרטני.
ישנם מחלימים המבקשים לשפר את אורחות חייהם ומשתתפים בקבוצות פיזיותרפיה, בחדר כושר למחלימים או בקבוצות היוגה והצ'י-קונג המוצעות להם ברפואה האינטגרטיבית.

מי מוביל את ליווי המחלימים?

כמרכזת תחום המחלימים, האחות במרפאה​ מהווה חוליה חשובה ביותר בהערכת הצרכים של המחלים ובני משפחתו ובניהול תוכנית הטיפול יחד עם הצוות הרב מקצועי. האחות מסייעת ליצירת תיאום בין כל המטפלים, אחראית על המעקב ועל עידוד וקידום ההיענות של המחלימים לקבלת טיפול וסיוע, ומהווה חוליה מקשרת בין המטופל למטפלים בקהילה להבטחת המשכיות רצף ההחלמה – במטרה לשפר ולקדם את בריאות המחלים ואת איכות חייו.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל