במשך שנים התרגלנו לחשוב, שבמחלות מטפלים באמצעות תרופות. ואכן, תרופות חדשניות וטיפולים רפואיים מתקדמים מצילים חיים, מרפאים מחלות ומסייעים להתמודד עם תחלואה כרונית. עם זאת, בעשורים האחרונים הולך ומתחזק מקומה של התזונה כגורם בעל השפעה עצומה, לעיתים קריטית, על התפתחות מחלות שונות ועל היכולת להתמודד איתן בהצלחה. אחת מהמחלות המושפעות מהתזונה שלנו, היא מחלת הסרטן. סוגי המזון שאנחנו צורכים, איכות המזון, הכמויות ותזמון האכילה – כל אלו הם גורמים המשפיעים על הסיכון לחלות בסרטן, יכולים להשפיע על מהלך הטיפולים הקונבנציונליים ועל הפחתת תופעות הלוואי של הטיפולים, ואף להגדיל את הסיכוי להחלים ולמנוע את הישנות המחלה בעתיד.
כנטורופתים ביחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף לטיפול בסרטן, אנו מהווים חלק מצוות רחב ומגוון של מקצועות מעולם הרפואה המשלימה – צוות של מטפלים העובדים עם חולי סרטן במקביל לטיפולים התרופתיים הקונבנציונליים, ומסייעים להם בהתמודדות המאתגרת עם המחלה והשלכותיה השונות. הניסיון הטיפולי שלנו, לצד מחקרים רבים שנעשו בעולם, מראה כי מטופלים המסגלים התנהלות תזונתית נכונה ומאוזנת, ומצליחים להיפטר מהרגלי תזונה גרועים, מתמודדים לרוב טוב יותר – עם הטיפול, עם תופעות הלוואי של הטיפולים ועם אתגרי השיקום בעת ההחלמה מהמחלה. אחד הצעדים הראשונים בדרך לאמץ גישת תזונה חדשה היא אותה הבנה, שלבחירות של כל אחת ואחד מאיתנו יש השלכות לגבי הצלחת הטיפול, סיכויי הריפוי ומניעת תחלואה בכלל. לפניכם המלצות כלליות שיסייעו לכם "לעשות סדר" ולהכין את עצמכם למעבר לתזונה מיטיבה.
תזונה בריאה שאפשר להתמיד בה
הצלחה של כל תוכנית תזונה מותנית בהתאמה אישית, שתאפשר לכל אחת ואחד להתמיד בה בהצלחה. העקרונות שמלווים אותנו, לצד הידע המקצועי, כוללים מידתיות: שמירה על איזון ועל פרופורציות לצד ליבה ברורה של תזונה מיטבית, בהיבט החומרי ובהיבט הרגשי. אותה גישה רב-ממדית מתייחסת גם למניעה של חזרת המחלה, ובתום הטיפולים – לחיזוק, תמיכה ושיקום של מערכות הגוף השונות, ולהתמודדות עם תופעות רקע כמו השמנה. הרעיון הבסיסי הוא להעניק למחלים כלים לשינוי גם בהמשך החיים – כאלה שיאפשרו לו להקפיד על אורח חיים בריא לאורך זמן.
מזון תעשייתי ומעובד – כמה שפחות
חשוב להימנע ככל האפשר ממזון תעשייתי ומעובד. יש להעדיף על פניו מזון מלא, הקרוב ביותר לצורתו האמיתית, כזה שעבר כמה שפחות תהליכי עיבוד. ככלל, מומלץ להפחית ככל הניתן בצריכה של קמח לבן וסוכר לבן, שתייה ממותקת ודברי מתיקה.
פחות בשר, יותר תזונה מהצומח
מחקרים מראים כי תזונה המבוססת על עולם הצומח מסייעת למניעת סרטן יותר מאשר תזונה המבוססת על עולם החי. כלומר, הפחתה בצריכת בשר והגדלת המרכיבים הצמחיים בתזונה שלנו היא צעד ראשון לתזונה המיטיבה עם הבריאות. בשנת 2018, ארגון הבריאות העולמי הכניס בשר מעובד ובשר חרוך ("על האש") לרשימת הגורמים המסרטנים, הצביע על קשר מובהק בין צריכתם לבין סרטן מעי גס וסרטן הערמונית, והציע להגביל את צריכתם.
התזונה המומלצת: דיאטה ים תיכונית
אחת הדיאטות המומלצות ביותר היא התזונה הים תיכונית, המכילה מגוון גדול של מרכיבים מעולם הצומח: דגנים, קטניות, ירקות ופירות, אגוזים, זרעים ושמנים, בצד דגי ים. בין השאר היא כוללת מרכיבים בעלי שומן "טוב" כמו שמן זית, טחינה, אבוקדו ועוד. במחקרים רבים שנעשו לאורך השנים, נצפתה תזונה זו כאחת הדיאטות המפחיתות סיכוי להיווצרות סרטן. למזלנו, התזונה הים תיכונית נגישה מאוד בישראל, טבעית עבורנו וקלה ליישום על כל שפע האפשרויות שלה, ממש כפי שנצרכה על ידי אבותינו באזור הגיאוגרפי שבו אנו חיים.
נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים להפחתת ממאירות
לתזונה המבוססת על עולם הצומח יש השפעה משמעותית על שינוי הפרופיל המטאבולי. פרופיל זה קובע האם מצטברים בגופנו חומרים בעלי השפעה מעודדת חולי או מפחיתת חולי – לרבות השמנה, סוכרת ומחלות לב. בנוסף, תזונה המשפרת את הפרופיל המטאבולי מצמצמת תהליכים דלקתיים התורמים להתפתחות סרטן. צריכה מוגברת של מזון העשיר בנוגדי חמצון ובסיבים תזונתיים, המצויים בפירות, ירקות, זרעים וקטניות, תומכת בשלושה מנגנונים מפחיתי ממאירות: מניעת הפעלה (או "כיבוי") של גנים סרטניים (אפיגנטיקה), השפעה מיטיבה על סביבת הגידול הסרטני (TME - tumor microenvironment) ושגשוג המיקרוביום, כלומר הגדלה וגיוון של אוכלוסיית החיידקים 'הטובים' בגופנו.
השפעת התזונה על האטת התהליך הסרטני
לצד בחירה מושכלת של מרכיבי תזונה, יש השפעה גם לכמות המזון ותזמון הצריכה (למשל, הימנעות מארוחות גדולות ומכבידות, הימנעות מאכילה בסמוך לשינה וכדומה). שפע מחקרים מראים כי הגבלה קלורית, יחד עם מקצב נכון של חשיפה למזון והימנעות ממנו, מסייעים בהאטה ואף בהפחתה של התהליך הסרטני. לדוגמה, אצל נשים עם סרטן שד בשלב 1 או 2, שנמנעו מאוכל במשך 13 שעות לפחות מהערב ועד למוחרת, נמצא כי חזרת המחלה הייתה פחותה לעומת נשים שאכלו בלילה או בסמוך לשינה.
ומה לגבי סוכרים? אנו מבחינים בין סוכר לבן פשוט (מאפים, עוגות, פיתות ולחם לבן, כפיות סוכר בקפה, משקאות ממותקים ודברי מתיקה) לבין סוכר שאנו צורכים ב"מארז" טבעי בריא, כמו בבטטה, שיבולת שועל ותותים – מזונות התורמים לבריאותנו.
חשוב לזכור כי התאמה של תוכנית תזונה למתמודדים עם סרטן נעשית תמיד באופן אישי ופרטני תוך התחשבות במצב הפיזי, במצב הרגשי ובמסוגלות להתמודד עם שינויים, ומוצעת במקביל לתוכנית הטיפול הקונבנציונלי ולא במקומה.
סטרס ויושבנות: גורמי השפעה נוספים
לתזונה שמורה אומנם השפעה רבה מאוד, אבל בצידה חשוב להתייחס לגורמים נוספים שנמצאו כמשפיעים על הסיכוי לממאירות. אחד מהם הוא הפחתת יושבנות והחשיבות שבביצוע פעילות גופנית. אורח חיים המאופיין בתנועה מועטת ובהימנעות מפעילות ספורטיבית, נמצא כגורם המקדם התפתחות סרטן. סטרס מתמשך (דחק/עקה) הוא גורם נוסף היוצר חוסר איזון משמעותי בגופנו. סטרס, המאפיין את החיים המודרניים – יחד עם אורח חיים יושבני ותזונה לא מיטבית – כל אלה יחד מגבירים את הסיכוי לחלות גם בסרטן.
לכן, הגישה של היחידה לרפואה אינטגרטיבית מתייחסת לכל המרכיבים האלה כמכלול, ומציעה טיפולים המשלבים תזונה, צמחי מרפא ותוספים, רפואה סינית, מגע, מדיטציה ופסיכותרפיה, יחד עם קידום שינוי באורחות החיים – כל המרכיבים חשובים ליצירת איזון פיזי ונפשי. צוות הנטורופתיה ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף עומד לרשותכם בהתייעצות, במענה לכל שאלה ובתמיכה לאורך כל הדרך. אנו מאחלים לכם בריאות טובה ורפואה שלמה!