היחידה לרפואה משלימה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > היחידה לרפואה משלימה > הסיעוד האונקולוגי במרכז
הצג עוד

הסיעוד האונקולוגי במרכז

הדמות המרכזית המלווה את מסע המטופל בהתמודדות עם הסרטן – מהאבחון, דרך הטיפולים ועד לשיקום והחלמה היא האחות מרכזת הטיפול, שנמצאת "שם" עבור החולה ומשפחתו כדי לתת מענה לכל השאלות והתהיות בהיבטים השונים המעורבים במחלה – פיזיים, פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים

  • מאת:
  • נגה סלע, אחות אונקולוגית ומטפלת באומנות, היחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף – בית החולים בילינסון
הסיעוד במרכז דוידוף

​שיעור ההישרדות מסרטן נמצא במגמת עלייה מתמדת – בישראל ובעולם, בכל קבוצות האוכלוסייה. יש לכך כמה סיבות: גילוי מוקדם טוב יותר בזכות מודעות, בדיקות מעקב וכלי אבחון חדשים, צמיחה במספר המחקרים ופיתוח טיפולים ממוקדים, יכולות חדשות של התאמת "חליפת טיפול אישית" וטיפול יעיל יותר בתופעות הלוואי. למעשה, ההתמודדות מול הסרטן משנה את פניה בשנים האחרונות: עבור מטופלים רבים, ההתקדמות המדעית הופכת את הסרטן מאיום ישיר על החיים למחלה שניתן להחלים ממנה או להפוך אותה למחלה כרונית מנוהלת, כזו שניתן לחיות עימה לאורך שנים רבות תוך שמירה על איכות חיים טובה.

גוף ונפש: למצות את משאבי ההתמודדות

חלק מרכזי בטיפול, הן בחולים בשלב הפעיל של המחלה והן במחלימים מסרטן, נמצא תחת אחריותה של האחות במרפאה האונקולוגית. לאחות שמור תפקיד משמעותי בניהול הטיפול והכוונתו בשלבים השונים של ההתמודדות מול הסרטן, בכל ההיבטים הפיזיים והנפשיים הקשורים למשאבי ההתמודדות של החולה. במרכז דוידוף לטיפול בסרטן​ (בי"ח בילינסון), האחות מלווה את החולה ומשפחתו לאורך כל "מסע המטופל", מרגע האבחון וכהכנה לתוכנית הטיפול, בזמן הטיפולים השונים (תרופתיים וכירורגיים), דרך המעטפת של הרפואה האינטגרטיבית ועד לשלבי השיקום, ההחלמה והחזרה אל חיי השגרה.

אחיות מתמחות בתחומי הסרטן השונים

צוות הסיעוד האונקולוגי במרכז דוידוף כולל אחיות בעלות התמחויות ייחודיות בתחומי הסרטן השונים, כמו אחות המתמחה בגידולי שד או אחות ייעודית בתחום המטפל בגידולים במערכת העיכול. כל תחום כזה הוא עולם מקצועי נפרד, הדורש ידע מעמיק משלו והתייחסות לרגישויות ספציפיות. האחות מקבלת את המטופל ומשפחתו, מלווה אותם לאורך הטיפולים, מדריכה לגבי התסמינים העתידיים ותופעות שונות המאפיינות את התגובה לטיפול, ואחראית על ביצוע הכנה פיזית ורגשית לקראת התהליך הטיפולי – כימותרפיה, טיפול בקרינה, טיפולים ביולוגיים או אימונולוגיים. חלק מכך הוא הדרכה והכוונה כיצד לתמוך בגוף ובנפש ולחזקם דרך טיפולים משלימים, הניתנים ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף.

על מה אפשר ומומלץ לדבר עם האחות?

למטופלים התוהים על מה אפשר לדבר עם האחות, התשובה קצרה: על הכול. כל מה שקשור לאדם המטופל ולמצבו הפיזי, הנפשי והרגשי, הוא רלוונטי לשיפור איכות החיים בתקופת הטיפולים ועשוי להשפיע הן על הפחתת סבל ומצוקה והן על מטרת העל של התוכנית – הצלחת הטיפול.
האחיות במרכז דוידוף בכלל, וביחידה לרפואה אינטגרטיבית בפרט, הן בעלות ידע רב, מיומנות וניסיון בהיבטים השונים של מחלת הסרטן והשפעותיה. לכך מצטרפות רגישות, יכולת הכלה ואמפתיה מול החולה ומשפחתו, מתוך גישה שלפיה המטופל במרכז – וסביבו מערך מטפל ותומך, הערוך לתת מענה למגוון בעיות ושאלות.

השאלות הנפוצות בקרב חולי סרטן

מרבית השאלות שמטופלים נוהגים להפנות לאחות האונקולוגית, קשורות לניהול התסמינים השונים שהמחלה והטיפול בה עלולים לייצר: התגובות השונות של הגוף לטיפול, החל מבחילות ואי נוחות במערכת העיכול, דרך שינויים בעור ופצעים בפה, ועד לעייפות ותשישות – למה יש להתכונן, ואיך ניתן להתמודד ביתר קלות? אילו עוד תופעות לוואי יכולות להתפתח? מהי בדיוק נוירופתיה, הפוגעת במערכת העצבים ההיקפית, ואיך מפחיתים את התופעות שלה? מה עשוי לעזור ולהקל על כאבים?
שאלות רבות הן סביב הפן הנפשי והרגשי: איך מנהלים את ההתמודדות מול חרדות, פחדים ומצוקות משפחתיות וחברתיות שונות? כיצד נכון לנהוג מול חברים ובני משפחה? עד כמה לשתף את הילדים? מטופלים רבים מבקשים לדעת איך ייראו החיים לאחר תקופת הטיפולים: כיצד אתנהל בחיי היום-יום שלי? האם יהיו לי מגבלות כלשהן? האם אוכל לעבוד? מה נכון לאכול? האם מותר לקחת תוספים? ומה לגבי חזרה לפעילות ספורטיבית?
כל שאלה זוכה להתייחסות המקצועית והאישית ביותר, כאשר האחות כמרכזת טיפול מפנה את המטופל במידת הצורך לאנשי מקצוע נוספים העשויים לסייע בתחומי התזונה, פיזיותרפיה, פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, וכמובן, לאנשי הצוות ומטפלי הרפואה המשלימה ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף.

אחות למסע: בדרך לשיקום ולהחלמה

האחות במרכז לסרטן מהווה אם כן ציר מרכזי בטיפול בחולה ובמחלים, ולוקחת חלק פעיל בכל המרכיבים: הגברת המודעות למניעה וקידום בריאות, מעקב והדרכה, מענה על שאלות ומתן מידע למטופל, התערבות לגבי השלכות המחלה והטיפול ברמה הפיזית, הנפשית, החברתית והרוחנית – ומעל לכול, תיאום שמשמעו ניהול התקשורת בין המטופל, המשפחה המלווה, רופאים אונקולוגים​, רופאי משפחה בקהילה וצוות מטפל רב מקצועי. מעל לכל העשייה הזאת מרחפת מטרה אחת מרכזית: לשמור על רצף טיפולי, להעניק למטופל את המעטפת המלווה והתומכת וללוות אותו ככל הנדרש במסע אל השיקום וההחלמה.

 

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל