על המכון
המכון לצנתורי לב והשתלות מסתמים בצנתור של בתי החולים בילינסון והשרון הוא מהגדולים בישראל מבחינת היקף פעילותו הקלינית והמחקרית. המכון מהווה מרכז מצוינות בתחום צנתורי הלב, בקנה מידה ארצי ועולמי, בזכות תוצאות הטיפול המקצועי, ההתמקדות הבלתי מתפשרת בטובת החולה, השימוש בטכניקות מורכבות, באמצעים חדשניים ובטכנולוגיות פורצות דרך.
מקצועיות
במכון לצנתורי לב מבוצעים בכל שנה כ-5,000 צנתורים ומעל 400 פעולות מבניות בצנתור הלב. רובם המכריע של הטיפולים מתבצעים בהרדמה מקומית בלבד, והמטופלים חוזרים לנהל אורח חיים רגיל לחלוטין זמן קצר לאחר הפעולה. בזכות הכשרה מקצועית בבתי החולים הטובים בעולם, ובזכות כמות הטיפולים הגדולה, רכש הצוות הרפואי מיומנות וניסיון רבים. במכון פועלים 10 מצנתרים בכירים ומנוסים בביצוע מגוון רחב של פעולות צנתור בעורקים, במסתמי הלב ובמומי לב, בתוספת צוות מסייע של אחיות, טכנאים ואנשי מנהלה. כל זאת על מנת להעניק למטופל את השירות הטוב והמקצועי ביותר.
חדשנות
לרשות מכון הצנתורים עומדות 4 מעבדות המצוידות בטכנולוגיות ובמכשור המתקדמים ביותר בעולם. בנוסף, המכון לצנתורי לב הוא מהראשונים לעשות שימוש בטכניקות ואמצעים טכנולוגיים חדשים. פרט לצנתורי לב אבחנתיים, מספק המכון שירותים חדשניים רבים ובהם:
- השתלות ותיקוני מסתמים בצנתור, כתחליף לניתוח לב פתוחים.
- פעולות צנתור מורכבות בעורקים הכליליים הכוללות התערבויות בעורק הכלילי השמאלי הראשי, באזורי פיצול בעורק, בעורקים מפותלים או מסוידים במיוחד ובחולים שכבר עברו ניתוחי מעקפים.
- חדר צנתורים היברידי המאפשר פעולות צנתור ופעולות בשיטת כירורגית לב ממוזערת בשילוב עם הצנתור. בחדר צנתורים מיוחד זה יכולים מצנתרים וכירורגים לעבוד בשיתוף פעולה, על מנת להעניק למטופל את השירות הרפואי הטוב ביותר.
- אמצעי דימות תוך-כליליים, כולל אולטרסאונד תוך-וסקולארי (IVUS) או טומוגרפיית אור מקוטב (OCT).
- אמצעי דימות בתלת מימד המאפשרים אבחון מדויק יותר ומונעים פעולות מיותרות.
- שימוש נרחב בהדמית טומוגרפיה ממוחשבת (CT) להערכת אנטומית עורקי הלב הכליליים, מבנה המסתמים והלב – כתכנון לקראת פעולה צנתורית.
- סגירה של האזנית בעלייה השמאלית של הלב, למניעת אירועים תסחיפיים בחולים עם פרפור עליות (Left Atrial Appendage Closure).
- הערכה של תפקוד העורקיקים הקטנים, המיקרו-וסקולאריים, של הלב.
- תכנית מקיפה של הערכת חולים לפני ולאחר השתלת לב, לרבות: הערכה בצנתור של סיכון לדחייה בחולים אלו, ביופסיות של חולים לאחר השתלת לב וצנתורים לפני ההשתלה. מערך הלב של מרכז רפואי רבין הינו המוביל בכמות ואיכות השתלות הלב בארץ ובמזרח התיכון כולו.
- טיפול בצנתור לשאיבת או ריסוק תסחיף לעורקי הריאות (PE).
- אמצעים לתמיכה מכאנית בלב, כגון בלון תוך ותיני (IABP) או שימוש במכונת חמצון חוץ-גופי באמצעות ממברנה (ECMO).
גישת המטופל במרכז
מטופל אשר מגיע למכון לצנתורי לב זוכה למעטפת רחבה של רופאים מומחים ואנשי מקצוע ממגוון תחומים רחב, אשר ילוו אותו בכל שעות היממה ולכל אורך התהליך. בתי החולים בילינסון והשרון דוגלים בגישה טיפולית חדשנית, אשר שמה דגש על יחס אישי והצבתו של המטופל במרכז. לשם כך הקימו בתי החולים בילינסון והשרון מערך דיגיטלי חדשני, שבו ההדמיות, ההליכים הרפואיים והבדיקות אשר עובר המטופל ניתנות למעקב בזמן אמת לשם התאמת תכנית טיפול אישית. הצוותים של הקרדיולוגים ומנתחי הלב מתכנסים לדיונים קליניים לעיתים קרובות על מנת לדון בממצאי הבדיקות והתאמת הטיפול המתאים לחולה. לפני ובתום כל תהליך במכון צנתורי הלב מתקיים דיון מעמיק וסבלני עם המטופל ומשפחתו, בכדי לוודא הבנה מלאה והסכמת כל הצדדים לדילמות וההחלטות הרפואיות.
סרטון הכנה לקראת צנתור בבית חולים בילינסון
מחקר ביחידה
המכון לצנתורי לב מחזיק במספר פרסומים מדעיים רב, עם מוניטין ארצי ובינלאומי. בנוסף, המכון מקיים מחקרים משותפים עם המרכזים הגדולים והמובילים בעולם. כמי שחרט על דגלו את נושאי המובילות והחדשנות, הקים צוות המכון מספר חברות הזנק (סטרטאפ) אשר פיתחו טכנולוגיות פורצות דרך בתחום הצנתורים. במסגרת המכון בוצעו אינספור טיפולים ראשוניים ומורכבים כמו צנתורים בהתקפי לב, השתלות של סטנטים מתקדמים, צנתורים בעורק הכלילי הראשי, קידוחים בתוך הלב, השתלות מסתמים בצנתור, תיקוני מסתמים בצנתור וטיפול בדלפים בלב ובמומי לב במבוגר ועוד. רבים מטיפולים פורצי דרך אלו הועברו בשידור ישיר למכוני צנתור בעולם כולו, על מנת שאלו יוכלו לחזות באותן טכנולוגיות חדשניות.
המחקרים כוללים תחומים רבים לרבות: מחקר בסיסי בשת"פ עם המעבדה לביולוגיה קרדיווסקולרית במרכז המחקר ע"ש פלסנשטיין, מחקר תרגומי ויישומי, מחקר קליני מול חברות תרופות, מחקר במכשור רפואי חדשני, מחקר ובקרת איכות המבוססים על מאגרי מידע רציפים של מטופלי המכון ומחקרים המבוססים על בינה מלאכותית- בהובלת צוות הבינה המלאכותית של המערך הקרדיולוגי ובשיתוף פעולה עם חממת החדשנות.