השתלות איברים

הצג עוד

20 השאלות הנפוצות ביותר על השתלת כבד

כמה זמן אחכה להשתלה שלי? מי ינתח אותי? איזה מגבלות תהיינה לי בתקופת ההחלמה? כמה שנים ניתן לחיות עם כבד מושתל? על קצה המזלג אלה רק מקצת השאלות ששואלים המועמדים להשתלת כבד את הצוות שלנו. מדריך עם כל התשובות

  • מאת:
  • ד"ר אסף יששכר,
  • מנהל שירות השתלות כבד מתורם חי - מכון הכבד, בילינסון, מומחה למחלות כבד, גסטרואנטרולוגיה ומחלות פנימיות

השתלת כבד היא שיאו של תהליך מורכב: אחרי האבחנה והקביעה של הרופאים המטפלים שהשתלה היא הפתרון המועדף להציל את חייך, אתה נכנס לרשימת המתנה, עובר בדיקות והכנה פיזית ונפשית. כשאתה מגיע לראש הרשימה ונמצא עבורך כבד מתאים, תעבור את הניתוח ולאחר תקופה בטיפול נמרץ ובמחלקה המיוחדת להשתלת איברים תשתחרר לביתך. זהו ציון דרך חשוב ביותר, מכאן יש לגייס את הכוחות כדי לאפשר החלמה מלאה וחזרה לתפקוד במשפחה, בחברה ובעבודה. בשלבים מאוחרים יותר, לאחר כשנתיים, אפשר לדון על הרחבת המשפחה, הריון ולידה. לאורך כל התהליך הזה אנחנו יודעים שיש לך, כמו למושתלים רבים אחרים וזה טבעי ומובן, הרבה שאלות שעולות. לפניכם 20 השאלות הנפוצות ביותר והתשובות עליהן.

1. כמה זמן אמתין (בממוצע) להשתלת כבד?

תשובה: משך ההמתנה תלוי בחומרת מחלת הכבד ממנה את/ה סובלים ובזמינות האיברים להשתלה. אם המצב קשה (טיפול נמרץ) עקב מחלה חריפה, ייתכן וההשתלה תתרחש תוך ימים ספורים. בממוצע משך ההמתנה להשתלת כבד עבור מחלות כרוניות נע בין 9 חודשים ל 12 חודשים.

2. איך מנוהלת רשימת ההמתנה?

תשובה: לאחר שרופא מכון הכבד ורופא כירורג ממחלקת השתלות מחליטים שהפתרון המיטבי להצלת חייך הוא השתלת כבד, נערכת ישיבה של פורום הכולל את רופאי מכון הכבד ומחלקת השתלות ומומחים נוספים שעוברים על החומר הרפואי ורק לאחר שדעתם נחה שמתקיימים כל התנאים כדי שההשתלה תצליח, הם מאשרים את הרישום ברשימת ההמתנה הארצית. בשלב הזה המועמדות שלך הכוללת את כל הפרטים הרפואיים נרשמת במרכז הלאומי להשתלות ומתחילה ההמתנה להשתלה.
הרשימה הארצית היא ממוחשבת ומופעלת על ידי משרד הבריאות האחראי על המרכז הלאומי להשתלות.

3. איך נקבע סדר הקדימות שלי ברשימה?

תשובה: ככל שהמחלה חמורה יותר ונשקפת סכנה לחיים כך מוענקת קדימות גבוהה יותר להשתלה. המקום ברשימה הארצית נקבע על פי ניקוד שנקרא MELD והוא מורכב מנוסחה לוגריתמית של תוצאות 4 בדיקות דם: סודיום, בילירובין, INR ורמת קריאטינין. ככל שהניקוד גבוה יותר – כך המיקום ברשימה גבוה יותר.
כאשר נמצא תורם איברים המידע אודותיו מועבר למרכז הלאומי להשתלות ודרכו מתבצעת ההתאמה בין התורם לבין המועמד על פי סוג הדם, ומיקום החולה ברשימה עפ"י ניקוד ה MELD. 

4. בהמתנה להשתלה – כמה רחוק מבית החולים ניתן לשהות?

תשובה: לא רחוק מדי, כי ברגע שאתה מועמד להשתלה ואתה ברשימת ההמתנה אתה אמור להיות ערוך ומוכן להיקרא לבית החולים לניתוח בכל שעה משעות היממה. ברגע שמאותר התורם המתאים, מתאמת ההשתלות יוצרת איתך קשר ומזמינה אותך ולכן אנחנו מבקשים שהמועמד/ת יעדכנו את מתאמת ההשתלות לגבי כל שינוי במספרי הטלפון או הכתובת וכן בכל מקרה של אשפוז בבתי החולים או יציאה מן הארץ.

5. מי הולך לבצע בפועל את ההשתלה שלי?

תשובה: רוב ההשתלות בארץ מתקיימות בבילינסון שמוביל את התחום בישראל. את ההשתלה יבצע אחד המנתחים במכון הכבד, המומחים ביותר בארץ, רובם בעלי ניסיון בינלאומי. הרופאים בבילינסון עובדים בשיתוף פעולה עם אוניברסיטת תל אביב במסגרתו הם משתתפים במחקרים פורצי דרך שמסייעים יום יום למטופלינו.

6. כמה זמן אשפוז נדרש לאחר ההשתלה?

תשובה: לאחר הניתוח עוברים לטיפול נמרץ למשך מספר ימים ולאחר מכן למחלקה להתאוששות. בדרך כלל האשפוז נמשך שבועות אחדים, אבל זה מאוד תלוי במצב האישי של כל מטופל.

7. האם יכולים להיות סיבוכים?

תשובה: כמו בכל ניתוח, גם כאן עלולים להיות סיבוכים, הן מהניתוח עצמו (למשל, זיהום בפצע הניתוח, בעיה בחיבור צינור המרה או דליפה של נוזל מרה), הן מההרדמה והחמור מכולם – דחיית השתל.

8. מהו הסיכון להזדקק לניתוח חוזר?

תשובה: יש כמה מקרים בהם נצטרך לבצע ניתוח חוזר:
א. במצבים בהם בזמן ניתוח ההשתלה נזהה שהכבד נפגע בעת שימורו או בתהליך ההעברה מגוף לגוף וכתוצאה מכך הכבד לא יתפקד כראוי לאחר ההשתלה. זהו סיבוך נדיר שמתרחש אצל כ-5 אחוז מהמושתלים והוא ידרוש השתלה חוזרת מיידית בשעות לאחר הניתוח.
ב. אחת הסיבות שמובילות לכשל כבד מוקדם לאחר ההשתלה הינה חסימה של עורק הכבד, מצב המביא לחוסר תפקוד ראשוני של הכבד וצורך בהשתלה חוזרת.

9. כמה זמן ניתן לחיות עם כבד מושתל?

תשובה: לפי מחקרים, סיכויי ההישרדות לאחר השתלת כבד הם כ-90% לאחר שנה מהניתוח וכ-75% חמש שנים לאחר ההשתלה.

10. האם יכול להיות שהגוף ידחה את הכבד המושתל?

תשובה: כן. המערכת החיסונית מזהה את הכבד המושתל כגוף זר והיא עלולה לתקוף אותו כמו שהיא תוקפת והורסת חיידקים ונגיפים. על כן, גם לאחר ההשתלה צריך לשמור על זהירות מרבית, יש לבצע בדיקות מעקב קבועות ולבצע בדיקות דם סדירות כדי לאתר כמה שיותר מהר כל בעיה שעלולה לצוץ.
אחרי השתלת כבד יש ליטול תרופות למשך כל החיים, על מנת למנוע דחיית הכבד על ידי מערכת החיסון. התרופות נוגדות הדחייה הן תרופות שמטרתן להחליש את המערכת החיסונית כדי שלא תתקוף את האיבר המושתל.

11. אם הקפדתי על התרופות יכול להיות שגם אז יש סיכון לדחייה?

תשובה: במקרים מסוימים למרות שהמושתלים הקפידו לקחת את התרופות נוגדות הדחייה הם עלולים לחוות דחייה ברמה קלה, בינונית או חמורה. דחייה אינה בהכרח מעידה על כישלון ההשתלה אך חשוב לגלות אותה מוקדם ככל האפשר ולטפל בה. חשוב גם לדעת שדחייה מתבטאת בעליית אנזימי הכבד ובדרך כלל ללא סימפטומים חיצוניים, נגלה אותה רק באמצעות ביופסיה.
הטיפול בדחייה נעשה בדרך כלל על ידי שינוי מינון התרופות, מתן סטרואידים או טימוגלובולין (נוגדנים כנגד תאי הדם התוקפים את השתל) דרך הווריד.

12. האם יש הבדל בין השתלה מתורם חי לתורם מת?

תשובה: בישראל ישנה רשימת ממתינים ארוכה להשתלת כבד וכחלק מהחיפוש המתמיד למציאת פתרונות חדשניים להגדלת מאגר התרומות והתורמים, בבילינסון משתילים גם אונת כבד מתורם חי. השתלת כבד מתורם חי נעשית אך ורק בקרב חולים אשר למעט מחלת הכבד אינם לוקים במחלות רקע משמעותיות והמצב התזונתי והגופני שלהם סביר. במקרים מסוימים, ניתן לשקול השתלת כבד מן החי גם לחולים הלוקים באי ספיקת כבד חריפה, שיש להם סיכוי נמוך לשרוד עד קבלת כבד מתורם מת. במצבים אלה, מבצעים הערכת תורם מהירה, לעתים אפילו בתוך 24 שעות, כדי לאפשר את ההשתלה.

13. האם זה נכון שאחרי השתלה המושתל הופך לסיעודי ונזקק, למשל, לכסא גלגלים?

תשובה: במקרים נדירים מאוד. מבדיקה שערכנו בשנים האחרונות יש לנו רק שני מטופלים שהגיעו מראש במצב גופני רע מאוד ונזקקו לטיפול סיעודי לאחר ההשתלה. הרוב המוחלט של המושתלים מתאושש מהניתוח ללא סיוע סיעודי משום סוג.

14. כמה זמן ייקח לי להתאושש מהניתוח ולחזור לחיים רגילים?

תשובה: ההחלמה מהניתוח תימשך בדרך כלל כ-6 שבועות לאחר ההשתלה. בתקופה זו, הצלקות עדיין לא הגיעו לחוזקן המקסימלי ולכן עד שהפצע הניתוחי יחלים יש לנהוג בזהירות רבה, מותר רק ללכת וגם אז, בהליכה מתונה. מאחר וחלק מהתרופות עשויות לגרום לתופעות לוואי כמו נמנום, רצוי גם לא לנהוג בשבועות הראשונים לאחר הניתוח ולחזור לנהוג ברכב רק לאחר אישור הרופא.
משך תקופת ההחלמה משתנה מאדם לאדם אך על פי המידע הרב שנצבר בבילינסון, במרכז ההשתלות המוביל את התחום בישראל, התאוששות נמשכת בממוצע כחצי שנה. לאחר תקופה זו המטופלים שלנו מדווחים שחזרו לשגרת חייהם, לעבודה ויש לנו גם מטופלות שנכנסו להריון ואפילו יותר מפעם אחת וילדו ילדים בריאים.

15. איזה הגבלות יהיו על חיי אחרי ההשתלה?

תשובה: מושתל כבד מוגדר לאחר ההשתלה כחולה כרוני, מה שאומר שעליך ליטול תרופות כל החיים. אין מספיק מילים להדגיש כמה התרופות קריטיות להחלמה, ושמירה על תפקוד השתל. יתרה מזאת: היענות חלקית לטיפול התרופתי המותאם למושתלים מהווה כיום את אחת הסיבות המרכזיות לדחיית שתל.

16. מה יכול לקדם את ההחלמה שלי?

תשובה: אחרי שזכית בכבד חדש והצטיידת בתרופות ההכרחיות, חשוב שתדע שתזונה ופעילות גופנית הם מרכיבים קריטיים בהחלמה ובאיכות החיים שלך. עוד בבית החולים עומדים לרשותך דיאטנית קלינית ופיזיותרפיסט מומחה עם ניסיון במושתלים והם יוכלו להנחות אותך לגבי אורח החיים הבריא המומלץ עבורך אשר ישמר את תוצאות הניתוח באופן הטוב ביותר. השמירה על אורח החיים התזונתי והפיזי-גופני היא חשובה מאוד, כי התזונה הנכונה שומרת על המטופל מפני היווצרות מחלות חדשות כגון סוכרת ואילו הפעילות הגופנית משפרת את התפקוד הפיזי היומיומי ותורמת לאיכות ותוחלת החיים.
בבילינסון קיימת קבוצה ייחודית שמופעלת על ידי פיזיותרפיסט מומחה והיא ייעודית למושתלי כבד. מטרת משתתפי הקבוצה היא להעלות את מסת השריר שהם איבדו. אנחנו מאוד ממליצים לך להשתתף בפעילות הקבוצתית כי הניסיון בשטח מלמד שעבודה ביחד עם אנשים שעברו השתלה מבינים אותך יותר טוב והתוצאות בהתאם.

17. האם אוכל להיפגש עם חברים וללכת לאירועים כמו הופעות אחרי ההשתלה?

תשובה: בתקופה הראשונה לאחר החזרה מבית החולים (שלושה חודשים) רצוי לא לפגוש יותר מדי אנשים מפני שהתרופות גורמות למערכת החיסונית להיות חלשה מאוד והאורחים עלולים להפיץ וירוסים כאלה ואחרים, לפעמים בלי ידיעתם.   באותה תקופה רצוי גם לא לצאת למקומות שיש בהם קהל רב. ככל שיעבור הזמן, מינוני התרופות יורדים והמצב מתאזן ואז ניתן לצאת יותר למקומות הומים ולפגוש יותר אנשים.

18. מה צריך לעשות כדי שהמחלה לא תחזור?

תשובה: כל אחד ואחת צריכים להיוועץ בצוות הרפואי כי כל מחלה והמקרה שלה ובהתאם הטיפול המיטבי עבורה. צוות מכון הכבד ומחלקת ההשתלות זמין לרשותכם ויענה לכל שאלה, אל תהססו לפנות אלינו.

19. מה קובע את הצלחת ההשתלה שלי?

תשובה: הכנה מיטבית שלך לפני ההשתלה, מיומנות הצוות ואיכות הטיפול. בבילינסון, חשוב לציין, פועל הצוות המנוסה והמיומן ביותר בישראל. שיטת העבודה של מרכז ההשתלות שלנו היא עבודה בצוות כך שכל הגורמים עובדים בשיתוף פעולה בכל שלבי תהליך ההשתלה מההכנה ועד השחרור והמעקב אחרי המטופל וכל זאת לטובת המטופל.

20. חליתי בקורונה והחלמתי. האם אוכל לעבור השתלת כבד?

תשובה: במידה ומערכות הגוף העיקריות, לב, ריאות, כלי דם מתפקדות בצורה מיטבית –כן. עוד על השתלות בתקופת קורונה תוכלו לקרוא כאן​.

 


*המידע בכתבה זו מנוסח בלשון זכר אך כמובן מיועד לנשים וגברים כאחד.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות