בדרך כלל כשהולכים לבנק, מדברים על מתן אשראי, מזומנים, פק"מים וענייני כספים אחרים. ישנו בנק מסוג מעט שונה, בנק שבו בתוך מבחנות פלסטיק קטנות, ממתינים אבות פוטנציאליים. זהותם המלאה שמורה בכספת, והפרטים היחידים עליהם כוללים: מוצא אתני, מראה חיצוני, השכלה והיסטוריה רפואית. בנק הזרע מהווה את הגשר עבור נשים יחידניות, זוגות לסביות וזוגות הטרוסקסואלים להבאת ילד לעולם.
"בנק הזרע נותן פתרון למספר קבוצות אוכלוסייה", מסביר ד"ר חיים פנקס, מנהל בנק הזרע ומנהל השירות פריון הגבר בבית החולים בילינסון. "הקבוצה הגדולה ביותר שנעזרת בשירותי הבנק היא של נשים יחידניות. מדובר בנשים שהגיעו לאמצע שנות ה-30 ואף למעלה מזה, וחוששות שגם בשנים הקרובות הן לא תמצאנה בן זוג להביא אתו ילדים לעולם. הקבוצה השנייה בגודלה שנעזרת בשירותי הבנק היא של זוגות לסביות, הזקוקות כמובן לתרומת זרע כדי להרות. אוכלוסייה נוספת הפונה לבנק הזרע היא של זוגות הטרוסקסואליים, שהטיפול בבעיית הפריון של הבעל כשל. עבור כל אותן אוכלוסיות, בנק הזרע פותח את האפשרות להפוך להורים".
על פי הערכות, בחישוב שנתי כ 800- 1,000 הריונות חדשים הם מתרומות זרע.
בנקי הזרע בישראל פועלים מתוקף תקנות מנכ"ל. "התקנות קובעות כי תרומת הזרע היא אנונימית. אין אפשרות לחשוף את זהות התורם בשום שלב. כמו-כן התורם לא מקבל מידע על זהות הנשים או הזוגות המקבלים את התרומה", מסביר ד"ר פנקס. "גילו של התורם צריך להיות פחות מ-35 שנים, והוא חייב להיות רווק וללא ילדים, בריא בגופו ובנפשו, ללא מחלות גנטיות אצלו או במשפחה ועם בדיקות זרע מעולות. בשלב הראשון מגיע המועמד לראיון בבנק הזרע. במידה והריאיון עובר בהצלחה, התורם נותן דגימת זרע, וזו נבדקת במעבדה. רק דגימות שתוצאותיהן מעולות בכל המדדים, מועברות להקפאה בחנקן נוזלי בטמפרטורה של מינוס 196 מעלות. לאחר כשבוע, הדגימה מופשרת ואיכות הזרע נבדקת שוב. אם הזרע שרד היטב את תנאי ההקפאה, המועמד מוזמן לבדיקות דם, בהן נבדקות מחלות זיהומיות, מחלות גנטיות, סוג דם ועוד. אם תוצאות הבדיקות תקינות, התורם מוחתם על טופס הסכמה להיות תורם זרע והוא יכול להתחיל לתרום. התקנות מאפשרות מתן תרומות זרע רק במרכז אחד. דגימות הזרע הנתרמות נשמרות בהקפאה ולא ניתן לעשות בהן שימוש אלא עד לאחר ביצוע בדיקת איידס חוזרת הנעשית שלושה – ארבעה חודשים לאחר מתן תרומת הזרע האחרונה. רק לאחר קבלת תשובה תקינה נתוני התורם יופיעו ברשימת התורמים וניתן יהיה לבחור בו ולהשתמש במנות הזרע שלו."
בישראל קיימת הסכמה בין בנקי הזרע להגבלה של מספר הצאצאים שיכולים להיות לכל תורם. "בחמש שנים האחרונות, הקביעה (הלא רשמית) היא שלכל תורם יתאפשר לידתם של 10-12 ילדים, לכל היותר”, אומר ד”ר פנקס. "כדי לעקוב אחר מספר הצאצאים, אנחנו נמצאים בקשר עם הנשים שהרו מתרומות הזרע, ומוודאים אתן מה עלה בגורל ההיריון, והאם נולד ילד בריא או עם לקויות שונות. בשל ההגבלה על מספר הילדים לכל תורם, אנו ממליצים לנשים שהרו וילדו לרכוש מספר מנות זרע של אותו תורם ולשמור אותן על שמן, כך שבמידה והן תרצנה היריון נוסף בעתיד מאותו תורם, לא תעמודנה בפני העובדה שלא נותרו מנות זרע של תורם זה. באופן הזה, כל הילדים שייוולדו לאשה, הם אחים ביולוגים לכל דבר ועניין בעלי אותו מטען גנטי".
העובדה שזהות התורם נותרת אנונימית, מעלה את השאלה לגבי נישואים בין בני משפחה. "אם שני בני זוג נפגשים, ושניהם ילדים לאימהות חד הוריות או לזוגות לסביים, ברור שההיריון היה מתרומת זרע. במידה והאימהות טופלו שתיהן בבית החולים בילינסון, בני הזוג יכולים להגיע לפגישת ייעוץ ובדיקת הנתונים לגבי זהות האב. במידה ושתי האימהות טופלו בבתי חולים שונים, קיים סיכוי קלוש שבני הזוג הם אחים למחצה, וזאת משום שתורם יכול לתרום בבנק זרע אחד. במקרים בהם זוג נשוי שילדם נולד מתרומת זרע, אולם הילד אינו יודע על כך, אכן יכול להיות מצב של נישואים של חצאי אחים".