מי זקוק ומי עושה שימוש בטיפולי פוריות?
10% מכלל הזוגות בעולם נזקקים לטיפולים כדי להרות. הסיבות נעות מבעיות בפריון הכוללות בעיות בביוץ, בעיה מכנית כמו חסימה בחצוצרות או בעיה רחמית, בעיה באיכות הזרע, ואי פריון לא מוסבר. כמו כן, עוברים טיפולי פוריות נשים בגיל אמהי מתקדם, נשים שנזקקות לשימור פריון (במקרים של מחלה קשה, לפני טיפולים כימותרפיים וכד'), זוגות חד הוריים וחד מיניים וזוגות שעושים שימוש בפונדקאות (במקרים בהם לאשה אין רחם או שאינה יכולה להרות מסיבות רפואיות).
מה הם טיפולי פוריות?
טיפולים שמטרתם לסייע לזוגות להביא ילד לעולם. הטיפולים כוללים טיפולים מכוונים לכל אחת מהבעיות. בהתאם לבעיה שמתגלה אצל הזוג מכוונים את הטיפול מהמדרג הקל של כדורים וזריקות ועד הפריה חוץ גופית והחזרת עוברים לרחם.
הטיפולים המוצעים היום הם טיפולים של מתן כדורים לסיוע בביוץ, זריקות גונדוטרופינים- הורמונים שמטרתם לגדל יותר מביצית אחת במחזור טיפול ובכך להגדיל את הסיכוי של מפגש זרע וביצית, טיפולים להשבחת ושיפור הזרע או במצבים של אי קיום זרע בנוזל הזרע -שאיבת זרע מהאשכים עצמם וטיפולים של הפריה חוץ גופית, שאיבת ביציות, הפריתן במעבדה והחזרת עוברים לרחמה של האישה.
כמה פעמים אפשר לעשות טיפולים כאלה ועד איזה גיל?
טיפולי פריון מוגבלים בארץ עד גיל אמהי של 45 בשימוש בביציות שלה ועד גיל 54 בשימוש בביצית מתרומת ביצית או בעוברים עצמיים שהוקפאו לפני גיל 45.
מה הסכנות בטיפולים?
אחוז הסיכון נע בין חצי אחוז ועד חמישה אחוזים לכלל הסיבוכים, כאשר הסכנות קשורות לטיפולים פולשניים והורמונליים. הסיכונים הם:
- גירוי יתר של השחלות
- סכנה של הריון חוץ רחמי
- תסביב שחלתי
- סכנה לדימום או זיהום במהלך או לאחר שאיבת הביציות
- סכנות הנובעות מהרדמה
מי לא יכולה לעבור טיפולי פוריות?
התווית נגד מוחלטת כוללות נשים מעל גיל 45 ונשים עם מחלות רקע קשות עם התווית נגד להרות. התווית נגד יחסית כוללת עודף משקל (BMI מעל 40) אך זה נתון לשיקול דעתו של הרופא המטפל או היחידה המטפלת.
במקרים בהם נעשים טיפולי פריון לצורך שימור פריון בשל סרטן הרגיש להורמונים, ניתן טיפול ייעודי המאפשר שמירה על רמות אסטרוגן נמוכות מאוד בזמן הגירוי השחלתי הדרוש לטיפולי הפריון.