היחידה לרפואה משלימה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > היחידה לרפואה משלימה > טיפולי שיאצו לחולי סרטן
הצג עוד

טיפולי שיאצו לחולי סרטן

טיפולי מגע בכלל ושיאצו בפרט עשויים לסייע מאוד לחולי סרטן בחיזוק משאבי ההתמודדות הגופניים והנפשיים. במרכז דוידוף (בי"ח בילינסון) ניתנים טיפולי שיאצו כחלק מהטיפול המשלים, במקביל לטיפול הקונבנציונלי במחלה. מטופלים רבים מסכמים זאת בשתי מילים: "חזרתי לעצמי"

  • מאת:
  • עדית האוריגן, מטפלת ומורה בכירה לשיאצו, היחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף – בית החולים בילינסון
שיאצו

​​כשאדם מתבשר שהוא חולה במחלת הסרטן, חייו מקבלים תפנית חדה. ההתמודדות עם מחלת הסרטן טומנת בחובה קשיים נפשיים וגופניים, המשפיעים על המטופל הן בטווח הקצר והן לאורך זמן – לעיתים קרובות לאורך חודשים ושנים לאחר סיום הטיפולים.
זה מתחיל לרוב בחדרו של הרופא, עם קבלת הבשורה, וממשיך במסכת בדיקות, שרובנו לא רגילים לחוות בשגרה, ובחרדה שהולכת ומתפתחת עם ההמתנה לתוצאות. ואז, כניסה לתוכנית טיפולית לא פשוטה, המחייבת משאבי נפש להתמודדות. החיים משתנים, ומרכזם הופך להיות המאבק במחלה: עצות שצצות מכל עבר, הפניות למומחים ולחוות דעת נוספות, שעון המתקתק לעבר עתיד בלתי ידוע – ובמרבית המקרים, תחושה של כאוס ושל אובדן שליטה בחיים.

אחד הטיפולים שנמצאו כמסייעים מאוד לחולי סרטן בשלבים השונים של המחלה וההתמודדות מולה, הוא שיאצו – טיפול המוצע מזה למעלה מעשור וחצי לחולים ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, כחלק מהטיפול המשולב במחלה. מטופלים רבים שחוו טיפולי שיאצו יודעים לספר בשבחם ומדווחים על הקלה, לעיתים משמעותית, בהרגשה ובאיכות החיים. בכתבה זו ננסה לענות על שאלות נפוצות בנושא טיפולי שיאצו לחולי סרטן ויתרונותיהם במקביל לתוכנית הטיפול של הרפואה הקונבנציונלית. אבל קודם לכן, נסביר באופן כללי מדוע טיפולי מגע שונים (ושיאצו ביניהם) עשויים לסייע מאוד לחולי סרטן.

טיפולי המגע, ובכללם כמובן השיאצו, מהווים חלק בלתי נפרד מהרפואה האינטגרטיבית, לצד דיקור סיני​, צמחי מרפא, טיפולי גוף-נפש, תוספי תזונה ועוד, ובמקרים רבים ניתנים כחלק מתוכנית טיפול כוללת. המגע מחזק את מערכת החיסון, משרה רוגע, מסייע בתהליכי ריפוי עצמי של הגוף ותורם לבריאות הנפשית. טיפול במגע עוזר למטופל להתחבר למקומות חיוביים של בריאות וחיוניות, ולגלות את משאבי הנפש והגוף שיתמכו בתהליך ההתמודדות וההחלמה. יש לזכור שהחיים עם הסרטן כרוכים לא פעם בתחושת בדידות וריחוק חברתי. חולים רבים אינם יכולים להמשיך בשגרת החיים, הפנאי והבילוי שהכירו, ואף חווים רתיעה של הסביבה ממגע פיזי עימם והתרחקות של אנשים מהמעגל הקרוב. כולנו זקוקים למגע נעים וחומל, וטיפולי המגע מעניקים זאת דרך היד האוהבת והאכפתית של מטפל או מטפלת, שמעבר לתועלות הפיזיות של הטיפול יכולים לעשות את ההבדל ברמה הרגשית, ובכך לחזק מאוד את משאבי ההתמודדות האישיים של החולה.

אז מהו שיאצו?

שיאצו הוא טיפול מגע יפני, המבוסס מבחינה רעיונית על פילוסופיית הרפואה הסינית הקדומה, לפיה בריאות היא מצב של הרמוניה. בהתאם לכך, השיאצו מתייחס לכל תופעות החיים באדם – הגופניות, הרוחניות והנפשיות – כהתגלמות של זרימת כוח החיים, הצ'י, בערוצים הנקראים מרידיאנים. מטרת הטיפול היא להשיג הרמוניה על ידי הסדרת זרימת הצ'י, ובכך לסייע למטופל לחוש הקלה במצבו. הסדרת זרימת הצ'י נעשית באמצעות לחיצות על נקודות המשפיעות על הצ'י באופן ספציפי, וגם על ידי מניפולציות של המרידיאנים באמצעות מתיחות ועיסוי.

במה יכול השיאצו לסייע לחולי סרטן?

מטרת הטיפול בשיאצו בחולי סרטן היא להציע דרך טיפולית לא פולשנית ולא תרופתית, שתאפשר הקלה בהשפעות הלוואי בכל שלבי המחלה, הטיפול והשיקום. הטיפול בסרטן כרוך לרוב בתופעות לוואי, המשליכות על התפקוד של המטופל ועל איכות חייו. מדובר בתופעות פיזיות, נפשיות, רוחניות ורגשיות, שמשפיעות משמעותית על שגרת החיים: החל מתשישות ועייפות כרוניות, דרך בחילות והקאות, הפרעות בעיכול, הפרעות שינה, כאב והגבלות בתנועה, ועד לדיכאון, חרדה ומצבים נפשיים נוספים. בחלק מהתופעות הללו אפשר לשלוט באמצעות תרופות, אבל במקרים רבים גם טיפולי שיאצו יכולים לסייע, וזאת ללא אותן תופעות בלתי רצויות שמלוות לא פעם את הטיפולים התרופתיים.

על אילו תופעות הקשורות לטיפול בסרטן יכול השיאצו להקל?

מניסיון קליני רב בשטח, מתגובות מטופלים וגם ממחקרים שנעשו בשנים האחרונות, נמצא כי שיאצו עשוי לשפר את איכות החיים של החולים בסרטן ולסייע בהקלה על כאב, בהתמודדות עם תשישות ובהפחתת דיכאון, חרדה ומתח. דוגמה אחת היא המקרה של ק', בת 73, שאובחנה עם סרטן לבלב והגיעה ליחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף בבילינסון שבעה שבועות אחרי הניתוח, כשהיא סובלת קשות מתופעות הלוואי לטיפול הכימי שקיבלה: תשישות מנטרלת, אינסומניה (נדודי שינה), בחילות, אובדן תיאבון ותנודות במצב הרוח. היא קיבלה טיפול ששילב רפואה סינית, דיקור וצמחי מרפא, יוגה ושיאצו. בשיאצו, ההתמקדות הייתה בהפגת התשישות, בהשבת היכולת לישון ובהקלה מהבחילות. בזכות הטיפול הצליחה ק' לסיים בהצלחה את הטיפול הכימי הקונבנציונאלי, חזרה להיות אם וסבתא פעילה והיא ממשיכה להיעזר ברפואה המשלימה לשיקומה המלא.

מקרה נוסף הוא זה של נ', בן 64, חולה בסרטן ריאות, שהגיע ליחידה כחודש אחרי כריתת הריאה השמאלית, בחיפוש אחר הקלה על תופעות הלוואי של הניתוח והכימותרפיה. נ' סבל מכאבים באזור הניתוח, קשיי נשימה, דיכאון, חרדה, אינסומניה, תשישות עזה, חוסר תיאבון ועצירות. ביחידה הוא קיבל טיפול משולב, כאשר טיפול השיאצו התמקד בהפגת הכאב באזור הניתוח, בהשבת טווח תנועה לכתף ולבית החזה, ובהקלה על תופעות התשישות, הפרעות השינה, העצירות, הדיכאון והחרדה. נ' נעזר בטיפול התומך בשיאצו וכיום הוא פעיל, עסוק בתחביביו ונהנה מימיו.

באיזה שלב של מחלת הסרטן מתאים לקבל טיפול שיאצו?

טיפולי מגע בכלל, וטיפול שיאצו בפרט, עשויים לעזור לחולי סרטן בכל גיל ובכל מצב: הן במקביל לקבלת טיפול קוראטיבי (מרפא) – ניתוחים, הקרנות, כימותרפיה, טיפול ביולוגי, אימונותרפיה ועוד, הן בשלבי החלמה, שיקום והתאוששות מהטיפולים, והן במצב שבו הטיפול בסרטן הוא פליאטיבי בלבד, כלומר נועד להקל על הסבל, לצמצם תסמינים ולאפשר איכות חיים במצב שבו המחלה מוגדרת כסופנית ואינה ניתנת לריפוי.

מה כולל טיפול השיאצו, ואיך בעצם הוא מתנהל?

שיאצו הוא למעשה אוסף של שיטות טיפול במגע, שצמחו ביפן על בסיס שילוב בין עקרונות הרפואה הסינית המסורתית לבין ידע מהרפואה המערבית המודרנית. אחת משיטות השיאצו המובילות היא האקופרסורה (acupressure) – לחיצה על נקודות האקופונקטורה, בדומה לדיקור במחטים סיניות אך ללא התערבות פולשנית. תוצאות מחקרים שונים הראו כי אקופרסורה היא גישה יעילה ובטוחה לטיפול במיגוון תסמינים בחולי סרטן. השיטה מבוססת על לחיצות, מתיחות, עיסוי והנעה במטרה להזרים דם ואנרגיה (זרימת הצ'י, לפי הרפואה הסינית) אל איברים שבהם יש בעיה פיזית, כאב או חוסר איזון אנרגטי.

השיאצו הוא טיפול אישי וכאמור לא פולשני, וכשהוא ניתן בידי מטפל מוסמך, כמו ביחידה בבילינסון, הוא בטוח לחלוטין מכל בחינה (גם במקרים של פיזור גרורתי). התהליך הטיפולי נפתח בשיחה ובתשאול של המטופל, בהתבוננות של המטפל ובהקשבה לקשיים האישיים הייחודיים של המטופל. הטיפול מתבצע כשהמטופל בלבוש מלא, והחוויה נעימה ונוסכת רוגע. כבר בעת הטיפול, מרבית המטופלים מרגישים שנשימתם קלה יותר ושגופם נעשה נינוח וחיוני. טיפול השיאצו מורכב מסדרה של מפגשים, בדרך כלל בתדירות של אחת לשבוע, המלווים את החולה לאורך הטיפול האונקולוגי, לצד הטיפול הרפואי במחלה ולא פעם גם לאחריו, במידת הצורך ובהתאם לרצונו של המטופל.

איזה ניסיון נצבר במרכז דוידוף בטיפולי שיאצו לחולי סרטן?

מטופלים רבים במרכז דוידוף לטיפול בסרטן (בי"ח בילינסון), שעברו טיפולי מגע ושיאצו כחלק מתוכנית הטיפול, מדווחים על הקלה משמעותית ואף מתארים זאת במילים "חזרתי לעצמי". גם אם מנגנון פעולת הטיפול אינו ברור לחלוטין ברמה המדעית, הרי שמניסיון שהולך ומצטבר בעולם ובישראל נראה שהטיפול משפיע באופן חיובי ביותר, לא רק בהקלה על מגוון רב של מיחושים אלא גם על השבת תחושת הסדר והשליטה לחייו של המטופל. 

ביחידה לרפואה משלימה במרכז דוידוף, השיאצו משולב ברוב המקרים יחד עם טיפול אינטגרטיבי​ שמתחיל תמיד במפגש עם רופא ובאבחון מדוקדק, וממשיך בתוכנית משולבת הכוללת טיפולי גוף-נפש, נטורופתיה, תוספי תזונה ושיטות טיפול אחרות. טיפולי השיאצו מבוקשים על ידי מרבית החולים, שכן הם מתאימים למתמודדים עם כל סוגי הסרטן, בכל שלב, וללא קשר לסוג הטיפול הקונבנציונלי שניתן למטופל. הטיפול מציב במרכז את המטופל ולא את המחלה, ומותאם אישית לכל אדם במטרה לסייע למטופל כאן ועכשיו.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל