ההתמודדות מול מחלת הסרטן היא חוויה משנת חיים, המשפיעה על החולה בהיבטים רבים: פיזית, תפקודית, רגשית ומנטאלית. חלק מההשפעות הללו הן קצרות טווח וחלקן נותרות לאורך שנים – בעת הטיפולים, אחרי הטיפולים, וגם בתקופת השיקום וההחלמה.
אחד הטיפולים שנמצאו כמסייעים מאוד לחולי סרטן בשלבים השונים של המחלה וההתמודדות עימה, הוא דיקור סיני (אקופונקטורה). זהו גם אחד הטיפולים המרכזיים ב"סל" הטיפולים המשלימים, המוצעים לחולי סרטן ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף. מדובר במגמה המועצמת בשנים האחרונות: הרפואה האינטגרטיבית מפלסת את דרכה אל ה"מיינסטרים", ומשלבת טיפולים סטנדרטיים של הרפואה המערבית יחד עם טיפולים משלימים לסוגיהם השונים – כטיפול משולב ותומך בצד הטיפול הקונבנציונלי כנגד הסרטן.
חלק גדול מהטיפולים המשלימים האלה מבוסס על עקרונות הרפואה הסינית המסורתית, ואחד הבולטים שבהם הוא הדיקור הסיני. כמו טיפולים נוספים מעולם הרפואה המשלימה – שיאצו, רפלקסולוגיה, צמחי מרפא, תוספי תזונה ועוד – גם הדיקור ניתן כטיפול משלים, ולא כתחליף לטיפולים הקונבנציונליים הניתנים לחולים, ביניהם כימותרפיה, הקרנות, טיפול תרופתי נגד כאבים, אימונותרפיה ועוד.
לחזק את מערכת החיסון
הדיקור הסיני מסייע בין היתר לטפל בכאבים כרוניים ומעודד את פעילות מערכת החיסון, ולפיכך עשוי לסייע לחולי סרטן – הן בהתמודדות עם מחלתם בשלביה השונים, והן עם תופעות פיזיות ונפשיות הקשורות בטיפולים האונקולוגיים. כאבים מתמשכים, חולשה, עייפות ובחילות, כמו גם אי הוודאות הכרוכה בניהול החיים לצד המחלה – כל אלה פוגעים לאורך זמן ביכולת התפקודית ובמצב הרוח. כתוצאה מכך, ההתמודדות עם הסרטן מלווה לא פעם בתחושת דחק (סטרס), שעלולה להפוך לחרדה ולדיכאון. לא במקרה, שכיחות הדיכאון באנשים עם כאב או סבל גופני מתמשך הינה פי שלושה מהממוצע באוכלוסייה.
אז מה עושה הדיקור הסיני? הוא מקל על כאבים, מרגיע סבל, בעל אפקט אנטי דלקתי, משיב את הגוף לאיזון הפנימי שלו ותורם לחיזוק מערכת החיסון. בכך הוא עשוי לסייע משמעותית בהקלה על חלק מתופעות הלוואי של הטיפולים בסרטן, ביניהם תשישות, כאבי ראש, עייפות ובחילות, ויחד עם זאת יכול לעזור בבלימת מצבי חרדה ודיכאון.
בשיטת הדיקור הסיני המטפל מחדיר מחטים דקות מאוד, חד פעמיות וסטריליות, אל נקודות מפתח שונות בגוף המטופל. הטיפול אינו כואב, אך יכול להיות מלווה בתחושת עקצוץ קלה במקום הדקירה. לפי הרפואה הסינית, כאב נוצר במקום שבו קיימת הפרעה לזרימה התקינה של ה"צ'י" (אנרגיית החיים) בערוצים הפנימיים בגופנו, הנקראים מרידיאנים. מכיוון שכל מרידיאן קשור לאיבר מסוים או למערכת כלשהי, בעיות באותו חלק של גופנו עשויות להיות מורגשות במרידיאן הקשור אליו. פעולתן של המחטים הדקיקות לאורך המרידיאנים מגרה סיבי עצב המצויים בשרירים, והגירוי שנוצר שולח מסר דרך חוט השדרה אל אזור ההיפותלמוס שבמוח. בתגובה, המוח משחרר חומרים כימיים טבעיים המסייעים לגוף להתמודד עם הפתולוגיות השונות. למעשה, הדיקור יוצר מעין אתחול, הגורם לגוף לבצע את פעילות הריפוי הטבעית שלו, באמצעות אותם חומרים טבעיים המגיעים ישירות אל האזור הבעייתי (למשל, אזור שכואב) ומסייעים לו להחלים.
טיפול ללא תופעות לוואי
מה שידעו חכמי סין העתיקה כבר לפני 2,500 שנה, זוכה בעשורים האחרונים להכרה רשמית של הממסד הרפואי ולהצלחה הולכת וגוברת בקרב המטופלים. הביקורות הטובות המגיעות מחולי סרטן המטופלים בדיקור סיני, מגובות גם במחקרים המוכיחים את יעילות השפעתו של הדיקור – בין השאר על תופעות שונות הכרוכות בהתמודדות עם מחלת הסרטן. המחטים הדקיקות אינן מחדירות לגוף תרופה כלשהי, ובכל זאת מצליחות לשכך כאב, לדכא דלקות, להניע את הגוף לתהליך התאוששות טבעי, ובאופן כללי לשפר את משאבי ההתמודדות הפיזיים והנפשיים – וכל זאת, באחוזי הצלחה גבוהים וללא תופעות הלוואי של הטיפול התרופתי המערבי.
ואכן, אחד מיתרונותיו של הטיפול בדיקור סיני הוא בהעדר תופעות לוואי, דבר המאפשר לעשות בו שימוש תדיר וממושך כמעט ללא הגבלה, להבדיל משימוש בתרופות קונבנציונליות. במצבי כאב כרוני המאפיינים מחלות סרטן שונות, משככי כאבים הניתנים למטופלים עלולים לגרום לאפקט של התרגלות ולצורך במינונים הולכים וגדלים. השימוש בתרופות אופיאטיות, לדוגמה, עלול לגרום לתופעות לוואי כמו טשטוש, בחילה, עייפות ועוד. דיקור סיני, לעומת זאת, נחשב לטיפול בטוח ביותר כשהוא ניתן, כמו ביחידה לרפואה משלימה בבילינסון, בידי מטפל מיומן. בניגוד לתרופות, הוא אינו מטפל רק בכאב אלא תורם לשיפור איכות החיים הכללית של חולים העוברים טיפולים לסרטן. זאת ועוד, הדיקור נמצא כבעל השפעה מרגיעה, המסייעת להשיב למטופל את תחושת השליטה והאיזון בחיים. אותם אנדורפינים טבעיים, שככל הנראה משתחררים במוח בשל גירוי המחטים, לא רק מאלחשים את הכאב אלא תורמים לתחושת רוגע כללי ומסייעים לשיפור איכות החיים לאורך זמן.
להחזיר את האיזון לגוף
אחת הדוגמאות ליעילותו של הדיקור הסיני היא בטיפול בתופעה הנקראת CIPN (נוירופתיה היקפית הנובעת מכימותרפיה). זוהי תופעת לוואי שכיחה, הנגרמת משימוש בתרופות כימותרפיות מסוימות. מדובר בפגיעה בעצבים הפריפריים, הגורמת לתסמינים קשים ולסבל רב למטופלים, עד כדי הגבלה או הפסקה של הטיפול הכימותרפי. התסמינים ממוקמים לרוב בכפות הידיים ו/או בכפות הרגליים וכוללים ירידה בתחושה, עקצוץ, כאב, רגישות לחום וקור, קושי בביצוע פעולות מוטוריות עדינות, ובמצבים קיצוניים גם קושי רב בהליכה עד כדי נכות. הסימפטומים האלו הם לעיתים בלתי הפיכים, ולרוב נמשכים זמן רב אחרי גמר הטיפולים. הרפואה הסינית מתארת את התופעה הזאת במונחים של פגיעה בזרימת הצ'י ודיסהרמוניה בין יין ויאנג – חוסר איזון בין שני הכוחות המרכזיים, ההפוכים והמשלימים, העומדים בבסיס הפילוסופיה של הרפואה הסינית.
במקרים רבים, הטיפול בדיקור מקל מאוד על המטופלים האלה, כפי שמראה הניסיון שנצבר ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף. דוגמה מייצגת היא מטופלת בת 76, עם סרטן השחלה, שעברה סדרת טיפולי כימותרפיה וסבלה מאוד מאותה פגיעה עצבית פריפרית. היא התלוננה על תחושת בעירה בכפות הרגליים, ותיארה זאת כ"מכות חשמל" שגרמו לה להתעורר בלילות בבהלה וכתוצאה מכך לסבול מנדודי שינה. כל מגע ברגליים גרם לה לזרמים ולכאבים, ולכך הצטרפה תחושת מאובנות בכריות כפות הרגליים. היא ניסתה טיפול קונבנציונלי אך נאלצה להפסיקו בשל תופעת לוואי, שכללו בעיקר עצירות קשה. הטיפול שניתן לה במרפאה האינטגרטיבית כלל דיקור סיני, יחד עם מרשם לצמחי מרפא ושילוב תרגילי פילאטיס לשיפור הפעילות המוטורית והיציבות. לאחר חודשיים של טיפולים נעלמו לגמרי הזרמים החשמליים ברגליה ובידיה של המטופלת, ו"מכות החשמל" ברגליים פסקו לחלוטין בלילה. הליכתה הפכה לבטוחה ויציבה יותר, והכאבים פחתו במידה ניכרת. תחושת המאובנות נותרה ללא שינוי, אך ככלל חוותה המטופלת שיפור משמעותי ודרמטי באיכות חייה.
הפחתה ברורה בתסמינים
דוגמה נוספת ליעילותו של הטיפול בדיקור סיני לחולי סרטן, היא בנשים המחלימות מסרטן השד. טיפול הורמונלי מקטין משמעותית את הסיכוי להישנות המחלה בנשים עם קולטנים חיוביים להורמונים ברקמת הגידול – ולמרות זאת, כשליש מהנשים המחלימות בוחרות להפסיק את השימוש בתרופות מצילות חיים אלו בשל תופעות הלוואי שלהן שכוללות, בין השאר, גלי חום קשים ותסמינים נוספים של גיל המעבר. גם כאן, נמצאה הרפואה הסינית כחלופה בטוחה ויעילה. מספר מחקרים הצביעו על ירידה משמעותית בשכיחות ובתדירות של גלי החום. באחד מהם, נבדקה אוכלוסייה של חולות סרטן שד שקיבלו טיפול הורמונלי. בקבוצת המחקר קיבלו המטופלות דיקור סיני שבועי, בעוד שבקבוצת הביקורת קיבלו הנשים תרופה אנטי דכאונית שידועה גם כמפחיתה גלי חום. בקבוצת הדיקור חוו הנשים הפחתה זהה לזו של התרופה בגלי החום, שנמשכה עד לשישה חודשים. הנשים דיווחו בנוסף על שיפור ברמת האנרגיה ובאיכות החיים בכלל, וכל זאת ללא תופעות לוואי כלשהן מהדיקור (נשים רבות שקיבלו את התרופה דיווחו על תופעות לוואי משמעותיות ובכלל זה דיכוי החשק המיני) . מחקרים נוספים תמכו בממצאים אלה ואף הראו הפחתה משמעותית משנית לדיקור הסיני בתסמיני גיל המעבר בטווח הקצר אצל מחלימות סרטן שד.
גם אם מחקרים לא מעטים מציגים באופן אמפירי את תועלות הדיקור הסיני לחולי סרטן, חשוב לציין כי לא ניתן למדוד את מלוא התועלות של הטיפול הזה בכלים המוכרים של המדע המערבי. נראה כי במהלך הטיפול בדיקור מופרשים אנדורפינים, ואזורים מסוימים במוח אף מראים תגובה מוחית כאשר מבצעים דיקור תחת סריקה במכשיר אם.אר.איי פונקציונלי – אבל הרפואה הסינית היא יותר מסך הממצאים של מחקרים כאלה ואחרים. מניסיון של יותר מאלפיים שנה, ומאין-ספור סיפורי הצלחה בקרב מטופלים, ברור שהיא מצליחה לגעת באופן מיטיב במנגנונים שונים, שפעולתם עדיין לא ניתנת לבירור מלא בכלי המחקר המערביים.
המטופל תמיד במרכז
כמו בטיפולים אחרים מתחום הרפואה המשלימה, גם הטיפול בדיקור סיני במרכז דוידוף מציב במרכז את המטופל ולא את המחלה. הטיפול ניתן לאחר אבחון אישי וכולל התאמה ייחודית למטופל, למחלתו ולקשיים שהוא מתאר בפני המטפל. כל טיפול מלווה בהקשבה עמוקה ובשיחה, כאשר המטפל והמטופל בוחנים יחד את השפעת הטיפול אל מול ההתמודדות האישית שלו בתקופת המחלה, הן ברמה הפיזית והן בהיבט הנפשי.
הניסיון שנצבר בצוות הרפואה האינטגרטיבית במרכז דוידוף, מראה כי חולי סרטן המטופלים בדיקור מפיקים לרוב ערך כפול מהטיפול: הן תמיכה בשיפור הבריאות לאורך הטיפולים הרפואיים בסרטן והן סיוע במאבק במחלה עצמה באמצעות חיזוק משאבי ההתמודדות הטבעיים של הגוף והנפש. השילוב בין טיפולי גוף-נפש, דיקור סיני, צמחי מרפא ותזונה, יוצר למעשה "אקלים" המסייע באופן רוחבי למכלול ההתמודדות של המטופל, גם אל מול המחלה עצמה וגם אל מול תופעות הלוואי של הטיפולים השונים.