לנשום לרווחה – זהו חלומו של כל חולה במחלת ריאה כרונית קשה.
בתקופת ההמתנה להשתלת ריאה, הציפייה לנשום לרווחה היא במשמעותה המילולית הפשוטה ביותר: לחזור שוב ליכולת הטבעית והבסיסית של כל אדם בריא, לנשום באופן עצמוני ותקין, ובכך לספק את מלוא החמצן הנדרש ללב ולכל מערכות הגוף.
לאחר השתלת הריאה, ועם הגמילה מהחמצן או מהמנשם, הרצון לנשום לרווחה כבר אינו מתייחס רק לשאיפת אוויר מלוא ריאות – אלא לתקווה לחזור מהר ככל האפשר לחיים נורמליים, לתפקוד עצמאי ולאיכות חיים טובה. תהליך השיקום שלאחר השתלת ריאות נועד להביא את המושתל למצב הטוב ביותר האפשרי, כך שיפיק את המיטב מאיכות חייו עם הריאה החדשה (או שתי הריאות החדשות).
גמילה מהנשמה ושיקום נשימתי – ללמוד לנשום מחדש
האשפוז לאחר השתלת ריאה מתחיל ביחידה לטיפול נמרץ ניתוחי לב-חזה, וממשיך במחלקה לניתוחי חזה. בימים שלאחר ההשתלה מתבצעות בדיקות רבות כדי לעקוב אחר קליטת הריאות החדשות, ניתן טיפול תרופתי לווריד – הן לשיכוך כאבים והן כנגד דחיית האיבר המושתל – ובמקביל מנסים לגמול את המושתל בהדרגה ממכשירי ההנשמה.
בשלב הראשון שלאחר הניתוח, המושתל נושם באמצעות חיבור למכונת הנשמה. אחרי ההתעוררות מההרדמה, ובמידה שהמושתל מסוגל לנשום עצמאית, יוסר צינור ההנשמה ובמקומו יחוברו לו משקפי חמצן. במרבית המקרים צינור ההנשמה יוסר תוך 24 שעות.
במקרה שהגמילה מההנשמה מתארכת מעל מספר ימים, נשקול לבצע פיום קנה (טרכאוסטומיה) – הליך שמסייע לנשימה דרך מכונת ההנשמה וגם מקדם את הגמילה מההנשמה. כאשר המטופל מסוגל לנשום באופן עצמוני, מסירים את הצינורית מהצוואר וחובשים את החתך.
כחלק מתהליך הגמילה, המושתל יעבור שיקום נשימתי – וגם שיקום מוטורי, הנדרש לאור השכיבה ממושכת וחולשת השרירים. צוות הפיזיותרפיה של מכון הריאות יבנה למושתל תוכנית שיקום אישית ויבצע אותה עימו.
מעקב רפואי וסיעודי צמוד: אתם בידיים טובות
צוות מכון הריאות והיחידה למושתלי ריאה מלווה את המושתל בבילינסון באופן יום-יומי לאורך האשפוז – החל מנוכחות רופא ריאות מהמכון בניתוח עצמו, ועד לשחרור מבית החולים. המעקב מתחיל כבר ביחידה, כשהמטופל עדיין מונשם, נמשך ליד מיטתו במחלקה, ולאחר מכן בביקורים במכון הריאות לאורך תקופת ההחלמה בבית ועד בכלל.
במהלך האשפוז, הרופאים שלנו מגיעים למחלקה ועובדים בשיתוף פעולה צמוד עם צוות מחלקת ניתוחי לב-חזה. הם עוברים יחד על בדיקות הדם, הטיפול התרופתי וצילומי החזה, משיבים לשאלות ומסייעים בהחלטות לקראת שחרור.
העין שלנו תמיד פקוחה כדי לגלות בזמן האם מתפתח זיהום חיידקי או האם יש סימנים לדחיית השתל, במטרה לתת את הטיפול המהיר והמדויק ביותר.
האתגרים הרפואיים העיקריים לאחר הניתוח
האתגר החשוב ביותר הוא ניטור של תפקוד הריאות – כלומר לוודא שהריאה החדשה עובדת היטב, ולזהות כל סימן לדחיית השתל בשלב מוקדם ככל האפשר. במקביל לכך יש להגן על הגוף מזיהומים, העלולים להתרחש בעקבות דיכוי מערכת החיסון. לכן, מושתל הריאה נמצא במעקב צמוד לאורך כל האשפוז.
הטיפול התרופתי הנוגד את דחיית השתל יינתן מייד לאחר ההשתלה. הרופאים יעקבו באופן הדוק אחר התסמינים השונים, אחר תופעות הלוואי של התרופות והשפעותיהן על מצב המושתל, יקחו בדיקות דם – ובהתאם לכל המידע הנאסף יבצעו את ההתאמות הנדרשות, הן בשילוב התרופות נוגדות הדחייה והן במינון שלהן, עד למציאת ההרכב המיטבי עבורך.
טיפול בכאב לאחר השתלת ריאות
הכאבים שלאחר ניתוח ההשתלה הם בעיקר באזור החתך הניתוחי בבית החזה. כדי להפיג את הכאב יינתן לך טיפול משכך כאב לווריד. ניהול הכאב חשוב לא רק לאיכות החיים של המושתל אלא גם כמרכיב חשוב בהחלמה. שליטה בכאב חשובה כדי לאפשר שיעול ופינוי הפרשות יעיל לאחר הניתוח, על מנת לאפשר אוורור מיטבי של הריאות החדשות.
במקרה של תופעות לוואי לטיפול משכך הכאב (בחילות, הקאות, גרודים, ישנוניות ועוד) יש ליידע בכך את הצוות המטפל. התרופות משככות הכאב במינון הגבוה יינתנו רק למשך ימים ספורים שלאחר הניתוח, ולפיכך לא יגרמו להתמכרות ואין צורך לחשוש מפיתוח תלות בהן. בהמשך, ולאורך ההחלמה בבית, יינתנו משככי הכאב בטיפול פומי (כדורים לבליעה) בהתאם למינון שיוחלט על ידי הרופא. במפגשי המעקב בבית החולים ייבדק המינון ויוחלט האם לשנותו וכיצד. ניהול הכאב הוא משימה משותפת עבורך ועבור הצוות – יחד נגיע לשביל הזהב, שיקנה לך איכות חיים טובה במינימום תופעות לוואי.
שיקום בעזרת פיזיותרפיה נשימתית
לפני השחרור הביתה, תוכן תוכנית תרגול בבית על ידי צוות מכון הפיזיותרפיה בבי החולים, שמטרתה לחזק את השרירים והסבולת ולהחזיר את גופך לתפקוד עצמאי. התוכנית תכלול תרגילים לביצוע בבית וכן הגעה למכון השיקום בבילינסון בחודשים הראשונים של תקופת ההחלמה, בתדירות שתיקבע על ידי הצוות. במקביל לכך יינתנו לך תרגולי פיזיותרפיה נשימתית, שיסייעו בשיפור הנשימה ותפקודי הריאות. לרוב, התרגול מתבצע פעמיים ביום באופן עצמאי, ויחד עם הפיזיותרפיסטית הנשימתית פעם או פעמיים בשבוע. התדירות עשויה להשתנות בהתאם למצבך, השימוש בתרופות, יכולת ניידותך ועוד.
צוות הפיזיותרפיה הנשימתית בבילינסון עובד בצמוד למכון הריאות ולמחלקת המושתלים, ומלווה את המושתלים על מנת להשיג שיפור קבוע ומתמשך במצבם. חשוב לזכור שהפיזיותרפיה הנשימתית היא אחד האמצעים המרכזיים המסייעים לחזרה לשגרת חיים נורמלית של חיי משפחה ועבודה. קראו כאן עוד על הפיזיותרפיה הנשימתית למושתלי ריאה ועל פעילות גופנית אחרי ההשתלה.
שיקום תזונתי לאחר השתלת ריאות
מייד לאחר ניתוח ההשתלה, ייתכן שתידרש הזנה לטווח קצר באמצעות צינורית הזנה (זונדה), על מנת לוודא שגופך מקבל את כל המרכיבים התזונתיים הדרושים להתאוששות. עם התקדמות ההחלמה, הזנה זו תצומצם ויתאפשר לך להתחיל לשתות ולאכול בהדרגה באופן עצמאי. לעיתים, לאחר פיום קנה או חיבור מתמשך למכונת הנשמה, יהיה קושי בבליעה. במקרה זו תבוצע הערכה על ידי קלינאית תקשורת לפני המעבר לאכילה ושתייה דרך הפה.
לאחר ניתוח ההשתלה, יש חשיבות רבה למעקב ולליווי התזונתי. הגוף עדיין חלש וסובל מאיבוד מסת שריר, כך שתזונה מבוקרת היא קריטית להחלמה ולהתאוששות. צוות התזונאים של היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון יעמוד לרשותך בהתאמת תוכנית אישית ובמענה לכל שאלה.
שיקום נפשי-מנטלי – הסתגלות לחיים החדשים
האתגרים שלאחר השתלת ריאות אינם קשורים רק להחלמה הפיזית אלא גם למצב הנפשי. לעיתים יש קושי בהסתגלות לאורח החיים החדש, לתלות בתרופות נוגדות דחייה ולפער שבין הציפיות לבין קצב ההחלמה האישי עד לחזרה לשגרת חיים נורמלית.
בהתמודדות לאחר ההשתלה, חשוב להיות סבלנים ורגועים ולשמור על מצב רוח אופטימי. מחשבות שליליות עלולות להוביל לדיכאון או חרדה ולפגוע במהלך התקין של ההחלמה. בכל חשש למצב כזה חשוב לפנות לעזרה של איש מקצוע בתחום בריאות הנפש.
חשוב לזכור כמה עובדות:
- ההחלמה יכולה לקחת זמן – כל אחד מחלים בקצב שלו.
- לעיתים קשה להיגמל מחמצן והנשמה, ויש לגלות אורך רוח.
- המצב החדש דורש התנהלות כמו במחלה כרונית, כולל זהירות רבה ושגרת תרופות.
- סטרס ולחץ פוגעים בהתאוששות, בעוד שתקווה ורוגע מקדמים החלמה.
גם בהיבט הנפשי, צוות מכון הריאות ויחידת המושתלים בבילינסון עומד לרשותך עם כל הידע, הניסיון והרצון לסייע לך ולמשפחה בתקופה מאתגרת זו. העובדת הסוציאלית שלנו תשמח לשוחח איתך ועם המשפחה, ולהפנות אתכם להמשך טיפול במידת הצורך.
אנו כאן לצדך ולצד משפחתך, לאורך כל הדרך – כדי לעשות כל שניתן על מנת שתוכלו לחזור לשגרה חיים בריאה ומהנה.