השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > פעילות גופנית לאחר השתלת ריאות: האימונים שיגנו על הריאה החדשה וישמרו על בריאותך
הצג עוד

פעילות גופנית לאחר השתלת ריאות: האימונים שיגנו על הריאה החדשה וישמרו על בריאותך

פעילות גופנית היא בריאה תמיד – ולאחר ניתוח להשתלת ריאות, היא חשובה ביותר להתאוששות ולחזרה לחיים רגילים. אילו תרגילים ואימונים חשוב לבצע, איך משתתפים באימון שיקומי מהבית דרך הזום, כיצד הספורט יכול לסייע להחלמה, וממה בכל זאת צריך להיזהר?

  • מאת:
  • ישראלה וייס: פיזיותרפיסטית ופיזיולוגית של המאמץ, אחראית שיקום ריאות בבית החולים בילינסון
פעילות גופנית לאחר השתלת ריאות

מזל טוב! עברת השתלת ריאה, וזהו צעד מרגש בדרך לפרק חדש בחיים – חיים טובים בהרבה ממה שהכרת מאז שחלית. החיים עכשיו שונים לגמרי: הרבה בדיקות, הרבה תרופות, וגוף שמגיב אחרת מבעבר. לקראת השחרור הביתה, צוות בית החולים צייד אותך בהמלצות רבות בתחומים שכוללים רפואה ותזונה, וכמובן שגם הזכיר את חשיבות הפעילות הגופנית לשיפור מצבך והתחזקותך. אחרי ניתוח כה מורכב, ותקופה שבה היית חלש ותשוש, לא פשוט לפתוח דף חדש ולהתחיל להתאמן – אבל, מסתבר שזהו אחד הדברים החשובים שיעזרו לשמור על הריאה החדשה והיקרה שלך, ויעשו את ההבדל בין התקופה שלפני הניתוח לבין החיים לאחר ההשתלה. כמובן שאנו מדברים על פעילות גופנית מותאמת לרמת היכולות ומנוטרת על ידי אנשי מקצוע, שילוו אותך לאורך כל הדרך.

ספורט אחרי השתלת ריאות: ערך פיזי ומנטאלי

סיבולת לב-ריאה, צריכת חמצן מרבית, תרגילי כוח במאמץ – אפשר להבין מדוע מושגי עולם הכושר נשמעים רחוקים מאוד עבור מושתל הריאות, שיצא זה עתה מבית החולים. המצב הגופני עדיין ירוד, הגוף זקוק למנוחה ולהתאוששות מהדרמה של ההשתלה, ואך טבעי שקיימים חששות ועולות שאלות לגבי תגובת השתל לכל מאמץ שהוא. ועדיין, חשוב לומר בבירור: פעילות גופנית אירובית חשובה לכל חולי הריאות, אולם עבור מושתלי ריאה היא קריטית עוד יותר על מנת להתאושש היטב, לשמור על מצבה התקין של הריאה המושתלת ולחזק את הבריאות לאורך זמן.

פעילות גופנית אירובית, הנעשית באופן מבוקר ובהתאם לתוכנית שיקום, יכולה לחולל נפלאות למצבו ולהרגשתו של מושתל הריאה. היא תעודד רמת לחץ דם נורמלי במנוחה, תסייע לשמור על רמת הסוכר הנורמלית בדם, תפחית את קוצר הנשימה המתרחש מכל מאמץ, תסייע בשמירה על משקל תקין ותתרום לחיזוק הלב. חשובה לא פחות היא ההשפעה הנפשית והמנטאלית של הפעילות. ספורט משחרר אנדורפינים, תורם למצב רוח טוב ולרווחה הכללית שלנו. למטופלים המתאוששים מהליך מורכב כמו השתלת ריאה, הפעילות הגופנית מסייעת להרגיש חסונים יותר ושווים לחבריהם הבריאים.

פעילות גופנית ככלי להתמודדות מול מחלות רקע

פעילות גופנית סדירה ומבוקרת, אירובית באופיה, יכולה לשפר את איכות החיים לאחר ההשתלה במובנים נוספים. נמצא, כי פעילות כזאת מסייעת כנגד מחלות רקע קיימות, ולעיתים גם במצבי חולי נוספים העלולים לפרוץ כתופעת לוואי לתרופות השונות שיש ליטול לאחר השתלת ריאות. מחלות חדשות, או כאלה שהמטופל סבל מהן קודם להשתלה, עשויות לקבל מפנה חיובי בעקבות פעילות גופנית. זה נכון לגבי סוכרת, ירידה או עלייה בלחץ הדם, הפרעות קצב לבביות, נפיחות של הרגליים ועוד. אצל חולי ריאות ומושתלי ריאה, פעילות גופנית קבועה הוכחה כמאריכת חיים, כמסייעת במניעת סיבוכים ובהפחתה של סיבוכי מחלות הרקע, ובשורה התחתונה – כגורם המשפר את איכות חייו של המטופל.

השאלה היא, איך עושים זאת? עבור האדם המחלים מהשתלת ריאה, מדובר באתגר לא פשוט. מטבע הדברים, מרבית המושתלים לא קיימו פעילות גופנית לאורך זמן רב, או ביצעו פעילות גופנית קלה בלבד בשל מצבם הגופני. בעת ההמתנה הארוכה להשתלה, כשתפקוד הריאות דועך בהדרגה, מידרדרות גם יכולתו הפיזית ואיכות חייו של המטופל, ובמרבית המקרים, רמת הפעילות הגופנית שהוא מבצע היא מועטה מאוד.

לאחר ביצוע ההשתלה המיוחלת, המצב הגופני משתפר בהדרגה אולם קצב ההתאוששות וההחלמה תלוי בגורמים רבים. על חלק מגורמי ההתאוששות אין המטופל יכול לשלוט – לדוגמה, תרופות ותופעות הלוואי שלהן, זיהומים או סיבוכים שלאחר הניתוח – אולם על גורמים אחרים, כמו המצב הגופני והתזונתי, ניתן בהחלט להשפיע לטובה באמצעות הקפדה על אורח חיים בריא. קצב ההחלמה ואיכות החיים של המושתל יכולים להיות יותר טובים משמעותית בזכות אורח חיים בריא, הכולל בעיקר תזונה נכונה ואימון גופני. אז איך חוזרים לפעילות גופנית ומסגלים שגרת ספורט בריאה, ובעיקר זהירה ומותאמת למצב החדש?

למרות הקושי, להתאמן גם בתקופה שלפני ההשתלה

רופאי הריאות והפיזיותרפיסטים במכון הריאות בבילינסון ממליצים על ביצוע פעילות גופנית כבר בתקופה שלפני ההשתלה, כדי להתגבר על החולשה הפיזית שגורמת מחלת הריאות הקשה – אם זה אמפיזמה, סי.או.פי.די, סיסטיק פיברוזיס, ברונכיאקטזיס או מחלות אחרות.
פעילות גופנית זו יכולה לשפר את מצב הנשימה, להוריד במעט את רמת קוצר הנשימה, להגדיל את זרימת הדם ואת יכולת התנועה – וכך להכין את הגוף ולחזקו עד כמה שאפשר לפני הניתוח הגדול ותקופת האשפוז וההתאוששות. מחקרים מוכיחים שככל שהמטופל יגיע לניתוח במצב טוב וחזק יותר, כך סיכויי הישרדותו מהתהליך עצמו גבוהים יותר וזמן ההתאוששות מהתהליך יתקצר. הפעילות הגופנית עד ההשתלה נעשית בהנחיה והדרכה של הפיזיותרפיסט והיא כוללת עבודת כוח שרירים, גמישות ותנועת המפרקים ואימון אירובי לפי היכולת, לעיתים בתמיכת חמצן. בכך משמרים את המטופל במצב האופטימלי והכשיר ביותר לעבור את ההשתלה ולאפשר התאוששות מהירה לאחריה.

אחרי השתלת הריאה: מתחילים בתוכנית מבוקרת

מייד לאחר השתלת הריאה, ובמקביל להערכה הרפואית, מתבצעת גם הערכה של הפיזיותרפיסט במטרה להתחיל בשיקום. כבר ביחידה לטיפול נמרץ, בימים הראשונים שלאחר ההשתלה, ילמדו הפיזיותרפיסטים את מושתל הריאה כיצד לבצע תרגילי נשימה ויבנו לו תוכנית לפעילות גופנית משקמת. השיקום יחל מצעדים קטנים, כמו לרדת מהמיטה, להתיישב על כורסה, להצליח לקום ממנה, לצעוד למרחקים הגדלים כל יום ולתרגל עלייה וירידה במדרגות. סביר שהפעילות תהיה כרוכה בתחילה בכאבים, ולכן הצוות הסיעודי יהיה נוכח בפעילות ויסייע לשלוט ברמת הכאב בזמן הפעילות. הליווי הפיזיותרפיסטי יימשך גם לאחר השחרור מטיפול נמרץ להמשך התאוששות במחלקה, וישים דגש על הליכה ועל פעילות גופנית לשיפור הנשימה, כוח השרירים והעצמאות התפקודית.

מתי אפשר לחזור לפעילות ספורט נמרצת יותר?

לפעילות גופנית נמרצת יותר אפשר וחשוב לחזור בהדרגה לאחר השחרור מבית החולים  וההתאוששות הראשונית מהאשפוז. חשוב להתמיד בה, כמובן לאחר התייעצות עם הרופא ובתמיכה וליווי של פיזיותרפיסט המיומן בעבודה עם מושתלי ריאות. ההמלצה להתחיל בשיקום ריאות תלויה במצב המטופל ובניידות שלו. פעילות גופנית זו מתחילה במקביל לחזרה לשגרת חיים מלאה. בחלק מהמקרים הפעילות הגופנית מתחילה במסגרת הביתית בעזרת היחידה להמשך טיפול של קופות החולים, ויש להתחיל בה בצורה מתונה, כאשר עצימותה עולה אט-אט לפי סרגל מאמצים מדורג ומותאם למטופל.

כאשר יכולת התנועה גדלה, יכול המושתל לחזור לפעילות יום-יומית מלאה ללא צורך בהפסקות וללא התמודדות עם קוצר נשימה. מכון שיקום הריאות בבילינסון עומד לרשות מושתלי הריאות כדי להדריכם בביצוע הפעילות הגופנית שתיטיב עם מצבם לאורך זמן. אם וכאשר המטופל מתחיל לעשות פעילות גופנית באופן עצמאי, מומלץ לבחור בפעילות גופנית שאוהבים לבצע, כדי להקל על ההתמדה לאורך זמן, ותמיד טוב לעשותה עם חבר, בן זוג או בקבוצה.

שיקום הריאות – להגדיל את ניצולת החמצן

שיקום ריאות הוא אימון מנוטר ומדויק, שמטרתו לשפר את ניצולת החמצן של הריאות. ניצולת חמצן היא מדד שקל להסבירו על דרך הסיפור. בואו נדמיין שני אחים תאומים זהים: אחד מהם בריא לגמרי, איש מחשבים שאינו אוהב ספורט ומכורח תפקידו מנהל אורח חיים יושבני. אחיו, לעומתו, מאוד אוהב ספורט ומבצע פעילות גופנית סדירה ועצימה – אבל לרוע המזל חלה במחלת ריאות קשה ונאלץ לעבור כריתה של ריאה אחת. האח הפעיל, מייד לאחר ההחלמה מהניתוח, חזר לאורח חיים פעיל וספורטיבי. אם נציב את שני האחים הללו על קו זינוק דמיוני בתחרות ריצה או עליית מדרגות, מי ינצח?

התשובה אולי מפתיעה, אבל מדויקת: האח הבריא בעל שתי הריאות יגיע לקוצר נשימה הרבה לפני האח עם הריאה האחת. ההבדל בין שני האחים הוא לא רק בנפחי האוויר שנכנסים לריאות. האח עם הריאה האחת יכניס אומנם פחות אוויר מאיש המחשבים, אך יש הבדל משמעותי לטובתו במדד ניצולת החמצן שלו, ולכן יוכל לעלות יותר מדרגות או ללכת יותר מהר ויותר הרבה מאחיו.

מדד ניצולת החמצן הוא כלי המודד לא את כמות האוויר שאדם מכניס לריאותיו, אלא את יכולתו של האדם להשתמש באותה כמות חמצן ולהפוך אותה לאנרגיה שתאפשר לו פעילות רבה יותר. שיקום ריאות, אם כך, מורכב מתוכניות שונות של פעילות גופנית מנוטרת, שמטרתן לאתגר את המטופל כך שגופו יעשה את השינוי הפיזיולוגי הנדרש כדי שיהיה שיפור במדד ניצולת החמצן. שיפור במדד זה מתאים הן למטופלים עם ריאות טובות ולאחר השתלה, והן למטופלים החולים במחלת ריאות שמצב ריאותיהם פחות טוב. שתי האוכלוסיות הללו יוכלו למקסם ולנצל את מרבית החמצן שכן נכנס לריאות, להפוך אותו לאנרגיה ובכך להגביר את עצימות הפעילות ואת יכולת התנועה שלהם ובמקביל להפחית את קוצר הנשימה במאמץ.

אימון מנוטר במסגרת שיקום ריאות חשוב לא רק לשיפור ניצולת החמצן: לרוב הוא גם גורם
לפינוי הליחה (במידה שיש צורך בכך), מאפשר חיזוק שרירים ושיווי משקל, כולל תרגילים ל"פתיחת" בית החזה, מוריד ומשפר את כל גורמי הסיכון שנלווים לתרופות ובכך תורם מאוד לאיכות החיים של המטופל.

פעילות גופנית סדירה שווה החלמה מהירה יותר

את הפעילות הגופנית מושתל הריאות אמור לבצע בתדירות יום-יומית, כאשר העצימות צריכה לעלות באופן הדרגתי ומתון לפי המצב הבריאותי והפיזי ובהתאם למעקב הרפואי. התוכנית תורכב מפעילות אירובית לשיפור סיבולת לב-ריאה, יחד עם תרגילי התנגדות לשיפור הכוח השרירי. תוכנית האימונים תינתן על ידי הפיזיותרפיסט וצריכה כמובן להתאים למטופל וצרכיו.

בשיקום ריאות, הפיזיותרפיסטים יפעילו את המטופלים באימונים אירוביים ותרגילי כוח שונים. מרכיבי הפעילות זהים בכל המקרים, אך העצימות וסוג הפעילות ישתנו בהתאם להעדפות המטופל וליכולתו הפיזית. הפעילות הגופנית הינה הכרחית, חשובה וצריכה להיעשות, אך אסור שתיתפס כ"עונש" או כ"מטלה". חשוב מאוד שהאימונים לא יהוו מעמסה קשה מדי ויתבצעו באופן הכי מתגמל ונעים שאפשר. רק הבנה והכרה בחשיבות הפעילות הגופנית, כעוזרת לשמר את הבריאות ואת איכות החיים החדשה עם הריאה המושתלת, יאפשרו למטופל לסגל חשיבה חיובית כלפיה. שורת המפתח היא שפחות חשוב מה עושים, העיקר הוא – לעשות!

השיפור באיכות חייו של מושתל, המבצע פעילות גופנית באופן סדיר, יבוא לידי ביטוי בתחילה ביכולת לבצע פעולות בסיסיות, כגון רחצה בעמידה באופן עצמאי או הליכה בבית ללא תמיכה של אביזרי עזר. בהמשך יתבטא השיפור ביכולת ליהנות מחוויות רגילות של כל אדם בריא כמו נסיעה לחופשה בחו"ל, טיולים בחיק הטבע, עלייה על הרים או על מגדלים רבי מדרגות, וביצוע פעילות ספורטיבית מהנה יחד עם חברים או בני משפחה.

תוכנית אימונים – האם עדיף לבד או בקבוצה?

לפחות בשנה הראשונה שלאחר השתלת הריאה, חשוב לבצע פעילות גופנית על בסיס תוכנית מסודרת ומותאמת – כזאת שנבנתה על ידי הפיזיותרפיסט המטפל ולוקחת בחשבון את המצב הבריאותי, מחלות הרקע, המגבלות וקצב ההחלמה. למתאמנים רבים, בעיקר כאלה שלא עסקו בספורט בתקופה שלפני המחלה וההשתלה, קל יותר להתמיד באמצעות הצטרפות לקבוצה המבצעת פעילות משותפת, כמו ביחידת שיקום ריאות במכון הריאות בבילינסון. במכון הפועל בבית החולים יש מעטפת מלאה של תמיכה, כאשר בנוסף לפיזיותרפיסט המטפל קיימת גם השגחה של רופאים ואחיות.

בנוסף, ניתן לאט-לאט "להתרחק" מההשגחה הצמודה ולהצטרף לקבוצת אימון רגילה של ספורט חובבים – קבוצת רכיבה על אופניים, מועדון ריצה, קבוצת שחייה וכדומה. לקבוצה יש כוח רב ביכולת לגרום למתאמן להתמיד וליהנות מהפעילות, בעיקר בשל השילוב שבין ספורט וחוויה חברתית. עם זאת, בקבוצת אימון חשוב לדבוק בתוכנית האישית ולהיזהר מפעילות מוגזמת, הנובעת מתחרותיות פנימית בין חברי הקבוצה או מהתלהבות יתר. זהו טיפ החשוב לכל מתאמן, ודאי וודאי לכזה המחלים מהשתלת ריאות.
כדאי לדעת שגם בבית החולים בילינסון מתקיימות קבוצות של פעילות גופנית למושתלי ריאות בחדר כושר ייעודי, בהדרכת פיזיותרפיסטים מיומנים בהפעלת מטופלים אלה.

ומה אם אין כוח וחשק לצאת מהבית אל מכון השיקום?

בעקבות שנת הקורונה למד העולם כולו לעשות דברים רבים גם מרחוק, באמצעים  הדיגיטליים השונים. שיקום ריאות לא נשאר מאחור: פעילות גופנית במסגרת ביתית ניתנת כיום על ידי צוות שיקום ריאות של מכון הריאות בבילינסון גם בצורה מקוונת, באמצעות מפגשים מרחוק במערכת הזום. אז גם אם חשים חולשה וחוסר יכולת לבצע מאמץ של יציאה מהבית, כדאי לנצל את המשאב שמציע בית החולים – אימון מקוון דרך הזום, כי כמו שאמרנו: תמיד עדיף לעשות, אפילו מעט, מאשר לא לעשות כלל.

שיקום ריאות בבילינסון: ליווי ותמיכה לכל אורך הדרך

לסיכום, כל המומחים תמימי דעים שהיתרונות של פעילות גופנית סדירה עבור מושתל הריאה הם רבים מאוד. פעילות נכונה תשפיע לטובה על מערכות רבות בגוף ועל תחומים רבים בחיי המושתל, בתפקודו ובאיכות חייו. לכן, שירותי הפיזיותרפיה למושתלי הריאה בבילינסון כוללים פיזיותרפיה ושיקום ריאות לאורך כל שלבי הטיפול – לפני ההשתלה, בהתמודדות עם מחלת ריאות כרונית ובהבאת המטופל להשתלה במצב הטוב ביותר האפשרי, מייד לאחר הניתוח, בתקופת ההתאוששות באשפוז ובהמשך בשיקום הנעשה במכון הריאות של בית החולים. אנו בבילינסון, אנשי צוות הפיזיותרפיה הנשימתית ושיקום הריאות, ערוכים לסייע בכל צורך ולהעניק את הליווי והתמיכה הנדרשים בדרך לחיים החדשים עם הריאה החדשה.

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל