השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > הבדיקות שיקבעו את התאמתך להשתלת ריאה
הצג עוד

הבדיקות שיקבעו את התאמתך להשתלת ריאה

אנו מקווים שמחלת הריאות שלך תתייצב, ושלא יעלה הצורך בהשתלה – אבל אם יוחלט שהשתלת ריאה (או שתיים) היא המהלך הנכון עבורך, נזמן אותך לסדרת בדיקות רפואיות במכון הריאות כדי לבצע הערכה מקיפה ולבדוק את התאמתך לניתוח ההשתלה על כל היבטיו. עושים סדר ברשימת הבדיקות

  • מאת:
  • ד"ר אסנת שטרייכמן,
  • מומחית ברפואה פנימית ובמחלות ריאה, מנהלת שירות השתלת ריאות בבית חולים בילינסון
הבדיקות שיקבעו את התאמתך להשתלת ריאה

אם הגעת למצב של הערכה לקראת השתלת ריאות, משמעות הדבר היא שמחלת הריאות כבר מלווה אותך מזה זמן. להערכה להשתלה מופנים חולי ריאות עם מחלת ריאות כרונית וקשה, המצויה בהחמרה ואינה מגיבה היטב לטיפול תרופתי. אלו הם מטופלים שאיכות חייהם נפגמה מאוד בשל הידרדרות המחלה ושחייהם מצויים בסכנה – וייתכן שהשתלת ריאה (או צמד ריאות, לפי החלטת הצוות המטפל) הינו הפתרון המתאים עבורם.

כדי לברר את התאמתך להשתלת ריאה נזמין אותך למכון הריאות בבילינסון, לצורך סדרה של בדיקות ומפגשי הכנה. הרשימה שלפניך מסכמת את הבדיקות שיהיה עליך לעבור במסגרת ההערכה שנעשית לקראת ההשתלה. חלק מהבדיקות הללו הן בדיקות חובה, שלא ניתן לוותר עליהן שכן הן מספקות לנו תמונה חשובה ביותר של חומרת מחלתך, בעיות נוספות (קיימות או סמויות) ומצב בריאותך הכללי לפני ניתוח ההשתלה. סדרה נוספת של בדיקות כוללת בדיקות מומלצות, שהרופא המטפל במכון הריאות יפנה אותך לביצוען במידת הצורך. כחלק מההערכה נבדוק גם את הצורך בביצוע חיסונים, ונקיים עימך מפגשי הכנה בכלל זה לצורך הערכה ותמיכה פסיכוסוציאלית.

בדיקות חובה לפני השתלת ריאות

• יבוצעו באופן סטנדרטי בכל המועמדים להשתלת ריאות

תפקודי ריאה מלאים, כולל נפחים ודיפוזיה

בדיקה זו מהווה מדד בסיסי למעקב אחר חומרתה של מחלת ריאות כרונית. בדיקת תפקודי ריאות מלאה כוללת בדיקות ספירומטריה, נפחים ודיפוזיה. לשם כך נזמן אותך אל המעבדה לתפקודי ריאה בבילינסון – מעבדה גדולה ומובילה בישראל בתחום זה. בבדיקה נמדוד את נפח האוויר שביכולתך לשאוף ולנשוף – מדד שישקף את חומרת מחלתך ויאפשר לנו לוודא שהשתלת ריאה אכן נדרשת לשיפור מצבך.
סביר שבדיקה זו תיעשה בהמשך עוד כמה פעמים עד להשתלה, שכן באמצעותה אנו יכולים לעקוב אחר המצב התפקודי של ריאותיך. זהו לא רק פרמטר חשוב לשקלול חומרתה של מחלת הריאות שלך, אלא גם אחד הגורמים המשפיעים על ה"ניקוד" שיוענק לך ושיקבע את מיקומך ברשימת ההמתנה, המנוהלת במרכז ההשתלות הארצי.

מבחן הליכה שש דקות

זוהי בדיקה פשוטה ויעילה להערכת יכולת המאמץ שלך – לפי המרחק שביכולתך ללכת במשך שש דקות, בצעידה על גבי משטח ישר. לפני ההליכה ובסיומה נבדוק גם את אחוז ריווי החמצן הדם (ה"סטורציה"), המסייע להערכת חומרת המחלה וכמות החמצן הנזקקת במאמצים.

CT חזה

צילום CT של בית החזה, שנבקשך לבצע, יספק לנו תמונה ברורה של ריאותיך – הערכה של המחלה הריאתית וחומרתה, וכן שלילה של תהליכים תופסי מקום כדוגמת התפתחות של גידול סרטני.

אקו לב כולל הערכה של לחץ ריאתי

בדיקת אקו לב (אקוקרדיוגרפיה) היא סקירת אולטרסאונד של הלב, המעניקה תמונה נעה של שריר הלב ושל מצב החדרים והמסתמים. בדיקת אקו לב מהווה מדד להערכת תפקוד הלב. היא מסייעת לוודא את יכולתו של הלב לעמוד בהשתלה, ויכולה גם לספק לנו הערכה של הלחץ בעורקי הריאה. תוצאות בדיקת הלחץ הריאתי מהוות חלק מההערכה של חומרת  מחלת הריאות.

בדיקות דם

בדיקות דם מקיפות שיכללו ספירת דם, ביוכימיה של הדם כולל תפקודי כבד וכליה, אלקטרוליטים מורחב (סידן, מגנזיום ועוד), תפקודי תריס וליפידים (שומנים בדם), חלבון CRP, סוג דם, בדיקת סיווג רקמות, בדיקת דם להערכת נוגדנים למחלות ויראליות –CMV, EBV, HCV, VZV, Syphilis Toxoplasmosis והרפס, בדיקה לשלילת HIV, בדיקת PSA (הקשור לערמונית).  
בדיקות דם רחבות אלו יאפשרו לנו להעריך את תפקודם של איברים אחרים בגופך (כמו כבד וכליות) על מנת לשלול את קיומה של בעיה אחרת, שיש לקחת בחשבון לפני ההשתלה.
בדיקות הנוגדנים למחלות ויראליות נועדו לבירור הסטטוס הוויראלי שלך, דבר שיסייע לנו בקבלת החלטות בהמשך לגבי טיפול מונע כנגד זיהומים, שיידרש לאחר ההשתלה.

מיפוי ריאות

בדיקה זו מספקת תמונת מצב של זרימת הדם לכל ריאה, מאפשרת לנו לדעת איזו משתי הריאות חולה יותר, ועוזרת בתכנון הניתוח ובקבלת החלטות. המידע שיתקבל ממיפוי הריאות יסייע לנו לבחור איזו ריאה להשתיל, במקרה של השתלת ריאה בודדת – ובאיזה צד להתחיל בניתוח כאשר התכנון הוא השתלת של שתי ריאות יחד.

צנתור לבבי

צנתור לב ימני יתבצע בכל המועמדים להשתלה, וצנתור לב שמאלי אצל מועמדים ומועמדות להשתלה מעל גיל 40. מטרת הצנתור הימני לבצע הערכה של הלחץ הריאתי. מדדים אלו חשובים הן לצורך קבלת חלק מההחלטות הקשורות למהלך הניתוח, והן מבחינת הניקוד שיינתן לך ברשימת ההמתנה במרכז ההשתלות. 
צנתור לב שמאלי נועד לברר אם הינך בסיכון למחלת לב איסכמית. במידה שמחלה כזאת מתגלית, ויש חסימה כלשהי באחד מכלי הדם, חשוב שנדע זאת לפני שהלב יעמוד בעומס ניכר בעת ההשתלה. הצנתור האבחוני מאפשר לנו להבין אם קיימת בעיה כלשהי, והאם נדרש להתערב בה לפני ביצוע ההשתלה.

הערכה פסיכוסוציאלית

כמו בכל אירוע גדול ומשנה-חיים אחר, בכדי לעבור את התהליך בהצלחה יש צורך בתמיכה מהסביבה. מדובר בעיקר במלווה שיסייע בהגעה לביקורים, במתן התרופות ומעקב אחר לקיחתן, בשהייה משותפת בימים הראשונים לאחר השחרור מבית החולים, ועוד.
לכן, חלק מההערכה להשתלה כוללת פגישה של העובדת הסוציאלית עם גורמי התמיכה – למתן הסבר על התהליך, משמעותו והשלכותיו על הסביבה הקרובה, ועל החלק שלהם בליווי ובסיוע להצלחת ההשתלה.

בדיקות מומלצות לפני השתלות ריאות

• יבוצעו בהתאם לצורך ולפי הערכת רופא ריאות

בדיקת בריום

בדיקת דימות הכוללת בליעה של תמיסת מלחי בריום, לשיקוף של דרכי העיכול – לצורך ביצוע הערכה של ריפלוקס (החזר ושטי), זאת לאור הקשר הקיים בין מחלות ריאה כרוניות לריפלוקס קיבתי-ושטי.

דופלר קרוטידים ודופלר ורידי רגליים

בדיקות אולטרסאונד של עורקי הצוואר ושל ורידי הרגליים (דו-צדדי) במטופלים עם גורמי סיכון לטרשת עורקים.

קולונוסקופיה

בדיקת סקר כחלק מהבדיקות המומלצות לכלל האוכלוסייה מעל גיל 50; נועדה לשלול את קיומו של סרטן המעי הגס.

צפיפות עצם

בדיקה להערכה של אוסטיאופורוזיס שמאפשרת לנו לזהות מראש אם הינך בסיכון, ובמקרה שכן – לתת לך טיפול עוד לפני ההשתלה במטרה למנוע התפתחות של שברים פתולוגיים במהלך חייך העתידיים עם הריאה המושתלת.

ממוגרפיה

בדיקת סקר כחלק מהבדיקות המומלצות לכלל אוכלוסיית הנשים, כדי לשלול קיום של סרטן השד.

בדיקת צוואר הרחם PAP

בדיקת סקר כחלק מהבדיקות המומלצות לכלל אוכלוסיית הנשים, כדי לשלול קיום של סרטן צוואר הרחם.

בדיקת רופא שיניים

הגיינת פה ירודה, דלקות חניכיים ובעיות שיניים מהווים קרקע פורייה עבור חיידקים, מה עוד שמערכת זו מחוברת לריאות ישירות דרך קנה הנשימה. חשיבות הבדיקה היא לאפשר לך לעבור טיפולי שיניים נדרשים לפני ההשתלה, לשפר את הגיינת הפה החשובה למניעת חשיפה לזיהומים לאחר ההשתלה, ולשמר אותה לאורך זמן.

חיסונים לפני השתלות ריאות

חיסונים שיבוצעו על פי הצורך לפי הערכת הרופא המטפל:

  • הפטיטיס (דלקת כבד).
  • פנאומוקוק (חיידק הגורם לדלקת ריאות ולדלקת קרום המוח).
  • שפעת.
  • קורונה (מנה שלישית או חיסון נוסף על פי ההתוויות שיהיו קיימות באותה עת).

משמעות התהליך המקדים

אנו מקווים שמחלת הריאות שלך תתייצב, ושלא יעלה הצורך בהשתלת ריאה או ריאות.
אם וכאשר יוחלט על מועמדותך להשתלה, ונזמין אותך לתהליך מקדים כדי לוודא את התאמתך לתהליך, נבקש לקבל מענה לשתי שאלות מרכזיות.

  • האם השתלת ריאות מתאימה לך, ועשויה לשפר את מצבך?
  • האם גופך יוכל לעמוד בהשתלה מבחינת מצבו הפיזי הכללי?

בצד הבדיקות שפירטנו כאן, חלק חשוב בתהליך המקדים הזה הוא מתן כל ההסברים לך ולמשפחתך הקרובה: מהי המשמעות של השתלת ריאות, מהן ההשלכות ואיך עתידים להיראות החיים עם ריאה מושתלת. לכן, בנוסף לקיום הבדיקות הרפואיות, נזמן אותך לסדרת מפגשים עם אנשי מקצוע שונים בצוות מכון הריאות בבילינסון. מפגשים אלה חשובים להיכרות הדדית בינינו ולמתן מענה על שאלות רבות שבוודאי יעלו. במהלכם יתקיימו פגישות היכרות בינך לבין מתאמת ההשתלות והמנתח, עובדת סוציאלית מצוות המכון תפגוש בך לשיחה, ויתקיימו מפגשי הערכה ותיאום ציפיות עם רופא ריאות ואנשי צוות נוספים מהיחידה בהתאם לצורך.

צוות מכון הריאות ומערך ההשתלות בבילינסון מאחל לך בריאות והצלחה רבה בתהליך – אנו לרשותך ואיתך, לאורך כל הדרך!

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל