בילינסון הוא בית החולים החלוץ בישראל והיחיד המבצע השתלות מעי במבוגרים. השתלה של מעי דק היא ניתוח מורכב הדורש מיומנות רבה מצד המנתח וליווי צמוד מצד גורמים רבים לאחריו.
מורכבות השתלת מעי
השתלת מעי היא פעולה רפואית נדירה המתבצעת במרכזים רפואיים בודדים בעולם. זו פעולה מורכבת הכרוכה בתקופה ארוכה ומאתגרת של ציפייה לקליטת השתל, כאשר סיכויי הקליטה פחותים בהשוואה להשתלות אחרות. בשל כך, ההשתלה מוצעת בעיקר לחולים שעבורם ההשתלה היא המוצא היחיד להצלת חייהם.
שדרוג היכולות הטכנולוגיות ותרופות חדישות לדחיית השתל מאפשרים לנו להציע השתלת מעי לחולים שבמשך שנים לא היה עבורם פתרון. בעבר קבוצת חולים זו היתה תלויה בהזנה תוך ורידית על מנת לשרוד. כיום, בבילינסון הולכים בעקבות מרכזים מובילים בעולם כגוןJackson Memorial במיאמי, ארה"ב, ומצליחים להגיע לתוצאות טובות ולהציע תקווה לחולים שעבורם השתלת המעי היא הפתרון היחיד.
הסיבות להשתלת מעי
- מעי קצר עקב ניתוחים בעבר (כריתות מעי חוזרות או סיבוכים ניתוחיים)
- מומים מולדים של המעי
תהליך הניתוח
ראשית, יש לאתר תורם מתאים: אדם צעיר מתחת לגיל 40, בעל מבנה פיזי קטן וללא מחלות רקע.
במהלך הניתוח משיקים את כלי הדם המספקים דם למעי המושתל (עורק ווריד ) וכן את המעי המושתל למערכת העיכול של המקבל.
לאחר הניתוח, המושתל מאושפז במחלקה לטיפול נמרץ לתקופה של מספר שבעות ונמצא במעקב צמוד של רופאים, משתילים וגסטרואנטרולוגים, המבצעים מדי כמה ימים בדיקה במטרה לוודא שהגוף אינו דוחה את המעי המושתל. בהדרגה מתחיל המושתל לאכול מזון עד למצב בו גופו מראה סימנים ליכולת עיכול מלאה של מזון מוצק.
אחוזי הצלחה בהשתלת מעי
אחוזי הצלחה להשתלות מעי עומדים על כ-80-85% לשנה הראשונה ועל 60% ל5 שנים.
החיים לאחר השתלת מעי
לאחר הניתוח החולים מאושפזים בטיפול נמרץ לתקופה של בערך עשרה ימים. בתקופה זאת גומלים את החולים ממכונת הנשמה ומתחילים הזנה של המעי המושתל בכלכלה מפורקת ומוודאים ספיגה של המעי המושתל. במהלך הניתוח מבצעים פיום (סטומה) של המעי הדק דרכו מבצעים איליאוסקופיה (בדיקת קולונוסקופיה של המעי הדק) על מנת לבצע ביופסיות כדי לאבחן דחיות.
תדירות הבדיקות לאחר הניתוח: הבדיקות מבוצעות כל יומיים – שלושה ובהמשך התדירות פוחתת.
המעקב לאחר ההשתלה: מעקב צמוד ותכוף ומבוצע לפחות אחת לשבוע במשך חודשיים מיום השיחרור ובהמשך השנה הראשונה תדירות הביקורים הולכת ופוחתת.
לאחר ההשתלה החולה מתחיל לאכול אוכל דרך הפה לאט ובצורה הדרגתית במקביל להזנה תוך ורידית. בדרך כלל לאחר 3 חודשים כ-80% מהמטופלים נגמלים מהזנה תוך ורידית.
הסיכונים בניתוח ההשתלה
הסיכונים בניתוח זהים לניתוחי בטן גדולים וביניהם ניתן למנות דלקת ריאות, דלקת בדרכי השתן וסיבוכים ייחודיים לניתוח כגון פגיעה באספקת הדם למעי המושתל ודחייה של מעי המושתל על ידי הגוף.
ד"ר אביתר נשר, מנהל מחלקת השתלות איברים, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין
• ד"ר אביתר נשר הוא מנהל מחלקת השתלות בבילינסון