השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > החלמה והתאוששות מניתוח השתלת כבד
הצג עוד

החלמה והתאוששות מניתוח השתלת כבד

למה עליך לצפות לאחר השתלת כבד? מה חשוב לדעת על ההתאוששות ותקופת ההחלמה ומה ניתן לעשות כדי להקל על הכאבים. כל מה שצריך לדעת על אורח החיים של מושתל כבד

החלמה והתאוששות מניתוח השתלת כבד

השתלת הכבד היא שיא בחייהם של מטופלים הממתינים לה, לעיתים חודשים ואפילו שנים ארוכות. אבל הניתוח עצמו הוא לא סיומו של התהליך. אחרי ההתאוששות בבית החולים והשחרור ממנו מתחילה תקופת התאוששות בבית והיא מורכבת לא פחות. אנחנו בבילינסון ממשיכים ללוות אותך גם בשלב ההחלמה. אנחנו יודעים שעד עכשיו הייתם שרויים בחרדות ומתח לקראת הניתוח וכעת אתם עשויים להרגיש שסוף סוף אפשר לחזור לחיים רגילים. לפחות בתקופה הראשונה אתם תגלו שאתם צריכים להשקיע מאמץ ומשאבים בהחלמה אך לאחר מכן תוכלו לחזור לאט לאט לחיים וליהנות מהם. הרופאים, האחיות, הדיאטנית, הפיזיותרפיסט וכל הצוות בבילינסון עומדים לרשותכם ולכולנו מטרה אחת – שתחזרו לחיים ושתהיה לכם איכות חיים.

אז הנה כמה דברים שאתם צריכים לדעת על ההחלמה, תקופת ההתאוששות ואורח החיים שתצטרכו לאמץ כמושתלי כבד:

ראשית, מטופל שעבר השתלת כבד מוגדר לאחר ניתוח ההשתלה כחולה במחלה כרונית וככזה הוא אמור להיות מטופל ברמה יומיומית בתרופות, להקפיד על אורח חיים תזונתי, פעילות גופנית ולעיתים גם להיעזר בליווי פסיכולוגי.
כל היבט כזה דורש הרבה תשומת לב. למשל, ההיבט התרופתי – כל מטופל מקבל כמות גדולה של תרופות. האחות המלווה מדריכה כיצד לקחת כל תרופה (באיזה שעה של היום, לפני או אחרי ארוחה וכן הלאה) וכיצד לזכור לקחת. חשיבות התרופות היא עצומה כי ביכולתן לשמור על האיבר המושתל יקר הערך ולהאריך את חייך.

יתרה מכך: היענות חלקית לטיפול התרופתי המותאם למושתלים מהווה כיום את אחת הסיבות המרכזיות לדחיית שתל.

כמה זמן נמשכת ההתאוששות וההחלמה מהשתלת כבד?

ההתאוששות מניתוח השתלת הכבד היא מורכבת, פיזית ונפשית. ההחלמה מהניתוח תימשך בדרך כלל כ-6 שבועות לאחר ההשתלה. בתקופה זו אסור לבצע פעילות גופנית מאומצת. עד שהפצע הניתוח יחלים יש לנהוג בזהירות רבה ומותר רק ללכת וגם אז, בהליכה מתונה. מאחר וחלק מהתרופות עשויות לגרום לתופעות לוואי כמו נמנום, רצוי גם לא לנהוג בשבועות הראשונים לאחר הניתוח ולחזור לנהוג ברכב רק לאחר אישור הרופא.

משך תקופת ההחלמה משתנה מאדם לאדם אך על פי המידע הרב שנצבר בבילינסון במרכז ההשתלות המוביל את התחום בישראל בממוצע ההתאוששות נמשכת כחצי שנה. לאחר תקופה זו מטופלים מדווחים שהחלו לחזור לשגרת חייהם, לעבודה וכדומה.

החלמה לאחר השחרור מהמחלקה

סוף סוף את/ה חוזרים הביתה לאחר הניתוח והאישפוז הממושך. זהו רגע מרגש בדרך לחיים החדשים שלך. כדי לשמור על עצמך ועל בריאות, יש כמה כללי התנהגות שיהיה עליכם להקפיד עליהם ואותם נפרט כאן. בנוסף, עליכם להכיר תופעות שונות היכולות להעיד על סימנים מוקדמים של דחייה או בעיה אחרת הקשורה בהשתלה. במקרה של בעיה רפואית או כל שאלה אחרת שיש לך, צוות המרפאה, המחלקה ומתאמת המושתלים עומדים לרשותך בכל האמצעים 24/7. 

ניטור חום

בכל פעם שאת/ה מרגיש/ה צמרמורת, חולשה, חום, או כאב – יש לבדוק את החום מפני שחום גבוה עלול להיות סימן אזהרה ראשון לזיהום או לדחייה. אם החום שנמדד הוא מעל ל-38 מעלות עליך ליצור קשר מיידית עם צוות מחלקת השתלות. שימו לב: אסור לקחת תרופות ללא אישור הרופא המטפל. ניתן עם זאת, לקחת תרופות להורדת החום.

ניטור לחץ דם ודופק

אצל חלק מהחולים יתפתח יתר לחץ דם כתוצאה מהטיפול התרופתי. לפני השחרור תקבלו הדרכה מהאחות כיצד למדוד לחץ דם ודופק. עליך להצטייד במכשיר לחץ דם (אפשר לרכוש או להשאיל) וחשוב להכיר את ערכי לחץ הדם והדופק  ה"רגילים" שלך, כך שבמקרה של שינוי תוכלו להודיע על כך לצוות מחלקת השתלות.

לחולים שמקבלים תרופות להורדת לחץ הדם, אנחנו ממליצים לעקוב אחרי ערכי לחץ הדם במשך מספר ימים לפני הביקורת במרפאה כדי לבצע, לפי הצורך, שינויים בטיפול.

טיפול בפצע הניתוח

חשוב לשמור על ניקיון אזור פצע הניתוח ע"י רחצה בסבון, רצוי סבון אנטיפסטי.  אם מתפתח שינוי כלשהו באיזור הצלקת כגון אודם מקומי, נפיחות או הפרשה עליך לדווח על כך מיידית לצוות הרפואי של המרפאה או המחלקה.

שמירה על היגיינה אישית

שמירה על ההיגיינה האישית חשובה כדי לסייע בהפחתת הסיכון לזיהום. עליך להקפיד על ניקיון הגוף, השיניים והמזון. יש להתקלח לפחות פעם ביום ומומלץ להשתמש בסבון אנטיספטי.

חובה להקפיד על רחיצת ידיים לפני האוכל כי רחיצת ידיים היא האמצעי היעיל ביותר למניעת הדבקה מזיהומים.

עליך להשתמש במברשת שיניים רכה בכדי למנוע פגיעה בחניכיים. צחצוח שיניים נכון שומר על הפה מזיהומים ומונע דלקת חניכיים. מומלץ לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה ולשטוף את הפה עם חומר אנטיספטי. מומלץ לבקר אצל רופא שיניים בכל שישה חודשים לבדיקה שגרתית. במידה ויש צורך בטיפול שיניים יש לקחת אנטיביוטיקה לפני הטיפול.

טיפול בעור ובשיער

הטיפול בתרופות עלול לגרום להופעת פצעונים בפנים ובאזור הגב והכתפיים. אם מופיעים פצעונים מסוג זה מומלץ לרחוץ את האזורים עם מים וסבון, לשטוף היטב ולנגב בזהירות. אסור למרוח מייק-אפ על עור הפנים אם יש פצעים. מומלץ להתייעץ עם רופא עור או עם צוות המחלקה. עוד כדאי לדעת ששיער שברירי ונשירת שיער הן תופעות לוואי שכיחות של  הטיפול בסטרואידים.

הקפדה על חשיפה לשמש

חולים שעברו השתלה, נמצאים בסיכון גבוה יותר להתפתחות סרטן העור בשל חוסר היכולת של מערכת החיסון להגן מפני הנזק הנגרם על ידי הקרניים האולטרא-סגולות החודרות לעור. כלומר, חשיפה מופרזת לשמש מסוכנת לכל אחד ואחת אבל הקרניים האולטרה-סגוליות שקיימות באור השמש ואחראיות להזדקנות מוקדמת של העור ולהתפתחות סרטן העור, הן מסוכנות פי כמה עבור מושתלי כבד.

אבל זה לא אומר שיש להימנע לגמרי מהשמש אלא להגן על העור באמצעות מספר כללים:

  • להימנע מחשיפה לשמש בשעות השיא (משעה 10:00 בבוקר עד 16:00)
  • לחבוש כובע ולמרוח מקדם הגנה גבוה עם חומרים מסנני קרינה באיכות טובה בכל חשיפה לשמש, גם בנסיעה ברכב וגם במשרד כשיושבים ליד חלון.
  • ללבוש חולצה עם שרוולים ארוכים כאשר אתה בחוץ ביום שמש.
  • אם יש לך שומות בעור מומלץ להיבדק במקרה של שינוי בצבע השומה או אם גבולותיה נעשים בלתי סדירים, בכדי לשלול אבחנה של התמרה ממארת של גידולים שפירים אלו.

המעקב הרפואי הנדרש לאחר ניתוח השתלת כבד

כמושתל הכבד תזכה למעקב רפואי צמוד מאוד בשבועות הראשונים לאחר הניתוח, הן בבית החולים בתקופת ההתאוששות הראשונית, הן בשחרור מבית החולים אשר כולל הסברים והדרכה מקיפה מטעם האחיות בבית החולים ובמרכז ההשתלה והן לאחר השחרור.
בתקופה הראשונה בבית המעקב שלך יכלול בדיקות דם שבועיות, בדיקות רפואיות של הכירורג והערכות בנוגע להתאמת התרופות.
חשוב לזכור שהמעקב הרפואי מתחיל אמנם בבית החולים בתקופת הניתוח אבל הוא יימשך גם הרבה אחריו ולמעשה – לאורך כל חייך. 


שינויים באורח חיים לאחר החלמה מהשתלת כבד

עוד בבית החולים תוכל להיוועץ הן בדיאטנית קלינית והן בפיזיותרפיסט מומחה לגבי אורח החיים הבריא המומלץ אשר ישמר את תוצאות הניתוח באופן המיטבי ביותר.
השמירה על אורח החיים התזונתי והפיזי-גופני היא חשובה מאוד, כי התזונה הנכונה שומרת על המטופל מפני היווצרות מחלות חדשות כגון סוכרת ואילו הפעילות הגופנית משפרת את התפקוד הפיזי היומיומי.

לסיכום, ההחלמה מהניתוח היא מורכבת ויש לה היבטים רבים שתיארנו בכתבה זו. כולנו במחלקת ההשתלות בבילינסון מאחלים לך החלמה מהירה ובריאות טובה ועומדים לשירותך.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל