השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > הריון ולידה לאחר השתלת כבד
הצג עוד

הריון ולידה לאחר השתלת כבד

עשרות נשים מושתלות טופלו בבילינסון במהלך הריונן ועד הלידה המרגשת. פרופ' הדר, מנהל היחידה לרפואת האם והעובר בבילינסון: "הריון לאחר השתלה הוא אתגר, אבל בזכות הניסיון שלנו כמרכז השתלות שמומחה בטיפול בהריונות מורכבים אנחנו יודעים לספר על הצלחות ורגעי אושר".

  • מאת:
  • פרופ' ערן הדר,
  • מנהל היחידה לרפואת האם והעובר, בית חולים לנשים, בילינסון

​את לאחר השתלת כבד ורוצה להרות? אספנו עבורך את המידע הראשוני והחשוב לפיו תוכלי לקבל החלטות לקראת התקופה המרגשת של חייך. אנחנו מזמינים אותך להגיע אלינו, להתייעץ עם מומחי ההריונות המורכבים, מומחים מובילים בתחומם שחתומים על הישגים פורצי דרך. בבילינסון תוכלי להתייעץ עם מומחי הכבד שלנו שעובדים יד ביד בשיתוף פעולה מלא עם מחלקת רפואת האם והעובר. כולנו כאן כדי לעזור לך לקבל החלטה נבונה, מושכלת אשר נשענת על הניסיון האדיר שלנו. יחד נשמח לצאת איתך לדרך משותפת.

הניסיון שלנו והמחקרים כולם מצביעים על כך שאי ספיקת כבד גורמת לירידה בפוריות האישה, הן בתקופת המחלה עצמה (ובייחוד כשהמחלה סוערת) והן בתקופה אחרי ההשתלה, בעיקר בגלל התרופות נוגדות הדחייה. אבל כשאת מטופלת בידיים הטובות ביותר – אפשר להתגבר על קשיים רבים. יש לנו גם בשורה מרגיעה בשבילך: הירידה בפוריות היא זמנית ובכל מקרה, היא איננה מאוד משמעותית עד כדי אי פריון.

מהם האתגרים של טיפול מחלקת רפואת אם עובר במושתלות כבד?

הריון לאחר השתלת כבד הוא הריון בסיכון והוא בהחלט הריון מאתגר, שכרוך בשיעור גבוה יותר של סיבוכים לאימא ולעובר. בהריון זה יש אתגרים רציניים לאם, לעובר ולכבד המושתל וביניהם: שמירת השתל לאורך כל ההריון ללא דחייה, התמודדות עם תרופות נוגדות דחייה במקביל להתפתחות העובר בבטן האם, החשש מלידה מוקדמת, רעלת הריון על סוגיה ועוד.
הריון זה דורש שילוב של מעקב הריון משולב בשיתוף הרופאים המשתילים במחלקת ההשתלות ועם צוות מכון הכבד. במסגרת המעקב אנחנו עוקבים אחרי כל מרכיבי ההריון השגרתיים של כל אישה בהריון אבל שמים דגש מיוחד על זיהוי מוקדם של כל הסיבוכים האפשריים.
אנחנו עובדים בצמוד עם מכון הכבד שתפקידו לעקוב אחרי תפקוד הכבד המושתל על מנת לוודא שאין דחייה של הכבד המושתל במהלך ההיריון, שתפקוד של הכבד תקין ושאין זיהומים נלווים. מכון הכבד גם משנה על פי הצורך את התרופות נוגדות הדחייה שנוטלת המטופלת. התרופות עצמן, יש לציין, אינן גורמות למומים לעובר והן בטוחות לשימוש בהריון אך מעצם היותן תרופות מדכאות חיסון הן מעלות את הסיכון לסיבוכים שקשורים למערכת חיסונית חלשה.

מתי מומלץ להיכנס להריון לאחר השתלת כבד?

ההמלצה היא לאחר שנה אחת לפחות (המחמירים, אגב, יאמרו שנתיים) כאשר במהלך הזמן הזה נבדק התפקוד של הכבד המושתל והוא תקין ויציב, גם מינון תרופות נוגדות הדחייה הוא יציב ואין סיבוכים נלווים כגון זיהומים, לחץ דם גבוה ועוד.
כל אלה נבדקים היטב משום שיש חשש מאירוע דחייה של הכבד. רק כעבור שנה רצופה של יציבות החשש הזה יורד וכך ניתן להרות בבטחה תוך כדי הקטנת הסיכון לדחיית השתל והקטנת הסיבוכים בהריון.


האם מושתלת הכבד תיחשב תמיד כהריון בסיכון? ומה הם הסיכונים באופן כללי?

כן, המושתלת תחשב בכל מצב כהריון בסיכון. הסיבוכים העיקריים הם: דחיית הכבד המושתל, זיהומים שונים בכבד ובכלל, הפלות ותמותה עוברית תוך רחמית, סיבוכי לחץ דם בהריון - רעלת הריון על כל סוגיה ועל ספקטרום החומרה שלה (הן בעצם שכיחות קיומה של הרעלת והן מבחינת רעלת בדרגת חומרה קשה), לידה מוקדמת וסוכרת הריון.

ישנה חשיבות רבה לרציפות המעקב המולטי-דיסיפלינרי לאורך כל הדרך לפני הכניסה להריון, במעקב ההריון כאמור וכמובן לתקופה הקריטית שמגיעה מיד לאחר הלידה. תקופה זו היא תקופה של שינויים הורמונליים ופיזיולוגיים הדורשת מעקב הדוק וצמוד, איזון מחודש של הטיפול התרופתי והחזרה של המטופלת למצב הטרום הריוני.


האם מושתלת כבד יכולה ללדת בלידה טבעית רגילה?

כן, המושתלת בהחלט יכולה ללדת בלידה טבעית רגילה, אם כי לאור הסיבוכים האמורים לעיל, יש סיכוי יותר גבוה ללידה בניתוח קיסרי דחוף או אלקטיבי. חלק מהסיבוכים הם עובר שלא גדל או לידה מוקדמת (כאשר העובר במצג עכוז) ולכן נעדיף לבצע ניתוח. אצל חלק מהמטופלות הניתוח הוא לא הכרח רפואי אבל הן נוטות יותר לניתוח בגלל האפשרות לתכנן ולשלוט בו יחסית.


מה קורה במידה והמושתלת זקוקה לטיפולי פוריות?

אין מניעה לבצע טיפולי פוריות לאישה שהיא מושתלת כבד, תחת התנאים של יציבות השתל והמטופלת בשנה לאחר ההשתלה. במחלקתנו טיפלנו בנשים שנזקקו לטיפולי פוריות.
פרופ' ערן הדר​ משתף בסיפור מרגש של מושתלת כבד צעירה בה טיפל. המושתלת, בשנות השלושים המוקדמות לחייה, המתינה להשתלת כבד ובינתיים החלה בתהליך פונדקאות. נמצא עבורה תורם והיא עברה את הניתוח בהצלחה. שנה לאחר הניתוח כשמצבה יציב, היא מנסה כעת להיכנס להריון ספונטני.
המקרה המפורסם ביותר שייך למטופלת שעברה השתלת כבד תוך כדי ההריון. הכבד של המטופלת, עולא עמאר שמה, קרס בשבוע ה-23 להריונה. היא נכנסה לרשימת ההשתלות עם אי ספיקת כבד חמורה ותוך זמן קצר הידרדר מצבה והיא הגיעה לראש הרשימה. מאחר ולא היה כבד זמין עבורה בישראל, היא הוטסה לצרפת לצורך השתלה מיידית. 16 שעות לאחר הגעתה לצרפת היא איבדה את ההכרה והייתה בסכנת חיים. סוף טוב – הכל טוב. ההשתלה עברה בהצלחה ועולא הפכה לאחת מבין 20 נשים בעולם שעברו השתלת כבד בזמן ההריון. עם שובה לישראל היא אושפזה בבילינסון ולבסוף ילדה בשעה טובה בניתוח קיסרי.

 

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל