השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > המעקב הרפואי והבדיקות לאחר השתלת כבד
הצג עוד

המעקב הרפואי והבדיקות לאחר השתלת כבד

לאחר ההשתלה יש חשיבות עליונה למעקב רפואי הדוק הכולל בדיקות שונות. הכנו לכם מדריך מפורט עם בדיקות המעקב שיש לבצע לאחר ההשתלה, מתי יש לבצע אותן ועל מה להקפיד לאורך הדרך

  • מאת:
  • יעל חריף, אחות אחראית, מכון הכבד בילינסון
המעקב הרפואי והבדיקות לאחר השתלת כבד

ניתוח השתלת הכבד הוא שיאו של תהליך מורכב שכלל על פי רוב תקופת המתנה וטיפולים מתאימים. כעת, מגיעה תקופת ההחלמה בה יהיה עליך לבצע בדיקות מעקב שונות על מנת לשמור הן על תפקוד השתל והן על בריאותך הכללית.
כדי להקל על חיי המושתלים שנכנסים לתקופה עמוסה פיזית ונפשית בחייהם, בבילינסון מבצעים את בדיקות המעקב במכון הכבד על ידי הצוות הרב תחומי שמלווה את המטופל באופן צמוד ומסור. הצוות כולל את המומחים המובילים בישראל בתחום ההשתלות כולל דיאטניות, פסיכולוגית, פיזיותרפיסטים ועובדות סוציאליות. מטרת הצוות המיומן היא אחת – למקסם את סיכויי השרידות של השתל, להאריך ככל שניתן את חיי המושתל ובאיכות מיטבית.
המעקב הרפואי הוא תהליך רציף שמתחיל מייד לאחר השתלת הכבד ונמשך לאחר  השחרור ממחלקת ההשתלות ולמעשה, לכל החיים. בבילינסון מתבצע גם מעקב אחרי מושתלים מכל הארץ ומחו"ל. חשוב לציין שכל מטופל במכון הכבד בבילינסון מקבל חוברת מיוחדת שהפקנו בנושא עם המידע המעודכן ביותר על סמך הניסיון האדיר של המכון המוביל את התחום בישראל, תוכל לקבל אותה פיזית או לעיין בה כאן.

תדירות וסוג הבדיקות הרפואיות

בשלב הראשון המעקב כולל בדיקות דם להערכת קליטת ותפקוד השתל, בדיקה ואיזון רמות התרופות נגד דחיית השתל ותרופות לשיפור בריאות ומניעת תחלואה. 
כמטופל מכון הכבד, תוזמן למעקב אחת לשבוע בחודש הראשון. בחודש השני – אחת לשבועיים. מהחודש השלישי תוזמן בין פעם אחת לחודשיים לבין פעם אחת לחצי שנה (כל מטופל בהתאם לנתונים שלו). גם הטיפול וגם תדירות המעקב מותאמים לך אישית, בהתאם לערכים ולמדדים שהתקבלו בבדיקות השונות שתעבור.
מעקב רפואי של אחיות מומחיות בתחום ההשתלות
מרכיב ייחודי בבילינסון שלדעתנו הוא חשוב ביותר הוא העובדה שהמעקב הרפואי מתבצע ע"י אחיות מומחיות בתחום ההשתלות, כולן ותיקות ומנוסות בטיפול באוכלוסיית המושתלים. לאחיות ניסיון אדיר בהדרכה לחזרה לחיים מלאים המותאמים לכל שלב ושלב של החלמה לאחר ההשתלה.
הצלחת הטיפול תלויה בשיתוף פעולה מרבי של כל המעורבים: שלך המטופל, של המשפחה התומכת ושל סגל המרפאה.
האחיות במכון הכבד הן החוליה המקשרת לכל בעיה המתעוררת לאחר ההשתלה, האחיות מתאימות לך באופן אישי את אופן נטילת תרופות וביצוע טיפולים, מדריכות לגבי היגיינה אישית וחזרה לחיים.
אתה מוזמן להיות איתן בקשר ולהתייעץ במידה ויש צורך בהסבר נוסף על המלצות שניתנו לך על ידי רופא המטפל במכון או כל רופא אחר, במידה ומתעוררות שאלות לגבי התאמה בטיפול תרופתי או טיפול אחר שניתן על ידי הרופאים השונים. חשוב לנו שתדע, אנחנו כאן בשבילך בכל עת, נכונים לעזור בכל שתצטרך.
האחיות שלנו אף מונחות לתת דגש מיוחד לאיתור ומניעת סיבוכים מטבוליים ובראשם השמנת יתר, סוכרת, שומנים בדם, יתר לחץ דם ולמניעה וגילוי מוקדם של ממאירות.

הבדיקות הרפואיות הנדרשות

לפגישות המעקב עם האחות מומלץ ביותר להביא את כל התרופות או לפחות את הרשימה מסודרת (כרטיס המעקב שמקבל כל מטופל).
בשלושת החודשים הראשונים לאחר ההשתלה, אנחנו ממליצים לבדוק את רמת התרופה למניעת דחיית שתל בעת הביקור בבילינסון. הרמה חייבת להימדד 12 שעות אחרי לקיחת התרופה בערב ולפני נטילת התרופה בבוקר שבו מתבצעת בדיקת הדם.
כל המטופלים עוברים גם בדיקות שתן ולחולים שעברו השתלת כבד על רקע זיהום בנגיף הפטיטיס B, מבוצעת גם בדיקה של רמת הנוגדנים בדם ובהתאם לכך יקבע הצורך במתן של נסיוב המכיל נוגדנים כנגד הפטיטיס B, הניתן כל 8- 10 שבועות.
בדיקות המעקב כוללות גם בדיקות דם לתפקודי הכבד והכליה ואם יש צורך מבוצעות בדיקות נוספות. כאשר ישנה סטייה מערכי הנורמה בבדיקות תפקודי הכבד מבוצעת ביופסיית כבד באשפוז. חלק מהבדיקות והבירור יתבצע באשפוז במחלקת השתלות או במחלקה הפנימית המומחית למחלות כבד.
אנחנו ממליצים לך לעבור גם בדיקות נוספות כגון: צפיפות עצם – אחת לשנתיים, בדיקה מקיפה במרפאת עור חצי שנה לאחר השתלה ולאחר מכן מדי שנה.
לנשים אנו ממליצים על בדיקה אצל רופא נשים להתאמת אמצעי מניעה ומעקב שגרתי הכולל בין השאר ממוגרפיה שגרתית בהתאם להמלצות לאוכלוסייה הכללית.
למושתלים שסובלים ממחלות מעי דלקתיות או נטייה משפחתית לגידולים במערכת העיכול אנו נותנים הפניה לרופא גסטרו להמשך טיפול ומעקב.  
מטופלים הסובלים מסכרת או בריחת סידן יעברו בדיקות אנדוקרינולוגיה וסכרת במרפאה ייעודית לחולים מושתלים.

בדיקות מעקב לאיתור סיבוכים

לאחר ההשתלה המטופל מקבל הפניה לרופא כירורג השתלות אשר תפקידו לבדוק ולאתר סיבוכים אפשריים בדרכי מרה, כלי דם או דופן הבטן שעלולים להופיע לאחר השתלת כבד.
בנוסף, מאחר וכל המחקרים מראים שיש סכנה בהיווצרות סיבוכים מטבוליים שידועים כשכיחים אצל מושתלים ובראשם השמנת יתר, סוכרת, שומנים בדם ויתר לחץ דם, אנחנו נותנים הדרכה תזונתית, התאמת תפריט אישי ומעקב על ידי דיאטנית מוסמכת ואם יש צורך תופנה על ידה לבדיקות מעקב ואיזון ספציפיות שנדרשות.  ​

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל