יחידות פארא-רפואיות

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > יחידות פארא-רפואיות > ט"ו בשבט
הצג עוד

ט"ו בשבט

פורסם בראשונה: 28.01.2015

  • מאת:
  • מאת: לימור גינדי וחגית לוסטיגמן דיאטניות מהיחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון | מרכז רפואי רבין

פירות יבשים - הגודל לא קובע 

פירות יבשים נראים קטנים ותמימים אך הם מכילים כמות לא מבוטלת של סוכרים והאגוזים כמות גבוהה של שומנים. פירות יבשים הם פירות שעברו תהליך ייבוש. כמות המים בהם הוקטנה, אך רמת הסוכר ליחידת פרי לא השתנתה. כמו כן, בשל תהליך הייבוש שהם עוברים, הפירות היבשים מכילים פחות ויטמינים. בשל גודלו הקטן של הפרי והצלחת שמכילה בדרך כלל כמה סוגים - אנו מתפתים ואוכלים יתר על המידה.
סוכר המגיע מפירות וכן שומן בריא המגיע מאגוזים - מהווים איום על המשקל, על ערכי הסוכר והטריגליצרידים (שומנים), אם הם נאכלים בכמות גדולה מדי.


להלן נתונים על פירות יבשים ואגוזים נבחרים:

פרי​

קלוריות ל-100 גרם​

גרם סוכר ב-100 גרם​

כמה כפיות סוכר​

משמשים מיובשים​

238​

​62

12 כפיות

צימוקים​

300​

​79

​16 כפיות

שזיפים מיובשים​

239​

​63

​13 כפיות

תמרים מיובשים​

275​

​74

​15 כפיות

תאנים מיובשות​

255​

​65

​13 כפיות

    

  • מנת פרי המכילה כ-60 קלוריות = 2 יחידות פרי יבש / כף צימוקים.
  • חשוב לציין שהפירות היבשים "חיים" באותה צלחת עם הפיצוחים.
    יש לזכור שהפיצוחים עתירי שומן ולכן ערכם הקלורי גבוה יותר.                                                                                 
    100 גרם פיצוחים מכילים כ-600 קלוריות
    וכ-60% שומן השקול ל- 1/3 כוס שמן

סוכר הפירות הוא סוכר פשוט הנספג במהירות לדם, עודפי הסוכר הופכים בגוף לשומן (טריגליצרידים) המגיע ישירות ל"מחסנים" (הכבד, הכרס והירכיים). בהנחיות הטיפוליות לכבד שומני, לטריגליצרידים גבוהים בדם ולסוכרת מומלץ להפחית את כמות הפירות בתזונה ובמיוחד לחלק אותן למנה אחת בכל פעם. להבדיל מפרי טרי שאכילתו מסתכמת ביחידה אחת או שתיים, עם פירות יבשים הגבולות פחות ברורים והם נבלעים בזה אחר זה, ובקלות ניתן להגיע למספר חופנים (בדיוק כמו שקורה עם הפיצוחים, שבדרך כלל מצויים גם הם באותה צלחת). לכן, גם כאן צריך לחשוב לפני שאוכלים. במיוחד צריכים להיזהר, אלו הסובלים מסוכר גבוה או מרמת טריגליצרידים (שומנים) גבוהה בדם, שכן אצלם יש חשיבות גדולה יותר לתכולת הסוכר בתפריט היומי.
הפירות היבשים מסייעים גם בפעולת מעיים ולכן הם מומלצים לסובלים מעצירות (למעט במקרים של בעיות במערכת העיכול). כך למשל, טיפול נפוץ בעצירות הינו השריית שזיפים שחורים במים למשך הלילה, ולמחרת בבוקר שתיית המים ואכילת הפרי. לפעמים זה עוזר. . .

אז כמה בכל זאת אפשר לאכול?

מנת פרי המכילה כ-60 קלוריות כוללת:
2 שזיפים מיובשים או 2 תמרים מיובשים או 2 תאנים מיובשות או 3 משמשים מיובשים או פלח אננס מיובש או כף צימוקים (מי מסוגל להפסיק אחרי כף?).
ניתן לכלול את הפירות היבשים בתפריט כתחליף למנות הפרי הרגילות, כקינוח או כארוחת ביניים (אך לא כנשנוש מול הטלוויזיה). אך זכרו, תמיד חשובה הכמות. לפירות היבשים יש גם נטייה "להסתתר" בתוך מוצרים שונים כגון: גרנולה, דגני בוקר, חטיפי בריאות ועוד… ויש להביא זאת בחשבון.
אם על ירקות נאמר שכל המרבה הרי זה משובח, כשמדברים על פירות זה כבר סיפור אחר. לכן, חשוב מאד לשים לב לכל תמר או משמש יבש שאוכלים. גם זה נחשב!   

לתשומת לבך, השימוש באפשרויות השונות של 'פייסבוק' עשוי לשתף את המידע שלך עם אחרים

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל