יחידות פארא-רפואיות

פורסם בראשונה: 21.08.2013

  • מאת: סיגל פרישמן – מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון | מרכז רפואי רבין

שינוים באורח החיים שכדאי לשקול לקראת השנה החדשה

מתכון לשנה טובה 

חודש תשרי הבא עלינו לטובה, מביא אותנו לתקופה של חשבון נפש על השנה שחלפה ובמיוחד לחשיבה על מה שנרצה שיהיה בשנה שתהיה...
במסגרת חשבון נפש זה, כדאי לשקול שינויים שנרצה לערוך באורח חיינו הכוללים כמובן צעדים לשיפור התחושה הנפשית וגם הגופנית. הקשר גוף-נפש ידוע זה מכבר והמשפט נפש בריאה בגוף בריא גם הוא שגור בפינו...
החיים במילניום הנוכחי, מציבים אותנו באופן יומיומי בהתמודדות עם השפע מחד ועם ירידה משמעותית בפעילות הגופנית מאידך. אלה גורמים לעלייה מתמדת בשיעור ההשמנה בארצנו ובעולם המערבי בכלל. ההשמנה הוכחה כגורם סיכון למחלות רבות. מעבר לכך ולא פחות חשוב, כשלא טוב לנו עם מצב מסוים ועל מנת להרגיש טוב יש לעשות משהו לשינוי המצב.
ממליצה לכולם לנצל את חשבון הנפש השנה גם לכיוון זה ולהתחיל בשינוי הכולל אכילה מתונה, מספקת ושאיננה עוברת את הגבול שממנו מתחילים להרגיש שכבר לא נעים לנו שם וכן שילוב של פעילות הגורמת מעבר לבריאות תחושה נפלאה של רעננות, מצב רוח טוב ומסוגלות.

ולהתמודדות עם ארוחות החג:

  • ארוחת החג היא בערב החג בלבד, אין צורך לאכול מהשאריות למשך כל השבוע! במידה שמארחים כדאי להכין מראש כלים חד פעמיים ולחלק שאריות.
  • אל תגיעו מורעבים לארוחה. הקפידו לאכול ארוחות קלות לאורך היום ולשתות מים ומשקאות דיאטטיים (לפחות 10 כוסות ביום).
  • לבשו בגדים צמודים. כך תרגישו את תחושת המלאות בשלב מוקדם יותר.
  • בין אם מארחים ובין אם מתארחים, דאגו שיהיו גם מאכלים דלי שומן וקלוריות.
  • לעסו מסטיק או סוכרייה ללא סוכר בזמן הבישולים וההכנות.
  • העדיפו לאכול מאכלים המיוחדים לחג וותרו על מאכלים שיש בבית כל השנה.
  • שבו ליד איש שיחה מעניין.
  • אל תשבו ליד מי שמעודד אתכם לאכול יותר מדי.
  • מלאו את הצלחת במאכלים המועדפים עליכם – פעם אחת. וותרו על מילוי חוזר.
  • איכלו לאט, הניחו את המזלג מדי פעם.
  • קומו מהשולחן מדי פעם. גם אם לא מארחים מומלץ לעזור בהגשה ובפינוי השולחן (חשוב! הימנעו מנישנושים וטעימות בעת הפינוי מהשולחן).
  • העבירו את ימי החג גם במסלולי הליכה וטיולים (ולא רק בין מסעדה למסעדה וארוחה לארוחה). במידה שנוסעים רחוק מומלץ להצטייד בכריכים ומשקאות דיאטטיים.
  • זיכרו! לא עולים במשקל מארוחה אחת. חשוב לא להיגרר לאכילה לא מבוקרת לאורך כל התקופה.

כמה זה עולה לנו ?

רבע לימון ​

​40

כפית דבש ​

​20

פרוסת חלה ​

​100

חצי תפוח עץ גדול ​

​50

קציצת גפילטע פיש/ נתח דג ברוטב ​

150​

2 כפות כבד קצוץ​

160​

כפות סלט ביצים עם מיונז ​

​120

מנת בשר עם תפוחי אדמה ואורז + צימוקים ושקדים ​

כ-700​

פרוסת עוגת דבש ​

​200

פרוסת עוגת פירות ​

​300

מוס שוקולד ​

כ-350​

כוס לפתן עם פירות יבשים ​

כ-120 ​

כוס תירוש ​

160​

כוסית יין מתוק ​

​140

כוסית יין יבש ​

​80

50 גרם שקדים ואגוזים​

660​

כוס משקה ממותק או מיץ​

200-150​


כל מה שרציתם לדעת על הרימון:

  • בפרי הרימון יש כ-155 קלוריות שהן 3 מנות פרי.
  • הפרי עשיר באשלגן, בין תפקידיו של האשלגן - הורדת יתר לחץ דם, יצירת גליקוגן בשריר ובכבד (הגליקוגן הוא מאגר הפחמימות בגוף), בניית חלבונים בגוף, איזון חומצה-בסיס בדם.
  • הרימון מכיל כמות יפה של ויטמין B6. ויטמין זה חשוב לפעילות תקינה של הרבה מאד אנזימים השותפים במסלולים מטבולים רבים ומגוונים. למשל: הורדת רמות הומוציסטאין (הומוציסטאין גבוה הוא גורם סיכון למחלות לב), יצירה ופירוק של חלבונים בדם, מניעת אנמיה, מניעת בחילות ועוד.
  • הפרי גורם לעצירות, יש הממליצים לשתות מיץ רימונים כנגד שלשולים, מומלץ למי שנוטה לעצירות, לא להגזים בכמויות צריכתו.
  • הפרי מכיל קרוטנואידים. קרוטנואידים הינם קבוצה של פיגמנטים המצויים בעיקר בצמחים. המשפחה מכילה חומרים כגון - קארוטנים, ליקופן, לוטאין וכו'. קרוטנואידים מוכרים כבעלי תכונות נוגדות חימצון (אנטי אוקסידנטים) ועקב כך הם נמצאים במוקד מחקרים רבים אשר בודקים את יכולתם האפשרית לעכב את התפתחות מחלת הסרטן ומחלות לב- לי דם (קרדיו-ווסקולריות).