היחידה לרפואה משלימה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > היחידה לרפואה משלימה > השפעות התזונה על מחלת הסרטן
הצג עוד

השפעות התזונה על מחלת הסרטן

עולם הרפואה האינטגרטיבית כולל טיפולים בתחום התזונה והנטורופתיה, המסייעים למטופל להתמודד טוב יותר עם מניעת מחלת הסרטן, הטיפול בה והשיקום שבעקבותיה. לכן, חשוב לזכור ולשנן את המסר: לבחירות התזונתיות שלנו יש השלכות על הטיפול במחלה ועל מהלכה

  • מאת:
  • ענבל דרסלר, מטפלת ברפואה סינית ובנטורופתיה, היחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף – בית החולים בילינסון
תזונה נכונה

כולנו יודעים שלגורמים סביבתיים רבים יש השפעה על בריאותנו. זיהום אוויר, עישון, חומרי הדברה, קרינה, וכמובן תזונה – אלו וגורמים נוספים עלולים להביא למחלות שונות, חלקן כרוניות וממאירות. אבל לא כולם יודעים שבהקשר לסרטן, מרכיב התזונה נחשב לגורם סביבתי מוביל בהשפעתו על התפתחות המחלה ועל ומהלכה. במחשבה שנייה, מה הפלא? הרי לאורך כל חיינו אנחנו מצויים ביחסים הדוקים עם המזון שאנו צורכים, ומושפעים ממנו בהיבטים שונים. רובנו המכריע מסוגל להבחין באופן אינטואיטיבי בין מזון הנחשב ל"ג'אנק" לבין מזון המיטיב עם הבריאות. ואכן, רק הגיוני לחשוב שיש משמעות למרכיבים איכותיים אל מול חומרים מזיקים, כאלו שהשפעתם המצטברת עלולה להזיק לבריאותנו. אבל מה אומר על כך המדע?

אחד הגופים הגדולים ביותר לחקר הסרטן והשפעות אורחות חיינו על היווצרותו, הוא המכון האמריקני לחקר הסרטן (AICR - American Institute for Cancer Research). זה למעלה מארבעים שנה שהמכון אוסף מידע ומנתח נתונים אודות הקשר שבין תזונה וסרטן. במהלך השנים פרסם המכון מחקרים רבים אודות מגוון רב של מרכיבים טבעיים בעלי השפעה אנטי-סרטנית, כדוגמת ירקות ממשפחת המצליבים ותה ירוק. בשנת 2003 חוקרי המכון הוכיחו את הקשר שבין השמנה וסרטן, וב-2009 קבעו כי שליש מסוגי הסרטן ניתנים למניעה באמצעות תזונה נכונה!

איך משפיעה התזונה על הסרטן, ובזכות אילו מנגנונים?

התזונה שאנו צורכים משפיעה על התפתחות של ממאירות במספר מישורים, וביניהם השפעה של המיקרוביום, השפעות אפיגנטיות והשפעות מטאבוליות בסביבת הגידול.
כיום ידועה השפעתו העצומה של המיקרוביום על בריאותנו. המיקרוביום הוא כלל אוכלוסיית החיידקים "הטובים והרעים" המאכלסים את גוף האדם. הרכב המיקרוביום הייחודי לכל אדם, הוא בעל השפעה על הסיכוי שלנו למנוע מחלות שונות, לחלות ולהחלים. תזונה מיטיבה מסייעת בהגברה של כמות החיידקים הידידותיים – כינוי זה ניתן להם, משום שהם מתווכים ומשתתפים במגוון אדיר של מהלכים מיטביים בגופנו: בין השאר הם משפיעים על תקשורת עם מערכת החיסון, על הולכה עצבית ועל מסרים הורמונליים.
נמצא כי תזונה המבוססת על מזון מהצומח – עתירה בסיבים, עשירה בירקות, פירות, אגוזים וזרעים על קליפתם, ודלה במרכיבים תעשייתיים ובמזון מהחי – תורמת למיקרוביום ענף ומשגשג יותר, כזה שיכול אף להשפיע על התוצאות של הטיפול האונקולוגי ועל הפחתה של תופעות לוואי.

מהי האפיגנטיקה, שהזכרנו קודם, ואיך היא קשורה לסיפור?

אפיגנטיקה (Epigenetics) היא תחום החוקר את הגורמים המשפיעים על התבטאות של גנים, ובכלל זה השפעות סביבתיות וביניהן התזונה שלנו. אם הגנטיקה היא המידע, האפיגנטיקה היא זו ששולטת בהתבטאות או במניעת התבטאות של אותו מידע. במילים אחרות, "הדלקה או כיבוי" אפיגנטי של גן ישפיעו על חולי או בריאות, ממש כמו הדלקה או כיבוי של מתג אור בבית. אחד הגורמים המשפיעים על האפיגנטיקה הוא איכות התזונה שלנו – החומרים שאנו נחשפים אליהם, כמות המזון שאנו צורכים ותזמון הארוחות.

ומה לגבי השפעות מטאבוליות בסביבת הגידול הסרטני?

חשוב לדעת כי לכל גידול יש מיקרו-סביבה (TME - Tumor Micro Environment) – מערכת אקולוגית משלו, המקיפה אותו בתוך הגוף. הסביבה הזאת כוללת תאי חיסון, כלי דם ותאים נוספים, ואלו מקיימים כל העת אינטראקציה עם הגידול, משפיעים עליו ומושפעים ממנו באופן הדדי – לחיוב או לשלילה. מחקרים מראים שלתזונה יש השפעה על סביבת הגידול. דוגמה לכך היא הפחתת אותות דלקתיים על ידי מעבר לתזונה טבעית יותר – הימנעות ממזון תעשייתי, הפחתה של סוכר ומלח וירידה במשקל. לעומת זאת, המשך צריכת מזון תת-מיטבי תגרום להתבטאות גדולה יותר של גנים המקדמים דלקת ומעודדים ממאירות.

כיצד מתרגמים את הידע הזה לתועלת המטופל?

חקר המאפיינים וההתנהגות של הסרטן, הגנטיקה והתזונה, מאפשר לנו להציע כיום למטופלים מודל רב-ממדי של תזונה מותאמת אישית. המודל הזה משקלל מרכיבים רבים ומשלב מידע פרטני על המחלה והטיפול הקונבציונלי שיקבל המטופל. כל תוכנית תזונה כוללת תמיכה וליווי בהתמודדות – הן הפיזית והן הרגשית – אל מול האתגרים שתקופה זו מזמנת. אין חולה אחד דומה למשנהו, וכמובן שאנו לוקחים בחשבון גם את נקודת הזמן שבה מתבצעת ההתערבות, במהלך טיפול, או בזמן ההחלמה. ההתייחסות היא רחבה ומעמיקה וכוללת היבטים של פרופיל מטאבולי, סוכרת, השמנת יתר ועוד, כאשר כל מטופל זוכה לתוכנית המותאמת באופן אישי לו, למצבו ולמסוגלות שלו.

האם הטיפול בתזונה יכול לעזור בהקלה על תופעות הלוואי?

בתקופת ההתמודדות עם הסרטן, שבמהלכה מטופלים רבים חווים תופעות לוואי כתוצאה מהטיפולים הקונבנציונליים השונים, הטיפול בתזונה משתלב במארג הטיפולים התומכים הניתנים במרכז דוידוף, ומראה כי שינוי בתזונה – לעיתים גם שינוי מינורי בהרגלים הקיימים – עשוי לעזור בהתמודדות עם תופעות הלוואי ולאפשר ניהול טיפול רציף וטוב יותר.
מטופלים המיישמים תוכנית תזונה מותאמת מראים שיפור במגוון תסמינים, וביניהם בחילות, עצירות, שלשול, חולשה ועייפות, כמו גם שיפור במדדי בדיקות הדם ותמיכה במערכת החיסון, לה שמור תפקיד מפתח במהלך תקופה זו.

היכן אפשר לקבל מידע נוסף?

אנחנו, צוות התזונה והנטורופתיה ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, עומדים תמיד לרשותכם בהתייעצות, במענה לכל שאלה ובתמיכה לאורך כל הדרך, ומאחלים לכם בריאות, ריפוי והחלמה מלאה. אל תהססו לפנות אלינו!
בכתבה נפרדת ריכזנו עבורם כמה טיפים ועצות על תזונה וסרטן, שיסייעו לכם "לעשות סדר" בשלל המידע, לסגל תזונה בריאה מונעת ולאמץ שינוי תזונתי שעשוי לסייע בהתמודדות מול המחלה והטיפולים. לטיפים שלנו על תזונה וסרטן, לחצו כאן.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל