השתלת ריאות, כמו כל השתלת איברים, היא מהלך דרמטי בחייו של אדם. זהו ניתוח מציל חיים, שבלעדיו סיכויי השרידות של החולה נמוכים בשל מחלת ריאות כרונית וחמורה, המלווה אותו לאורך זמן ומידרדרת עד למצב שבו השתלה היא מוצא אחרון. תקופת המועמדות להשתלה, הניתוח עצמו וההתאוששות שלאחריו הם מהלך מורכב, שיש בו סיכונים ועם זאת הוא פותח סיכוי חדש לחיים – ולאיכות חיים.
מכיוון שהשתלת ריאה היא מצב ייחודי במעגל החיים – זוהי תקופה המזמנת לך, המטופל/ת, כמו גם לסביבתך הקרובה, אתגרים רבים מבחינה פיזית ובריאותית, מנטאלית ורגשית, אישית ומשפחתית. האתגר מתחיל עוד בהתמודדות עם מחלת ריאות חמורה, המהווה קושי הן לחולה והן למטפלים העיקריים. המועמדות להשתלת ריאות מביאה איתה תקווה מהולה בחששות; ההשתלה עצמה היא אירוע משמח שכרוכה בו גם אי ודאות רבה לקראת הבאות. אחד הצעדים הראשונים להתמודדות הוא קבלת מידע ברור אודות הזכויות וההטבות המגיעות לך ולמשפחתך הקרובה, ונועדו להקל על חייכם במצב החדש הזה.
ידע בנושא זכויות מקל על ההחלמה לאחר השתלת ריאה
במקרה שהנך במצב של מועמדות להשתלה או החלמה ממנה – חשוב מאוד לדעת שבהתמודדות הזאת אינך לבד. ראשית, אכן מגיעות לך זכויות רבות בהתאמה למצבך החדש, ושנית – אנו בצוות העבודה הסוציאלית בבית חולים בילינסון עומדים לרשותך בכל סיוע שיידרש.
מהניסיון הרב שצברנו בבילינסון, כמרכז שמבצע את רוב השתלות האיברים בישראל, עולה באופן חד משמעי שאחד הגורמים המקלים בתהליך ההחלמה הוא ידע בנושא זכויות המושתל. כדי לסייע לך להתמצא בעולם הזה, הכנו עבורך סקירה ממצה של מגוון ההטבות, ההקלות והזכויות שביכולתך לממש במוסדות השונים: בקופות החולים, במס הכנסה, במוסד לביטוח לאומי וברשויות השונות.
כמה דברים בסיסיים שמושתל ריאה צריך לדעת
לפני שנתחיל בסקירה מסודרת של עיקרי המידע שאספנו עבורך מגופים שונים, להלן כמה הבהרות כלליות שכדאי לזכור.
אחוזי נכות והטבות סוציאליות:
בשנה הראשונה לאחר ההשתלה, זכאי המושתל להטבות סוציאליות שונות מהביטוח הלאומי וממס הכנסה. לאחר שנה יש להגיש בקשה לוועדה רפואית בביטוח בלאומי, על מנת לקבוע מחדש את אחוזי הנכות.
פטור על תשלום עבור חלק מהתרופות:
בנוסף, מושתל הריאות מוגדר כחולה כרוני – וככזה, הוא זכאי לפטור מתשלום עבור התרופות שירכוש מעבר לתקרה מסוימת שנקבעה עבורו (גובה התקרה משתנה בין קופות החולים השונות). לאחר ההשתלה, המושתלים שמקבלים טיפול תרופתי למניעת דחיית השתל זכאים גם לטיפולי שיניים במימון המדינה (פירוט בהמשך).
מידע וסיוע בבילינסון:
העובדת הסוציאלית במחלקת ההשתלות בבילינסון עומדת לרשות המושתלים בכל פנייה למידע וסיוע. בכל שאלה ניתן לפנות לשירות לעבודה סוציאלית בבית החולים בטל' 9377381/4 -03.
לפני השתלת ריאה: הזכויות שחשוב לדעת עליהן
השאלת מחוללי חמצן
לחולי ריאה קשים יש צורך בחמצן 24 שעות ביממה, לפי החלטת רופא. עם זאת, חלק מהחולים אינם עומדים בקריטריונים של קופות החולים לקבלת מכשיר מחולל חמצן נייד, המאפשר התניידות קלה יותר מחוץ לבית. ניתן לבדוק השאלת מחוללים מיד שרה. הדבר כרוך בפיקדון של 1,200 ש"ח, שמחוזר עם החזרת המכשיר, ובהשתתפות חודשית של 180 ש"ח. מחולל חמצן אפשר להשיג בסניפים מסוימים של יד שרה (קרית שמונה, חיפה, בילינסון פתח תקוה, רעננה, ראשון לציון ובאר שבע).
הנחה בחשבון חשמל
מחוללי חמצן ניידים ונייחים מעלים את צריכת החשמל הקבועה בבית, ולכן חשוב לדעת שקיימת הנחה בחשמל לבעלי קצבת שירותים מיוחדים מעל 112%. מקבלי קצבת שירותים מיוחדים בשיעור של 112% לפחות זכאים להנחה של 50% בחשבון החשמל בצריכה של עד 400 קוט"ש בחודש. הזכאות ניתנת אוטומטית על ידי החברה, וכדאי לבדוק זאת בחשבון החודשי.
זכאות לתג נכה לרכב
מועמדים להשתלה שהם אינם בעלי אישור נכות, ויש להם עדות להפחתה קבועה ב-1FEV (נפח נשיפה מאומצת בשנייה הראשונה) מתחת ל-35%, או ב-FVC (נפח נשימה מקסימלית) מתחת ל-40%, עשויים להיות זכאים לתג נכה.
קצבאות ביטוח לאומי
קצבת נכות כללית
קצבה המיועדת לאנשים מגיל 18 עד גיל הפנסיה.
מושתל ריאות אשר זכאי לקצבת נכות לפני ההשתלה, ימשיך לקבל קצבה זו גם לאחר ההשתלה לפחות לתקופה של כשנה. לאחר מכן, תיבדק זכאותו מחדש.
מושתל אשר עבד עד יום ההשתלה וימשיך לעבוד אחריה, אינו זכאי לקצבה אלא במקרה שלא יוכל לחזור לעבודתו הקודמת. יש לפנות לעו"ס במחלקה לצורך הנחיות לדרך הפנייה.
קצבת שירותים מיוחדים
קצבה המיועדת לאנשים מגיל 18 עד גיל הפנסיה.
הקצבה מיועדת לטיפול במושתל המתקשה בתפקוד אישי לאחר ההשתלה, וזקוק לעזרה רבה של אדם אחר בפעולות היום-יום, כגון הלבשה, אכילה, רחצה, ניידות ושליטה על הפרשות.
במקרה שהמושתל קיבל קצבה זו לפני ההשתלה, ניתן להגיש טפסים להחמרת מצב לאחר ההשתלה ולקבל זכאות לאחוז השתתפות גבוה יותר (על פי בדיקה ואישור של ביטוח לאומי).
אם המושתל לא קיבל את קצבת השירותים המיוחדים, ניתן לפנות לאחר ההשתלה בתביעה לביטוח לאומי. מושתל זכאי לקצבה זו בשיעור של לפחות 50% לאחר ההשתלה, לתקופה מוגבלת של כחצי שנה.
לקצבת נכות ו/או שירותים מיוחדים זכאים גברים ונשים עד גיל הפרישה (נשים 62, גברים 67) המבוטחים בביטוח הלאומי.
בנושא זה יש לפנות לעו"ס המחלקה – הבקשה מוגשת לביטוח לאומי ישירות דרך העובדת הסוציאלית בתהליך מהיר ומקוצר.
גמלת סיעוד
גמלה זו ניתנת באמצעות פנייה לביטוח לאומי, לאנשים שהגיעו לגיל הפרישה (נשים 62, גברים 67) הגרים בבית, ונזקקים לעזרת אדם אחר בפעולות היום יום: הלבשה, רחצה, שליטה על סוגרים, קושי בניידות וכדומה.
למי שנמצא זכאי לגמלת סיעוד יינתנו שירותי סיעוד (מטפל או מטפלת) כדי לסייע לו בפעולות היום-יום ובניהול משק הבית, ולהקל על משפחתו את הטיפול בו וההשגחה עליו. כיום ניתן לקבל חלק מהעזרה בכסף. לצורך מימוש זכאות זו יש לפנות לעו"ס במחלקה.
הטבות וזכויות בהתאוששות לאחר ההשתלה
מלונית החלמה לאחר ניתוח
מושתל ריאות זכאי להחזר כספי מטעם קופת החולים לשהייה במלונית החלמה בארץ, לאחר אשפוז של חמישה לילות לפחות לאחר ניתוח (למקומות המצויים בהסדר עם הקופה).
שיקום לאחר ניתוח
לאחר ניתוח ההשתלה תיבדק על פי הצורך אפשרות לשיקום, זאת על מנת לסייע לאדם לחזור לתפקוד מרבי. התהליך יכול להתקיים במסגרת אשפוזית או בקהילה ושותף לו צוות רב מקצועי, הכולל רופא שיקומי, צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, דיאטנים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים. בנוסף, בית החולים מפעיל קבוצות פיזיותרפיה המיועדות למושתלי ריאות באופן ייחודי.
גמלת ניידות
מושתל ריאות הסובל מפגיעה ברגליו ומוגבל בכושר ההליכה, המבקש לתבוע גמלת ניידות – צריך להגיש ללשכת הבריאות המחוזית טופס בקשה לבדיקה רפואית לקביעת מוגבלות בניידות. ניתן לקבל טופס זה אצל עו"ס במחלקה או בהורדה מאתר משרד הבריאות.
מי שאין בבעלותו או ברשותו רכב, עשוי להיות זכאי לקצבת ניידות לחסר רכב ולתוספת קצבה, כדי לממן לו נסיעות בתחבורה ציבורית, הסעות ועוד, ובלבד שהוא עונה על תנאי הזכאות.
שיקום מקצועי
מושתלי ריאות אחרי השתלה, שלא עבדו או זקוקים להסבה מקצועית, זכאים לשיקום מקצועי מביטוח לאומי. הזכאות אינה מותנית בקבלת קצבה.
השירות ניתן תוך אבחון וייעוץ שיקומי ותעסוקתי, על ידי עובדים סוציאליים בביטוח לאומי המלווים את המשתקם לאורך התהליך עד להשתלבותו בעבודה.
בתקופת השיקום ישולם למשתקם המשך קצבת נכות וכן הוצאות נוספות הכרוכות בשיקום (דמי לימוד, נסיעות ועזרים).
תרופות, החזרים ודמי השתתפות
מושתלי ריאות מוגדרים כ"חולים כרוניים" לפי רשימת מחלות שנקבעה על ידי משרד הבריאות (יש לוודא כי הגדרה זו מופיעה ליד שם המטופל בקופת החולים המבטחת).
לחולה כרוני קיימת תקרה חודשית לתשלום דמי השתתפות עבור כל סוגי התרופות (הכלולות בסל הבריאות) שהוא צורך. שיטת יישום התקרה מתבצעת על פי נהליה של כל קופת חולים (שיטה מצטברת שעל פיה התשלום נפסק עם ההגעה לתקרה, או שיטה של ביצוע זיכויים וזאת על בסיס צבירה רבעונית או חצי שנתית).
יש לוודא את צורת ההתחשבנות הנהוגה בקופת החולים שבה הנך מבוטח/ת. בכל קופה, קיימת תקרת השתתפות שונה.
טיפולי שיניים למועמדים להשתלה ומושתלים
בתוספת השנייה לחוק ביטוח בריאות ממלכתי (סעיף 13) נקבע, כי כל תושב זכאי לטיפולי שיניים וחניכיים אם הם מהווים שלב הכרחי ומציל חיים על פי קביעה רפואית. מושתלי ריאה המקבלים טיפול תרופתי למניעת דחיית השתל הם אוכלוסייה בסיכון גבוה לחלות במחלות זיהומיות סיסטמיות, ועל כן מוגדרים כתושבים זכאים לטיפולי שיניים במימון המדינה.
סל השירותים למועמדים להשתלת ריאה כולל:
- טיפולים משמרים – בדיקה ותוכנית טיפול כולל צילומים.
- סילוק מוקדי עששת ושחזור שן.
- טיפולי שורש.
- עקירות שיניים.
- הסרת אבנית.
בסל השירותים בשנתיים הראשונות לאחר ההשתלה נכללים הטיפולים הבאים:
- עזרה ראשונה במקרה הצורך.
- ביקורת תקופתית כל 6 חודשים.
- סילוק רקמה דלקתית וגורמים מגרים כגון אבנית ופלאק.
- שטיפות והדרכות להיגיינה.
מס הכנסה
- נכה אשר נקבעו לו 100% או 90% נכות ומעלה, בשיטת האחוז הפוחת (במצטבר), זכאי לפטור ממס על הכנסתו עד לתקרה מסוימת. תקרה זו מתעדכנת מפעם לפעם.
- נכה אשר שיעור נכותו נקבע ל-100% נכות לצמיתות – זכאי באופן אוטומטי לפטור ממס. פטור ממס ניתן לקבל מפקיד השומה על ידי הגשת בקשה בצירוף פרוטוקול הוועדה הרפואית, ואין צורך לעבור ועדה רפואית מיוחדת לפי תשלום.
- מי שלא נקבעו לו אחוזי נכות, אך יש לו הכנסה חייבת ועבר אירוע רפואי כלשהו – רשאי לגשת לוועדה רפואית המשותפת למס הכנסה ולביטוח הלאומי. סעיף הפטור (הכוונה לנכות רפואית ולא נכות תפקודית) יחול רק אם קבעה הוועדה הרפואית את אחוזי הנכות הרפואית ל-100% או 90% ומעלה, בשיטת האחוז הפוחת (במצטבר) לצמיתות או לתקופה ארעית.
המבקש הפניה לוועדה רפואית מיוחדת צריך לפנות לפקיד השומה, לפתוח תיק ולמלא טופס בקשה לפטור ממס. עם קבלת הבקשה יקבל הפונה ממשרד השומה טפסים 0169 ו-0169 א' והוראת תשלום לאגרה.
מסמכים אלה, בצירוף מסמכים רפואיים מתאימים, יש להעביר למוסד לביטוח לאומי.
זכויות נלוות למקבלי קצבת נכות כללית
הנחה בארנונה
התקנות קובעות כי רשות מקומית רשאית לתת הנחות בשיעורים שונים בתשלומי הארנונה:
- לנכה שנקבעה לו דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 75% נכות ומעלה – ההנחה תהיה בשיעור שאינו עולה על 80%.
- לנכה אשר טרם קבלת קצבת זקנה נקבעה לו לצמיתות דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 75% – ההנחה תהיה בשיעור שאינו עולה על 80%.
- לנכה אשר דרגת נכותו הרפואית היא בשיעור 90% ומעלה – ההנחה תהיה בשיעור שאינו עולה על 40% ובלבד שאין בבעלותו נכס נוסף.
הרשויות המקומיות אינן מחויבות במתן ההנחות. ההנחות האמורות לעיל הן בשיקול דעת המועצה/הרשות ולפי החלטתה. הערה: ההנחה מותנית גם בהכנסת בן/בת הזוג. ניתן לפנות במקרים מיוחדים (מחלות אחרות במשפחה, קושי כלכלי ועוד) לוועדת הנחות ברשות.
הנחה באגרות חינוך ומעונות
הנחה זו ניתן לקבל במחלקת החינוך ברשות המקומית עם הצגת אישור נכות מהביטוח הלאומי.
השתתפות בשכר דירה
מקבלי קצבת נכות כללית, בעלי דרגת אי כושר השתכרות בשיעור של 75% לפחות, עשויים להיות זכאים לסיוע בשכר דירה (ציבורי או פרטי) או ברכישת דירת קבע מאחת החברות הציבוריות (חלמיש, עמידר, עמיגור, פרזות, שיקמונה וחלד).
מי שאין בבעלותו ולא הייתה בבעלותו דירת מגורים, וכאשר בן הזוג אינו עובד וההכנסה היחידה היא קצבת נכות של החולה – זכאי לסיוע.
בקשות לסיוע יש להפנות לאחד מהבנקים למשכנתאות עם המסמכים הנדרשים.
המסמכים הנדרשים: צילום של תעודת זהות (יש להציג את התעודה המקורית), אישור מהמוסד לביטוח לאומי על גבוה קצבת הנכות בשלושת החדשים האחרונים, אישור על אחוזי הנכות, חוזה שכירות חתום.
הנחה בשירותי טלפון – בזק
מקבלי קצבת נכות כללית בשיעור של 75% ומעלה, ובעלי דרגת נכות רפואית בשיעור של 80% ומעלה (לצמיתות), זכאים להנחה או פטור בבזק על פעימות מונה, דמי שימוש ודמי התקנת טלפון.
יש לפנות למשרדי בזק לקבלת טופס בקשה, אותו יש למלא ולצרף את המסמכים הבאים: תצלום חשבון הטלפון האחרון, תצלום חוזה שכירות עדכני (יצורף על ידי פונה הגר בשכירות אשר הטלפון בדירה אינו רשום על שמו), אישור ועדה רפואית של המוסד לביטוח לאומי המעידה על נכות רפואית של 80% ומעלה לצמיתות, אישור על קצבת נכות של המוסד לביטוח לאומי בשיעור של 75% ומעלה (רק צירוף של שני אישורים אלה יזכה בהנחה המבוקשת).
את טופס הבקשה והמסמכים הדרושים יש לשלוח לכתובת: אגף השיקום, משרד העבודה והרווחה, ת.ד. 1260, ירושלים 91012. טל' לבירורים: 199.
הנחה בעמלות בנק
נכה שנכותו נקבעה לשיעור של לפחות 40% על ידי ביטוח לאומי, זכאי להנחה בעמלות הבנקים השונים. ההנחה תינתן בכל חודש עבור ארבע פעולות שבוצעו על ידי פקיד הבנק, כגון תשלום שובר, פריטת מזומן, הפקדה ומשיכת מזומנים וכדומה. מושתל ריאה או מועמד להשתלה יוכל לממש זכאות זו על ידי הצגת אישור מהמוסד לביטוח לאומי בסניף הבנק אליו הוא שייך.
פטור במס רכישה
מקבלי קצבת נכות כללית בעלי דרגת אי כושר השתכרות של 75% לפחות לצמיתות, זכאים להנחה במס רכישה בעת רכישת דירה למגורים או קרקע שעליה תיבנה דירה למגורי הנכה תוך שנתיים. מקבלי קצבת נכות כללית בעלי דרגת נכות רפואית משוקללת בשיעור של 90% ומעלה, וכן בעלי דרגת נכות רפואית של 100% לצמיתות, זכאים להנחה במס רכישה. מס שישולם בתנאים הנ"ל יהיה בשיעור 0.5% משווי הרכישה. ההנחה ניתנת רק פעמיים במהלך החיים. כדי לקבל את ההנחה יש לפנות למשרדי מיסוי מקרקעין בו נמצא הנכס ולהגיש: הצהרה על רכישה, בקשה לפטור בגין הנכות (ע"ג טופס מוגדר), אישור מטעם הוועדה הרפואית במוסד לביטוח לאומי על אחוז הנכות. לבירורים: מחלקת שומת מקרקעין, ירושלים – טל' 02-6545222, תל אביב – טל' 03-5656170.
פטור מרישום מקרקעין
המשרד מעניק פטור לנכים בעלי 100% נכות כמשמעותם לפי חוק ביטוח לאומי, נוסח משולב 1998, בלשכות רישום מקרקעין (טאבו) או בלשכות המקרקעין האזוריות לפי הפירוט הבא:
- פטור מתשלום אגרות שונות בעת רישום פעולות ועסקאות במקרקעין – יש להגיש בקשה אישית בכתב אל אחת מלשכות המקרקעין ברחבי הארץ, בצירוף תעודות ואישורים המעידים על נכותו של המבקש.
- פטור מתשלום דמי הביטוח הלאומי – מקבלי קצבת נכות בדרגת אי כושר בשיעור 75% ומעלה יכולים לפנות למחלקת הגבעיה ולקבל פטור.
הנחה בתחבורה ציבורית
האישור נשלח לכל נכה לביתו על ידי משרד התחבורה.
מומלץ: בפנייה לכל אחד ממשרדי הממשלה או סניפיה, ניתן לקבל הנחה/פטור מתשלום אגרות שונות עם הצגת אישור הביטוח הלאומי (בדרך כלל מוכר מ-75% ומעלה).
קבלת תג נכה לרכב
לקבלת תג נכה לרכב זכאי כל נכה הזקוק לרכב כאמצעי תנועה בגלל מגבלות ברגליו, כאשר הנכות ו/או דרגת נכותו מגיעה ל-60% לפחות.
קבלת תג חניה מותנית באישור מרופא אגף הרישוי. על מבקשי תג החניה למלא טופס בקשה ולשלוח למשרד הרישוי הראשי בצירוף המסמכים הבאים: צילום ת.ז. + הספח, צילום רישיונות רכב ונהיגה, אישור על אחוזי נכות רפואית מ-60% ומעלה (העתק מפרוטוקול ועדה מביטוח לאומי על אחוזי הנכות), מסמכים רפואיים מקוריים ועדכניים מרופא מקצועי המתייחס ליכולת הניידות/הליכה.
בקשות לתו נכה יש להעביר ליחידה לטיפול במוגבלי ניידות במרכז עדכון ובקרה, ת.ד. 72 חולון, מיקוד 58100, או בפקס 03-5027686. אין צורך להגיע למשרדי הרישוי.
שירותים חברתיים
כל חולה, בן משפחה או קרוב יכול לפנות אל המחלקה לשירותים חברתיים במקום המגורים. בכל מחלקה ישנה עובדת מיון והערכה, אשר מקבלת את הפנייה ונותנת מענה בהתאם לזכאות הפונה ולמבחן צרכים.
חלק מהסיוע ניתן בתחומים הבאים: עזרה בבית לאחר הניתוח (עד קבלת עזרה מביטוח לאומי), השלמת ציוד ביתי בסיסי, השתתפות בהוצאות נסיעה, עזרה בתזונה מיוחדת, טיפולי שיניים ועוד.
עמותות ואגודות לעזרה עבור מושתלי ריאה
עמותת נשמת חיים
טל' 050-7441131
info@nishmathaim.org.il
עמותת חו"ף למען פיברוזיס ריאתי
amuta.hof@gmail.com
איגוד סיסטיק פיברוזיס בישראל
טל' 03-6702323
cff.org.il
המרכז הלאומי להשתלות "אדי"
מנהלת: תמר אשכנזי
טל' 1-800-609-610
יד שרה – השאלת ציוד
סניף מרכז שניידר לרפואת ילדים: טל' 03-9253103
סניף מרכזי ביפו: 03-6817222
עזר מציון – הסעות, ציוד רפואי, ארוחות ועוד
סניף מרכזי: טל' 03-5742742
עזרה למרפא (הרב פירר) – ציוד רפואי ועוד
טל' 03-5777000