השתלות איברים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > השתלות איברים > ההיבט הכירורגי בהשתלת ריאות
הצג עוד

ההיבט הכירורגי בהשתלת ריאות

ריאות

השתלת ריאות היא השתלה מצילת חיים, המאפשרת לחולים במחלת ריאות סופנית לחזור לשגרת חיים מלאה ללא תלות באספקת חמצן חיצונית.

השתלת הריאה הראשונה בעולם התבצעה בשנת 1963 בארה"ב. ההשתלה אמנם הצליחה, אך כעבור כחודש החולה נפטר מאי ספיקת כליות. במשך שנים לא בוצעו השתלות ריאה עד שבתחילת שנות ה-80 פותחו גישות ניתוחיות ותרופתיות שהיוו מהפך בתחום השתלות הריאה והפכו אותן לבעלות אחוזי הצלחה גבוהים.

בישראל, כל השתלות הריאה (כ-60 בשנה) מבוצעות בבילינסון בלבד, ותוצאותיהן עומדות בשורה אחת עם תוצאות המרכזים הרפואיים המובילים בעולם. אחוזי ההצלחה גבוהים ביותר ועומדים על כ-90%. עד היום בוצעו בבילינסון למעלה מ-685 השתלות ריאה ועשרות השתלות לב-ריאה.

סוגי השתלות ריאה

בהשתלת ריאה ניתן להשתיל ריאה בודדת, שתי ריאות או לב וריאות יחד, כשההחלטה תלויה במחלה שהביאה את החולה להשתלה ובמצבו הגופני:

השתלת ריאה אחת

מתאפשרת כאשר מקור המחלה שהוביל להשתלה הוא בהצטלקות של הריאות או בנפחת הריאות.

השתלת שתי ריאות

הכרחית כאשר מקור המחלה הוא בזיהום (למשל ציסטיק פיברוזיס), או במקרים של לחץ דם ריאתי גבוה.

השתלת לב-ריאות

מבוצעת במקרים בהם החולה סובל מאי תפקוד סופני של הריאות והלב יחד.


הליך ניתוח השתלת ריאות

ניתוח השתלת ריאות הוא ניתוח מורכב מאוד, שדורש מיומנות, תיאום וניסיון רב.
הצוות המשתתף בניתוח השתלת ריאות כולל בד"כ שלושה מנתחים, שני מרדימים ושני טכנאי מכונת לב ריאות (שנמצאים בכוננות בחדר הניתוח גם אם לא משתמשים במכונה). משך הניתוח נע בין 8-4 שעות במקרה של השתלת ריאה בודדת ובין 12-6 שעות במקרים של השתלת שתי ריאות.

בשל העובדה כי ריאות הן איבר יחסית עמיד שיכול להחזיק מעמד מחוץ לגוף בין 8-7 שעות - בהשתלה של שתי ריאות, מושתלות הריאות זו אחר זו ולא במקביל.

במהלך הניתוח מוציאים את אחת הריאות החולות, משתילים במקומה ריאה בריאה, מחברים את הסמפון הראשי, ורידי הריאה ועורק הריאה ומנשימים את הריאה דרך הסמפון המחובר.

לאחר שמסיימים עם הריאה הראשונה, עוברים לריאה השנייה ומבצעים איתה את אותו התהליך. בסיום מנשימים יחד את שתי הריאות החדשות, מעבירים את המושתל לטיפול נמרץ וגומלים אותו בהדרגתיות ממכונת ההנשמה.

הליך ההחלמה לאחר השתלת ריאות

מיד בתום ניתוח השתלת הריאות, המושתל מועבר לטיפול נמרץ במערך ניתוחי לב-חזה. במרבית המקרים, יום לאחר הניתוח הוא כבר מתיישב לבד וכעבור יום נוסף עובר לאשפוז ולהשגחה במחלקה.

הטיפול לאחר ההשתלה כולל מעקב קפדני אחר תפקודי הריאה וביצוע ברונכוסקופיות וביופסיות של הריאה. בחודש הראשון שלאחר ההשתלה מבצעים את בדיקת תפקודי הריאה פעמיים בשבוע, לאחר מכן מבצעים את הבדיקה אחת לשבוע ובהמשך תדירות הבדיקות הולכת ויורדת.

לאחר שחרורו מבית החולים על המושתל ליטול באופן קבוע תרופות נוגדות דחייה, אך פרט לכך – הוא חוזר לשגרת חיים רגילה לחלוטין. המושתלים שעוברים את ההשתלה בהצלחה, אינם נזקקים עוד לטיפול בחמצן. רמת החמצן בדם שלהם טובה, נפחי הריאה משתפרים בהרבה ושיעורי זרימת האוויר שבים לרמתם התקינה. לאחר תקופת החלמה, כמעט כל החולים שבים לתפקוד מלא, עם סבולת טובה למאמץ ויכולים לחזור לעבודה ולפעילות ספורטיבית מלאה.

אחוזי ההצלחה של ניתוחי השתלת ריאות

בביה"ח בילינסון בוצעו עד היום למעלה מ-860 ניתוחי השתלת ריאות, על ידי צוות גדול ומיומן מאוד. אחוזי ההצלחה של השתלות ריאות בבילינסון גבוהים מאוד, כ- 90-80 אחוזים, והתוצאות משתפרות כל הזמן - לא רק מבחינת ההצלחה הטכנית של הניתוח, אלא גם מבחינת איכות הריאות ואיכות החיים של המושתל.

• פרופ' דן ערבות הוא מנהל המערך לניתוחי לב וחזה בבילינסון

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל