מטופל יקר !
אתה עומד בפני ניתוח, אשר מיד אחריו יתחיל תהליך ההחלמה והשיקום שלך במחלקה. תהליך ההחלמה הראשוני הינו חשוב, והוא יאפשר לך לחזור לפעילות עצמאית ולבית.
הצעד החשוב ביותר לקראת החלמה מלאה הוא לעקוב אחר הוראות הרופאים וצוות הפיזיותרפיה.
יש מספר גורמים היכולים להפריע לתהליך ההחלמה, ועליך לעשות ככל יכולתך כדי להוריד את הסיכון לפתח סיבוכים שלאחר- ניתוח ולהתקדם בתהליך השיקומי.
ההכנות לפני הניתוח
- יש להביא הליכון עם שני גלגלים קדמיים ליום שלאחר הניתוח. ניתן להשאיל מ"יד שרה" (יש סניף בבית החולים) או עזר מציון.
- יש להביא נעליים סגורות, רצוי ספורט, ובמידה אחת יותר מהמידה הרגילה (עקב הנפיחות והחבישה האלסטית).
לאחר הניתוח
הטיפול הפיזיותרפי שלאחר הניתוח יתרכז בתרגילי נשימה, תזוזה במיטה/כסא , הנעת המפרק המנותח ומפרקים סמוכים, עמידה, ולימוד הליכה עם אמצעי עזר.
כבר ביום הראשון שלאחר הניתוח תרד מהמיטה ואם ניתן תחל בלימוד הליכה.
במהלך הימים הראשונים במחלקה תלמד ללכת בצורה בטוחה ונכונה, תוך דגש על איכות ההליכה והשגת מרחק הליכה שיאפשר לך לחזור הביתה. תלמד לבצע מעברים באופן עצמאי ולרכוש תפקוד בסיסי לשם החזרה לביתך.
תרגילים
במהלך הניתוח מוחלפים חלקים פגועים של המפרק במרכיבים מלאכותיים. המפרק המחודש אמור לאחר ההחלמה הראשונית, להקנות שיפור ביכולת התפקודית, בהורדת כאבים, ולפיכך שיפור באיכות החיים. על כן, במהלך האשפוז תקבל תרגילים לביצוע עצמי, לשיקום מיטבי של המפרק.
התרגילים חשובים מאוד לשיפור הכוח ויציבות המפרק, ולשימור טווחי תנועה ועבודה נכונה של מרכיבי המפרק. יש לבצע את התרגילים מספר פעמים ביום, על פי הנחיית הפיזיותרפיסט.
כאב
כאב באזור הניתוח הינו חלק בלתי נפרד מתהליך ההחלמה. הכאב הינו הגורם העיקרי שיגביל את התנועה והתפקוד שלך. על כן, יש לנסות להפחית את הכאב באמצעים העומדים לרשותנו: תרופות נוגדות כאב, הנעת המפרק ושימוש באמצעי עזר להליכה להורדת העומס מהגפה המנותחת.
תפקידך במניעת סיבוכים
- בעיות במערכת הנשימה – בדרך כלל עקב ההרדמה בניתוח. תפקידך- ללמוד לנשום עמוק ולהשתעל באופן יזום במהלך הימים שלאחר הניתוח. לבצע תרגילי נשימה על-פי הוראות הפיזיותרפיסט. ישיבה על כורסא משפרת את תפקוד הריאות והיא עדיפה על שכיבה. ניידות מוקדמת לאחר הניתוח מפחיתה את השכיחות לסיבוך נשימתי.
- קרישי דם בוורידים - בעקבות התהליך הפולשני בו נפגעים כלי דם. חוסר תנועה ונפיחות מגבירים את הסיכון לסיבוך זה.
תפקידך- להניע את כפות הרגליים על פי הנחיית הפיזיותרפיסט ולהתחיל ללכת בהקדם. - פצעי לחץ - חוסר ניידות ושכיבה ממושכת באותה תנוחה גורמים היווצרות פצעי לחץ.
תפקידך- תזוזה במיטה וניידות מוקדמת. - זיהום – אחד מגורמי הסיכון לסיבוך זה הגורר אחריו הארכה במשך האשפוז.
תפקידך- ניידות מוקדמת והשגת עצמאות מרבית לקיצור זמן האשפוז.
ההכנה לשחרור
השחרור הביתה מלווה בפחדים וחששות. עם זאת, הנך יוצא לדרך חדשה שבסופה שיפור ניכר בתפקוד, בכאב ובאיכות החיים. במחלקה, נלמד אותך להתמודד עם האתגרים התפקודיים שיעמדו לפניך בבית בתקופה של השבועות הראשונים שלאחר הניתוח: ביצוע מעברים , הליכה , כניסה לאוטו ולימוד עלייה וירידה במדרגות. השגת עצמאות במחלקה תאפשר לך חזרה קלה יותר הביתה.
הנך מתבקש להכין מספר עזרים בבית לקראת חזרתך:
- ידיות בשירותים ובמקלחת.
- כסא למקלחת/ אמבטיה/ שירותים.
- הגבהות – לשירותים, למיטה, לכיסא.
עליך להעביר בהקדם את טפסי השחרור אל הרופא המטפל ולוודא כי הנך מופנה להמשך פיזיותרפיה ביחידה להמשך טיפול של אזור מגוריך. המשך התהליך השיקומי יבוצע בבית .
הנך מוזמן לפנות בכל שאלה לפיזיותרפיסט במחלקה בטלפון המופיע בראש הדף.
זכור, כי תוצאת הניתוח תלויה גם בך.
ב ה צ ל ח ה!