נפרולוגיה ויתר לחץ דם

עלון מידע - דיאטה דלת אשלגן

מהו אשלגן?

אשלגן (באנגלית: Potassium, בלטינית: Kalium), הוא מינרל חשוב המשפיע על פעילות השרירים, ביניהם שריר הלב.
רמתו בדם מווסתת על ידי הכליות. רמה גבוהה מידי או נמוכה מידי של אשלגן - מסוכנת .
כאשר קיימת פגיעה בתפקוד הכליות, או לחילופין נצרכות תרופות המשמרות אותו בגוף, האשלגן עלול להצטבר בדם ולכן חשוב להגבילו בתפריט.
כדי לשמור על איזון נכון של רמת האשלגן בדם, יש להקפיד על צריכה מבוקרת של אשלגן באמצעות תזונה מותאמת, איזון רמות הסוכר בדם (לחולי סוכרת) ופעילות גופנית.

  • ככלל, כל הפירות והירקות עשירים באשלגן. חישוב הכמות המותרת לצריכה של פירות וירקות יקבע עבורך באופן מותאם על ידי דיאטנית.
  • רצוי לקלף את הפירות והירקות, טרם אכילתם.
  • פירות וירקות משומרים מכילים פחות אשלגן לעומת הטריים. מומלץ שלא לשתות את המיץ.
  • מומלץ לפזר לאורך היום את המזונות המכילים אשלגן ולהימנע מאכילה של כמות גדולה בבת אחת.
  • כדי להקטין את כמות האשלגן בירקות ובתפוח אדמה, אפשר להשרות ולבשל את הירקות, באופן הבא:
    • להשרות את הירקות במים קרים למשך שעה.
    • לשפוך את המים ולבשל את הירקות בכמות גדולה של מים אותם יש לשפוך, לאחר הבישול.

מזונות עתירי אשלגן - מהם יש להקטין כמויות או להימנע עד להדרכה ע"י הדיאטנית

פירות​ירקות​פחמימות וקטניות​שומנים​מוצרי חלב​שונות
מלון
בננה
ענבים
משמש
קיווי
שסק
גויאבה
קרמבולה
אנונה
פירות יבשים כמו:
דבלים, משמש,
צימוקים, תמרים
מיצי פירות טבעיים​
​עגבניה
פטרוזיליה
פטריות טריות
כרוב עלים
כרובית
כוסברה
כרוב ניצנים
דלעת
ארטישוק
תרד
קולורבי
אספרגוס
סלק מבושל
סלק עלים
חזרת
​תפוח אדמה
צ'יפס
חומוס
אפונה יבשה
שעועית לבנה
עדשים
פול מבושל
בטטות
מוצרי סויה
מרקים עם קטניות
ערמונים
​אבוקדו
גרעינים למיניהם:
חמניות, דלעת וכו'
בוטנים
שקדים
אגוזים
שומשום
חמאת בוטנים
אגוזי קוקוס
​מוצרי חלב ניגרים:
חלב
ריוויון
יוגורט
אשל
לבן
מעדני חלב
​שוקולד חלב/ מריר
קקאו / שוקולית
חילבה
קטשופ
רסק עגבניות
זעתר
עשבי תיבול
מלח מופחת נתרן


מזונות דלי אשלגן (חלקם מוגבלים כמותית בשל בעיות בריאות אחרות):

  • לחם לבן/אחיד, אורז לבן, אטריות, קוסקוס, גריסים, פתיתים, פסטה ללא רוטב עגבניות, ביסקוויטים, אבקת פודינג, קורנפלור (עמילן תירס), קמח תירס.
  • עוף, הודו, ביצים.
  • שמנת להקצפה, ג'לי, שמן, חמאה, מרגרינה, מיונז, דבש וסוכר.
  • פירות המכילים פחות אשלגן: תפוח עץ, אגס, קלמנטינה - מהם ניתן לצרוך 2 פירות ליום.
  • ירקות המכילים פחות אשלגן, מהם ניתן לצרוך עד 5 מנות ליום: 1 מלפפון קלוף, חסה (5 עלים), בצל ירוק (3 גבעולים), 1 קישוא, 1 פלפל ירוק.


בברכת בריאות שלמה
צוות המרפאה למושתלי כליה


* מטעמי נוחות, המידע נכתב בלשון זכר, אולם הוא מתייחס לשני המינים - זכר ונקבה
* נכתב על ידי היחידה לתזונה ודיאטה