פנימית

רסק, מיץ, שלמות – העיקר שתאכלו עגבניות

​תמיד ידענו כי העגבניות בריאות, אך עתה התגלה במחקר שנערך בבי"ח השרון, כי אכילת 3-2 עגבניות ביום מעכבת התרבותם של תאים ממאירים.

בעגבנייה מרכיב פעיל הנקרא ליקופן. מחקרים הראו כי צריכה מוגברת של ליקופן מסייעת במניעת גידולים סרטניים כגון סרטן הערמונית וסרטן השד, וכן מפחיתה מחלות לב כליליות. אך האם הליקופן יעיל גם כנגד תאי גידול אחרים?

במחקר, שביצעו רופאים מבי''ח השרון- ד''ר הרצל סלמן, מנהל מחלקה פנימית ג', ד''ר מיכאל ברגמן, סגן מנהל המחלקה, ד''ר חנה בסלר, חוקרת במכון המחקר, בהנחייתו של פרופ' מאיר ג'לדטי - נמצא כי אכן הליקופן מעכב את התרבותם של התאים הממאירים. העיכוב גדל ככול שמינון החומר עלה. מידת השפעת הליקופן הייתה שונה על שורות התאים השונות כשלתאים מסוג לויקמיה לימפתית כרונית (CLL) נדרש המינון הגבוה ביותר של ליקופן כדי למנוע את התרבותם. כמו כן, הראה המחקר כי הליקופן גורם לזירוז המוות המתוכנן של תאי הגידול.
האם הגענו לשלב הקליני שבו ליקופן ישמש כחומר לטיפול בממאירות? עדיין לא, אך לאור הידע שהצטבר עד כה, ממליצים החוקרים להרבות באכילת עגבניות העשירות בליקופן, כאשר הוכח במחקר שמינון גבוה יותר הוא גם יעיל יותר.

באכילה של 50 גר' רסק עגבניות (אותו משיגים מריסוק 2-3 עגבניות) או שתיית 150 מל' מיץ עגבניות (כשלושת רבעי כוס), מושגת רמת ליקופן בדם, כ-1 מיקרומול/ליטר אשר נמצאה במחקר כיעילה.

אגב, הליקופן שייך לקבוצת הקרטנואידים ועל כן אכילה מוגברת של עגבניות, כמו גם של גזר וירקות אחרים, בעיקר ירקות ירוקים, יכולה לגרום לצבע כתום בכפות הידיים, אולם אין לכך השלכות בריאותיות.