היחידה לרפואה משלימה

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > מרכז דוידוף לסרטן > היחידה לרפואה משלימה > יוגה ומחלת הסרטן
הצג עוד

יוגה ומחלת הסרטן

טיפולי גוף ונפש משולבים הם הבסיס לרפואה האינטגרטיבית, הכוללת מגוון רחב של טיפולים ושיטות מתחומי הרפואה הקונבנציונלית והמשלימה. היוגה-תרפיה, הגרסה הטיפולית של היוגה, היא אמצעי מוכח לחיזוק הגוף והנפש בעת מחלה ומשפרת את רווחת המטופל בהתמודדות מול הסרטן

  • מאת:
  • אלונה גלוברמן, מטפלת ביוגה-תרפיה, היחידה לרפואה משלימה בסרטן במרכז דוידוף – בית החולים בילינסון
יוגה

מרגע הבשורה, דרך קבלת הטיפולים ועד לתקופת השיקום וההחלמה – ההתנהלות מול מחלת הסרטן דורשת תעצומות גוף ונפש רבות. אחד הכלים שנמצאו כמסייעים מאוד לחולי סרטן בשלבים השונים של המחלה הוא תרגול יוגה.
יוגה היא עולם שלם של חוכמת גוף ונפש עתיקה שמקורה בהודו, והיא כוללת שיטות וזרמים רבים. בעולם המערבי של ימינו, מדובר למעשה בגישה של אימון גופני המשולבת במרכיבים של נשימה, מדיטציה וחיבור לתודעה. השילוב המיוחד הקיים ביוגה, בין תרגול פיזי ורוחני, תורם רבות לרווחה הכללית ומתאים מאוד כחיזוק למשאבים הפיזיים והנפשיים, הדרושים כדי להתמודד מול מחלות הסרטן השונות.
בכתבה זו ריכזנו עבורכם את השאלות העיקריות שחולים ובני משפחותיהם, המתמודדים עם מחלת הסרטן (ושרובם אינם מכירים את היוגה מחייהם הבריאים), מבקשים לברר אודות הקשר שבין יוגה-תרפיה וסרטן.

על אילו תופעות היוגה יכולה להקל, עבור מי שמקבל טיפול אונקולוגי?

טיפול באמצעות יוגה, הנקרא יוגה-תרפיה, הוא שיטה קדומה שיעילותה מוכחת שוב ושוב, גם במחקרים בני זמננו, לצורך התמודדות מול סרטן – הן אל מול הסימפטומים של המחלה עצמה, והן כדרך להקל על תופעות הלוואי של הטיפולים, כגון תשישות, כאבים, הפרעות שינה, קשיי נשימה, עקה (סטרס), חרדות, קשיים בריכוז ועוד.
כל שיעור יוגה "רגיל" עשוי להקל על כאבים שונים, מצבי רוח והתמודדויות יום-יומיות, אולם למפגש של יוגה-תרפיה עשויה להיות השפעה רבה עוד יותר: זהו מפגש טיפולי, המותאם אישית למטופל תוך התייחסות למחלה ולתופעותיה, וניתן על ידי יוגה-תרפיסט/ית המתמחה בדיוק בעבודה עם חולים במחלות קשות ומורכבות.

מה בעצם עושה היוגה, ואיך זה יכול לעזור לי בתקופת הטיפולים?

היוגה מקדמת מצב של איזון בשלושה רבדים: פיזי, נפשי ומנטאלי. משמעות המילה יוגה הוא איחוד או חיבור, וכשמה כן היא: היוגה מרגיעה, מחזקת, מגבירה את האיזון הפנימי ומביאה את המתרגל למקום שלֵו ונינוח יותר בתוך סערת המחלה. היא מסייעת להשבת השליטה בחיים, להרגעה ולהעצמה, ומאפשרת לגייס כוחות פנימיים שחשובים כל כך בעת הזו. בתרגול נכון, שמבוסס ברובו על טכניקות פשוטות, כל אחד יכול למצוא דרך היוגה את "המטפל הפנימי" החבוי בתוכו, כלומר, לרכוש את היכולת לטיפול עצמי בקשת רחבה של תופעות ובעיות, שעולות בשלבים השונים של המחלה. אפשר לראות זאת כהצטיידות ב"ארגז כלים" מגוון, המקנה למטופל ידע וטכניקות, שתוך מספר מפגשים מאפשרים לו להמשיך בתרגול ולהפיק ממנו יתרונות גם באופן עצמאי וללא ליווי של מטפל יוגה חיצוני.

איך מתנהל מפגש של יוגה-תרפיה, ומה עושים בו?

גישת היוגה-תרפיה, שבאמצעותה מטפלים ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף, מתמקדת בקשב רב ובתשומת לב אישית לכל מטופל. קיימת קשיבות רבה לתחושותיו של המטופל, ליכולותיו ולמגבלות השונות שלו בשלבים השונים של המחלה, תוך התייחסות לטיפולים הקונבנציונליים שהוא מקבל ולהשפעותיהם עליו במישור הפיזי והנפשי כאחד.
הדגש הוא על קשר אישי ומיידי מול המטפל, ולפיכך התרגול נעשה במפגשים פרטניים או בקבוצה מצומצמת המאפשרת להקדיש זמן ותשומת לב לכל משתתף. בצד התרגול הפיזי במנחים שונים, שנועד לחזק שרירים ולהגביר גמישות, יכלול כל מפגש שיחה, תשאול ואבחון, תרגילי נשימה והרפיה, תהליכי דמיון מודרך ומדיטציה, וכלים נוספים מתוך עולם היוגה, בכלל זה טכניקות לאימון והרגעה שהמטופל יכול להמשיך ולתרגל אותן בעצמו.

מעולם לא ניסיתי יוגה, האם זה יכול להתאים לי דווקא בזמן מחלה?

אנחנו פוגשים את השאלה הזאת שוב ושוב, וזה מובן: אנשים שמעולם לא ניסו לתרגל יוגה נרתעים לא פעם מלהיכנס לעולם חדש, במיוחד כשהם במצב של תשישות פיזית ונפשית. "אין לי כוח להתחיל עם זה", "אני מרגישה מרוקנת", "לא חושב שאני מסוגל עכשיו ללמוד משהו חדש" – אלו הן רק חלק מהתגובות הראשוניות שאנחנו מקבלים. כל החששות מובנים, אבל הניסיון שלנו כמטפלים מוכיח חד-משמעית – כן, דווקא בזמן הטיפולים ובמצב של אנרגיות נמוכות, כל מטופל צריך את אותו "סטארטר" שיניע בתוכו כוחות גוף ונפש. היוגה-תרפיה היא בדיוק כזאת. היא מהווה מפתח להתחזקות בכל הרבדים, וחשוב לזכור שהיא מותאמת בדיוק למצבים כאלה: הכול נעשה בהדרגה, בעדינות, בקשב רב וללא כל אלמנט של לחץ או שיפוטיות. התרגול גמיש ומותאם למגבלות, להרגשה ולמצבו של המטופל ביום המפגש. אפשר לקיים אימון עצים יותר, או לחלופין תרגול רגוע מאוד הכולל רק הרפיה, מדיטציה ונשימות. כך או כך, הערך שכל חולה סרטן יכול להפיק מהתרגול הוא עצום.

איזה ניסיון הצטבר אצלכם ביחידה לגבי תרגול יוגה בחולי סרטן? האם יש לכך תימוך מחקרי?

חולי סרטן שתרגלו יוגה ביחידה במרכז דוידוף, מדווחים על שינוי משמעותי הן במצבם הנפשי-מנטאלי והן ביכולות התפקוד הפיזי שלהם ביום-יום. בצד המשוב החיובי המגיע מהמטופלים, אנחנו מסתמכים גם על מחקרים רבים שנעשו בעולם וגם בארץ בנושא שילוב של יוגה-תרפיה בטיפול בחולי סרטן. לדוגמה, מחקר שנערך באחד ממרכזי הסרטן המובילים בעולם (מ.ד. אנדרסון שבאוניברסיטת טקסס בארצות הברית), הוכיח כי איכות חייהן של נשים שחלו בסרטן השד, הש​תפרה משמעותית לאחר שהן השתתפו בשיעורי יוגה במהלך תקופת הטיפולים, ורובן אף דיווחו על הפחתה ברורה בתופעות הלוואי. מחקר גדול אחר שהתפרסם לפני מספר שנים, ואיחד 245 מחקרים שונים בנושא, קבע שיוגה היא הפעילות הגופנית היעילה ביותר להקלה על תופעת העייפות הקשה, המלווה את קבלת הטיפולים לסרטן וממשיכה על פי רוב גם בתקופת ההחלמה. הן המחקרים, והן הניסיון הטיפולי אצלנו ובמרכזים גדולים אחרים בעולם, מוכיחים כי יוגה-תרפיה היא דרך בטוחה ויעילה לעבוד עם היכולות הטבעיות של הגוף והתודעה כדי להקל על התחושות בעת מחלה, לקדם רווחה אישית ולקבל חוויה מיטיבה מבחינה גופנית ונפשית – הן בתקופת ההתמודדות מול הסרטן והן כחלק משגרת הבריאות לאורך החיים.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל