על החיבור שבין גוף ונפש אין צורך להרחיב: מדובר בכלים שלובים, הניזונים זה מזה ומשפיעים זה על זה באופן שאינו ניתן לערעור. זהו "קשר גורדי", המחייב אותנו לטפל בגוף ובנפש גם יחד במגוון מחלות, ובעיקר במחלות קשות וכרוניות, כאלה המאיימות על איכות החיים ועל המשך החיים. למחלת הסרטן נלוות במקרים רבים תופעות נפשיות ורגשיות, שההתייחסות אליהן מהווה חלק בלתי נפרד מהטיפול במחלה. אחת התופעות המרכזיות היא סטרס (עקה, או דחק) – מצב של מתח ולחץ נפשי, שבלא טיפול ראוי עלול להפוך לחרדה ולדיכאון ולהשפיע באופן דרמטי לא רק על איכות חייו של המטופל אלא גם על סיכויי החלמתו.
ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף אנו עושים שימוש במגוון כלים, גישות ואמצעים טיפוליים, על מנת לטפל בסטרס ובחרדה של חולי סרטן בשלבים השונים של המחלה – מקבלת הבשורה, דרך ההתמודדות בתקופת הטיפולים והכנה לניתוח, ועד לתקופת ההחלמה והשיקום. לחוקרים ולמטפלים ברור כיום, כי כל אמצעי העשוי להפחית משמעותית את הסטרס מחזק את החוסן של הגוף ואת יכולת ההתמודדות שלו מול המחלה, הטיפולים והקשיים הכרוכים בה. אחד האמצעים המעניינים לחיזוק החוסן הנפשי הוא ההיפנוזה הרפואית. מדובר בכלי טיפולי ותיק, שבו משתמשים מטפלים מוסמכים כבר עשרות שנים, באופן רפואי וממוסד, כדי "לגייס" את התת-מודע לטובת שיפור מצב המטופל מבחינה נפשית ורפואית גם יחד.
להחזיר את החוסן הנפשי
ראשית חשוב לחזור ולהדגיש: ההיפנוזה הרפואית שבה אנחנו משתמשים היא כלי לגיטימי וידוע בעולם הרפואה, ותוצאותיה מגובות במחקרים שנעשו בעולם הרחב וגם בישראל. עבודות אלו המצויות בספרות הרפואית, כמו גם ניסיון טיפולי רב שנצבר אצלנו במרכז דוידוף מראים כי ההיפנוזה יכולה לסייע לחולי סרטן בטווח רחב של בעיות ותופעות: החל מצמצום משמעותי בתופעות הלוואי של הטיפול הכימותרפי, כמו בחילות ותשישות, וכלה בבעיות שינה המאפיינות את תקופת הטיפולים ומגיבות היטב להתערבות היפנוטית. המשותף למרבית התופעות הללו הוא התערערות החוסן הנפשי: חשש מפני הבלתי ידוע, חרדה קיומית ופחד מכאב ומסבל. אלו, לא פעם, מזינים את עצמם ויוצרים מעגל קסמים שקשה להיחלץ ממנו ללא תמיכה טיפולית. בהיפנוזה הרפואית אנחנו מביאים את המטופל למקום בטוח, שבו הוא יכול לשחרר את המחשבות השליליות ואת ההתניות. מטופלים רבים חווים עקב כך הפחתה משמעותית בתחושת הכאב, ואחרים מצליחים להירדם ביתר קלות ולהפוך שינה קלה ושברירית לשינה עמוקה יותר. בכתבה זו נתמקד בהשפעות הטובות שעשויות להיות להיפנוזה לא רק על תופעות לוואי ותחושות נפשיות, אלא ממש על מצב הגידול ועל הצלחת הניתוח האונוקולוגי. וגם אם זה נשמע לכם פנטסטי, מדובר בעובדות רפואיות מוצקות הנשענות על מחקרים מדעיים, ומוכיחות שוב את פלאי הגוף-נפש.
פחות סטרס – פחות גרורות?
אחת המסקנות המרתקות ממחקרים שנעשו בנושא ההיפנוזה הרפואית, היא שהפחתת העקה (סטרס) לקראת ניתוח אונקולוגי עשויה להקטין פיזור גרורתי של המחלה. מסתבר, כי דווקא בתקופה שבה ברור כי ניתוח הכרחי לריפוי, קיים פוטנציאל רב יותר לפיזור של תאים סרטניים בגוף וליצירת גרורות. הדבר נובע ישירות ממצבו הנפשי של המטופל, מהחרדה ומהסטרס שבהם הוא שרוי. לפני הניתוח, בצד מחשבות חיוביות הנובעות מהסיכוי להחלמה, עולות גם מחשבות שליליות לגבי תוצאות הניתוח: האם אשרוד את המחלה? האם אחלים לגמרי? האם אשאר עם מום או נכות כלשהי? המחשבות הטורדניות האלה, מסתבר, עלולות להשפיע על מהלך ותוצאות הטיפול הרפואי, ואפשר להתמודד מולן בהצלחה בעזרת היפנוזה רפואית.
ההיפנוזה קיצרה את הניתוח
במחקר שנערך בבית החולים "מאונט סיני" בניו יורק, אחד מהמוסדות הרפואיים הידועים בארה"ב, השתתפו מאתיים נשים עם סרטן שד שחוו חרדה לפני כניסה לניתוח. הן חולקו לשתי קבוצות שוות, כאשר בכל קבוצה קיבלו הנשים, בנוסף לתרופות ההרדמה הרגילות, גם סוג אחר של התערבות מעולם הגוף-נפש. קבוצה אחת קיבלה שילוב של תרופות הרדמה יחד עם התערבות היפנוטית של 15 דקות, בעיקר השריית הרפיה עמוקה. הקבוצה השנייה, קבוצת הביקורת, קיבלה בצד התרופות יחס אמפתי של תשומת לב שאנו מכנים אותו Attention control, ובסלנג שלנו בעברית: "תשומי".
את ההבדל בין שתי הקבוצות אפשר לדמות לנהיגה ברכב: בעוד שבהיפנוזה אנו מושיבים את המטופל ליד ההגה, ומאפשרים לו לנהוג בעצמו – הרי שבמתן תשומת לב מבוקרת, המטפל יושב ליד ההגה ואילו המטופל נמצא במקום הפסיבי והמקבל. תוצאות הניסוי היו מרתקות: לא זו בלבד שבקבוצה שקיבלה היפנוזה דיווחו הנשים על רמת חרדה מופחתת, על כאב נמוך יותר בסולם הכאב ועל חוויה טובה יותר מאשר בקבוצה השנייה – אלא שבקבוצה זו צריכת התרופות הייתה נמוכה יותר, האשפוז קצר יותר, ומה שמפתיע עוד יותר: משך הניתוח הממוצע התקצר לעומת קבוצת הביקורת. מסתבר, שבניתוחים שנעשו בקבוצת ההיפנוזה נצפו פחות תופעות של דמם וסיבוכי הרדמה, מכיוון שהמטופלות היו במצב של רגיעה עמוקה. החוקרים הצליחו גם לכמת זאת מבחינה כלכלית, ומצאו שהניתוחים שנעשו תחת התערבות של היפנוזה חסכו כ-9 אחוזים מעלות הפרוצדורה. וכאן ראוי להזכיר שלא מדובר בתרופה, אלא בהליך קצר של היפנוזה בטוחה לחלוטין וללא כל תופעת לוואי.
מנטרלים רגשות שליליים
איך, בעצם, כל זה קורה? ההסבר לכך טמון בהבנה שקשרי גוף-נפש אינם תלויים במודעות בלבד. כל מי שניגש לניתוח – לא כל שכן ניתוח מציל חיים להסרת גידול סרטני – חווה תחושות של מתח, מ"פרפרים בבטן" ועד לחרדה של ממש. אולם רק חלק מהמטופלים האלה הם אנשים שאנו נוהגים לכנות כבעלי "דיבור עצמי שלילי" (Negative self-talk). אלו הם האנשים שמאמינים כי הכול "נדבק" אליהם, שהם חסרי מזל, ולא פעם נשמע מהם משפט כמו "ברור לי למה אני חולה, הרי גם בצבא תמיד 'נפלתי' במספרי מוות". זוהי גישה שלילית עמוקה, שלא די ביחס אמפתי ומחבק כדי לשנות אותה. אדם החווה באופן יום-יומי רגשות שליליים כמו כעס, שנאה או פחד, מחליש באופן מתמשך את מערכת החיסון שלו – זו שנלחמת בשגרה בתאים הטרום-סרטניים הנוצרים בגופנו, ואצל רובנו עושה זאת בהצלחה ומונעת את התפתחות המחלה. מדובר במעגל קסמים של נבואה המגשימה את עצמה, ובמקרים רבים, האנשים האלה צודקים: הם אכן חולים יותר מאחרים וכביכול "חסרי מזל", אולם הסיבה לכך היא המנגנון הפנימי שלהם המבוסס על רגשות שליליים. שינוי של המודעות הזאת, כבר בשלבים הראשונים של המחלה, יכול לסייע בהחלמה. במקרים שכאלה, ההיפנוזה היא "מפתח" מצוין לאותו "מנעול" שעליו דיברנו, ולא פעם היא יכולה לעזור מאוד ואף לחולל נפלאות.
מגוון כלים של גוף-נפש
יחד עם זאת, בצד היתרונות הטיפוליים הרבים שלה, חשוב לזכור שהיפנוזה היא רק אחת מהשיטות לטיפול בסרטן. נכון ומומלץ להשתמש בה כחלק ממעטפת טיפולית הכוללת שיטות רפואיות מקובלות ברפואה הקונבנציונלית, ובצידן גם טיפולים מעולם הרפואה המשלימה.
מה שברור הוא, שכל אמצעי העשוי להפחית משמעותית את הסטרס, מחזק את החוסן של הגוף ואת יכולת ההתמודדות שלו מול המחלה והטיפולים השונים הכרוכים בה. היפנוזה היא אחד הכלים החזקים להשגת המטרה הזאת, אבל בצידה יש כאמור כלים רבים נוספים בתחום הגוף-נפש, שעשויים לעזור למטופלים לקראת ניתוח סרטן, בתקופת הטיפולים ובכל תקופת ההתמודדות מול המחלה.
ביחידה לרפואה אינטגרטיבית במרכז דוידוף מוצעים כלים רבים כאלה, המותאמים באופן אישי למטופל, החל מטיפולי רפואה סינית מסורתית, טיפולי מגע ותנועה, נטורופתיה וטיפול בתזונה, וכלה בכלים פחות מוכרים אבל יעילים ומוכחים כדוגמת ההיפנוזה הרפואית – שכפי שסקרנו כאן, עשויה לעזור מאוד למטופלים לקראת ניתוח אונקולוגי וכהכנה לתוכנית הטיפולית. לקריאה נוספת על השפעות ההיפנוזה בטיפול בחולי סרטן, לחצו כאן לכתבה "לטפל בסרטן בעזרת היפנוזה".