מחקר בבילינסון: עובר במצב עכוז
ד"ר ניר מלמד: "להערכת משקל עובר חשיבות רבה בזיהוי הפרעות גדילה בעובר, סוכרת הריון ותכנון הלידה".
*
שימוש בנוסחאות ייעודיות להערכת משקל במצג עכוז עשויות לשפר את הדיוק במקרים אלו.
*
כ-5,000 ילודים מדי שנה הינם במצג עכוז.
היכולת להעריך את משקל העובר באופן מדויק הינה הכרחית וחשובה לצורך מעקב אחר בעיות גדילה של העובר, לזיהוי סוכרת הריונית ולתכנון הלידה.
הערכת משקל של העובר מתבצעת ברוב המקרים בבדיקת אולטרסאונד במהלכה נמדדים חלקים שונים בגוף העובר כולל היקף הבטן, היקף הראש, ואורך עצם הירך, נתונים אלו מוזנים למשוואה מתמטית אשר בעזרתה מחושב המשקל המשוער.
במקרים של עובר במצג עכוז בהם נשקלת אפשרות ללידה רגילה, ישנה חשיבות נוספת להערכה מדויקת של משקל העובר, מכיוון שעל פי המשקל המשוער יוכרע באם האפשרות ללידה רגילה קיימת.
במחקר שבוצע על ידי ד"ר ניר מלמד, רופא בכיר ביחידה לרפואת אם ועובר בבי"ח לנשים בבילינסון, ביחד עם פרופ' יריב יוגב מנהל חדר לידה ופרופ' ישראל מייזנר מנהל היחידה לאולטרסאונד גינקולוגי ומיילדותי, הושוו 165 מקרים של עוברים במצג עכוז ל-165 מקרים של עוברים במצג ראש בהם בוצעה הערכת משקל בטווח של שלושה ימים מהלידה. תוצאות המחקר העלו כי הסטייה בהערכת המשקל של עוברים במצג עכוז גדולה בכ-10% מאשר הערכת המשקל של עוברים במצג ראש.
במחקר הועלו מספר סיבות אפשריות להבדלים אלו. אחת הסיבות הינה כי מבנה ראשו של עובר במצג עכוז שונה (מאורך יותר) ממבנה ראשו של עובר במצג ראש, קרוב לוודאי בשל העובדה שבמקרים של עובר במצג ראש, ראש העובר נמצא בתוך תעלת האגן אשר מכתיבה צורת ראש מעוגלת יותר. החוקרים העריכו כי שימוש במשוואות ייחודיות לעוברים במצג עכוז אשר יבצעו בין היתר תיקון להבדלים אלו בצורת ראש העובר עשוי לשפר את דיוק הערכת המשקל של עוברים במצג עכוז.
ד"ר ניר מלמד: "להערכה נכונה ומדויקת של משקל העובר טרם הלידה ישנה חשיבות רבה בזיהוי הפרעות גדילה בעובר, סוכרת היריון ובתכנון צורת הלידה. מן המחקר שערכנו עולה המסקנה כי מצג העובר מתווסף לשורה של גורמים שונים כגון מין העובר, מספר העוברים ברחם, שבוע ההיריון, ואורך העובר אשר נמצאו בעבודות קודמות שלנו כמשפיעים על דיוק הערכת המשקל העוברית. אנו מתכוונים לפתח מודלים אשר ייתחשבו גם במאפיינים אלו של העובר ועל ידי כך להביא לשיפור המיוחל בדיוק הערכת המשקל של עוברים".
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת המוביל בתחום האולטרה-סאונד המיילדותי - Ultrasound in Obstetrics and Gynecology.