נשים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > נשים > גלולת היום שאחרי

גלולת היום שאחרי

פורסם בראשונה: 25.09.2012

  • מאת:
  • מאת: ד"ר אריה ישעיה, רופא נשים בכיר בביה"ח בילינסון ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית | מרכז רפואי רבין - בית חולים בילינסון
  1. עד לפני עידן הגלולות, מניעת היריון לאחר קיום יחסים העסיקה את המין האנושי. עוד בתחילת ייצור התכשירים ההורמונאליים הוצעו ונוסו תכשירים המכילים אסטרוגן במינון גבוה ובהמשך שילוב של אסטרוגן ופרוגסטרון במינונים גבוהים למניעת היריון תוך 24 שעות מקיום יחסים לא מוגנים. התכשירים גרמו לבחילות קשות ולהקאות והשימוש בהם היה מוגבל יחסית ולא התקבל בעין יפה הן בקהילה הרפואית והן בקרב נשים.
  2. בשנת 1999 חלה מהפכה כאשר הוכנסה לשימוש גלולת "היום שאחרי" והורידה ב-85% את הסיכוי להרות על ידי דחיית הביוץ הצפוי.
  3. התכשירים הניתנים לרכישה כיום בישראל בשמות של "פוסטינור" או "נורלבו" יעילים במניעת היריון עד 72 שעות מקיום היחסים. הטיפול עלול לגרום לתופעות לוואי לא משמעותיות של הקאות, שלשולים, כאבי בטן וראש, בחילות וכן שיבוש במחזור החודשי הבא.
  4. בשנת 2009 התרחשה מהפכה נוספת על ידי החדרת תכשיר ה"אלה" (Ella-1) אשר מכיל את הפרוגסטרון הסלקטיבי אשר חוסם חלק מפעילות הפרוגסטרון. ניתן לקחת את התכשיר עד 5 ימים (120 שעות).
  5. גלולת היום שאחרי המומלצת במניעת היריון בזמן חירום וניתנת להשגה בקלות, הורידה את שיעור ההריונות הבלתי רצויים באופן כללי. מצד שני, חלק מהנשים, ובעיקר הצעירות והנערות, מסתמכות על התכשירים הללו במניעת היריון באופן מתוכנן לאחר קיום יחסים ובכך מחטיאות את המטרה. אם נערות יחליטו להשתמש באופן קבוע בתכשירים לחירום, שיעור ההריונות השנתי המצטבר יהיה גבוה משמעותית ביחס לשימוש בגלולות החודשיות. על כן, חשוב ביותר להדגיש שהשימוש בתכשירים הללו מומלץ למקרי חירום בלבד ולא כטיפול קבוע למניעת היריון.

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל