נשים

trueבתי חולים > רבין > דף הבית > מחלקות ומרפאות > נשים > צירים מוקדמים

צירים מוקדמים

צירים מוקדמים הם התכווצויות של הרחם שמתחילות לפני 37 שבועות מלאים של ההיריון.
צירים מוקדמים יכולים להיות אחד הסימנים ללידה מוקדמת, יחד עם זאת, יותר מ 80% מהנשים שסובלות מצירים מוקדמים, לא תפתחנה לידה מוקדמת. נשים בהריון מרובה עוברים נמצאות בקבוצת סיכון מוגברת לצירים מוקדמים בשל תופעה שנקראת "מתיחת יתר של הרחם".

מה גורם לצירים מוקדמים?

עישון, תת תזונה, אלכוהול, סמים ומומים ברחם נחשבים לגורמי סיכון לצירים ולידה מוקדמת. עוד בין הגורמים הידועים והשכיחים לצירים מוקדמים הם:

  • ריבוי מי שפיר ומיקום השלייה יכולים לגרום למתיחת הרחם ובעקבות כך להיווצרות צירים שמופיעים טרם זמנם.
  • התייבשות, אותה ניתן למנוע על ידי שתייה מרובה ומספקת של מים. במצב כזה, האישה תקבל בבית החולים עירוי נוזלים עד שהצירים פוסקים.
  • זיהום, דלקת בדרכי השתן או מחלת מין וכמו כן וירוס מעיים או קלקול קיבה – גורמים שכיחים יחסית שנחשבים לאחראים לצירים מוקדמים ויטופלו באמצעות תרופות אשר מותר לקחת בשלב זה של ההריון ואם יש צורך, בעירוי נוזלים. בדרך כלל, כשהמחלה חולפת, גם הצירים מפסיקים מאליהם.
  • במקרה של תאונה עלולים גם להיווצר צירים מוקדמים כתוצאה ממכה או טלטול משמעותי שהגוף חווה. חשוב מאוד להגיע לחדר המיון בהקדם האפשרי ולהיבדק.

עם זאת, חשוב לציין שלא כל הסיבות להופעת צירים מוקדמות ידועות ויותר מזה:  צירים מוקדמים יכולים להופיע ולהיעלם לאחר קבלת טיפול וזאת מבלי שנדע מה גרם להם מלכתחילה. לאור כל זאת, נשים בהריון שמופיעים אצלם צירים מוקדמים, צריכות להיכנס באופן מיידי לשמירת הריון. בכל מקרה, אם האישה איננה נמצאת במצב שבו היא מוכנה ללידה – מבחינת בשלות העובר – ועדיין מגיעים צירים מוקדמים, מטרת הצוות הרפואי בבית החולים היא לעצור אותם ולעכב את הלידה ככל שניתן, עד שהאישה מוכנה ללדת והעובר בשל דיו לצאת לאוויר העולם.

איך מרגישים צירים מוקדמים?

התחושה של צירים מוקדמים דומה לתחושה של התכווצויות חזקות שבאות והולכות בקצב מוגבר בחלל הרחם. בדרך כלל התכווצויות אלה יהיו מלוות בהפרשות מוגברות ו/או דימום באיזור הנרתיק, כאבי גב כמו בעת המחזור וירידת מים. במידה ואת מזהה את הסימנים האלה ואת עדיין בשבוע מוקדם ללידה מבחינת ההריון – עליך להגיע מיידית למיון יולדות.

צירים מוקדמים ללא פתיחה

אם הצירים מופיעים ללא פתיחת צוואר הרחם הסיכון והסיכוי ללידה מוקדמת הוא קטן יותר מאשר צירים עם פתיחה. צירים מוקדמים ללא פתיחה יטופלו בעיקר בנוזלים, מנוחה ולפעמים תרופות לדיכוי צירים.

האם צירים מוקדמים זה מצב מסוכן?

לפעמים צירים מוקדמים יגרמו לקיצור צוואר הרחם או לפתיחה של צוואר הרחם שתביא ללידה מוקדמת ואף להפלה. לכן, אם את מרגישה או חושדת שאת חווה צירים מוקדמים, חשוב שתגיעי מייד לחדר המיון לבדיקה ולקבלת טיפול מתאים.

מתי יש צורך בשמירת הריון?

במקרה של אירועים חוזרים ונשנים של צירים מוקדמים, בעיקר בשלבים המוקדמים של ההריון ועד שבוע 34, יגרמו לרופא המטפל להמליץ על שמירת הריון. חשוב לדעת שאירוע בודד של צירים מוקדמים לא יחייב שמירת הריון, אלא רק אם מדובר במספר פעמים. הרופאים ימליצו על שמירת הריון עד ללידה וזאת כדי למנוע לידה מוקדמת שכרוכה בסיכונים לאם ולעובר.

הטיפול המומלץ במצב זה (כפוף לשיקולים רפואיים):

  1. מנוחה במיטה
    לא מדובר בשכיבה מוחלטת. חשוב להקפיד על מנוחה מרבית, ניתן ללכת לשירותים, מקלחת, לשבת בלובי. כמו כן, נבקשך ליידע הצוות הסיעודי אם הינך מעוניינת לצאת מהמחלקה.
  2. שתייה מרובה
    התייבשות היא אחת הסיבות להיווצרותם של צירים מוקדמים, על-כן חשוב להקפיד על שתייה  של 2-3 ליטרים ביממה, אפשרי מים או מיץ (קפה ותה לא נחשב).
  3. אכילת מזון עשיר בתאית
    חשוב להקפיד לאכול מזון שמכיל תאית וסיבים תזונתיים כגון: פירות יבשים, פירות וירקות טריים. אכילת מזון עשיר בתאית, עוזרת למערכת העיכול לתפקד כראוי ועשויה למנוע עצירות. הימנעות מעצירות מהווה חלק חשוב בטיפול נגד התכווצויות מוקדמות.
  4. בדיקות ומעקב במהלך האשפוז
    בקבלתך, יבוצעו הבדיקות הבאות: יורכב עירוי דרכו תילקחנה דגימות דם לבדיקות דם נדרשות וכן תתבקשי לתת שתן לכללית ותרבית.
    • ביצוע מוניטור עוברי פעמיים ביום (משמרת בוקר ומשמרת ערב)
    • ביצוע אולטרה סאונד ביחידה לפי שיקול דעת רפואי
    • טיפול תרופתי (בהתאם לשיקול דעת רפואי)
    • מתן צלסטון, זריקה לזירוז הבשלת הריאות של העובר (מתחת לשבוע 34 ובהתאם לשיקול דעת רפואי)
    • ביצוע בדיקות דם ושתן בהתאם לצורך

לתשומת ליבך –

הנך מתבקשת לדווח על כל שינוי בהרגשתך הכללית, שינוי בתדירות תנועות העובר ו/או שינוי בתדירות פעילות רחמית או עוצמת הכאב.
כל שינוי ייבחן לגופו ויטופל בהתאם להחלטת הצוות המטפל, בשיתופך.

כל שאלה המטרידה אותך תיענה על ידי הצוות ברצון.                                                    
                                    

בהצלחה!!!

צוות היחידה לרפואת האם והעובר

 

המידע אינו מהווה חוות דעת מקצועית ואינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי.
למידע נוסף ניתן לפנות לאתר הרשמי של מרכז רפואי רבין בכתובת: www.rmc.org.il

האם תוכן זה היה מועיל?

תגיות

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל