ייעוץ מקצועי: פרופ' דב פלדברג, מנהל אשפוז יום ומיון נשים
בלוטות ברתולין הן שתי בלוטות הנמצאות בכניסה לנרתיק. הבלוטות מפרישות נוזל סיכה ואינן ניתנות למישוש במצב תקין.
כאשר יש חסימה במוצא הבלוטה עקב סתימה של צינורית הניקוז או זיהום, הבלוטה גדלה ואוגרת בתוכה חומר נוזלי שמנוני ומתפתחת ציסטה. לעיתים הציסטה עוברת תהליך דלקתי והופכת למורסה (אבצס).
ציסטה גורמת לנפיחות באזור הנרתיק, אך לרוב אינה גורמת לכאבים. במידה ומופיעים אודם, חום מקומי ורגישות באזור לרוב מדובר במורסה.
אם יש חשד לזיהום הטיפול הוא בד"כ ניתוחי בשילוב עם כיסוי אנטיביוטי.
בניתוח מבוצע ניקוז של הבלוטה ותפירת השוליים כדי לשמור עליה פתוחה. במקרים בהם מדובר בציסטה חוזרת, ניתן לבצע כריתה של הבלוטה כולה.
הטיפול הוא ניתוחי בלבד ומתבצע דרך הנרתיק. רצוי לבצע את הפעולה הכירורגית בסמוך לאבחנה כדי שלא תהינה דלקות חוזרות.
הניתוח אורך כחצי שעה בהרדמה מלאה. במהלך הניתוח מתבצעת כריתה כירורגית של הבלוטה. אם מדובר בניתוח לניקוז המורסה, פותחים את המורסה על ידי חתך אורכי במרכז המורסה, מנקזים ממנה את המוגלה ומשאירים נקז למספר ימים עד שהדלקת תעבור. אם התהליך הדלקתי חוזר על עצמו, מומלץ לבצע ניתוח נוסף להסרת הבלוטה לאחר השלב החריף.
לאחר ביצוע הניתוח תועבר האישה לחדר ההתאוששות לכשעה. בעת הצורך תקבל משככי כאבים.
בתום שלב ההתאוששות תועבר האישה להשגחה נוספת לאשפוז יום ותשוחרר לביתה מצוידת במכתב שחרור כולל המלצות להמשך טיפול ומעקב ע"י רופא מטפל.
המלצות לשחרור
יש לשטוף את אזור הניתוח במים זורמים ולייבש. ניתן להיעזר במשככי כאבים.
אם מתעוררות בעיות חריפות, ב- 24 שעות מביצוע הפעולה, יש לפנות למיון נשים בבית החולים לנשים במרכז רפואי רבין. אם עברו 24 שעות, יש להצטייד במכתב הפנייה מרופא. לפרטים נוספים ניתן לפנות בטלפון 03-9377588/1.
בברכה,
צוות אשפוז יום ומיון נשים
המידע אינו מהווה חוות דעת מקצועית ואינו תחליף לייעוץ מקצועי רפואי.
למידע נוסף ניתן לפנות לאתר הרשמי של מרכז רפואי רבין בכתובת: www.rmc.org.il