על המרפאה
המרפאה מחולקת ונותנת מענה לשלושה נושאים הקשורים למחלת הצליאק:
- מרפאת צליאק למבוגרים – מבוגרים (החל מגיל 18) הלוקים במחלת הצליאק ואובחנו לראשונה, או מבוגרים שאובחנו לפני שנים אך עדיין נמצאים במעקב בגלל קיום תסמינים, או סרולוגיה לא תקינה, או עדות היסטולוגית למחלה, לרבות מקרים גבוליים או מקרים עם אבחנה לא ברורה, תוך ניסיון אישוש האבחנה (על ידי רביזיה של החומר) שניתנה בעבר.
- מרפאת מעבר – מרפאה שמרכזת את כל המתבגרים והמתבגרות החל מגיל 16.5 שנים, הלוקים בצליאק ונמצאים במעקב ב"מרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל", לקראת המעבר למרפאת המבוגרים. לאחר ביצוע ביקור משותף ("חפיפה") ב"שניידר" יחד עם פרופ' רענן שמיר, המטופלים יועברו למרפאת המבוגרים ב"בילינסון" ויוכלו לקבל המשך מעקב במרפאה.
- ריכוז חולים עם חשד או אבחנה קיימת של צליאק עמיד (REFRACTORY CELIAC)- מטופלים אלו צריכים לעבור ביופסיות מעי דק (לT-Cell Receptor gene Rearrangement ) באמצעות בדיקת PCR ואפיון תאי T באמצעות FACS– מתבצע בתיאום עם ד"ר צחי פרץ, מנהל המעבדה לגסטרואנטרולוגיה.
במרפאה ניתנים שירותים ייחודיים הכוללים:
- דיאטנית ייעודית למרפאת הצליאק ומרפאת המעבר – נעה ארגמן
- ייעוץ פסיכולוגי לפי הצורך
- ביצוע בדיקות מעבדה למעקב אחרי היענות לדיאטה נטולת גלוטן – לדוגמה: בדיקת רמת הנוגדן DGP (מתבצע רק בבית החולים ולא בקהילה).
פעילות אקדמית ומחקרית
במרפאה מתקיים מחקר עוקבה הבוחן את התרומה של מרפאת המעבר, מרפאה בה עוברים מטיפול במסגרת מרפאת ילדים בבית החולים שניידר למרפאת המבוגרים בבילינסון, במחקר בוחנים את ההיענות ואיכות חיים של המטופלים אשר עוברים דרך מרפאת מעבר לעומת מתבגרים שלא עברו במרפאת מעבר.
מחקרים פעילים
מחקר פרוספקטיבי שיבדוק את התרומה של מרפאת המעבר בצליאק להיענות ולאיכות החיים של המטופלים, לעומת מתבגרים שלא עברו במרפאת מעבר.