רפואה דחופה (מיון)

6 קטנות לסוכות מהנה

פורסם בראשונה: 09.10.2011

  • מאת:
  • מאת: ד"ר צבי רוטנברג - מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) בילינסון, פרופ' מיכאל דוד - מנהל המחלקה לעור ולמין, ד"ר אורי סנדובסקי - מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) השרון | מרכז רפואי רבין - בתי החולים בילינסון והשרון
  1. ד"ר צבי רוטנברג, מנהל המחלקה לרפואה דחופה (מיון) בבילינסון מזהיר מפני פציעה מהסכך: "זיהום שאופייני ל"נפגעי חג הסוכות", נגרם מדקירת ענפי הדקלים במהלך הכנת הסכך לסוכה. קוצי הדקל עלולים לגרום לגוף לפתח תגובה זיהומית". 
  2. בשעת נופש בחיק הטבע יש לנקוט זהירות מכיוון שקיימת סכנה לתגובה אלרגית כתוצאה ממגע עם צמחים, עצים ועקיצות חרקים. לדוגמה: כאשר קוטפים תאנים, המיץ הנוזל שניגר מהפרי, מכיל חומר הגורם להיווצרות דלקת חזקה בעור שנחשף לשמש. או "טוואי התהלוכה" היא תולעת החיה על עצי אורן. מגע התולעת בעור גורם ל"סירפדת האורנים" -  פריחה אלרגית המתבטאת בהופעת בצקות בליווי גירוי חזק. פרופ' מיכאל דוד מנהל מחלקת עור בבילינסון, ממליץ להשתמש בחומרים דוחי חרקים, לנעול נעליים ולא סנדלים ולהשתמש בקרם שמרגיע את העור מהעקיצות.
  3. בנושא עקיצות חרקים וזוחלים ממליץ ד"ר אורי סנדובסקי מנהל המחלקה לרפואה דחופה (חדר מיון) בשרון, להימנע מהרמת אבנים, מחיטוט בחול, להתבונן היטב כשנועלים נעליים אם לא מסתתרת בהם חיה.  במקרה של עקיצת דבורה - אדם שאיננו אלרגי יכול לקרר את מקום העקיצה עם קרח אך האלרגים לעקיצות דבורים חשופים לסכנת חיים ולכן חייבים להצטייד בערכה הבולמת את תגובת הגוף לעקיצה תוך 30 דקות ומייד לגשת לבית חולים הקרוב. התסמינים שיופיעו: פריחה בכל הגוף, גרד, קוצר נשימה, דופק מהיר, ירידה בלחץ הדם. 
  4. עקיצת עכביש - המסוכנת ביותר היא זו של "האלמנה השחורה". נשיכתה עשויה לגרום למוות תוך דקות ספורות, לכן, יש להגיע בדחיפות לבית חולים. "השישן" הוא עכביש בעל 6 עיניים הנמצא גם בבתים בתוך ארונות. נשיכתו גורמת לאודם חזק ונרחב על פני אזור הנשיכה. במרכז הנשיכה נראה אזור נמקי בצבע שחור שלעיתים מתפתח לשלפוחית בה נמצא הרעל. ניתן לטפל בעקיצה באמצעות אנטיביוטיקה.
  5. עקיצת עקרב - קיימים 2 סוגים (צהוב ושחור), שניהם ארסיים ומסתתרים במקומות יבשים מתחת לאבנים. העקיצה אינה מסוכנת למרות שכואבת מאד. לאדם שנעקץ מתפתח דופק מהיר ולחץ הדם עולה. מומלץ להגיע לבית החולים עם העקרב, בכדי שהרופא יראה באיזה סוג מדובר ולעדכן את הרופא האם האדם שנעקץ מחוסן באנטיטטנוס.
  6. הכשת נחש - בהכשת צפע - (ראשו משולש עם 2 פסים בהירים) יש להשכיב את האדם במנוחה בכדי שהארס לא יתערבב במהירות במחזור הדם. אסור לחתוך את האזור המוכש, למצוץ את הארס או לשים קרח, כל אלו גורמים לנזק חמור יותר! ניתן לשים חוסם לימפתי לתקופות זמן קצרות ולקבע את האיבר בסד עד להגשת עזרה ראשונה. כל שאר הנחשים השחורים בד"כ אינם ארסיים, אך הכשתם כואבת. גם במקרה של הכשת נחש יש ליידע את הרופא אם הגוף חוסן באנטיטטנוס.

האם תוכן זה היה מועיל?

אני רוצה...

להדפיס

לשתף בדוא"ל

נגישות